Прашање за Христијанството III

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Јудаизмот (евреите/јудеите) е старозавената Црква, чие учење е зададено од сам Бог.
Во новозавениве времиња, постои Црквата Христова, како пат кон Бога и кон Небесата.
Значи тоа учење кое тврдиш дека било дадено од самиот Бог е погрешно!?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Свесно ти ја навредувам суетата, но не и тебе, сепак си на христијанска тема, можеби некогаш ќе бидеш и благодарен.
Одговорот веќе го имаш, имам доверба на Христовото ветување за спасение на секој човек, се разбира секој оној што сака да биде спасен.
Види....што навредуваш, во кого имаш доверба и слично не е тоа што те прашувам. Сите верници имаат верба, затоа се викаат - верници. Те прашувам од каде знаеш дека баш твојата вера не е заблуда? Бидејќи и муслиманите за тебе велат дека си во заблуда, како што ти велиш за сите што не се христијани. До кога ќе ги користите тие смешни етикетирања? До кога догмата ќе ја пласирате како Вистина? Толку ли е тешко да се признае дека верувањето не е знаење? И дека Вистината единствено зависи од спознавањето а не од слепата верба во нечие туѓо сведоштво и искуство?

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Прво ја не знам каков друг одговор од првиот да ти дадам
Eto vidis poleka no sigurno sam si dojde na odgovorot. Problemot kaj vas "vernicte" e sto se bazirate na kniga so dvosmisleni beleski.Vie ne se ni trudite da razmlisluvate sami,da istrazuvate,...etc i sami da si dadte odgovori.Slepo veruvate vo nesto sto nikoj ne go iskusil, videl, pocustvuval pritoa stavajki site drugi religii vo korpa! Od mojata diskusija so tebe zakluciv (od tvoi stavovi) deka vo vasata kniga pisuva deka bog e milostiv ama gi kazniva so smrt onie koi go navreduvaat duri do 7 koleno. Bog bil semoken i ne ostavil sami da birame ama so uslov za vecna smrt za nevernicite! Pravdata bila stolb na hristijanstvoto ama nemala vrska so milostivosta bozja. I red drugi raboti. Zaklucokot sam izvadi si go!

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Не е религиозна,дури и да е ти кажав замени го РЕЛИГИЈА со ИСЛАМ.Палестина е заложник на група екстремни ретардоси кои завиени во исламски шовинизам ги втурнаа сите Палестинци во казната на Израел.Нема поголема глупост,ретардираност и не знам каков уште збор да употребам да ракетираш држава која е 1000000000 пати појака од тебе и воено и политички ПРИТОА БЕЗ ПРИЧИНА.Нели имаше примирје ? зошто Хамас ги киднапираше тие три израелски деца.. зошто одеднаш почна ОД КЕЈФ да го гаѓа Израел.. гледаш дека не е религиозна туку ретардирана.. 700 животи изгубени заради таму некои ментални.. нема тука религија пријателе има само шовинизам во случајов.
Повторно старата приказна.
Тие што се сметаат за муслимани, а исто така се терористи (зш не се сите муслимани терористи, нели), се ретардони, но кога ќе видиш дека целта им е да убијат во името на Аллах, очигледно е дека позадината е религиозна т.е. Исламот стои зад нив.
Целта им е да убијат што повеќе, и тоа е стара и позната приказна со цел да одат кај девиците...веќе не знам до каде стигнала религиозната фантазија во светот.
И да резимираме. Ти викаш дека нема, јас викам дека има религиозна позадина. Според тебе кој е поводот на оваа војна?
Ако важи сеуште цитатот тогаш сме на чисто. :)[DOUBLEPOST=1406047218][/DOUBLEPOST]
Од кај го изваде овој „премудар„ заклучок?...
Требаше да биде прашање (го примети извичникот?). :)
Значи е или не е пат кон Бога?

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Види....што навредуваш, во кого имаш доверба и слично не е тоа што те прашувам. Сите верници имаат верба, затоа се викаат - верници. Те прашувам од каде знаеш дека баш твојата вера не е заблуда? Бидејќи и муслиманите за тебе велат дека си во заблуда, како што ти велиш за сите што не се христијани. До кога ќе ги користите тие смешни етикетирања? До кога догмата ќе ја пласирате како Вистина? Толку ли е тешко да се признае дека верувањето не е знаење? И дека Вистината единствено зависи од спознавањето а не од слепата верба во нечие туѓо сведоштво и искуство?
Најнова потврда дека христијанството ти е туѓо и непознато.
Твојот пристап кон Вистината на гностичко, интелектуален начин е ограничен и те заробува во себе.
Христијанскиот е жив однос со Живиот Бог, интелектуалните докази се видливи за нас, но се попатни, споредни..., нам ни е битен Другиот, другиот.
Додека сум во овој однос, јас знам дека не сум во заблуда, не ми треба доказ за постоење на бозонот..., едноставно преку Другиот, другиот знам и постојам(ова се претешки залаци за тебе и твојата перцептивна перспектива, но барем да ги имаш како поим, којзнае, Богзнае...)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Најнова потврда дека христијанството ти е туѓо и непознато.
Твојот пристап кон Вистината на гностичко, интелектуален начин е ограничен и те заробува во себе.
Христијанскиот е жив однос со Живиот Бог, интелектуалните докази се видливи за нас, но се попатни, споредни..., нам ни е битен Другиот, другиот.
Додека сум во овој однос, јас знам дека не сум во заблуда, не ми треба доказ за постоење на бозонот..., едноставно преку Другиот, другиот знам и постојам(ова се претешки залаци за тебе и твојата перцептивна перспектива, но барем да ги имаш како поим, којзнае, Богзнае...)
Со тоа што судиш за мене, ги погазуваш основните принципи на христијанството што дури и најнеупатените ги знаат. Што ми е мене туѓо а што не, ти неможеш да знаеш, и незнам зошто се замараш со мене? Имаш прашање, ако можеш да одговориш ок, ако не никому ништо.
Значи прашањето беше по што ќе знаеме ние дека ти не си во заблуда? И муслиманите тврдат дека имаат жив однос со Живиот Бог! И Јудеите, и Хиндусите.....Сите тие се убедени дека ти си во заблуда, со што ќе докажеш дека не си?

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Eto vidis poleka no sigurno sam si dojde na odgovorot. Problemot kaj vas "vernicte" e sto se bazirate na kniga so dvosmisleni beleski.Vie ne se ni trudite da razmlisluvate sami,da istrazuvate,...etc i sami da si dadte odgovori.Slepo veruvate vo nesto sto nikoj ne go iskusil, videl, pocustvuval pritoa stavajki site drugi religii vo korpa! Od mojata diskusija so tebe zakluciv (od tvoi stavovi) deka vo vasata kniga pisuva deka bog e milostiv ama gi kazniva so smrt onie koi go navreduvaat duri do 7 koleno. Bog bil semoken i ne ostavil sami da birame ama so uslov za vecna smrt za nevernicite! Pravdata bila stolb na hristijanstvoto ama nemala vrska so milostivosta bozja. I red drugi raboti. Zaklucokot sam izvadi si go!
Гледаш дека врска немаш што збориш.
1.Еве значи ако ова не го видиш визуелно со твоите очи ти си слепец(без навреда) туку како контрааргумент
https://www.youtube.com/watch?v=CXf2IDS-9g0
2.Библијата е ЕДИНСТВЕНА книга која научно може да се докажува за настаните случени во неа но вас атестите тоа не ве интересира,нема светлина кај вас,нема ни од каде да продре и затоа само извртување на Христијанството и глупирања од типот НИКОЈ НЕ ВИДЕЛ а има еден куп документарни програми како тој што го дадов погоре.
3.Другите религии се ставаат во корпа,да,зошто да не ? треба после црква да идам во џамија,па после во синагога,па во некој хунду храм? јас така го разбирам тоа според твојата логика.
4.Бог е милостив со тоа што ја дал Светата тајна - Исповест.Шокатно откритие за тебе како атеист нели? што значи исповеста ? покајание за своите гревови,понизност спрема Бог и доказ дека си грешен пред него.Да ти појаснам,отвори ја Библијата,ако успееш некогаш во животот цела да ја прочиташ СИЛНО ВЕРУВАМ ќе приметиш дека луѓето кои биле најголемите понизници на Бог како Авраам,Мојсеј и другите ЧУСТВУВАЛЕ ГОЛЕМА НЕПРИЈАТНОСТ ВО НЕГОВА БЛИЗИНА,тоа значи дека ниту тие кои ја имале честа да одредуваат цела една религија се чуствувале недостојни да бидат во присуство на Бог,бидејќи е светол.
5.Да,Бог е семоќен и не оставил да бираме,по твојата логика треба да бидеме роботи,машини кои немаат чуства,свест,воскресение и спас ? среќа па атестите не се прашувани за ништо во Библијата...
6.Да,правдата нема врска со милоста.Милост има за тие кои се праведни а згрешиле и се покајале.Ете биди храбар и одговори ми.Дали е праведно ти како атест да добиеш вечен живот според твојата атеистичка логика МИЛОСТ која нема врска(твојата логика со билбијата) и јас исто така вечен живот кој верувам во Бог и се трудам да живеам колку толку според неговите Закони,скромно ама ете колку толку.ДАЛИ Е ПРАВЕДНО,да или не ?[DOUBLEPOST=1406052840][/DOUBLEPOST]
Повторно старата приказна.
Тие што се сметаат за муслимани, а исто така се терористи (зш не се сите муслимани терористи, нели), се ретардони, но кога ќе видиш дека целта им е да убијат во името на Аллах, очигледно е дека позадината е религиозна т.е. Исламот стои зад нив.
Целта им е да убијат што повеќе, и тоа е стара и позната приказна со цел да одат кај девиците...веќе не знам до каде стигнала религиозната фантазија во светот.
И да резимираме. Ти викаш дека нема, јас викам дека има религиозна позадина. Според тебе кој е поводот на оваа војна?
Мислам дека ти одговорив на ова прашање.Цитатот важи,но ретардирано е да сонуваш за Калифат и прво да ја нападнеш една од најјаките воено-политички држави во светот + на нејзина територија да си.Еве ти го одговорот.Ајде да поедноставим за да не ме прашуваш пак.Поводот е ретардираноста на Хамас кој од разни побуди се глупира и прави огромна човечка и материјална штета врз сопствениот народ,пак да поедноставим,ги носи во самоубиствена војна.Тоа е тероризам,и они на разни начини се обидуваат да го испровоцираат Израел на војна,да го исплашат неговото население и на крај да попуштат како ние во 2001ва кога се им дадовме.. чист тероризам со крајно ретардирани замисли.

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Мислам дека ти одговорив на ова прашање.Цитатот важи,но ретардирано е да сонуваш за Калифат и прво да ја нападнеш една од најјаките воено-политички држави во светот + на нејзина територија да си.Еве ти го одговорот.Ајде да поедноставим за да не ме прашуваш пак.Поводот е ретардираноста на Хамас кој од разни побуди се глупира и прави огромна човечка и материјална штета врз сопствениот народ,пак да поедноставим,ги носи во самоубиствена војна.Тоа е тероризам,и они на разни начини се обидуваат да го испровоцираат Израел на војна,да го исплашат неговото население и на крај да попуштат како ние во 2001ва кога се им дадовме.. чист тероризам со крајно ретардирани замисли.
Ај пак од почеток. До тука се сложуваме. Само ти гледаш тероризам, а јас гледам тероризам и Ислам т.е. замешаност на религијата. Односно и самиот мислиш (сметаш) дека со овие нон-стоп војни помеѓу терористите и јудеистите ќе додје до попуштање на таа брана односно нивна цел е да воспостават Ислам на целата територија на Израел со цел да владеат со целиот тој дел на тој континент. Веројатно не се до толку редардирани без никаква причина да ја нападнат земјата која има најразниена внатредржавна разузнавачка служба, нели?
Затоа те прашав дали цитатот уште важи. И мислам дека бев појасен сега.:)

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Гледаш дека врска немаш што збориш.
1.Еве значи ако ова не го видиш визуелно со твоите очи ти си слепец(без навреда) туку како контрааргумент
https://www.youtube.com/watch?v=CXf2IDS-9g0
'
Seriozno ovoa ti? Pa na youtube postojat i dok videa deka Elvis e ziv!

2.Библијата е ЕДИНСТВЕНА книга која научно може да се докажува за настаните случени во неа но вас атестите тоа не ве интересира,нема светлина кај вас,нема ни од каде да продре и затоа само извртување на Христијанството и глупирања од типот НИКОЈ НЕ ВИДЕЛ а има еден куп документарни програми како тој што го дадов погоре.
Naucno "moze" da se dokaze! Moze e goooolem zbor.

3.Другите религии се ставаат во корпа,да,зошто да не ? треба после црква да идам во џамија,па после во синагога,па во некој хунду храм? јас така го разбирам тоа според твојата логика.
Dali nepocituvanjeto na drugi religii (i postari od hrist) e del od hristijanstvoto?
4.Бог е милостив со тоа што ја дал Светата тајна - Исповест.Шокатно откритие за тебе како атеист нели? што значи исповеста ? покајание за своите гревови,понизност спрема Бог и доказ дека си грешен пред него.
Da za tebe za mene ne...Jas ne te pumpam so vakvi bozji "sokantni" vistini....:pos:
Again ti se poklonuvas na veruvanje i tugo iskusenie i me ubeduvas mene deka jas ke goram ako ne veruvam vo nego.

6.Да,правдата нема врска со милоста.Милост има за тие кои се праведни а згрешиле и се покајале.Ете биди храбар и одговори ми.Дали е праведно ти како атест да добиеш вечен живот според твојата атеистичка логика МИЛОСТ која нема врска(твојата логика со билбијата) и јас исто така вечен живот кој верувам во Бог и се трудам да живеам колку толку според неговите Закони,скромно ама ете колку tолку.ДАЛИ Е ПРАВЕДНО,да или не ?[DOUBLEPOST=1406052840][/DOUBLEPOST]
Jas ne veruvam vo vecen zivot...Nema ni ti ni jas da odime tamu! Logika i Religija ne odat zaedno.

Последно уредено:

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Со тоа што судиш за мене, ги погазуваш основните принципи на христијанството што дури и најнеупатените ги знаат. Што ми е мене туѓо а што не, ти неможеш да знаеш, и незнам зошто се замараш со мене? Имаш прашање, ако можеш да одговориш ок, ако не никому ништо.
Значи прашањето беше по што ќе знаеме ние дека ти не си во заблуда? И муслиманите тврдат дека имаат жив однос со Живиот Бог! И Јудеите, и Хиндусите.....Сите тие се убедени дека ти си во заблуда, со што ќе докажеш дека не си?
Зошто не читаш?
Како и што претпоставив духовното ти е непоимливо, но е заморно за јавност.
И не се замарај дали јас сум во заблуда, форумски неможеш да согледаш.
Христијанската порака е “дојди и види“ тоа е жив опит, искуство.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Ај пак од почеток. До тука се сложуваме. Само ти гледаш тероризам, а јас гледам тероризам и Ислам т.е. замешаност на религијата. Односно и самиот мислиш (сметаш) дека со овие нон-стоп војни помеѓу терористите и јудеистите ќе додје до попуштање на таа брана односно нивна цел е да воспостават Ислам на целата територија на Израел со цел да владеат со целиот тој дел на тој континент. Веројатно не се до толку редардирани без никаква причина да ја нападнат земјата која има најразниена внатредржавна разузнавачка служба, нели?
Затоа те прашав дали цитатот уште важи. И мислам дека бев појасен сега.:)
Епа како што гледаш баш до толку се ретардирани.. јас не гледам друга причина за ова постојано глупирање на Хамас,секако дека има и религија но тоа е 1% наспроти оние 99% од глупирањето на Хамас.Геополитички,воено и од било каков друг аспект Хамас неможе да го оствари својот сон.Ако сонот е ширење на Исламот врз Светата Земја и нејзина окупација како пред неколку илјади години.. тоа е лудост,ако е создавање на Палестина како независна држава пак е лудост.. не знам како мислат они со ракетирања да направат држава кога за противник имаат држава која е премногу воено јака,политички една од најмоќните во светот,позади неа стои најголемата воено и економска сила на светот.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Требаше да биде прашање (го примети извичникот?). :)
Значи е или не е пат кон Бога?
Од она кое го напишав, очигледно е дека го подвоив старозаветниот од новозаветниот избран народ, а последично и патот кон Бога.

Јудаизмот е укинат и веќе не е пат кон Бога, а Црквата Христова сеуште постои и таа е новозавениот народ и патот кон Бога.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Епа како што гледаш баш до толку се ретардирани.. јас не гледам друга причина за ова постојано глупирање на Хамас,секако дека има и религија но тоа е 1% наспроти оние 99% од глупирањето на Хамас.Геополитички,воено и од било каков друг аспект Хамас неможе да го оствари својот сон.Ако сонот е ширење на Исламот врз Светата Земја и нејзина окупација како пред неколку илјади години.. тоа е лудост,ако е создавање на Палестина како независна држава пак е лудост.. не знам како мислат они со ракетирања да направат држава кога за противник имаат држава која е премногу воено јака,политички една од најмоќните во светот,позади неа стои најголемата воено и економска сила на светот.
Да имаат огромна економија (мислам на САД) кредит од Кина и снабдување со кинески производи т.е. враќање на парите на Кина+ кредитот стои со камата. Јака економија. Да не вршат инвазии, економски ќе пропаднат. Можеби нафтата во Тексас (кој порано бил дел од Мексико) ќе ги држи некое време, потоа пропаст. Но они нема да паднат на тоа ниво, полесно е да се краде отколку да се заработи, нели?

И американската економија ја држат и евреите (заборавив колку посто, но процентот е голем).

И мислам дека не треба да ја гушиме темава со политика која има религиозна позадина. И самиот го тврдиш тоа, ама ај. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom