Прашање за Христијанството III

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Јас мислам дека покрај тие кардинални контрадиции во 5-те Мојсееви (на кои нели овие 3 религии се потпираат), има и такви грешки кои наликуваат на религиозни самоубиства.

Не се работи за никаква философија, туку и ова се контрадикции, како што контрадикција е фактот дека од една страна им забранува крадење и посакување на туѓото, а од друга им вика да земат резерви и многу други нешта од Египет со цел таа неплодна земја да ја направат плодна т.е. за да може над неа да заживее живот.

И повторно истото прашање. Зошто не знаел да му ја предвиди животната судбина на Едра (или Ездра, како сакаш)? Мислиш дека сакал самиот да ја открие, сакал да остане мистерија? Ова не е конкретен одговор на моето прашање. :)

Ако говориме за вистина тогаш зашто во библијата не пишува за првата жена на адам која се вика лилит? Така да постојат и апокрифни текстови.

http://preminportal.com.mk/content/view/2243/71/Ж

Со еден збор има скриено вистина од верниците, но пак ќе кажам дека во самата библија има доволно материјал за секој кој поверува и се научи од Христовото учење да се спаси.

Само треба верникот духовно да се издугнува и ќе ги препознава потребните и вистинските учења.[DOUBLEPOST=1407013772][/DOUBLEPOST]
Не се само прашањата што укажуваат на тоа. Како го објаснуваш судењето? Ако Бог се знае и се е според негова промисла, зошто суди и казнува? Нели тој го знаел секој можен исход? Нели како семоќен имал можност да спречи било што? Тогаш која е поентата да се става во улога на судија? Кога судиш, индиректно посочуваш одредени исходи или особини како недозволени, непотребни - грешни. Но ако се потекнува од тебе, тогаш дали и тие нешта не се од тебе? Ако се непотребни, зошто си ги допуштил? Ако не се непотребни, зошто ги судиш и зошто казнуваш?
Не знам дали знаеш но постои слободна воља. Господ Бог дал слободна воља на секој. И така да тоа кажува се. Се надевам ќе сватиш што значи тоа.

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
И да ти одговорам на прашањето. „Како сакаш да зборува некој кој знае се?„

Некој кој знае се, мислам дека би разговарал поучно и од неутрално перспектива со цел да го упати оној кој е во дилема по правиот пат (или својот пат).
Ако приметуваш, тој Бог размислува како човечко суштество. А ако мислиш дека знае што ќе се случи (последните страници од Библијата) мислам дека тука би погрешил поради тоа што тоа е само пророштво кое не се остварило т.е. сеа за сеа се само празни зборови. Тука сакам да ги поврзам 2-те нешта кои на таа библиска личност не знаел да и каже што ќе и се случува понатаму во животот, додека овде се работи за можен настан во иднината кои можеби (а сметам дека и нема) да се случи.
Сепак можеме да дојдеме до заклучок дека тој Бог не знае и баш се.

Ај следно прашање. Дали тој Бог има чувства и емоции?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не знам дали знаеш но постои слободна воља. Господ Бог дал слободна воља на секој. И така да тоа кажува се. Се надевам ќе сватиш што значи тоа.
Слободната волја нема никаква врска со случајов. Ако Бог го знае секој можен исход, едноставно можел да ги спречи тие исходи што нели се непотребни, штетни, грешни. И шах кога играш имаш слободна волја, но изборот во потезите ти е ограничен, бидејќи дизајнерот на играта ги спречил исходите што се непотребни.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Сепак можеме да дојдеме до заклучок дека тој Бог не знае и баш се.
Јак ти е заклучоков: како дојде до него?[DOUBLEPOST=1407016179][/DOUBLEPOST]
Ај следно прашање. Дали тој Бог има чувства и емоции?
Да, има, на Нему својствен начин.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Јак ти е заклучоков: како дојде до него?
Еми зш тогаш во Едемската градина ги барал Адам и Ева кои претходно го пробале забранетото овошје? Требало да знае кај се. Зш не знаел дека тие го пробале забранетото овошје? И тоа требало да го знае? Зш го правал Каин каде е брат му, нели тој го убил претходно, и тоа требало да го знае? На Ездра не знаел да му каже ништо во врска со животот бидејќи тоа на бог му било непознато?.....
Еми мене ми личи ко да не знае баш се. :)
Вака.
Да, има, на Нему својствен начин.
Знам. Покојание, јасно се гледа тоа во Библијата.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Штом не знаеш, покорисно е да прашаш за да дознаеш, пред да донесеш свој погрешен заклучок.[DOUBLEPOST=1407017745][/DOUBLEPOST]
Знам. Покојание, јасно се гледа тоа во Библијата.
Се кае само оној кој згрешил.
Бог не згреши: згреши Неговото творение, што значи дека Бог нема(л) потреба од покајание.

А и пред кого би се покајал Бог, кога над Бога нема „виша сила„?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Штом не знаеш, покорисно е да прашаш за да дознаеш, пред да донесеш свој погрешен заклучок.
Па мислам дека прашав и добив одговор. Дали тој е точен? Не.
Ти давам 3 библиски факти кои укажуваат дека бог не знае се и пак грешам!?[DOUBLEPOST=1407017952][/DOUBLEPOST]
Се кае само оној кој згрешил.
Бог не згреши: згреши Неговото творение, што значи дека Бог нема(л) потреба од покајание.

А и пред кого би се покајал Бог, кога над Бога нема „виша сила„?
Дали се кае што го создал човекот?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Па мислам дека прашав и добив одговор. Дали тој е точен? Не.
Ти давам 3 библиски факти кои укажуваат дека бог не знае се и пак грешам!?[DOUBLEPOST=1407017952][/DOUBLEPOST]
Бог знае се‘: токму затоа Он Е Бог, а поимот „бог„ е атрибут за неограничена способност, кој значи: „Се‘ опфаќам, се‘ осознавам, низ се‘ продирам„

И пак грешиш.

Член од
5 јули 2013
Мислења
85
Поени од реакции
37
Изгледа не си ме разбрал доволно за што прашувам.Има голема разлика од пол и род.За да се припаѓа на одреден пол потребни се и полови органи,машки или женски такви како што имаат луѓето и животните.А додека родот е друго.Перцепцијата дека Бог е Татко а не Мајка,е тоа е нешто друго,давање на машка карактеристика на Бог.Зошто,ако не е ни машки ниту женски,туку е над тоа,зошто така не му се обраќаат и така не го перцепираат,како бесполово и безродно суштество.
Maska karakteristika se dava na Bog od strana na Hristijanite,zasto Bog e tatko na Isus,a Isus e normalno sin Bozji, i od tuka e izlezena taa molitva: vo Imeto na tatkoto,sinot i svetiot duh...I bog nemoze da se narece majka,koga majka na Isus e Marija...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Дали се кае што го создал човекот?
За да не се покае, Бог можел и да не го создаде човекот, така? Тогаш, Бог не би имал причина за покајание.

Бог не се покајал што го створил човекот, оти се‘ што Бог створи(л), беше добро. Така, во почетокот, и човекот беше добар, пред да згреши па Бог немаше потреба од покајание.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Бог знае се‘: токму затоа Он Е Бог, а поимот „бог„ е атрибут за неограничена способност, кој значи: „Се‘ опфаќам, се‘ осознавам, низ се‘ продирам„

И пак грешиш.
Да, осознава преку прашања и одговори (човекот).

Каде грешам? Прашањата се јасни, ако сакаш и библиските цитати ќе ти ги дадам.
Бог НЕ ЗНАЕЛ нешта кои по пат на прашања подоцна ги дознавал и НЕ ЗНАЕЛ нешта кои ќе се случат во иднината. Дадов примери. :)

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Maska karakteristika se dava na Bog od strana na Hristijanite,zasto Bog e tatko na Isus,a Isus e normalno sin Bozji, i od tuka e izlezena taa molitva: vo Imeto na tatkoto,sinot i svetiot duh...I bog nemoze da se narece majka,koga majka na Isus e Marija...
Има или нема машка карактеристика?По ова што го кажуваш,тој ја има добиено само поради улогата во односот со својот Син.Ако може да се смета дека Марија ја има улогата на Богородица и е мајка на Синот Божји,тогаш каква е улогата на Светиот Дух,бидејќи тој ја оплодува Марија и преку Него доаѓа Господ Исус Христос во тело.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Каде грешам?
Во твоето не познавање на верата Христова.[DOUBLEPOST=1407057862][/DOUBLEPOST]
Прашањата се јасни, ако сакаш и библиските цитати ќе ти ги дадам.
Библиските стихови сами од себе не се одговор, без да бидат контекстуално протолкувани.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Имам уште едно- две прашања.
Од една страна јас лично сметам дека процесот на станување светец е глупост, верниците не мислат така. Од друга страна мислам дека она црквата што го правела во минатото (иако е 21 век тоа не треба да се заборави, како што и во 31 век не треба да се заборави фашизмот и холокаусот. се работи за теорор, сепак) е исто така умоболно.

Зборувавме за Никола Коперник. Дали тој бил запален на клада или не? Не бил. Но овде случајот е поразличен. од тука ќе ги земам цитатите (мислам дека ќе нема проблем бидејќи оваа приказна е општо позната)
http://sh.wikipedia.org/wiki/Jeanne_d'Arc

Presuda je donesena 30. maja 1431. po kojoj je osuđena na lomaču.

Pre samog čina spaljivanja, u tamnici su je posetili svih 37 sudija i rekli joj da se njima može slobodno ispovediti. Tada je Orleanka izjavila da više ne čuje božje glasove.

Spaljena je tačno u podne 30. maja 1431. na gradskom trgu pred masom ljudi. Bila je obučena u posebnu nošnju na kojoj su bili ušiveni crveni đavoli, pošto je tu bluzu nosio svaki jeretik koji je osuđen na lomaču. Za vreme spaljivanja, oko nje su kružili crkvenjaci sa knjigama i čitali molitve za spas ljudskih duša od ovakvih jeretika.

Njeni ostaci su zatim bačeni u Senu.

И да сте дискутирале за ова, сепак ме интересираат мислења и на поновите членови, како и на постарите. Била запалена на клада. Народот претпоставувам се дерел со цел да не го навредат кутриот Бог, а сето тоа го диктирала црквата. А свештениците пееле молитви! И фактот дека била третирана како демон, и фактот дека била обвинета за ерес....ситуацијата ја прави драматична. За на крај да ја фрлат во Сена!

Četvrt veka kasnije, 1456, pokrenut je novi postupak za njenu rehabilitaciju u Parizu uz saglasnost Svete stolice. Posle ispitivanja nekih svedoka i pregleda celokupnog materijala, presuda Košona je bila poništena i Orleanka je bila rehabilitovana, ali ne i beatifikovana. To se dogodilo 1909, a kanonizovana je 1920. u vreme pontifikata pape Benedikta XV.Danas se smatra za jednog od najpopularnijih svetaca u Rimokatoličkoj crkvi.

Моите прашања се. Ако еден е креатор и над него хиерархиски нема никој. Како можел да дозволи посебни црковни лица да носат одлуки кој ќе живее, а кој ќе умре? Нели тоа ја крши божјата волја? И како едно лице обвинето за ерес и спалено, може да стане светец? Без разлика дали потоа црквата се извинила и малку се повлекла засрамено со цел да изгледа кревко и невино.
Едно извини нема да врати еден млад живот. Еден чекор назад, нема да ги поправи старите грешки.

Чекорите назад значат само порази. А ако продолжи да чекори назад, значи дека се работи за страшно богохулие. :)[DOUBLEPOST=1407058203][/DOUBLEPOST]
Во твоето не познавање на верата Христова.
Познавале или не, ти си тој што се обиде нешто да објасни, ама не дообјасни. Дај објасни ја таа философија.
Библиските стихови сами од себе не се одговор, без да бидат контекстуално протолкувани.
Тие се повеќе од јасни. :)

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.628
Поени од реакции
9.241
Зошто Црквата се меша во работи за кои е тотален лаик и на научниците им се спротивставува со своите "aргументи"?

Примери за хелиоцентричниот систем (псевдонаучни креационистички контрааргументи против Галилеј):

Martin Luther je odmah odbacio heliocentričnu teoriju kao, "šaljivu ideju budale, pa zar nije Jošua (10, 12-13), jasno rekao da je Sunce, a ne Zemlja, zastalo na mjestu?"

John Calvin ponosno citira Psalam 93, 1: "Čvrsto stoji krug zemaljski, neće se poljuljati."
Kako bi Zemlja mogla visjeti u zraku da je ne pridržava Božja ruka? Kako bi Zemlja mogla ostati nepokretna, dok su nebesa iznad nas u stalnom brzom kretanju da je Božanski Stvoritelj nije učvrstio i osigurao? (komentar knjige psalama, Psalam 93, redak 1, preveo James Anderson; Grand Rapids, MI: Eerdmans, 1949, Vol. 4, p. 7)

Kardinal Bellarmine, 'veliki' teolog i inkvizitor koji je sudio Galileu, prijeteći izjavljuje:"Ovo navodno otkriće ponižava cijeli kršćanski plan spasenja."

Dekret Pape Urbana VIII, potpisan od strane kardinala Felia, Guido, Desiderio, Antonio, Bellingero i Fabriccioi.
Drugi su sumnjičavo vrtjeli glavama: Ako je Zemlja planet, i to samo jedan među mnogim planetima, nije moguće da su tako uzvišene stvari napravljene samo na njoj kako nas uči Kršćanska doktrina. Ako postoje drugi planeti, sigurno su nastanjeni, jer bog ništa ne čini uzalud, ali kako su mogli poteći od Adama? Kako su njihovi preci sišli s Nojine arke? Kako su otkupljeni od našega Spasitelja Isusa Krista?"

Job 38, 12
Zar si ikad zapovjedio jutru, zar si kazao zori mjesto njeno, da poduhvati zemlju za rubove i da iz nje sve bezbožnike strese; da je pretvori u glinu pečatnu i oboji je k'o kakvu haljinu.

Ali crkveni "astronomi" s gnušanjem odbijaju gledati kroz teleskop, jer je to "bezbožno" ili se radi o "sotoninim obmanama".

Inkvizicija na papinu inicijativu, svečano izdaje dekret da je "doktrina dvostrukog kretanja Zemlje oko svoje osi i oko Sunca lažna i u potpunoj suprotnosti sa Svetim Pismom, te je zabranjeno podučavati ju i zagovarati."

"Životinje, koje se kreću, imaju udove i mišiće; Zemlja nema udova niti mišića, stoga se niti ne kreće. Anđeli pokreću Saturn, Jupiter, Sunce itd. u svome kretanju. Kada bi se Zemlja kretala, morala bi također imati anđela u svome centru; ali sami Đavao tamo stoluje; onda bi Đavao bio taj koji pokreće zemlju !.... "

Usudio se reći (Galilej) da ljudi žive i na drugoj strani svijeta. Crkvena argumentacija: "Kako bi oni onda mogli vidjeti našega Spasitelja Isusa Krista kako pobjedonosno stiže na oblacima? (Sveti Augustin)"

Španjolski teolog Tostatus, u doba Kolumba, osjetio se prozvanim ponoviti Sv. Augustina: "Apostolima je naređeno propovijedati radosnu vijest po svem svijetu, svim stvorovima; oni nisu išli antipodima i nisu propovijedali njima - ergo nema antipoda."

Значи, врска да се немало ни од ротација, ни од центрифугална и центрипетална сила, ни од гравитација, а во исто време да се изнесуваат ретардирани и умоболни контрааргументи против неоспорни научни факти е врв на безобразие.[DOUBLEPOST=1407065305][/DOUBLEPOST]Црквата како експерт по биологија

Жените имаат едно ребро повеќе отколку мажите

Ова тврдење решил да го провери белгискиот лекар и анатом Андреас Весалиус во 1543 г. и открил дека и двата пола имаат по 12 пара ребра.

James 6 of Scotland became James 1 of England when Elizabeth 1 died. In 1590 James wrote a treatise for finding and prosecuting witches, the Demonologic, and included one infallible sign for a witch – if she had the Devil's Hood, the clitoris (The clitoris was the teat on which devilish "familiars" sucked).

Џејмс 6. од Шкотска станува Џејмс 1. од Англија кога Елизабета 1. умира. Во 1590 Џејмс ја пишува расправата за наоѓање и прогонување на вештерките - Демонолог и дава непогрешлив знак за препознавање вештерка - ако има Ѓаволова капа, клиторис (клиторисот бил брадавица (oд цицка) од која цицале ѓаволовите роднини).

На основа на овој Демонолoг во 1593:

In 1593, at the trial of a woman accused of witchcraft, the inquisitor (a married man) discovered a clitoris for the first time. When he saw this "little lump of flesh sticking out to the length of half an inch", he decided that it must be the "Devil's Teat". The other inquisitors, likewise astounded, agreed with him, and on this fact alone, the woman was convicted and executed for witchcraft.

Во 1593, во процес во кој жена е обвинета за вештерство, инквизиторот (женет човек) го открива клиторисот за првпат. Кога го видел малото грутче месо што стрчи во должина од половина инч (1.26 см), тој одлучил дека тоа мора да е Ѓаволовата брадавица (од цицка). Другиот инквизитор, исто така запрепастен, се согласува со него, и врз основа само на овој факт, жената била обвинета и погубена поради вештерство.

Импресивно, зарем не?

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom