Бтв, кажи да те немат нешто малтретирано албанци во детство, што толку си преокупиран со целио народ (тие сепак биле само индивидуалци)
.
Ова е интересен дел, кој заслужува коментар.
Најпрво за генерализирањето.
Кога зборувам за Албанци, мислам на Албанците Муслимани (најнапред од Косово и Македонија), пошто на пример, сигурно некој православен сељак од Ксамил, не би ги подржал протестите со арапски знамиња и
смрт за каури, за ослободување на муџи кои убиле деца за Велигден. Јас Албанците Христијани, ги сметам за свои браќа. Тие никогаш не би се сложиле со гадостите кои вие ги правите тука на верска база секојдневно. Но, тоа е друга приказна.
Дури сметам и дека најверојатно има нормални луѓе и меѓу вас. Луѓе кои се гадат од смилковскиот масакр и од сите срања кои ни ги правите, кои се гадат од делата на вашите сиријски маченици и од се друго, кое ја искривува сликата за вас, но тоа е безгласно малцинство кое нема никакво влијание. Многу слично како состојбата во Србија деведесетите или пак во нацистичка Германија триесетите. Да. Сигурно имало некои Германци кои гниеле в затвор, затоа што не се сложувале со
Финалното решение на Хитлер, но кој е резултатот од тоа? Затоа со сигурност можеме во ваквите случаи да генерализираме. Резултатот е ист, затоа што многу мал, незначителен, безгласен бил процентот и импактот на нормалните единки во групите. Инаку, никој не е толку глуп да тврди дека баш сите Албанци се исти. За жал, кога одреден кворум ќе се достигне, генерализацијата е валидна.
Во врска со тоа, дека гарант Албанци ме малтретирале некад, би приметил две работи:
Прва е типично македонската шема за тоа дека ако мене лично не ми се десила некоја неправда, тогаш гарант сум ненормален што се бунам за другите. Дефектно до немајкаде, но сепак е во корелација со македонската реалност (комплетно дефектна).
Оваа твојава забелешка и некои Македонците ми ја поставуваат понекад. Тоа се оние кои обично не живеат меѓу Албанци и многу полесно им е да глумат космополитизам, во сред Кандахар, но брзо им поминува, кога и самите ќе се најдат на мета, на random ловечка дружина од Кондово или едноставно некој Суљо кој станал на лева нога и му се видел денот убав за тепање кафири.
Исто така, сите кои ја поставуваат оваа забелешка не ни приметуваат дека при самата нејзина конструкција, како најнормална појава ја третираат можноста некој да биде малтретиран од Албанци.