Исламски тероризам на Косово

Член од
7 јули 2014
Мислења
346
Поени од реакции
165
И, Либија, Сирија, Египет и други го имаа столот, па останаа на тепих да седат. Не се знае ништо, руска чизма е многу познат бренд во светот, ако стане популарен на Балкан тешко некому.
Ruskata cizma samo saka da lae dodeka svetot znae mnogu dobro koj e najpoznatiot brend.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.344
Поени од реакции
84.552
Nie go imame stolot ama vas naskut ke ve sedneme! :)
Го знаеме добро вашиот стол:
Пари за џихадистите на „ИД“ стигнуваат и од Македонија
0
Албанското обвинителство за тешки кривични дела ги верификува приходите на семејствата на уапсените лица обвинети за регрутирање албански џихадисти. Меѓу нив има и Албанци од Македонија и од Kосово чиј идентитет, како што се наведува, е познат на истражните органи.

Во досието стои дека двајцата самопрогласени имами, Генц Бала и Бујар Хиса, биле лица за контакт за финансирање разни трошоци за борците што заминувале во Сирија. Меѓу осомничените е и жител на Елбасан, познат под името Ебу Усејд. Тој имал неколку бизниси во Тирана и во Елбасан, но не е единствен кој ги плаќал трошоците за патувањето кон Сирија. Дел од финансиерите во оваа мрежа се и неколку државјани на Македонија и на Kосово, пишува Дневник.

„Имаме силни докази дека за упатување доброволци-Албанци во Сирија лицата Бујар Хиса и Генц Бала соработувале со други екстремисти од Албанија и регионот на Балканот, главно државјани на Kосово, како и Албанци од Македонија“, стои во досието, чии делови вчера цитираше ТВ АБЦ њус, а потоа истото го пренесоа и други албански медиуми.

Според Обвинителството, освен трошоците за заминување за Сирија, на џихадистите пред заминување им биле намирувани и долговите што ги имале.

За семејства по 500 евра
Во повеќе случаи и Генц Пашја, кој беше уапсен на тиранскиот аеродром, исплатил поголеми суми пари за добивање пасоши на поединци и цели семејства на џихадистите кои заминувале за Сирија.

Се очекува од анализата која им се прави на банките целосно да се расветлат банкарските сметки и начинот на финансирање на мрежата. Според медиумите, јавна тајна е дека лицата што пуштаат долги бради и носат потскратени панталони, како и забулени жени, добиваат и месечен паричен надоместок, чиј минимален износ за семејство наводно изнесувал 500 евра. Оние што вршат пропаганда во полза на светата војна и џихадот добиваат и по три пати повисок износ месечно.

Парите стасувале десет години

Kако што е познато, во март годинава албанската полиција почна со разоткривањето на мрежата за регрутирање на доброволците за радикални исламистички групи, а преку која дотогаш биле испратени 90 Албанци во Сирија и во Ирак. Главното лице во овие финансиски движења е самопрогласениот имам на џамијата од селото Мезез, Бујар Хиса, кој извршил големи трансфери во последните десет години. Најголемите трансфери се извршени во 2005/2006 година кога имамот примил многу пари од странство и во неколку наврати од својата сметка повлекол суми од 40 до 60 илјади евра. Се наведува дека тие доаѓале од странство и дека подоцна, најверојатно, биле употребени за изградба на џамии во Мезез и во Тирана од каде што подоцна се повикувало на учество во војната во Сирија. Сомнителни сметки имал и самопрогласениот имам Генци Бала, а во улога на финансиер се споменува и Венди Морава, кој дејствувал со неколку банкарски сметки во и надвор од Албанија. Главните сомнежи се дека извор на финансиите биле гранки на организацијата Ал Нусра.

Подоцна е откриено дека во градот Либражд постојат и 20-ина џамии кои не ~ се познати на муслиманската заедница.

Истрагите што ги врши албанската полиција во врска со регрутирањето Албанци во војната во Сирија покажаа дека муслиманите заминувале во оваа земја на два начина. Едниот е со авион од Тирана или од Приштина до Турција, а другиот е преку копно од Тирана до Подградец, преку Македонија и Бугарија до Турција. Откако пристигнувале во Турција, Албанците биле пречекувани од соработници на самопрогласените имами, како Герти Пашја, познат под верското име Ебу Муџахиди, кој наводно е имам во кампот каде што се регрутираат Албанците што завршуваат во Сирија. По вежбите, тие оделе во Алепо, каде што се делеле во две групи, едната раководена од поранешниот имам на џамијата од Лешница во Подградец, Аљмир Даци, а другата под раководство на турски емир. Заменик-командант на оваа група е Зеид Ал Албани од Елбасан.
[DOUBLEPOST=1409751765][/DOUBLEPOST]
Ruskata cizma samo saka da lae dodeka svetot znae mnogu dobro koj e najpoznatiot brend.
Абе, ќе протестирате пред босанска амбасада?

Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.344
Поени од реакции
84.552
Уапсен приштинскиот имам поради поттикнување тероризам
Главниот имам на Приштина, Шефкет Красниќи, бил уапсен заедно со уште неколку луѓе, пренесува Блиц.

Неофицијално, апсењето следувало по неколку извештаи за зголемениот број исламисти што заминуваат во Сирија и Ирак да се борат на страна на џихадистите.

Се верува дека Красниќи е уапсен за поттикнување тероризам и џихад, јавува Коха диторе.

?

..........

Гостин
На овој сурат свршуват младите шиптаре, овој им е идол, месија.....:tapp: ете таква култура е нивната...
ама тие никогаш нема да признаат, затоа што се до толку ретардирани да не ни знаат дека се ретардирани.

Член од
7 јули 2014
Мислења
346
Поени од реакции
165
На овој сурат свршуват младите шиптаре, овој им е идол, месија.....:tapp: ете таква култура е нивната...
ама тие никогаш нема да признаат, затоа што се до толку ретардирани да не ни знаат дека се ретардирани.
Sto te maci be cedo, kazi, si bil na kontrola posledno vreme?!

?

..........

Гостин
Sto te maci be cedo, kazi, si bil na kontrola posledno vreme?!
Ништо не ме мачи потсетувам на суровата реалност што ви се удира од глава :) тој погоре на сликата терорист вахабија (сега уапсен за тероризам) е идол на младите шиптаре во регионов, тоа јасно дава слика како стојат работите со менталниот склоп на шиптарето, склони на тероризам перење на мозок и насилство, од што можеме да донесеме заклучок дека сте диво кавказко нецивилизирано племе... и тоа треба да се знае, ако ти смета реалноста тогаш тоа си е твој проблем, така да ти препорачувам ти да одиш на контрола, јас сум сосема во ред.

Член од
7 јули 2014
Мислења
346
Поени од реакции
165
Ништо не ме мачи потсетувам на суровата реалност што ви се удира од глава :) тој погоре на сликата терорист вахабија (сега уапсен за тероризам) е идол на младите шиптаре во регионов, тоа јасно дава слика како стојат работите со менталниот склоп на шиптарето, склони на тероризам перење на мозок и насилство, од што можеме да донесеме заклучок дека сте диво кавказко нецивилизирано племе... и тоа треба да се знае, ако ти смета реалноста тогаш тоа си е твој проблем, така да ти препорачувам ти да одиш на контрола, јас сум сосема во ред.
Vo koj region, koridorot na tvojot kat i tvoeto maalo?
Koga ke naucite da broite, prosta matematika jebote, nitu eden milion ste a nie sme poveke od 8 milioni, ako kaj vas 10 000 podrzuvaat nekoj terorist ne e isto kako i kaj nas, koga ima i stotini iljadi drugi koi go preziraat. Reciprocno.

?

..........

Гостин
Koga ke naucite da broite, prosta matematika jebote, nitu eden milion ste a nie sme poveke od 8 milioni, ako kaj vas 10 000 podrzuvaat nekoj terorist ne e isto kako i kaj nas, koga ima i stotini iljadi drugi koi go preziraat. Reciprocno.
Регионот се мисли на регионот каде што живеат шиптаре потенцијални вахабии терористи и нивни подржувачи.... сите сте исто гомно се виде тоа на протестите каде со насилни протести се бараше да се ослободат убијците, бвте сплотени како еден....
Кажи ми од регионов колку македонци, бугари срби грци вахабии има што станале терористи и заминале за Сирија? нема , затоа што тоа се цивилизирани европски народи, не се офчари без култура дојдени од кавказија, само вие сте и арапите од истокот и африка подлежни на brain wash и матрица за терористи..... тоа е милион пати докажано и секојдневно се докажувате, доста е човек да прошета во местата каде што живеете и за момент ке си помисли дека е во палестина или дамаск...

Член од
1 март 2014
Мислења
283
Поени од реакции
73
Регионот се мисли на регионот каде што живеат шиптаре потенцијални вахабии терористи и нивни подржувачи.... сите сте исто гомно се виде тоа на протестите каде со насилни протести се бараше да се ослободат убијците, бвте сплотени како еден....
Кажи ми од регионов колку македонци, бугари срби грци вахабии има што станале терористи и заминале за Сирија? нема , затоа што тоа се цивилизирани европски народи, не се офчари без култура дојдени од кавказија, само вие сте и арапите од истокот и африка подлежни на brain wash и матрица за терористи..... тоа е милион пати докажано и секојдневно се докажувате, доста е човек да прошета во местата каде што живеете и за момент ке си помисли дека е во палестина или дамаск...
Da te prasam dete od Skopje si?

Член од
7 јули 2014
Мислења
346
Поени од реакции
165
Pa se gleda, uste ne te ostavaat tvoite da iskocis na grad e? Kamo li na drug grad, pha pha.[DOUBLEPOST=1409873319][/DOUBLEPOST]
Da te prasam dete od Skopje si?
Pa, cim zboruva za palestina i damask normalno od Skopje da e.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
А ти го презираш? Сега ти текна да го презираш одкако пушти корени во Албанската заедница? И тоа толку длабоки што дури и високи функционери од Македонија, Албанија и Косово се вмешани во сета таа каша. Бенефитите што ги користевте од исламската интернационала (џихадистите) во војните на Косово и Македонија сега ви се враќаат како бумеранг. Калифата го прати есапот.

Албанците како што ми изгледа, од сета оваа прича околу светата војна ќе испаднат најголемата жртва на Балканот, заедно со санџаклиите.

Член од
7 јули 2014
Мислења
346
Поени од реакции
165
А ти го презираш? Сега ти текна да го презираш одкако пушти корени во Албанската заедница? И тоа толку длабоки што дури и високи функционери од Македонија, Албанија и Косово се вмешани во сета таа каша. Бенефитите што ги користевте од исламската интернационала (џихадистите) во војните на Косово и Македонија сега ви се враќаат како бумеранг. Калифата го прати есапот.

Албанците како што ми изгледа, од сета оваа прича околу светата војна ќе испаднат најголемата жртва на Балканот, заедно со санџаклиите.
Nema da dojde do toa deredze, ti garantiram.
Ama benefecii sto sme imale nie od xhihadite niz vojnite, site ovie sranja dojdoa tek posle vojnite, posle 2001. Togas pocnaa da pustat koreni kaj neukite, vo bliska idnina ekonomijata ke mora da raste, ne znam sto ke se sluci so drzavava ama albancite ke progresiraat (toa e mora) i verojatno samo na delovi od Skopje i Bujanovac ke ostanat luge so takov mentalitet koi i sami ke gledaat deka nema kaj da odaat. I kaj vas ima takvi ne beri gajle, samo razlicni metodi se i fokusot e odalecen zatoa ne se grizam, znam mnogu dobro kako bese porano so religijata kaj albancite vo Makedonija i kako e sega, ako ne sme imale radikalci sepak sme bile mnogu poreligiozni, sega ima radikalci ama religijata ide nadole, na mladite ne im cue veke sto pusel muhamed i sto rekol toj.

Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Nema da dojde do toa deredze, ti garantiram.
Ama benefecii sto sme imale nie od xhihadite niz vojnite, site ovie sranja dojdoa tek posle vojnite, posle 2001. Togas pocnaa da pustat koreni kaj neukite, vo bliska idnina ekonomijata ke mora da raste, ne znam sto ke se sluci so drzavava ama albancite ke progresiraat (toa e mora) i verojatno samo na delovi od Skopje i Bujanovac ke ostanat luge so takov mentalitet koi i sami ke gledaat deka nema kaj da odaat. I kaj vas ima takvi ne beri gajle, samo razlicni metodi se i fokusot e odalecen zatoa ne se grizam, znam mnogu dobro kako bese porano so religijata kaj albancite vo Makedonija i kako e sega, ako ne sme imale radikalci sepak sme bile mnogu poreligiozni, sega ima radikalci ama religijata ide nadole, na mladite ne im cue veke sto pusel muhamed i sto rekol toj.
Тоа е све во ред и го разбирам тоа што сакаш да го кажеш, пошто живеам во Чаир и знам како е. Но поентата е друга, не е проблемот колку количински Албанците ги има како радикали, туку етикетирањето што си го дозволивте.
1. Албанците во регионот ги има во ИСИЛ, не Македонците.
2. Албанците се тие што идат на протести во петок, после молитва, не Македонците, со сплотено Џихадистичко знаме заедно со Албанското.

Вас може ви кажуваат дека ружи ви цветаат и дека е све тоа пролазно, меѓутоа ајде најди ми Албански кафич у стар Чаир кај што можам да се напијам пиво, па после дојди тука и прај се паметен, како тоа Албанците во МК кур не им чуе за религијата.

Член од
7 јули 2014
Мислења
346
Поени од реакции
165
Тоа е све во ред и го разбирам тоа што сакаш да го кажеш, пошто живеам во Чаир и знам како е. Но поентата е друга, не е проблемот колку количински Албанците ги има како радикали, туку етикетирањето што си го дозволивте.
1. Албанците во регионот ги има во ИСИЛ, не Македонците.
2. Албанците се тие што идат на протести во петок, после молитва, не Македонците, со сплотено Џихадистичко знаме заедно со Албанското.

Вас може ви кажуваат дека ружи ви цветаат и дека е све тоа пролазно, меѓутоа ајде најди ми Албански кафич у стар Чаир кај што можам да се напијам пиво, па после дојди тука и прај се паметен, како тоа Албанците во МК кур не им чуе за религијата.
Pa normalno deka Albancite i ne Makedoncite ke se etiketiraat, od cela Evropa poblizu do Turcija sme nie, i koj od nas tuka e musliman?! Normalno deka nie sme prva meta, no ke pomine i toa, da se degetoiziraat Albancite vo Skopje i okolina pa koga ke dojde od rabota iscrpen da gledas dali ima vreme da mu cue k*** nego za Sirija.
Za pienje dojdi vo Tetovo pa da ti ja zbudalam glavata so anasonka :cool:

Kajgana Shop

На врв Bottom