Кајгана психолог

Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
Па и јас сум среќен добитник на горенаведеното и барам луѓе да размениме искуства, совети... Нешто како сапорт груп.
Е сега совети од личност со биполар... нели зависат од фазата
имаш фаза на пријателот кога ти дава совет супер си можеш се што ќе замислиш, не само што ќе си го смениш животот туку и пола свет мојш да го смениш и ура напред
Имаш друга фаза во која ти дава совет: ја ќе легнам да спијам ако не умрам до утре сакам да умрам до утре ај заедно
Имаш трета фаза во која пријателот нема време да среди се што унередил во првите две фази.... ја викаат нормален период ама тоа е најненормален зошто Господ не може да разврзе се што сврзал
да закрпи пријателства и да избрише настани и финансиски штети

Совети барај само од психијатар, и не верувам дека тоа го имаш

Член од
20 јули 2014
Мислења
311
Поени од реакции
302
Е сега совети од личност со биполар... нели зависат од фазата
имаш фаза на пријателот кога ти дава совет супер си можеш се што ќе замислиш, не само што ќе си го смениш животот туку и пола свет мојш да го смениш и ура напред
Имаш друга фаза во која ти дава совет: ја ќе легнам да спијам ако не умрам до утре сакам да умрам до утре ај заедно
Имаш трета фаза во која пријателот нема време да среди се што унередил во првите две фази.... ја викаат нормален период ама тоа е најненормален зошто Господ не може да разврзе се што сврзал
да закрпи пријателства и да избрише настани и финансиски штети

Совети барај само од психијатар, и не верувам дека тоа го имаш
Треба да те убедувам тебе за мојата ментална состојба или...? Одјеби ако немаш корисен муабет.
Одам и на психијатар и земам лекарства ама тоа како сапорт груп што го напишав е незаменливо. Со кого би си ја споделил маката ако не со некој со истиот проблем? Останатите те гледаат како лудак.

Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
Во православието, црквата ја нарекува состојбата на депресија униние. Унинието според нив е забрането. Строго забрането.
Е сега како ќе му забраниш на некого да го боли заб?
Забот боли зошто е расипан од бактерии и веројатно има инфекција, ќе боли дури не ја излечиш инфекцијата. Ќе дезинфицираш, ќе чекаш да зарасне малку и ќе пазиш да не се расипе пак, ќе миеш заби навреме ќе реагираш.
Душата боли кога ќе те нападнат ѓаволи. Исто ќе дезинфицираш, ќе се очистиш, нема да се мерачиш на малолетнички и да практикуваш да наштетиш некому, да земиш туѓо, ни да зборуваш ни да мислиш лошо. Малку ќе боли, нема да оди, ќе се намачиш... ќе успееш евентуално. После душата ќе е цела. (ова не значи дека кога почнало си бил гнаса, веројатно си бил дете не си имал духовна сила да се соочиш со светов и преку болка ѓаволот нашол простор да делува) Сега ќе му се исправиш на ѓаволот очи в очи... и ќе му речиш она што сакаш сега да ми речиш мене... Функционира проверено... :)

Група за взаемна поддршка од луѓе на кои понекогаш со години единствена мисла им е смрт, и заедничка мисла им е смрт НИКАКО. Животов не е филм.

Член од
17 февруари 2013
Мислења
575
Поени од реакции
481
Dali bipolarnosta e ista dijagnoza so manjako-depresivna sostojba?

Член од
20 јули 2014
Мислења
311
Поени од реакции
302
Не е мањако, манијачно или манијакално. Се вика манично и да, исто е со биполарност. Различни имиња за исто нарушување.

Член од
3 август 2014
Мислења
1
Поени од реакции
0
Има ли некој што би сакал да прочита прилично долг текст во кој општо се опишани моите проблеми (не многу детално) и да ми каже дали се работи за депресија или нешто по не сериозно или по сериозно.
Доколку има некој таков нека ми пише пп
Причината зошто отворив ваква тема а не разговарам со некој познат е поради тоа што полесно ми е да се искажам на некој што не знае кој сум.

Ги замолувам сите тролови да се склонат од темава бидејќи не ја направив за сеир!

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.030
Има ли некој што би сакал да прочита прилично долг текст во кој општо се опишани моите проблеми (не многу детално) и да ми каже дали се работи за депресија или нешто по не сериозно или по сериозно.
Доколку има некој таков нека ми пише пп
Причината зошто отворив ваква тема а не разговарам со некој познат е поради тоа што полесно ми е да се искажам на некој што не знае кој сум.

Ги замолувам сите тролови да се склонат од темава бидејќи не ја направив за сеир!
Постои ваква тема веќе и затоа ти го преместив мислењето.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.030
Темава не е за вашето мислење за психолозите или психијатрите туку ако на некој му треба совет.

Истото важи и за твоето мислење, само сакав да ти посоветувам можеби да посетиш приватен психолог/психијатар/психотерапевт, во зависност со што се справуваш.
Ја разбирам твојата фрустрација со Мaкедонското здравство и глупостите кои ги прават, ама кога станува збор за сериозни апчиња кои се од оласта за која зборуваш - не вреди да се замараш со одење по државни институции.

Ова ти го кажувам зошто мајка ми се справуваше со депресија, за среќа на време отиде на приватен лекар за да конечно свати дека станува збор за депресија, почна да зема апчиња и сега е подобра од било кога.
Апчињата помагаат кога станува збор за хормонален дисбаланс.

Не сакам да ти зборам дека самоубиството не е решение, сигурна сум дека има слушнато муабети од овој тип прилично многу, ама ќе ја оставам сликава овде, може ќе ти даде инспирација да гледаш на некои работи поинаку.

Член од
20 јули 2014
Мислења
311
Поени од реакции
302
Текстот на сликата е безвеза. Делот со "you dont give a shit" е класичен став на рајата, став на секој што нема ни најмала претстава како е сопствениот ум да се сврти против тебе.

acermk

лавот во сенка
Член од
18 јуни 2009
Мислења
1.938
Поени од реакции
900
Ни на крај памет не ми било дека еден ден тука ќе пишам нешто и ќе се пожалам но ете дојде и тој ден...животот во последнава година многу ми се смени, влегов во нов свет со нови предизвици кои еве почнаа доста да ме влечат надолу и да ми претставуваат тежина која сепак иако тежи не се обидувам да ја растеретам односно да ги решам проблемите...да бидам поконретен се работи за факултетот...бев ученик се до факултет кој снаодливо но и со работа си ги извршуваше одлично задачите но дојде факултетот каде е премногу различно и значително потешко...наеднаш се загубив во тие води почнав да ги оставам работите да чекаат небаре самите ќе се решат и еве ме после една година иако со не толку лоши резултати сепак не сум задоволен од себе...проблемот е што знам дека треба да седнам да учам, тоа ми е перфектно јасно и живеам со таа мисла но никако тоа да го направам, таман ќе почнам веднаш на нешто друго мислам едноставно не можам да го задржам нивтото на висока концентрација повеќе од 5 минути...истотака многу полесно се чуствувам кога ќе ги баталам работите и ќе се препуштам на релаксација иако после тоа самиот се плукам и сум незадоволен од направеното НИШТО...ниту луѓето околу мене ниту јас самиот не знам точно што ми е и зошто ми се случува ова па затоа се обраќам тука некој да ми даде пример или било каква насока :)

D

Daedalus

Гостин
Ни на крај памет не ми било дека еден ден тука ќе пишам нешто и ќе се пожалам но ете дојде и тој ден...животот во последнава година многу ми се смени, влегов во нов свет со нови предизвици кои еве почнаа доста да ме влечат надолу и да ми претставуваат тежина која сепак иако тежи не се обидувам да ја растеретам односно да ги решам проблемите...да бидам поконретен се работи за факултетот...бев ученик се до факултет кој снаодливо но и со работа си ги извршуваше одлично задачите но дојде факултетот каде е премногу различно и значително потешко...наеднаш се загубив во тие води почнав да ги оставам работите да чекаат небаре самите ќе се решат и еве ме после една година иако со не толку лоши резултати сепак не сум задоволен од себе...проблемот е што знам дека треба да седнам да учам, тоа ми е перфектно јасно и живеам со таа мисла но никако тоа да го направам, таман ќе почнам веднаш на нешто друго мислам едноставно не можам да го задржам нивтото на висока концентрација повеќе од 5 минути...истотака многу полесно се чуствувам кога ќе ги баталам работите и ќе се препуштам на релаксација иако после тоа самиот се плукам и сум незадоволен од направеното НИШТО...ниту луѓето околу мене ниту јас самиот не знам точно што ми е и зошто ми се случува ова па затоа се обраќам тука некој да ми даде пример или било каква насока :)
Ако не си мотивиран и стварно не сакаш да правиш нешто, увек ќе го осеќаш како обврска или терет. Али јбг, некад едноставно мора да праиме некои ствари, сакале или нејќеле.

Иначе нормално е да си мрзелив за ствари кои не те интересираат. Земи на пример некое хоби, гејмање или било што друго што го правиш од желба. Те мрзи? Осеќаш тежина дур го правиш? Не, не е обврска, го праиш од мерак.
Имаш две опции. Да си го засакаш факултетот и некако да се убедиш дека тоа што го учиш е кул и сакаш да го знаеш во животот или да стегнеш зуби и да го праиш. Ако више до толку не ти се обича, ондак отпиши го бе брат, упиши нешто што ќе ти биде по мерак.
Со сила, убавина не бива.

Член од
22 јануари 2013
Мислења
481
Поени од реакции
671
Veke izvesen period se cuvstvuvam cudno. Imam nekoj neosnovan strav. Da pojasnam, ne gledam horor filmovi, imam sekojdnevni obvrski, normalen socijalen/ljuboven zivot, znaci nemam nikakva osnova, osven nekoi sitnici, prepreki so koi znam da se nosam. Problemot e sto koga ke ostanam sama vo soba pocnuva da mi zui vo usi, imam cuvstvo deka pulsot si go slusam i strasna negativna energija me obzema. Ne mozam da trpam tisina (koja strasno mi nedostiga). Jas stvarno ne mozam da si pojasnam niti pomognam sebesi. Vistina e deka i pokraj se sto teci normalno jas cuvstvuvam osamenost i strav. Ve molam bez soveti od tipot: Odi na kino ili vezi polijki, opusta. Navistina pravam se sto me relaksira i se sto mozam da si dozvolam. Mislam deka problemot e mnogu podlabok i treba da pocnam od osnovata. Kako da ja najdam? Imam milion pricini za da bidam spokojna, no sigurno barem edno potisnato cuvstvo od minatoto sto mi go rusi mirot. Ne mi se odi na psiholog od pricina sto site pocnuvaat na caka ,,Ama ti si mlada, pocni da se zanimavas so nesto novo,, bla bla. Ne znam sto da pravam.

Член од
20 јули 2014
Мислења
311
Поени од реакции
302
Veke izvesen period se cuvstvuvam cudno. Imam nekoj neosnovan strav. Da pojasnam, ne gledam horor filmovi, imam sekojdnevni obvrski, normalen socijalen/ljuboven zivot, znaci nemam nikakva osnova, osven nekoi sitnici, prepreki so koi znam da se nosam. Problemot e sto koga ke ostanam sama vo soba pocnuva da mi zui vo usi, imam cuvstvo deka pulsot si go slusam i strasna negativna energija me obzema. Ne mozam da trpam tisina (koja strasno mi nedostiga). Jas stvarno ne mozam da si pojasnam niti pomognam sebesi. Vistina e deka i pokraj se sto teci normalno jas cuvstvuvam osamenost i strav. Ve molam bez soveti od tipot: Odi na kino ili vezi polijki, opusta. Navistina pravam se sto me relaksira i se sto mozam da si dozvolam. Mislam deka problemot e mnogu podlabok i treba da pocnam od osnovata. Kako da ja najdam? Imam milion pricini za da bidam spokojna, no sigurno barem edno potisnato cuvstvo od minatoto sto mi go rusi mirot. Ne mi se odi na psiholog od pricina sto site pocnuvaat na caka ,,Ama ti si mlada, pocni da se zanimavas so nesto novo,, bla bla. Ne znam sto da pravam.
Прво појди на психијатар, не на психолог. Таму нема простор за "млада си..." и слични глупости. Опиши си ја состојбата и биди искрена за тежината и причината на проблемот. Овде многу малку имаш напишано така да не очекувај некој одговор. Дали неподносливата тишина освен на тинитус (зуењето) и наведените работи ти е тригер за нервоза, анксиозност, депресија, ненадејна избувливост...? Колку време те држи, колку ти трае нормалниот период без овие тегоби...? За каков страв станува збор? Биди поконкретна. Премногу фактори се во игра кои најверојатно нема да ги напишиш тука па затоа обавезно закажи на психијатар или ако сметаш дека е итно подобро барај приоритетен упат од матичната (важноста му е 1 недела од издавање за кај било кој доктор во било кое време), пошто таму се пренатрупани со термини и можно е да ти закажат за 2-3 недели и кусур.

Kajgana Shop

На врв Bottom