[Кајгана готвач] Натпревар за оваа недела: Смути

  • Креатор на темата Креатор на темата Ilumious
  • Време на започнување Време на започнување
Абе на годишен одмор да не сте :P
И јас приметив дека минатата недела немавме зададено рецепт.

Како и да е........ што ќе готвиме неделава?:)
 
Турли тава може? :)

Еве два рецепти, по вкус дали сакате со месо или без месо иако варијациите се по ваша желба.

turli_tava.jpg


http://moirecepti.mk/post/турли-тава/

http://moirecepti.mk/post/турли-тава-со-печурки/
 
Да правам, да не правам, да правам, да не правам. И направив. :D
Се мислев бидејќи и не сум баш некој фан на турли тава. :oops: Сакав да пробам со печурки, затоа што ич го нејќам месото, ама и печурки не сакаат сите. Сакав и повеќе зачини, ама дома никој не сака зачини. И оп, трт, све по старо. :D
И добро бе, оној кромидон, што си мисли? Коj e он, секојпат душа да ми вади? Ова е само за него. :ROFLMAO:
IMG_0046.JPG
IMG_0019.JPG IMG_0055.JPG
 
Еве ја мојата Турлитава.
Вегетаријанска е, со печурки, се што најдов од зеленчук и коцка говедска супа.
На здравје!


IMAG0003.jpg

IMAG0004.jpg
 

Attachments

  • IMAG0002.jpg
    IMAG0002.jpg
    307,4 KB · Прегледи: 41
Последно уредено:
Еве ја мојата Турлитава.
Вегетаријанска е, со печурки, се што најдов од зеленчук и коцка говедска супа.
На здравје!

....само што помислив еве нешто и за мене......но крајот на реченица ме уби во поим:eek:
 
....само што помислив еве нешто и за мене......но крајот на реченица ме уби во поим:eek:
Мораше, за да добие шмек поубав. Инаку за тебе и за твојата поубава половина, кога ќе дојдите на кампување кај мене у двор, без говедска коцка ќе ви направам. ;)
 
Да правам, да не правам, да правам, да не правам. И направив. :D
Се мислев бидејќи и не сум баш некој фан на турли тава. :oops: Сакав да пробам со печурки, затоа што ич го нејќам месото, ама и печурки не сакаат сите. Сакав и повеќе зачини, ама дома никој не сака зачини. И оп, трт, све по старо. :D
И добро бе, оној кромидон, што си мисли? Коj e он, секојпат душа да ми вади? Ова е само за него. :ROFLMAO:
Прегледај го приврзокот 101051
Шумечо, јас сум огромен љубител на Македонската кујна......, посебно кога јадењето е перфектно зготвено.
Ама ова твоево дефинитивно е едно од најдобрите јадења кои досега учествувале во Кајгана готвач натпреварот.

Мераци.......:)

Ете уште сега имаш од мене глас........, за ова би ти дал многу повеќе гласови, ама не е дозволено:):D
 
Јас ќе зададам тема за неделава да не ми оди фиран победата врз Агда.

20172_Paelja.jpg


Готвиме Паеља, може со морски плодови Фаранг да ни зготват со Агда и Коцка или со пилешко месо маќедонска верзија на тава со копани и зеленчук.
Бујрум рецепт:

Состојки
  • 300 грама ориз
  • 2 рендани домати
  • 1 главица црвен кромид
  • 2 лимона
  • 1 супена лажица црвен пипер
  • 1 супена лажица суви чили пиперчиња
  • 10 големи морски ракчиња
  • малку шафран
  • 600 милилитри рибино вариво
  • една рака магдонос
  • сол и бибер
  • маслиново масло
Подготовка
Чекор 1: Започнете со сечкање на црвениот кромид на коцки. Не трудете се да биде премногу прецизни во сечкањето.

Чекор 2: Потоа ставете малку маслиново масло во загреаната тава. Ја користиме најголемата Делимано тава за пржење, затоа што целото јадење ќе се готви во оваа тава.

Ставете сол и бибер и потоа ставете ги коцките кромид и запржете ги...

Кромидот пржете го додека не омекне.

Чекор 3: Сега ставете зачини.
Ставаме една супена лажица сладок црвен пипер – класична шпанска состојка.
Потоа, една супена лажица суви чили пиперчиња, а и малку шафран.
Тука ќе ставиме и малку однапред подготвени рендани домати. Исто така можете да ставите и сечкани домати од конзерва.
Продолжете да мешате, додека вкусовите не се измешаат.

Чекор 4: Крчкајте ја смесата додека дел од сокот од доматите не испари, што ќе обезбеди доволно време за сите вкусови да се спојат.
Сега го ставаме оризот. Убаво измешајте го оризот со другите состојки, за да ги поприми вкусовите од сосот.
Прелијте го оризот со рибиното вариво. Варивото го приготвуваме сами, зовривајќи парче свежа или замрзната риба во вода со малку сол, бибер и еден ловоров лист. Самото вариво едноставно се подготвува, а неговиот вкус целосно ќе го трансформира јадењето.
Оставете го да се вари и повремено промешувајте, се додека оризот не ја впие целата течност од варивото. Тогаш додадете уште малку вариво.
Продолжете да додавате вариво кога оризот ќе ја впие течноста.
Кога целата течност ќе биде впиена, а оризот убаво зготвен, можете да започнете со гарнирање.

Чекор 5: Прво додадете ги парчињата лимон. Лимоните ги исековме на по 6 парчиња и ги редиме во круг.
Потоа ракчињата ги редиме помеѓу парчињата лимон – на ракчињата не им е потребно долго време за готвење, па затоа ги додаваме на крајот.
На крајот, украсете со исечкан магдонос и потоа покријте ја тавата со капакот и оставете ја на оган 10 минути.

Чекор 6: Извадете го капакот и можете да започнете со сервирање.
Време е за сервирање: Со лажица префрлете ја паељата во длабок сад и додадете уште парчиња лимон и ракчиња.


Прочитај повеќе: http://moirecepti.mk/post/paelja/#ixzz3CNASAna1

Ако ја правите со пилешко задржете се на составот и изгледот на зададената тема оти имавме веќе зададено тема со тава.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom