Солено тесто за моделирање

• Креатор на темата Креатор на темата LazarG
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
22 јули 2014
Мислења
621
Поени од реакции
766
Локација
Macedonia
Тука може да прочитате нешто повеќе за техниката.Пинтерст е преполн со активности,идеи за деца, кои вклучуваат солено тесто. Кај нас мислам дека младите родители слабо работат со своите деца во домашни услови, работи како овие...За важноста на овие активности ТУКА.

Ако сакате сами да си пребарате на нет што се мже да биде создадено од солено тесто, кое е слично на пластелин...клучните зборчиња се соленое тесто за руски, англиски salt dough :)

Истите нешта можат да бидат направени и со солено тесто...
Тајните на Пластелинот, книга на Рони Орен преведена во над 15 држави. Авторот е декан на факултетот за анимација во Тел Авив, продуцент и режисер. Фигурките што ги создава им помагаат на децата во развој на двигателните способности и можност да коструираат.

Тука имате една од 5 издадени, чекор по чекор :)

Дури и анимации прават од пластелин...I love Харвие Крумпет!

И уште една пластелиново-сива анимација, која ми лежи на срце...Адам Елиот (режисер и на Харвие Крумпет) заедно со Бартон ми се врв....поголем дел од Бартоновите анимации се всушност со пластелин! :)
f6e7f64a09d94bed5012fc0548f56123.jpg

http://www.maryandmax.com/

Ептен интересно, посебно Бартоновите анимации се ептен добро изработени:)

Бартон ми е нешто како светена водичка...доста е мрачен, но во позитивна смисла. Сепак твори за деца...Ако не си го гледал овој од него....МОРАШ!
“Зошто толку сакаш да се вратиш таму горе во светот на живите , кога луѓето умираат да дојдат тука, кај нас...“

За мене нема покреативна професија од тоа да работиш во еден таков тим, да создаваш карактери, сцени...значи стоп моушнот кога тогаш ќе го научам, се е со слики во него. А куклите се така изработени...совршенство! Кај нас за жал нема обичени кадри од тој тип, па затоа и нема таква продукција...

Кој не го гледал Каролајн? Ова се нај-малите плетени алишта на светот...плетени се игли колку човечко влакно...исто правен во техника стоп мотион...
[DOUBLEPOST=1408827890][/DOUBLEPOST]Овде имам пишувано малку за Бартон :)

Последно уредено:
Ај разбрав како се прави тестото, али ми останува едно прашање, ..... дали откако ќе направиш некоја фигура се пече во рерна или се остава така природно да се исуши?

За да биде слично на пластелин, треба овој рецепт...

Рецепт:

1 чаша брашно
2 пакетчиња лимонтуз
1/4 чаша сол
1 чаша вода
1 лажица зејтин
2 Step-чиња , за боја и арома

Производите се мешаат на слаб оган, додека масата не се згусти(околу 5 мин). Се наросува уште малку брашно, за да се оддели од садот и се домесува рачно. Можеби ќе треба да додадете уште малку брашно, додека не престане да се лепи и добие текстура на вистински пластелин. Се чува во пластична кутија, за да не се исуши.
По правило треба да се пече, но јас никогаш не печам...нема потреба да се троши енергија кога убаво се суши и на сонце...

Има многу мастер-страни на руски сајтови...
Ако ја сушиш природно на сонце и воздух...треба многу време...но според мене најдобро се суши на сонце, не во рерна.
Се е експеримент, постојано се усовршуваат овие рецепти...исто е и со папие-машето.
Нај-добро ќе биде да пробаш....пример, земи еден филџан брашно, пола филџан сол и еден филџан вода. Замеси добро и додај една лажичка течен бел лепак за дрво(тоа ќе го убрза сушењето)...моделирај да речеме една јаболка и остави ја да се суши на прозор...сам ќе прецениш...јас се правам по експеримент и ништо не мерам :)[DOUBLEPOST=1408890879][/DOUBLEPOST]Интересен проект за родители со деца....отпечатоци од раце или нозе на вашите деца....значи треба да создадете нешто како украс, кој ќе го чувате и после, многу, многу години кога децата ќе бидат возрасни, ќе им биде интересно да направат споредба...аааа примери...
LennieCo4.jpg
[DOUBLEPOST=1408892049][/DOUBLEPOST]

Последно уредено:
Последно уредено:
Жал ми е што македонија нема пари за да ги синхронизира најдобрите филмови на дизни...уште една многу омилена анимација! Кај нас се е :гомце::гомце::гомце: !
[DOUBLEPOST=1409271263][/DOUBLEPOST]На српски го има, на бугарски го има, на мак. не...само титли...дну,дна сме..... ...не е ни чудно, слаткар и тони зен виреат на овие ширини....[DOUBLEPOST=1409271614][/DOUBLEPOST]A dizni ...dizni e se...

Последно уредено:
Суши на топло сонце, нема да се расипе...или ако е зима, на радијатор, блиску до печка, ..за да биде по здраво, стави 1-2 лажички лепак во соленото тесто и пола лажичка зејтин, за еластичност при работа. Јас не работам многу со солено тесто, но го комбинирам со папие-маше...инаку како што гледаш на нет, чуда може да се направат од него :)

За почеотк направи експеримент со мала количина и ќе видиш како иде :)

Суши на топло сонце, нема да се расипе...или ако е зима, на радијатор, блиску до печка, ..за да биде по здраво, стави 1-2 лажички лепак во соленото тесто и пола лажичка зејтин, за еластичност при работа. Јас не работам многу со солено тесто, но го комбинирам со папие-маше...инаку како што гледаш на нет, чуда може да се направат од него :)

За почеотк направи експеримент со мала количина и ќе видиш како иде :)
A predlog lepak? Mene me biva za raboti so plastelin. Isto taka i pomagam na majka mi koga i treba pomos za figuri so fondant. :) Nego dali ovaa smesa moze da molisa kako papie mache smesata?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom