Прашање за Христијанството III

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Не ја знаеме правата вистина што се случувало на небото и зашто се побуниле ангелите и настанала војна. Логички е дека сакале да живеат според сопствена воља а не според универзалните закони на универзумот. И затоа кога се живее надвор од законите настанува безаконие.
Pisuva deka Lucifer mu bil ljubomoren na Bog,i posakal toj da sedne na prestolot i da vladee.Bil isfrlen od Neboto,potoa gi prodobiva i del od angelite,nastanuva vojna i site se isfrleni od Neboto,nemozat poveke da doagjaat nazad.A dodeka Lucifer ja imal taa provilegija da doagja pred Bog,kako vo slucajot so Jov.Bog koga veke mu razotkril namerata na pobunata,zosto mu dozvoluva povtorno da doagja pred Nego?

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Pisuva deka Lucifer mu bil ljubomoren na Bog,i posakal toj da sedne na prestolot i da vladee.Bil isfrlen od Neboto,potoa gi prodobiva i del od angelite,nastanuva vojna i site se isfrleni od Neboto,nemozat poveke da doagjaat nazad.A dodeka Lucifer ja imal taa provilegija da doagja pred Bog,kako vo slucajot so Jov.Bog koga veke mu razotkril namerata na pobunata,zosto mu dozvoluva povtorno da doagja pred Nego?
Не ни е кажано што како било, може само да нагаѓаме и да претпоставуваме. Може сме ние дел од тие паднатиангели кои се побуниле против Бога, или ги излажал Луцифер. И затоа сме паднале во овој материјален свет. Затоа треба да се освестиме, да напреднеме духовно, да живееме според божјите закони и да се вратиме кај творецот. Јас мислам дека тоа е целта на животот. На тој пат има многу лага, затоа што ѓаволот е татко на лагата. Мораме да ја препознаеме за да одиме по вистинскиот пат на просветлување и да го достигнеме тоа ниво на свест кое ќе не однесе на повисоко ниво.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Не ни е кажано што како било, може само да нагаѓаме и да претпоставуваме. Може сме ние дел од тие паднатиангели кои се побуниле против Бога, или ги излажал Луцифер. И затоа сме паднале во овој материјален свет. Затоа треба да се освестиме, да напреднеме духовно, да живееме според божјите закони и да се вратиме кај творецот. Јас мислам дека тоа е целта на животот. На тој пат има многу лага, затоа што ѓаволот е татко на лагата. Мораме да ја препознаеме за да одиме по вистинскиот пат на просветлување и да го достигнеме тоа ниво на свест кое ќе не однесе на повисоко ниво.
Ima mnogu teorii,edna od tie e toa sto pisivas ti,deka nie sme padnati angeli.Druga teorija e i deka Bog e angel,heruvim,bidejki e opisano vo Pismoto deka ima krilja,duh e isto kako drugite angeli i arhangeli.Zatoa i Lucifer se pobunuva i posakuva i on da vladee,inaku ne bi vlegol vo nepotreben rizik. Inaku JHVH na evrejski oznacuva inicinalite na site cetiri elementi,a petiot element e duh,od site tie elementi e sostaven univerzumot.A site tie angeli i arhangeli se vsusnost Annunaki bogovite koi stvaraat,tie se opisani vo Vavilonskata mitologija.Nim Evreite gi narekle Elohim,vo Postanokot.Duri i drvoto na zivotot,i ona drugoto ne bile drva vo vistinska smisla na zborot.Vo Kabalata,sosem poinaku e objasneto,ne postojat zabuni nitu neodgovoreni prasanja,bidejki seta Biblija e alegorija i postoi poinakvo tolkuvanje od ona na crkvata.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Ima mnogu teorii,edna od tie e toa sto pisivas ti,deka nie sme padnati angeli.Druga teorija e i deka Bog e angel,heruvim,bidejki e opisano vo Pismoto deka ima krilja,duh e isto kako drugite angeli i arhangeli.Zatoa i Lucifer se pobunuva i posakuva i on da vladee,inaku ne bi vlegol vo nepotreben rizik. Inaku JHVH na evrejski oznacuva inicinalite na site cetiri elementi,a petiot element e duh,od site tie elementi e sostaven univerzumot.A site tie angeli i arhangeli se vsusnost Annunaki bogovite koi stvaraat,tie se opisani vo Vavilonskata mitologija.Nim Evreite gi narekle Elohim,vo Postanokot.Duri i drvoto na zivotot,i ona drugoto ne bile drva vo vistinska smisla na zborot.Vo Kabalata,sosem poinaku e objasneto,ne postojat zabuni nitu neodgovoreni prasanja,bidejki seta Biblija e alegorija i postoi poinakvo tolkuvanje od ona na crkvata.
Епа гледаш тоа не ни е дадено. Вистината е скриена од анс за да не се освестиме и затоа некој не манипулира. Затоа е потребно човек да ја бара вистината ида испитува од каков дух е тој што кажува.

Член од
5 септември 2014
Мислења
109
Поени од реакции
209
Znaci vaka,postavuvam konkretno prasanje;Kolku e razumno vo soba na trigodisno dete da stavime pistol,a pri toa i da mu receme,sine ako go zemes pistolot i ako go ispukas,ke se otepas i ke umres,zatoa podobro ne go pipaj voopsto.E ova ti e ona so drvoto za poznavanje na dobroto i losoto,ako Bog bil dobar roditel,nemalo ni da go posadi,ako nemal nekoja druga cel osven da ispituva verba na nekoi koi bile stotuku stvoreni.
То е то, како ги осудил за грешни кога за да знаат да направат разлика помеѓу добра и лоша постапка прво треба да каснат од плодот на дрвото....
Господ му кажал едно змијата друго како да одберат правилно кога не знаеле да прават разлика меѓу добро и лошо не гледам кај се криви

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
То е то, како ги осудил за грешни кога за да знаат да направат разлика помеѓу добра и лоша постапка прво треба да каснат од плодот на дрвото....
Господ му кажал едно змијата друго како да одберат правилно кога не знаеле да прават разлика меѓу добро и лошо не гледам кај се криви
Не ни е објаснета филозофијата добро, или не ни е дадена целата вистина за постоењето на човекот. Затоа треба да се бара вистината. Значи мене ова не ме спречува да верувам во Господ Исус Христос.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики, дали имало цркви во Исусово време?
Да, тоа бил Израилот, односно евреите, како Црква од Стариот Завет, која сам Христос ја укина и на нејзино место ја формира својата новозаветна Црква, на денот Педесетница, во содејство со Светиот Дух.[DOUBLEPOST=1410173282][/DOUBLEPOST]
Не не, туку ти треба да го објасниш стихот од сите племиња и колена, народи и јазици.

Затоа што нели само православието е исправно асите други се грешни, како е е тогаш можно да има од сите племиња, коелна народи и јазици во царството небесно. Ти објасни го тоа.
Веќе објаснив...да не се повторувам.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Да, тоа бил Израилот, односно евреите, како Црква од Стариот Завет, која сам Христос ја укина и на нејзино место ја формира својата новозаветна Црква, на денот Педесетница, во содејство со Светиот Дух.[DOUBLEPOST=1410173282][/DOUBLEPOST]

Веќе објаснив...да не се повторувам.
Чек чек, не е тоа синагога?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
И тогаш, пре 2 000 г, и денес, синагогата е верски храм од евреите, како што црквите се верки храмови/објекти за рисјаните.

Поимот „црква„ е заедница од личности, кои исповедаат ист Бог и иста вера: не ја мешај Црквата, како заедница од живи луѓе, со црковниот објект, познат како „црква„, во кој се вршат верските дејанија.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
И тогаш, пре 2 000 г, и денес, синагогата е верски храм од евреите, како што црквите се верки храмови/објекти за рисјаните.

Поимот „црква„ е заедница од личности, кои исповедаат ист Бог и иста вера: не ја мешај Црквата, како заедница од живи луѓе, со црковниот објект, познат како „црква„, во кој се вршат верските дејанија.
ОК, ај да не мешам, али објасни ми како тоа “црква“ како заедница на живи луѓе? Особено кога се работи за нешто што е пред Христијанството. Самиот потенцираш дека црквите се верски хармови за рисјаните. Тогаш се наметнува прашањето како може да биде “црква“ нешто што постоело пред црквата? Ако случајно прашаме некој Евреин, дали тој би рекол дека е дела од таа црква која е заедница од личности? Или пак поимот “црква“ е едноставно наметнат и врз оние кои немаат врска и со поимот црква, и со зедницата “црква, а и како градби?

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
ОК, ај да не мешам, али објасни ми како тоа “црква“ како заедница на живи луѓе? Особено кога се работи за нешто што е пред Христијанството. Самиот потенцираш дека црквите се верски хармови за рисјаните. Тогаш се наметнува прашањето како може да биде “црква“ нешто што постоело пред црквата? Ако случајно прашаме некој Евреин, дали тој би рекол дека е дела од таа црква која е заедница од личности? Или пак поимот “црква“ е едноставно наметнат и врз оние кои немаат врска и со поимот црква, и со зедницата “црква, а и како градби?
Ne postoi takvo nesto,crkvata e sozdadena od Pavle,i nesto pokasno_Osmislena e struktur a ta i hierarhijata,taa e nusprodukt od oficijaliziranosta.Inaku i Isus i Apostolite odele vo sinagogite i tamu poucivale.Tie nitu imale ideja da sozdavaat nekoja nova vera.Najprvin bile narekuvani Sledbenici na Patot i Nazareni.Sekta vo sklopot na Judaizmot.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Ne postoi takvo nesto,crkvata e sozdadena od Pavle,i nesto pokasno_Osmislena e struktur a ta i hierarhijata,taa e nusprodukt od oficijaliziranosta.Inaku i Isus i Apostolite odele vo sinagogite i tamu poucivale.Tie nitu imale ideja da sozdavaat nekoja nova vera.Najprvin bile narekuvani Sledbenici na Patot i Nazareni.Sekta vo sklopot na Judaizmot.
Па и јс така ги знам работите, но Мики1 кажува нешто ново па си викам да ми објасни ако нешто грешам. Но изгледа .................... на западу ништо ниво :(

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
1. „Црква (со големо „ц„) е заедница од верници. Ако влезеш во црковен храм на служба, ќе ги видиш присутни верници, собрани на молитва или на Света Тајна. Тој собор од видливите живи луѓе, кои се собрале на служба, се нарекува „Црква„. т.е. овоземнито дел од Црквата. Небесната Црква/заедница, се состои од: Бог, ангелите у душите од сите упокоени во Бога. Врската меѓу Небесната и овоземната Црква се случува преку црковните служби (литургија, молитви..).

2. „црква„ (со мало „ц„) е храм/објект/зграда, во која се собираат верните.

3. Евреинот секако дека себе си не се гледа како член во новозавентата Црквата, оти сеуште живее во самоубедувањето дека е дел од избраниот еврејски народ од Стариот Завет, на кој Хростос му ја укина таа ексклузива пред 2 000 г.

4. Во Стариот Завет, само евреите беа одбран народ Божји.

5. Со укинувањето на таа обраност, денес, во Новиот Завет, Црквата е одрбаниот народ Божји, а таа одбраност не се однесува на цел етнос или само на еден етнос/народ, туку на поединци од етносите, кои имаат свои национални Цркви.

6. Припаѓањето кон Црквата е побитно од припаѓањето кон својот народ. Верата има предност пред патриотизмот.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
6. Припаѓањето кон Црквата е побитно од припаѓањето кон својот народ. Верата има предност пред патриотизмот.
И оние во калифатот викаат исто.
Една вера, една држава, еден закон.
Ислам, калифат, шеријат.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Од дебатирање тука со Murugan кој ја спомна кабалата јас прв пат во живот денес почнав да прочитам нешто да видам за што таа кажува и како го објаснува светото писмо. Не навлегувам во нејзината филозофија туку мене ми стана јасно зашто не го разбираме светото писмо или тоа формаат со дрвото на живото ислични такви форми.

Еве објаснување

За жал, не познавајќи го хебрејскиот јазик, е многу тешко да се разберат кабалистичките текстови.Затоа што секој збор е лингвистички. Секоја буква има свое значење. Преместувањето на буквите помеѓу себе дава огромно количество на двостепени, тростепени информации.

Значи преводот од хебрејски на словенски е многу битен, или треба да се има пзоанвање на хебрејскиот јазик за да се знае вистината. Затоа ајс пак ќе кажам неој ја знае и не ни го открива сево ова за кое дебатираме.http://forum.kajgana.com/members/murugan.67498/

Kajgana Shop

На врв Bottom