питачи на раскрсници, до кога?

• Креатор на темата Креатор на темата alekso.mk
  • Време на започнување Време на започнување
Cега да не ни отиде дискусиjа до богати и сиромашни, тие што имаат и немаат. Тоа постои и во наjбогати земjи. Jaс ги толериларм и тие питачи шо бараат по центар и парк (и ако ги искршиле сите клупи во парк и направиле камп спроти патека за трчање кои што смрди и на двете страни од вардар). Тоа може да се трпи до некаде. Го трпам и тоа што коњите шетаат по улици со смрдливи кеси и што газиме у коњско гомно... и што губриштата се расфрлени и т.н.

Ама патиштата и раскрсници? Што ако нема да го видам тоа циганче што е малце поголемо од хаубата? Што ако не сакам да ми jа миjат шофершаjбата и ако не сакам пак ми барат пари да им дадам?

До кога ке затвараме очите и ке се правиме дека проблемот не постои? Проблемот постои и не може да се реши jас да возам скапано jуго или да "не им давам пари", затошто не само jас имам кола и на некоj поедноставно да им даде денар да се откачат од него.

Тоа не е решение на проблемот туку бегање од него. Аjде да го укинеме сообракаjот поради питачите скроз тогаш. Сите пешки и на точаци.

Доста ги толерираме по контењери да шетаат и низ кеjот по кафичите и по центарот на градот.
Ти да го загзиш тоj питач што не вреди ништо ке одиш во затвор 7 години поради овие идиоти и владата што не сака да го признава проблемот и да направи нешто.

А и повекето од раскрнички питачи се или мали деца (!!каде се детски домови, ако не се способни да го хранат детето државата мора да го одземе и да се грижи сама за него) или возрасни здрави цигани што можат да идат да градат, копат или така натаму да си наjдат физичка работа ако не ги бива за друго.
Ако сакаш реално решение е да земеш кредит и да им го поделиш и на крај пак ќе ти побараат некој динар.:icon_lol:
Научени се така да живеат и тоа е тоа, традицијата им е таква.[DOUBLEPOST=1408809414][/DOUBLEPOST]
Финта што често ја практикувам.
А ти почна и да хакерисуваш постови а? :cool:

Додека не им текне на босовите што ги праќаат на улица да застанат место нив на улица и да бришат шофершајбни.

Треба да се соберат да се однесат во тие напуштените села по планините да им се додели некое земјиште и добиток и да се макнат од питачењето. Ем ке бидат побогати и нема да имаат потреба да крадат и питачат. Кој не сака да оди или нека живее со социјална помош, или метак у чело.

Како можете да сожалувате дебили од типот на оние кои дремат на раскрсници и замачкуваат стакла? Кој к*р има он да ми го чисти предното стакло, ако јас не сакам? Ај да ги чистеа ко што треба, само полошо ти прават и повеќе ги ушмрљуваат.

Каде бе кај ги најдовте....Ја знам Скопје само на такозвана Пластичарска улица се збираат по раскрсници...Симнати од Топанско....Порано се офајдуваа од UNHCR i NATO.....

Темава можеби не е за тука.

Има зборувања низ градов дека тие питачи уствари може да си ги изнајмиш за определена цена и тие цел ден ќе работат за тебе и ти ги земаш парите на крајот од денот, а тие се платени од тоа што си платил ти на почетокот од денот на тој што им е „макрото“. А заработуваат навистина многу, неколку пати сум видел мали ромчиња како си носат повеќе 100ки со нив па и 500ки, кои ги укрупниле.

Не сум баш сигурен дека тие живеат од тоа што ќе го испитачат. Претпоставувам дека повеќето се на социјална помош, а питањето им е бонус.
Да бре, 50000 MKD им е социјалното, па овие стоткиве му се за сладолед.
Тоа не е решение на проблемот туку бегање од него. Аjде да го укинеме сообракаjот поради питачите скроз тогаш. Сите пешки и на точаци.

Доста ги толерираме по контењери да шетаат и низ кеjот по кафичите и по центарот на градот.
Ти да го загзиш тоj питач што не вреди ништо ке одиш во затвор 7 години поради овие идиоти и владата што не сака да го признава проблемот и да направи нешто.

А и повекето од раскрнички питачи се или мали деца (!!каде се детски домови, ако не се способни да го хранат детето државата мора да го одземе и да се грижи сама за него) или возрасни здрави цигани што можат да идат да градат, копат или така натаму да си наjдат физичка работа ако не ги бива за друго.
Ги толерираме? Ало бре, ги игнорираме. Питачот не вреди ништо? Човечки живот не вреди ништо?

Темава можеби не е за тука.

Има зборувања низ градов дека тие питачи уствари може да си ги изнајмиш за определена цена и тие цел ден ќе работат за тебе и ти ги земаш парите на крајот од денот, а тие се платени од тоа што си платил ти на почетокот од денот на тој што им е „макрото“. А заработуваат навистина многу, неколку пати сум видел мали ромчиња како си носат повеќе 100ки со нив па и 500ки, кои ги укрупниле.

темата баш е за тука затошто ако немаш кола неможеш да сфатиш колку нервираат

Не ме интересира колку тие прават пари, ме интересира зашто владата и полициjа не прави ништо кога повеке грагани се револтирани од нив. И прашањето вуствари ми беше како може да се крене свестност за овоj проблем преку интернет или социални мрежи

Не ме интересира колку тие прават пари, ме интересира зашто владата и полициjа не прави ништо кога повеке грагани се револтирани од нив. И прашањето вуствари ми беше како може да се крене свестност за овоj проблем преку интернет или социални мрежи

Пред неколку години во рамките на ЦСР се направи кампања против просјачење. Ги собираа на дневна база, ги носеа по дневните центри низ Скопје, ги бањаа, вајда и по некој оброк имаа и вечерта ги пуштаа. И вака сумирано, не звучи ко многу да направиле, барем не како долгорочно решение. Неколку месеци во текот на акцијава, една од социјалните работнички која активно работеше со децава, беше претепана од еден од газдите на истите деца. Така да, треба да те интересира колку пари прават, ако веќе се интересираш за проблематикава како таква.

Од твоја гледна точка, они се само мали прљави дечиња, кои или ти досаѓаат или ти го замачкуваат стаклото. Проблемот е многу поголем и тоа за нив првенствено, после за тебе.

Кога ќе видам дека застануваат некои постари што криват, сакати се или пак од нешто болни би им дали пари, ама кога ќе ги видам Циганчињана од 5-10 години како просат одејќи од кола на кола, загрозувајќи си го животот, а притоа има во близина некој возрасен човек и ги надгледува. Тоа е веќе едно дебилно понашање кон децата од страна на возрасните. Ги праќаат да заработуваат и тие пари да им ги даваат.
Да ги пријавам во полиција тие што ги испраќаат децата неможам од проста причина што дојдоа такви времиња да можеш да си настрадаш од тој што си го пријавил, иако тој е лошиот, а ти добриот............., затоа на таквите пари не им давам:)

Полицијата лупа казни на тие што имаат пари. Што може да им направи полицијата на нив? Да ги пикне в затвор? Казна да им пише?

Решението е социо-економски развој ама на територија на Македонија тоа е научна фантастика.

Ма какви бе развој, треба решение сега а не за 3-4 века.
Еве решение: работни кампови со загарантирано јадење и вработување. Ако те фатат 2-3 пати последователно како питачиш или си бескуќник, идеш на рехабилитација во камп. Таму ќе има обезбедно солидно сместување со сите потребни услови за пристоен живот, плус вработување (што би зависело од кампот, може да е фарма, или производство на нешто, итн). После некое извесно време ако сакаш можеш да се вратиш во претходната средина, ама ќе мораш во извесен рок да најдеш работа или некој да се потпише дека ќе те издржува. Ако те фатат пак на улица, експресно пак назад во камп и на друпло подолго минимум време.

На прв поглед звучи фашистички, ама ако размислиш што е подобро... спиење на улица и питачење, или кров над глава и пристојна храна и вработување?

До кога?
Додека џандарите престанат да им дозволуваат да го прават тоа, а нема да престанат пошто им земаат дел од нивната заработка.

Ма какви бе развој, треба решение сега а не за 3-4 века.
Еве решение: работни кампови со загарантирано јадење и вработување. Ако те фатат 2-3 пати последователно како питачиш или си бескуќник, идеш на рехабилитација во камп. Таму ќе има обезбедно солидно сместување со сите потребни услови за пристоен живот, плус вработување (што би зависело од кампот, може да е фарма, или производство на нешто, итн). После некое извесно време ако сакаш можеш да се вратиш во претходната средина, ама ќе мораш во извесен рок да најдеш работа или некој да се потпише дека ќе те издржува. Ако те фатат пак на улица, експресно пак назад во камп и на друпло подолго минимум време.

На прв поглед звучи фашистички, ама ако размислиш што е подобро... спиење на улица и питачење, или кров над глава и пристојна храна и вработување?
Епа тоа е суштинскиот проблем друже немањето на работа, а ситуацијава која ја опишуваш ти донекаде и јас се согласувам ама денес е капитализам и не може државата да биде работодавец. Понатаму ако некој приватник го тера бизнисот фактички има гага робови со покровителство на државата.(т.е можноста за злоупотребување на ситуацијата е огромна еве моментално имаме пример со администрацијата која мора да гласа за да си го задржи местото)

Следно нешто ти е дека сме слободна држава и не можеш никого да натераш да работи ако не сака, а како што кажав веќе, затворот не е никакво решение поради причини веќе образложени во претходниот пост.

Она што јас го велам е оној вистинскиот тежок пат кој мора да се изоди за да имаме вистински напредок. Всушност и Македонија е стигната до ова дереџе поради тоа што последниве 20+ години гледа само од денес за утре и нема никаков долгорочен план.

Мојов план изгледа тежок и неостварлив баш само ако гледаш од денес за утре и ако сакаш брзи промени ама еве ќе те прашам кажи колку луѓе успеале да добијат големи суми на рулет?

За големи промени потребно е напор и најважно време ситуацијата на питачите на партизанска не е одделен случај, тој е поврзан со невработеност, криминал, неедуцираност и ред други причини.

Ама повеќето луѓе или неможат да ја согледаат целата ситуација или уште пострашно замижуваат пред неа пошто полесно е така. Некој едноставно го интересира колата да му блеска да не му ја замаже некој, а дали некој друг едвај преживува битно да не му е пред очи пошто така ќе се чуствува лошо, а не знае зошто.

П.С Нека каже некој статистички колку питачи учествувале во сообраќајка во споредба со останати причини како возење во пијана состојба па да видиме дали реално има причина за екстремни мерки или сепак моево објаснување е она што вистински се бара.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom