Дали живееме во Идиократија ?

• Креатор на темата Креатор на темата #YOUTUBER#
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 март 2014
Мислења
602
Поени од реакции
1.666
Локација
Скопје
Пред некое време го гледав филмот IDIOCRACY(Идиократија)
(многу добро филмче- комедија препорака да се гледа, суштински е добро осмислен.)
Ме замисли за иднинава - дали човештвото е осудено на ГЛУПАВОСТ ???

Ми се чини дека насекаде гледам и читам дека :
-колективната интелигенција на планетата е во опаѓање...
-луѓето гласаат поради глупави причини.
-најглупите филмови прават најмногу пари.
-луѓето не читаат повеќе и веќе не можат да формираат целосна реченица.
-интелигентните се избегнувани - глупавите се наградени
(по ѓаволите, глупавите се размножуваат како зајаци).
-образовните стандарди се намалуваат.
(Се’ помалку и поmaлку деца се запишуват во добри средни училишта , а се’ повеќе и повеќе средношколци не се запишуваат на факултет).
. . .

Јас ја гледам секое пат кога во цртаните филмови идиот е прикажан како добар и некој кон кого треба да се стремиме, а паметениот е претставен како губитник :sick:

Дали Вие мислите дека сме ВЕЌЕ дел од ИДИОКРАТИЈАТА ? o_O

(Се’ помалку и поmaлку деца се запишуват во добри средни училишта , а се’ повеќе и повеќе средношколци не се запишуваат на факултет).
- не е точно
- субјективно
- субјективно
- не е точно
- субјективно
- не е точно

Не баш, науката и медицината многу напредуваа и напредуваат во овој период.

Јас дома си живеам.

Видеото ме потсети на рекламата за раѓање деца од Владата.

Чекај сеа, сакаш да кажеш дека имало време кога луѓето биле попаменти од сеа? Кога било тоа време?

Премногу генерална тема според мене, неможе во секој дел од светот да е исто. Моментално сум во Канада веќе 2 години, и можам да потврдам од прва рака дека на овој континент идните генерации ќе бидат имбецили во права смисла на зборот. Луѓето на моја возраст, коишто се родени тука незнаат општи информации за светот и што е најлошото не се заинтересирани за тоа воопшто, секоја чест на исклучоци. Не дека сме ние некои гении, ама овие тука се тотално необразовани во секој поглед, географија повеќе од државите во САД незнаат, историја ништо повеќе од граѓанската војна и политика ништо повеќе од Обама. Но, затоа знаат кога Кардашијан прднала вчера и матичниот број на женската на Бибер. Праиме муабет за земјите коишто имаат најголем раст во последните неколку години и што заедно имаат околу 400 милиони жители.

Европа наспроти тоа, има многу покредитибилно и потешко образование, затоа и луѓето знаат повеќе и се интересираат за светот. Според мене најлиберте од сите други континенти, со исклучоци секако. Сретнувам многу иселиници и интернационални студенти од други европски држави и се меѓу единствените со коишто можеш да направиш муабет за нешто паметно.

Африка пак, немаат можности да учат и да се развиваат, уште бркаат антилопи и гледаат да преживеат од ден за ден во некои држави. Блиски исток се бомбардираат секој ден, само тие што бегаат од таму просперираат во животот поради тоа што гледаат нови начини на живот, дека има нешто повеќе од тоа што го гледаат во нивното опркужување и други начини на задоволство, додека пак тие што остануваат и успеваат да се пробијат се премногу затворени поради тоа што религијата им нагодува така.

Далечниот Исток е каде што има голем интелегенциски развој и каде што самата култура на Азијците им заповеда и многу го почитува високото образование (поготово Кина). Работи и ќути. За разлика од европејците, многу поголеми расисити се, си го почитуваат своето и само своето, се дружат само меѓу себе, многу ретко ќе видиш азијанти со други раси да се мешаат или во други групи. Индијците истотака се многу паметни, дубари прават на кило поготово со финански менаџменти и такви ствари, потсеќаат на нас балканците многу некогаш :D

Тоа е моето мислење, секој континент си е своја прича, ако мене ме прашувате ако некој живее во идиократија тоа се Северна Америка и дел од блискиот исток, првиве пошто самите се праат така, вториве поради што се премногу затворени кон целиот свет и голем број од жените се забулени до коска и не работат. Сепак, за нив тоа е нормално.

Еве една страница ( на српскохрватски ) за поимот идиократијата.
http://letholandez.blogger.ba/arhiva/2011/05/20/2763880

Инаку мислам дека живееме во такви услови, но не генерално во цел Свет, туку конкретно кај нас во Македонија
Еве пример за идиократија
Ако јас околу згрдата во која живеам изградам некоја глупост, на пример изградам ограда или споменик, надлежните нема веднаш да ја срушат, туку најнапред добро ќе проверат дали некој од погорните властодршци не стои зад мене, дали сум од оваа или онаа „ политичка опција “ и слично, односно дали тие лично ќе претрпат штета ако ја срушат.
Затоа имаме цели населби кои се дивоградби и други глупости

Видеото ме потсети на рекламата за раѓање деца од Владата.

Чекај сеа, сакаш да кажеш дека имало време кога луѓето биле попаменти од сеа? Кога било тоа време?
Порано луѓето размислувале повеќе - сега ги мрзи да размислуваат ...
Глобализацијата го расипа светот толку колку што и го подобри .
Пијаници насекаде ,наркомани,курви:pipi:(тоа под 18+ )
Прашај го дедо ти/некој постар што правел на 18 години и ќе ти биде јасно ...

Се лажеш ако мислиш дека дека во денешно време луѓето се најпаметни (има исклучоци , но мнозинството се идиоти).
Еве ги Американските деца (се очекува и нашите да бидат вакви за некоја деценија/година)

А за кај нас ,
една тазе случка што ми се случи пред 2 недели ..
Еден во комшии ми е има 40 години , тазе се ожени (којзнае како успеа) зема дрва и го гледам дека е сам се мачи 5 кубика па му помогнав да ги исцепиме ...(си плати поштено (y))...
После некој ден , ме прашува ќе ми помогнеш да ги наместиме ..
одам и го гледам се облекол во радничко :LOL: и викам сега за 2 саата ќе ги наредиме не е некоја тешка филозофија ... АМА ...
почна да ги реди како на палета :facepalm:
Му викам а бе реди ги убаво до ѕидот еден ред истерај па втор вака не можеш да поминуваш, не е едед кубик- 5 се !
И типецов ги гледа дрвава и ми вика :
-Тој што ги редеше умре :tapp:
(се мисли на татко му кој умре пред 3 години )
Му викам па дај јас ке ги наредам да му ебам матер !
- Не ,не знаеш ти кое дрво да го наместиш :facepalm:

-Ај добро јас не знам .. а лани кој ти ги местеше ?
- лани не ги цепев ,само трупци ги нафрлав :vozbud:

И викам ај што ми е гајле сега кај не знае па и инат...нека ги реди сам...
и го гледам и ми е смешно дури и страшно :confused:
Пола саат се врткаше и само вика
ова дрво не е за тука , го враќа назад зима друго :facepalm::facepalm::facepalm:
Му реков , ако се заебаваш вака цел ден ај со здравје !
- иди си ти ја ќе ги наредам друг ден :tapp:
И така го гледам и си мислам во себе :
40 години чоек , се оженил и дрва не знае да нареди да му се пљукнам во паметот ...

Вчера викнал некој од роднините да му ги нареди пошо не знае сиротиот :place::tapp:

Стварно се осетив како да сум во некоја глупа комедија :pos::pos::pos:

Последно уредено:
Порано луѓето размислувале повеќе - сега ги мрзи да размислуваат ...
Глобализацијата го расипа светот толку колку што и го подобри .
Пијаници насекаде ,наркомани,курви:pipi:(тоа под 18+ )
Прашај го дедо ти/некој постар што правел на 18 години и ќе ти биде јасно ...

Се лажеш ако мислиш дека дека во денешно време луѓето се најпаметни (има исклучоци , но мнозинството се идиоти).
Еве ги Американските деца (се очекува и нашите да бидат вакви за некоја деценија/година)

А за кај нас ,
една тазе случка што ми се случи пред 2 недели ..
Еден во комшии ми е има 40 години , тазе се ожени (којзнае како успеа) зема дрва и ме го гледам дека е сам се мачи 5 кубика па му помогнав да ги исцепиме ...(си плати поштено (y))...
После некој ден , ме прашува ќе ми помогнеш да ги наместиме ..
одам и го гледам се облекол во радничко :LOL: и викам сега за 2 саата ќе ги наредиме не е некоја тешка филозофија ... АМА ...
почна да ги реди како на палета :facepalm:
Му викам а бе реди ги убаво до ѕидот еден ред истерај па втор вака не можеш да поминуваш, не е едед кубик- 5 се !
И типецов ги гледа дрвава и ми вика :
-Тој што ги редеше умре :tapp:
(се мисли на татко му кој умре пред 3 години )
Му викам па дај јас ке ги наредам да му ебам матер !
- Не ,не знаеш ти кое дрво да го наместиш :facepalm:

-Ај добро јас не знам .. а лани кој ти ги местеше ?
- лани не ги цепев ,само трупци ги нафрлав :vozbud:

И викам ај што ми е гајле сега кај не знае па и инат...нека ги реди сам...
и го гледам и ми е смешно дури и страшно :confused:
Пола саат се врткаше и само вика
ова дрво не е за тука , го враќа назад зима друго :facepalm::facepalm::facepalm:
Му реков , ако се заебаваш вака цел ден ај со здравје !
- иди си ти ја ќе ги наредам друг ден :tapp:
И така го гледам и си мислам во себе :
40 години чоек , се оженил и дрва не знае да нареди да му се пљукнам во паметот ...

Вчера викнал некој од роднините да му ги нареди пошо не знае сиротиот :place::tapp:

Стварно се осетив како да сум во некоја глупа комедија :pos::pos::pos:
Многу гледал Монти Пајтон.

Ех, и вие сега идиократија...
Што има да му ја мислите кога друг смислил се` што ви треба?
Покрај толку убави реални шоуа и блескави сапуници и музика кои духовно ќе ве однесат до незамисливи длабочини, апчиња за секакви расположенија и волшебни телефони што памтат броеви и што можат да ви откријат каде во моментов се наоѓате, вие сте нашле да се секирате и да му ја мислите.
Туку, денеска да ти бил некаков празник, Воображение. Затоа, релаксирајте се, без тешки мисли.
Со лесно.

Со развитокот на технологијата,покрај што во некои сфери од животот ни се олеснети многу работи,од друга страна отупуваме и тоа засташувачки многу.
Најглупата и најидиотската работа што можеше да му се случи на светов е Facebook-от.Денешнава младина претежно го користи ФБ за дебилни работи т.е.за собирање на непотребни информации за нивните пријатели(кој бил на одмор,што јадел вчера,какви патики купил,дали прднал и сл.),секако има и такви кои го користат за едукација,но тие се ретки,поголемиот дел го користи за трачарење и манијачење.Главно средство за бркање пи.иња им е Фб(со ставање лајк,боцки и триста чуда).Сега за да си фраер треба да си активен на ФБ,иначе ништо од клецање.
Сакам да кажам дека со развитокот на технологијата и конкретно со овие "друштвени" мрежи,се намалува социјализацијата кај младите,се помалку се дружат во реалниот свет и на на некој начин се создава едно идиократско опшество.
Фејбуков ми беше само пример,една од многуте работи кои директно и индиректно се главни виновници во отупувањето на луѓето.
И да,мислам дека почнавме да живееме во време на идиократија само не сме свесни ни самите за тоа

Со развитокот на технологијата,покрај што во некои сфери од животот ни се олеснети многу работи,од друга страна отупуваме и тоа засташувачки многу.
Најглупата и најидиотската работа што можеше да му се случи на светов е Facebook-от.Денешнава младина претежно го користи ФБ за дебилни работи т.е.за собирање на непотребни информации за нивните пријатели(кој бил на одмор,што јадел вчера,какви патики купил,дали прднал и сл.),секако има и такви кои го користат за едукација,но тие се ретки,поголемиот дел го користи за трачарење и манијачење.Главно средство за бркање пи.иња им е Фб(со ставање лајк,боцки и триста чуда).Сега за да си фраер треба да си активен на ФБ,иначе ништо од клецање.
Сакам да кажам дека со развитокот на технологијата и конкретно со овие "друштвени" мрежи,се намалува социјализацијата кај младите,се помалку се дружат во реалниот свет и на на некој начин се создава едно идиократско опшество.
Фејбуков ми беше само пример,една од многуте работи кои директно и индиректно се главни виновници во отупувањето на луѓето.
И да,мислам дека почнавме да живееме во време на идиократија само не сме свесни ни самите за тоа
Така е. Мој човек. И јас мразам глобализам. Weweee неможам за живеам 2 часа без фејсра*е. А како си живеел/а пред тоа бе/мори тапо една. Од секогаш сум го мразел она ,,модерното'' или ,,шемата'' и се друго што ,,сите го прават, па дај и јас''. Никогаш не сум бил активен на фејсра*ето твитерот инстаграми и глупости. Кој сака да ме најде, или ќе ме најде на скајп каде што имам 20 контакти од кои само со 2-3 пишувам, или нека ми го заѕвони ѕвончето. Јас пораснав во парк, со слупени лакти и колена, не сме знаеле што е тоа компјутер, многу ретко кој имаше. Денес младинава не знае што е тоа адреналин од крадење комшиски цреши, незнаат како е да скршат прозорец и да не знаат каде да бегаат, немат слушнато за џамлии ниту пак тепање врапци со чатал. Само телефоните во рацете и срам на улица, бидејќи се слини и муабетчии преку антена или жица, а во живо немаат ни контакт со очите.

Па споредете и во нашата земја
-колективната интелигенција на планетата е во опаѓање... МИСЛАМ ДА
-луѓето гласаат поради глупави причини. СОСЕМА ВО ПРАВО
-најглупите филмови прават најмногу пари. НЕ СЕ ПРАВАТ ФИЛМОВИ
-луѓето не читаат повеќе и веќе не можат да формираат целосна реченица. НИКОЈ НЕ ЧИТА
-интелигентните се избегнувани - глупавите се наградени СОСЕМА ВО ПРАВО
по ѓаволите, глупавите се размножуваат како зајаци).
-образовните стандарди се намалуваат. СЕКОЈ ИМА ФАКУЛТЕТ А НИШТО НЕМА НАУЧЕНО
. . .

Те зашеметил фимот што си го глеал изглеа.Нема поента да отварате вакви теми за да покажете колку глупи луѓе има и со тоа да се искочите попаметни од нив.
Сеа окулу заклучоците:
-Како го измери опаѓањето?
-Се кладам дека постарите гласаат повеќе и од поглупави причини од помладите,студентите и тн.Пензионерите воопшто да не ги спомнувам.
-Се работи за вкус,не интелегенција.
-Баш напротив,дури и на нет коа седиш читаш.Ако мислеше на книги,сигурно имам прочитано повеќе од дедо ми.
-Ако биле интелегентни ќе се снајдат,има разлика од тоа да учиш и да не си глуп.
-Баш повеќе се запишуваат,а за стандардите во образованието тешко некој реално да оцени исто како што не можеш да оцениш кое средно школо е добро.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom