Ментализам

D

Daedalus

Гостин
Можеш да изучуваш ментализам колку сакаш, прашањето е колку од тоа применуваш во пракса.
И зошто си толку глуп? Прочитај ја темата од почеток ќе видиш кој ја ставил темата во ЧДА.
Нормално дека неможе некој да те хипнотизира ако си менталист (ти не си сигурно), тоа ти е исто како да пробаш да хипнотизираш хипнотизер.
Ќе заборавев да ти кажам дека си во право, ако толку сакаш да бидеш во право без да го слушнеш туѓото мислење.[DOUBLEPOST=1407000151][/DOUBLEPOST]

Еве Дудо вика дека никој не може да го излаже. Секако дека не е точно, но еве да речеме ретко може некој да го излаже. На кој начин знае дека го лажат?
А за микро изразите грешиш. Има многу универзални изрази на лицето како што се страв, изненадување, гадење итн. Тоа што викаш ако на некој му одговара да ги скрси рацете е друго. Треба подолго време да го пратиш, на пример ако кога објаснува нешто дали ги мрда рацете или не.
И ако некогаш си ја гледал серијата Менталист, ќе знаеш дека главниот лик стварно е менталист, само многу е преувеличено. Има епизоди каде тој како помлад се занимавал со магионичарство. Јас всушност ти зборував за тоа како ментализмот да го применуваш во секојдневниот живот, како Дудо на пример.
Дада, за говор на тело баш тоа сакав да ти пишам, дека једини аспекти од истиот што се валидни се универзалните изрази на тага, смеа итн, што се карактеристични за повеќето култури.
Ама тоа се ствари кои се универзални и повеќето луѓе можат инстинктивно да ги прочитат освен ако немаат оштетувања на мозок или пореметувања поврзани со социјалниот аспект. Иначе, знам дека постои прилично солидна евиденција дека микро експресиите се постоечки, затоа не ти ги спомнав тие конкретно, туку ти кажував за општ говор на телото. Објаснувањето е поврзано со реагирањето на лимбичкиот систем пред „свесниот“ дел кој потоа превзема контрола на емоциите.

За лажење, прочитај ја „Detecting Lies and Deceit“ на Адберт Вриј, таму е прилично фер и убаво објаснато колку и до каде можеш да процениш дали некој лаже од вербален/логички и контекстуален аспект. Има некои ствари кои се валидни, ама од друга страна има некои митови поврзани со лажењето и кој колку до каде може да прочита нечии лаги, со или без детектор.

Не навлагам за Дудо, он си има своја експертиза и свои гледишта, затоа ти зборувам во мое име.

За серијата „Менталист“, Џејн е повеќе фокусиран околу колд ридинг, хипноза и други ствари кои се психолошки, користи и некои „трикови“, али во риал лајф ментализам, најголемиот аспект од ментализмот не се „психолошките“ аспекти. Ја лично сум заинтересиран и работам долго време со ствари ко колд ридинг и идеомоторен ефект и лично, тие аспекти ми се најинтересни пошто секако дека можеш да ги користиш секаде и за све, али се' на се', во ментализмот повеќе преовладуваат овие магионичарскиве ствари.

Член од
29 јули 2014
Мислења
14
Поени од реакции
5
Дада, за говор на тело баш тоа сакав да ти пишам, дека једини аспекти од истиот што се валидни се универзалните изрази на тага, смеа итн, што се карактеристични за повеќето култури.
Ама тоа се ствари кои се универзални и повеќето луѓе можат инстинктивно да ги прочитат освен ако немаат оштетувања на мозок или пореметувања поврзани со социјалниот аспект. Иначе, знам дека постои прилично солидна евиденција дека микро експресиите се постоечки, затоа не ти ги спомнав тие конкретно, туку ти кажував за општ говор на телото. Објаснувањето е поврзано со реагирањето на лимбичкиот систем пред „свесниот“ дел кој потоа превзема контрола на емоциите.

За лажење, прочитај ја „Detecting Lies and Deceit“ на Адберт Вриј, таму е прилично фер и убаво објаснато колку и до каде можеш да процениш дали некој лаже од вербален/логички и контекстуален аспект. Има некои ствари кои се валидни, ама од друга страна има некои митови поврзани со лажењето и кој колку до каде може да прочита нечии лаги, со или без детектор.

Не навлагам за Дудо, он си има своја експертиза и свои гледишта, затоа ти зборувам во мое име.

За серијата „Менталист“, Џејн е повеќе фокусиран околу колд ридинг, хипноза и други ствари кои се психолошки, користи и некои „трикови“, али во риал лајф ментализам, најголемиот аспект од ментализмот не се „психолошките“ аспекти. Ја лично сум заинтересиран и работам долго време со ствари ко колд ридинг и идеомоторен ефект и лично, тие аспекти ми се најинтересни пошто секако дека можеш да ги користиш секаде и за све, али се' на се', во ментализмот повеќе преовладуваат овие магионичарскиве ствари.
Ma nemas ti pojma :)[DOUBLEPOST=1407002101][/DOUBLEPOST]
RogerBase6762480 напиша:

Mentalizmot vo sekojdnevniot zivot-ni pod razno...shaolin da

Jugop

The Hobbit
Член од
27 декември 2012
Мислења
295
Поени од реакции
43
Најчестите микро изрази ги дадов како пример. Има премногу универзални изрази. На пример доколку се потсеќаме или зборуваме за некоја тажна случка за која чувствуваме вина секогаш ги мрдаме веѓите, го збрчуваме челоти, а во спротивно значи дека лажеме. Исто така кога се обидуваме да се сетиме на некоја слика погледот ни е насочен на горната лева страна, а ако креираме слика на горната десна страна. Најчесто кај леваците страните се обратно.

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Најчестите микро изрази ги дадов како пример. Има премногу универзални изрази. На пример доколку се потсеќаме или зборуваме за некоја тажна случка за која чувствуваме вина секогаш ги мрдаме веѓите, го збрчуваме челоти, а во спротивно значи дека лажеме. Исто така кога се обидуваме да се сетиме на некоја слика погледот ни е насочен на горната лева страна, а ако креираме слика на горната десна страна. Најчесто кај леваците страните се обратно.
Бидејќи те гледам вака начитан, дали можеш да процениш кој ташак ми е поголем според начинот на кој копам руда од носот?[DOUBLEPOST=1407098106][/DOUBLEPOST]
vo konvencionalna smisla na poimot moral i etika nemoze jasno da razgranicish con artist od magionicar bidejki i dvata targetiraat ist efekt no ona sto gi definira e obrazlozuvanjeto na samata realizacija ne nacinot na interpretacija zatoa prasanjeto dali e eticki ili ne.. ok?sekoj moze da si rasudi\objasni\obrazlozi dali e ili zasto ne e eticki kreiranje izmama za teatralen akt.
Така е побратиме! Маме им ебам на Шварценегер, Сталоне и Д Рок! Па они глумеле бре, не убивале стварно луѓе!!

Jugop

The Hobbit
Член од
27 декември 2012
Мислења
295
Поени од реакции
43
Бидејќи те гледам вака начитан, дали можеш да процениш кој ташак ми е поголем според начинот на кој копам руда од носот?
Според начинот на кој копаш руда од носот, поголем ти е ташакот што ти е во уста, отколку ташакот што ти е во задник. Има многу истражувања за тоа, но не можеш да сфатиш ти, едноставно си многу прост. Ќе напишеш глупост и се надеваш дека ќе ги насмееш останатите членови на форумов и со тоа демек ќе стекнеш некоја почин, на интернет.

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Според начинот на кој копаш руда од носот, поголем ти е ташакот што ти е во уста, отколку ташакот што ти е во задник. Има многу истражувања за тоа, но не можеш да сфатиш ти, едноставно си многу прост. Ќе напишеш глупост и се надеваш дека ќе ги насмееш останатите членови на форумов и со тоа демек ќе стекнеш некоја почин, на интернет.
Немам ташак во уста, ниту во задник. Ни анатомија за забавиште не ти оди добро, м? Кога откри дека имаш куре? Знаеш дека имаш куре, така?
Него, ај да ти дадам уште една шанса. Дали можеш да откриеш колку сум висок до микрометар според буѓата што се собира меѓу прсти од чорапи?

Последно уредено:
M

mar30

Гостин
Taka e vo pravo ste...kaj moze bilo koj so nashinec da izleze na kraj,pa nie sme najpametna nacija I zneme se.

Se vozam so taksista pred nekoj den;30 godini ne bil nikade na odmor nitu iskocil od Mk.
Padnavme na muabet Germanija.Samo sto pocnavme I on zavika:"abe ne mi kazuvaj bre,znam jas kako e na zapad,nemate pojma ,znam kako e vo Germanija!"samo mu rekov "vo pravo ste".
Taka da sto da vi kazam osven vo pravo ste
dark side si ja iskoristil svojata mentalna spoosobnost sugestibilno da manipuliras so taksistot si go dovel do zabluda i poradi toa nemozam da ti veruvam na napisanoto tuka ali sekoja cest mentalnistu za malce i mene ke me izmanipulirase.

p.s. dali mentalizam e ednakvo na manipulizam?i zasto mislis deka ne e?

Kajgana Shop

На врв Bottom