M
Mario Gómez
Гостин
Шо значи ние гас би купувале од Бугарите или Србите по цена поголема од тие што ќе купуваат од Газпром? Да се молиме за едно кракче?....
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Шо значи ние гас би купувале од Бугарите или Србите по цена поголема од тие што ќе купуваат од Газпром? Да се молиме за едно кракче?....
Шо значи ние гас би купувале од Бугарите или Србите по цена поголема од тие што ќе купуваат од Газпром? Да се молиме за едно кракче?
Не сум до толку запознаен со фактите, но едно е сигурно - кај Бугарите или кај Србите ќе бидат вентилите и тие ќе можат да си играат со вентилите кога и како сакаат, исто како што и Русија си игра со вентилите кон Украина кога и како сака.
Приказната која пвеводбениците ја продаваат на јавноста за енергетска независност преку Јужен Поток, е чиста невистина. Со пуштање крак од Јужен Поток кон Македонија, ќе го добиеме токму спротивното - енергетска зависност од рускиот гас.
Единствени кои ќе добијат некаква независност, ќе бидат Русија и Гаспром, кои ќе куртулат од транспортот на гас преку Украина и нема да мораат да плаќаат транзитни трошоци и тарифи, туку со Јужен Поток ќе го транспортираат гасот под меѓународните води на Црното Море и ќе плаќаат транзитни трошоци и тарифи почнувајќи од Бугарија, а ние ќе си останеме со прстот во уста.
A veke se zadolzheni 5 mil. $ na Gazprom. I shto ke bide...Toj Amerot shto drzhi 49% od gasovodite vo Ukraina ke si pravi profit, a Ukraincite ke vrakjaat dolgovi na Gazprom so kamata. Mozhebi i toa e prichinata shto go kochat Juzhen Tok, Amerot si brani interesi i ne saka konkurencija. Juzhniot Tok , vo poln kapacitet, ednostavno ke ja ostavi Ukraina slepo crevo vo biznisot na transport na energensi i Amerot ke dozhivee bankrot, se razbira , bankrot shto "Narodot (Ukraincite) seto toa ke go pozlati".
...
Edno vreme se obidov so kirilica i teshko odeshe, pet rechenici da napisham mi trebashe pola saat, tastaturata se isprevrte pa morav da lovam nekoi bukvi, pa posle nekoe vreme bataliv. Toa beshe pred godini, sega mozhebi e polesno da se instalira kirilica ne sum se zainteresiral.Зошто пишуваш на латиница?
Едит : Сепаратистите го нападнаа Новоазовск! Градот се наоѓа на море, од кај дошле никој не знае.

Edno vreme se obidov so kirilica i teshko odeshe, pet rechenici da napisham mi trebashe pola saat, tastaturata se isprevrte pa morav da lovam nekoi bukvi, pa posle nekoe vreme bataliv. Toa beshe pred godini, sega mozhebi e polesno da se instalira kirilica ne sum se zainteresiral.
Jas mislam deka pravilata na forumov dozvoluvaat upotreba na latinica.
Zhiveam vo Canada i moram da komuniciram na Angliski.
Ubavinata i prednosta na Makedonskiot jazik e toa shto mozhe da se koristat dvete pisma bez problem, barem jas taka mislam.

Најверојатно преку Русија.
Бунтовниците во последниве 3-4 дена ги консолидираа своите сили. Ништо од најавуваното од страна на Киев "ослободување" на Донецк и Луганск до 24 август.
Напротив бунтовниците денес напредуваат кон Северодонецк и Успенка со напади на Амвросиевка а таканаречени партизански акции се спроведени во Харков, Славјанск, Тељманово. А и можноста за воздушни напади на украинските воени сили е силно редуцирана ако се земе во предвид дека им беа срушени или погодени повеќе од половината бомбардери и хеликоптери.
Пред 2-3 дена се појавија некои информации на проруските сајтови дека украинската војска го "потрошила" третиот мобилизациски состав и дека во очекување на губење на позициите кои ги имаат во донецката област се спремаат за вкопување во ровови јужно од Донецк на потегот од Мариупол до Волноваха, и северно преку Ѕержинск-Константиновка-Славјанск.
Инаку еве со што стрела војската (Точка-У, Снежное), и тука нормално не важи правилото за употреба на пропорционална сила ниту пак некој од западните демократи го бара тоа
Прегледај го приврзокот 100445
Прегледај го приврзокот 100446
Прегледај го приврзокот 100447
Не сум до толку запознаен со фактите, но едно е сигурно - кај Бугарите или кај Србите ќе бидат вентилите и тие ќе можат да си играат со вентилите кога и како сакаат, исто како што и Русија си игра со вентилите кон Украина кога и како сака.
Приказната која пвеводбениците ја продаваат на јавноста за енергетска независност преку Јужен Поток, е чиста невистина. Со пуштање крак од Јужен Поток кон Македонија, ќе го добиеме токму спротивното - енергетска зависност од рускиот гас.
Единствени кои ќе добијат некаква независност, ќе бидат Русија и Гаспром, кои ќе куртулат од транспортот на гас преку Украина и нема да мораат да плаќаат транзитни трошоци и тарифи, туку со Јужен Поток ќе го транспортираат гасот под меѓународните води на Црното Море и ќе плаќаат транзитни трошоци и тарифи почнувајќи од Бугарија, а ние ќе си останеме со прстот во уста.

super taçno, o dardan. ja uvek sum go vikall deka: sfakaças na toj shto na amerika mu pushi, a nga podrum mu gushi!Кога јас велев дека: Тешко на тој што Русија го брани а Кина го храни! - ме отстрануваа од форум.