Графички карти

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Ќе се пофалам, ми се може :D

Земав R9 270 на АСУС од СЕТ. Планот беше во јуни, и испадна така.
Ја земав оваа, најмногу поради тоа што имаа иста побарувачка/потрошувачка(whatever) на струја, 150W.
Се надевам ќе ме служи исто колку и претходната, 5 години.

p.s. Со оглед на тоа што направив транзиција од Комунизам у Демократија :icon_lol: , овај од Nvidia у Radeo, кажете нешо повеќе за овие. Со Видија идеше лесно, само си наоѓаше драјвери, и си ги снимав. Би требало и со овие исто да биде.

Ги снимив тие од ЦД-то, па сеа снимам и од интернет, најнови.
Одличен избор, и јас ја земав таа пред некоја недела на старо мада како нова е со скоро целосна гаранција. Со драјверите немам никаков проблем моментално ги користам 14.6 бета, претходно 14.4 и тие беа во ред. Како што гледам по нет лесно може да се оверклокува до ниво на 270x.
Само ако имаш некој Core 2 процесор или сличен од тоа доба ќе те кочи многу, јас имам Q8200 на 2.8Ghz и многу е гадно ако играш игри како Battlefield, кај мене на BF3 и на ultra со 4xMSAA и на медиум имам ист фрејмрејт (минималниот е ист, а тој најмногу влијае) па и во некои синглплеер сценарија имам значителен ботлнек, пр. Crysis бидејќи има доста физика/A.I. и простран терен за рендерирање на некои мапи.

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.045
Поени од реакции
6.072
Одличен избор, и јас ја земав таа пред некоја недела на старо мада како нова е со скоро целосна гаранција. Со драјверите немам никаков проблем моментално ги користам 14.6 бета, претходно 14.4 и тие беа во ред. Како што гледам по нет лесно може да се оверклокува до ниво на 270x.
Само ако имаш некој Core 2 процесор или сличен од тоа доба ќе те кочи многу, јас имам Q8200 на 2.8Ghz и многу е гадно ако играш игри како Battlefield, кај мене на BF3 и на ultra со 4xMSAA и на медиум имам ист фрејмрејт (минималниот е ист, а тој најмногу влијае) па и во некои синглплеер сценарија имам значителен ботлнек, пр. Crysis бидејќи има доста физика/A.I. и простран терен за рендерирање на некои мапи.

Q8300 сум моментално.Ќе се собира кеш лека полека, па здравје и нова MB и CPU понатаму.
Кога гледав графички, разликата меѓу оваа и X беше у 2 clock-a. 100Mhz+ беа двата,а се друго мислам беше исто.
Оваа ја земав поради тоа што е 150-ка, Х-от е 180-ka.

Член од
26 октомври 2012
Мислења
2.535
Поени од реакции
3.362
Колкава е разликата помеѓу новиве Nvidia што се со нови трицифрени и бројки и старите графички(четирицифрени)?Не сум приметил некоја голема разлика .

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.118
Поени од реакции
9.068
Колкава е разликата помеѓу новиве Nvidia што се со нови трицифрени и бројки и старите графички(четирицифрени)?Не сум приметил некоја голема разлика .
Ако мислиш на старите 8xxx/9xxx GTX наспроти новите GTX 6xx/7xx разликата е ден и ноќ во перформанси.

Член од
26 октомври 2012
Мислења
2.535
Поени од реакции
3.362
Ако мислиш на старите 8xxx/9xxx GTX наспроти новите GTX 6xx/7xx разликата е ден и ноќ во перформанси.
Само 6ки и 7ци има од новите?И да за тие мислев,и не само за GTX.

Член од
26 октомври 2012
Мислења
2.535
Поени од реакции
3.362
Хаха само, па има цела серија 6хх, па сега 7хх, наскоро ќе дојдат и GTX 8xx :)
Одприлика кога би дошле јас имам Nvidia GeForce 8400 GS и од прилика колку би била новата верзија на 8xx?

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.204
Поени од реакции
42.949
Одприлика кога би дошле јас имам Nvidia GeForce 8400 GS и од прилика колку би била новата верзија на 8xx?
на есен би требало иначе зависи, имаш различни модели, ниска класа 810, 830, 840 па тек таму GTX 850 би требало да почне gtx серијата, 850ката не би била претерано скапа околу 100 еура, а другите од ниска класа би биле поефтини.

Член од
26 октомври 2012
Мислења
2.535
Поени од реакции
3.362
на есен би требало иначе зависи, имаш различни модели, ниска класа 810, 830, 840 па тек таму GTX 850 би требало да почне gtx серијата, 850ката не би била претерано скапа околу 100 еура, а другите од ниска класа би биле поефтини.
Тогаш да си ја почекам 850 ка да излезе и дали ќе може да се надогради на истиот комп. само да се сменат графичките или тоа зависи и од напојувањето на комп и матичната?

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.204
Поени од реакции
42.949
Тогаш да си ја почекам 850 ка да излезе и дали ќе може да се надогради на истиот комп. само да се сменат графичките или тоа зависи и од напојувањето на комп и матичната?
зависи какво напајање имаш дали тоа може да издржи, пошто оваа би трошела значително више струја него твојата 8400гс, после доколку процесорот е спор ќе имаш bottle neck што значи дека графиката ќе биде побрза од него и тој нема да може да ги обработи тие податоци што му ги праќа во определено време, што значи дека ќе ја успори нејзината работа и ти нема да приметиш некоја разлика. Исто и рамот, 4 гб е норма у денешно време да имаш за да ставиш некоја поасална графика.

Член од
26 октомври 2012
Мислења
2.535
Поени од реакции
3.362
зависи какво напајање имаш дали тоа може да издржи, пошто оваа би трошела значително више струја него твојата 8400гс, после доколку процесорот е спор ќе имаш bottle neck што значи дека графиката ќе биде побрза од него и тој нема да може да ги обработи тие податоци што му ги праќа во определено време, што значи дека ќе ја успори нејзината работа и ти нема да приметиш некоја разлика. Исто и рамот, 4 гб е норма у денешно време да имаш за да ставиш некоја поасална графика.
Матичната нема да праи никаков проблем така(може на истата)?Планирам и процесор и графичка да мењам у исто време,за рам не е проблем тоа е најлесна работа.Процесорот е AMD dual core x64 1.91 така нешто не сум дома за да ти кажам точно,напојувањето околу 250 ќе да е ,сум заборавил и тоа .

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.204
Поени од реакции
42.949
Матичната нема да праи никаков проблем така(може на истата)?Планирам и процесор и графичка да мењам у исто време,за рам не е проблем тоа е најлесна работа.Процесорот е AMD dual core x64 1.91 така нешто не сум дома за да ти кажам точно,напојувањето околу 250 ќе да е ,сум заборавил и тоа .
може истата, но све тоа е антика више, ти треба нова платформа (плоча), процесор, побрз рам, напајање појако 450w real power минимум за да ја тера.

Член од
26 октомври 2012
Мислења
2.535
Поени од реакции
3.362
може истата, но све тоа е антика више, ти треба нова платформа (плоча), процесор, побрз рам, напајање појако 450w real power минимум за да ја тера.
Поефтино би ме фатило нов комп како што кажуваш ,само да си ја почекам новата серија :D .

Samurai Jack

Penspinner
Член од
15 април 2012
Мислења
3.667
Поени од реакции
8.725
Некој да препорача графичка, не сакам да зимам многу скапа пошто пц-то ми е старо, ако би одел со скапа графичка тогаш би составил нов компјутер.

Еве што имам:
Pentium(R) Dual-Core CPU E5500 @280GHz 2.80 GHz, 2.00 GB of RAM
Графичката што ми цркна беше Nvidia Ge Force 210

Па препорачајте некоја асолна не многу скапа графичка што ќе ми фаќа од новиве игри како CoD, Battlefield, Assassin Creed итн.

M

Mr.InF3ction

Гостин
Ај да прашам и јас...
Конф: i5 3570K, 8GB , P8Z77-V
Буџетот е некаде до 10k...се мислев меѓу ASUS R9270X-DC2T-2GD5 и ASUS R7260X-DC2OC-2GD5..може и некоја друга поефтина ако тука некаде се со перфорамнси за чат пат gaming )
Инаку, се двоумам меѓу тие две пошто не ми е за long-term и не играм многу игри, така да доволно е да тера до наредната година па тогаш би правел upgrade..ако не и порано :)

Kajgana Shop

На врв Bottom