M
MysteryMan23
Гостин
а за beginner може ли до 10
Па ок, кога ќе видиш дека и не излегуваат сите делови наеднаш, и не е така скапо, може да се одвојат по 1000 за дел доколку не излеват во толку брз период. Не знам зошто така го правеле, искрено и мене тоа не ми се допаѓа баш али во секој случај знам дека полесно ќе ми биде да ја читам на македонски. Фала, сепак.Инаку книгава вреди да се прочита. Серијата е приказна за себе.
А што се однесува до вкупната цена. Па 5.000 ден. не се мали пари така да се на тебе останува.
Мене не ми е проблем, и така фукам по 1000 ден. месечно за книги. Но сепак се работи за крајната сума. Ко за пример ХП ме коштаа 50 евра, ЛОТР околу 1000 ден. Пауло околу 2000 ден. Браун 1000 ден. Зафон 1000 и кусур. Се вкупно (со се останатите) околу 20.000 имам дадено така да не ми е проблем (како што кажав).Па ок, кога ќе видиш дека и не излегуваат сите делови наеднаш, и не е така скапо, може да се одвојат по 1000 за дел доколку не излеват во толку брз период. Не знам зошто така го правеле, искрено и мене тоа не ми се допаѓа баш али во секој случај знам дека полесно ќе ми биде да ја читам на македонски. Фала, сепак.
Јас книгите од К. С. Луис ги читав кога имав 10 или 11 г. И тогаш навистина ми беа донекаде интересни, иако денес искрено малку ми се испарени настаните. Има и филмови направени според книгите, и тие ги имам гледано тој период. Убаво би било и истите да ги из/гледаш.Аиии одамна не сум апдејтирал листава:
1. Артур Шопенхауер - Еристичка дијалектика (Дијалектички трикови, со квалитетни примери како и поглед врз дијалектиката од Шопенхауер.)
2. Фридрих Ниче - Ecce Homo (Екстензија и дополнителен осврт на самиот Ниче кон неговите минати дела)
3. Бертранд Расел - Освојување на среќата (Анализа на секојдневни аспекти на човековиот живот, фрлајќи scope на среќата како цел.)
4.John Stuart Mill - On Liberty (Обид на Mill да воспостави стандарди на врската помеѓу правата и авторитетите кои се одговорни за нив, како заштитници и угнетувачи)
5. C. S. Lewis - The Magicians Nephew
6. C.S Lewis - The Lion, the Witch and the Wardrobe (Цел серијал нали, жими све не очекував волку да ми биде забавен.)
7. C. S. Lewis - The Horse and His Boy
8. C. S. Lewis - Prince Caspian
9. C. S. Lewis - The Voyage of the Dawn Treader
10. C. S. Lewis - The Silver Chair
11. C. S. Lewis - The Last Battle
12. Dan Brown - Digital Fortress (Истата книга over and over again)
13. George Martin - Dance with Dragons (Конечно, после feast for crows немав сила да продолжам да читам.)
14. Dan Simmons - Hyperion: The Man Who Cried God (Треба да го продолжам серијалов)
15. Orson Scott Card - Ender's Game (ЗА-ДОЛ-ЖИ-ТЕЛ-НО)
16. Orson Scott Card - Ender in Exile (Кецот ми беше боље, there shoot me)
17. Michio Kaku - Physics of the Future (За сите футуристи и фанови на sci-fi. Here sci-fi turns into sci)
18. Niccolo Machiavelli - The Prince (Meh)
19. Жарко Кујунџиски - Скопје и се е можно (Солидна претстава на, well, денес)
20. Drew Karpyshyn - The Old Republic: Revan (Не ми се свиѓаше крајот на Surik.)
21. Paul S. Kemp - The Old Republic: Deceived (Malgus ми е еден од омилените Ситови. Ова само ја зацврсти мојата љубов <333 )
22. Sean Williams - The Old Republic: Fatal Alliance (Okay, but... like... оваа и наредната се апла као некој да ми прераскажал flashpoint од SWTOR.
23. Drew Karpyshyn - The Old Republic: Annihilation
24. Drew Karpyshyn - Darth Bane: Path of Destruction (Коска серијал. Никад не зажалив што се изнамачив да ги најдам на аудио формат.)
25. Drew Karpyshyn - Darth Bane: Rule of Two (Бејн е глуп, некад го жалев низ серијалов. Зана е кучка.)
26. Drew Karpyshyn - Darth Bane: Dynasty of Evil
27. James Luceno - Darth Plagueis (Гениј. Ниеден непотребен потег. Никад влегување во опасност. Мастер тактичар и стратег.)
28. Daniel Wallace - Book of Sith: Secrets from the Dark Side (Ја купив на саем hard cover. Откако ја прочитав мерачки на изложив на најочигледно место во соба)
29. Dan Abnett - Horus Heresy: Horus Rising (Ја као фан на тираниди, ретко читам книги у врска со Империумот, чисто пошто ми се jerking off to Astartes. Тука тоа, јок.)
30. Graham McNeill - Horus Heresy: False Gods
31. Ben Counter - Horus Heresy: Galaxy in Flames
32. James Swallow - Horus Heresy: The Flight of the Eisenstein
33. Graham McNeill - Horus Heresy: Fulgrim
34. Osamu Dazai - No Longer Human
Епа тоа е засеа. Audio Books ftw!
Dance with Dragons дефинитивно е боље од нејзиниот претходник. Мартин посветува поголем дел на, let's be honest, поинтересни карактери отколку на некои рандом фамилии nobody cares about. Хронолошки иде паралелно со 4ката и малце продолжува понапред и дефинитивно после неа едвај чекаш да видиш што се случува понатаму.Јас книгите од К. С. Луис ги читав кога имав 10 или 11 г. И тогаш навистина ми беа донекаде интересни, иако денес искрено малку ми се испарени настаните. Има и филмови направени според книгите, и тие ги имам гледано тој период. Убаво би било и истите да ги из/гледаш.
Но мене ме интересира Мартин (Игра со змејови) . Дали е добра и дали ти беше интересна? Зш сакам да ја најдам на македонски/српски. Треба малку да се распрашам.
Инаку си ги читал Перси Џексон? (и тое се одлични книги и ги има во таа верзија) Јас почнав ама немав време.....
Значи дека ова е втор дел од серијалот!? Или можеби трет?Dance with Dragons дефинитивно е боље од нејзиниот претходник. Мартин посветува поголем дел на, let's be honest, поинтересни карактери отколку на некои рандом фамилии nobody cares about. Хронолошки иде паралелно со 4ката и малце продолжува понапред и дефинитивно после неа едвај чекаш да видиш што се случува понатаму.
За споредба, ја после Feast for Crows мислев никогаш повторно да не прочитам книга од Мартин.
Перси Џексон не сум читал, ама еве таман за да го довршам предизвикот од 60 книги, може.
5ти. Досега се издадени, по овој редослед, A Game of Thrones, A Clash of Kings, A Storm of Swords, A Feast for Crows и A Dance with Dragons. Планирани се уште две, Winds of Winter и Dream of Spring.Значи дека ова е втор дел од серијалот!? Или можеби трет?
Ќе мора од првиот да почнам, но прво да ги завршам овие 8-9 што ги имам планирано.
Ја заборавив темава.Ајде и јас! Не сакам да си поставам никаков лимит, ниту пак цел, се пријавувам чисто за да видам од прилика колку терам во една година.
1. „Валден“ (Хенри Дејвид Торо) - Човек кој го пренесува своето искуство за животот надвор од цивилизација.
2. „Пацифизмот како патологија“ (Ward Churchill, Mike Ryan)
3. „Хата - Јога прадипика“ (Јога - сојуз на Македонија)
4. „Држава и општество“ (Иван Прпич)
5. „Пред да заспијам“ (Стивен Вотсон) - За книгава дознав на форумов, некој ја имаше препорачано, па ај, си викам, да искулирам со нешто лајт. Се работи за жена која ја изгубила меморијата во еден трагичен настан. Откако ќе се разбуди, не се сеќава што се случило претходниот ден, ниту изминатите години. Занимлив вовед, потоа следуваат 200 страни повторување и досада, па станува интересно и на крај, според мене, .
6. Стогодишниот кој излезе преку прозорот и исчезна (Jonas Jonasson) - Отров! Јеби га, лектира.
7. „Анатомија на човечката деструктивност 1 и 2“ (Ерих Фром)
8. „Авторитет и семејство“ (Ерих Фром)