Прашање за Христијанството III

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Прво еден од Божјите закони вели: ,,Немаш други Богови освен мене'' што значи Бог никаде не вели дека има други ПАТИШТА КОН НЕБОТО .
Cekaj cekaj ....Dogovorete se sea ima ili nema...Ima tuka drugi hristijani sto velat poinaku!

Постојат 3 религиозни школи, зависи кој центар користат за да се спојат со Бога.
Во секоја од овие школи се крие по една Апсолутна Вистина, и поради тоа се нарекуваат религии.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Cekaj cekaj ....Dogovorete se sea ima ili nema...Ima tuka drugi hristijani sto velat poinaku!
Човече.. Бог вели во Библијата дека е еден ТВОРЕЦ НА НЕБОТО И ЗЕМЈАТА И НА СЕ ВИДЛИВО И НЕВИДЛИВО... читаш ти што ти пишал членот ??? ШКОЛИ а не БОГОВИ...

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Човече.. Бог вели во Библијата дека е еден ТВОРЕЦ НА НЕБОТО И ЗЕМЈАТА И НА СЕ ВИДЛИВО И НЕВИДЛИВО... читаш ти што ти пишал членот ??? ШКОЛИ а не БОГОВИ...
Aaa ...OK Da ti uprostam.... Znaci religiite se skoli za pat kon Bog! Prasanjeto dali site religii vodat kon istiot edinstven bog?

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Прво еден од Божјите закони вели: ,,Немаш други Богови освен мене'' што значи Бог никаде не вели дека има други ПАТИШТА КОН НЕБОТО дури во Стариот Завет на Мојсеј му вели дека во ВЕТЕНАТА ЗЕМЈА да ги уништи и сруши култовите на тамошните домородци.Второ состојбата во Израел нема никаква врска со Библијата и Бог.Израел е нападнат и суверено право на секоја држава е да го брани нејзиниот територијален интегритет и суверенитет(тоа е дел од заклетвата која се дава во војска ама не си бил и не знаеш).Трето не те разбирам баш со Спасението но верата е спасување на душата и поретко на телото ,,Од земја си направен во земја ќе се вратиш''.
Второто болдирано. Па тука и баш Мики не се согласува со тебе. (нормално Исламот тука не се смета). Гледам некој реагирал, така да не би сакал да се задржувам на ова.

Израел е нападнат од терористи. Која е нивната цел? Да го украдат патентот на системот „капка по капка“? Или да воспостават ислам газејќи ја религијата која е стара повеќе од 3000 г.? Војнава е благодарение на религијата која наместо да ги спојува луѓето, таа ги разделува.

Значи ти си војник. Дали како војник сметаш ако човекот започне во целост да ги почитува моралните норми, ќе има потреба да војска? И прашањето, колку религијата влијае врз тие норми?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Па тука и баш Мики не се согласува со тебе.
Јас велам дека Мики е согласен: нема „други„ патишта кон Небесата, освен патот што е од Бога трасиран пред 2 000 г.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Aaa ...OK Da ti uprostam.... Znaci religiite se skoli za pat kon Bog! Prasanjeto dali site religii vodat kon istiot edinstven bog?
Па тоа и јас сакав да кажам дека се ''школи''.. водат кон пропаст ако сакаш искрен одговор,од мој христијански аспект а сигурен сум и владика да прашаш ќе ти го одговори истото бидејќи основни услови за добивање вечен живот се: крштението(стапувањето во Христијанството),ВЕРУВАЊЕТО ВО ИСУС ХРИСТОС и исполнувањето на Божјите закони + исповедувањето.Така да, другите верници не-христијани и атеисти ќе наследат вечна смрт бидејќи не исполнуваат ниту еден од овие услови,атеистите можеби крштението но сепак другите не.. :) мислам дека сум појасен сега.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Па тоа и јас сакав да кажам дека се ''школи''.. водат кон пропаст ако сакаш искрен одговор,од мој христијански аспект а сигурен сум и владика да прашаш ќе ти го одговори истото бидејќи основни услови за добивање вечен живот се: крштението(стапувањето во Христијанството),ВЕРУВАЊЕТО ВО ИСУС ХРИСТОС и исполнувањето на Божјите закони + исповедувањето.Така да, другите верници не-христијани и атеисти ќе наследат вечна смрт бидејќи не исполнуваат ниту еден од овие услови,атеистите можеби крштението но сепак другите не.. :) мислам дека сум појасен сега.
Si se nacital od sabajle! Ajde eve ti novo prasanje da se nacitas.
Velis deka drugite religii se gresni i site nivni vernci ke nasledat vecna smrt.Neli bog e mislostiv ili pu pu toa ne vazi sekojpat ? Drugo od kade tolku siguren deka bas hrisitijanstvoto e praviot pat?Dali e dokazano?

Последно уредено:

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Второто болдирано. Па тука и баш Мики не се согласува со тебе. (нормално Исламот тука не се смета). Гледам некој реагирал, така да не би сакал да се задржувам на ова.

Израел е нападнат од терористи. Која е нивната цел? Да го украдат патентот на системот „капка по капка“? Или да воспостават ислам газејќи ја религијата која е стара повеќе од 3000 г.? Војнава е благодарение на религијата која наместо да ги спојува луѓето, таа ги разделува.

Значи ти си војник. Дали како војник сметаш ако човекот започне во целост да ги почитува моралните норми, ќе има потреба да војска? И прашањето, колку религијата влијае врз тие норми?
За ова со Мики не те разбрав а и не ме засега нешто посебно бидејќи секој има право на свое мислење и го почитувам тоа без разлика од кого е и за што е.За вториот дел морам да те корегирам а тоа е ИСЛАМОТ а не РЕЛИГИЈАТА(како општо верување во Бог без разлика за која вера збориме) ГИ РАЗДЕЛУВА ЛУЃЕТО,бидејќи сум напишал овде барем едно 150 пати дека пророкот Мухамед има лично и персонално кажано ,,Сите муслимани треба да се борат да живеат во еден светски Калифат'' а тоа е една исламска држава на цел свет без да постојат други држави.. ако примети конфликтот во Израел секогаш го почнува Хамас со ракетирањата и затоа религијата нема баш тука некоја улога,ако сака Израел да се очисти самиот има за 2 дена да ги испофрла во Средоземно Море...

За прашањето за мене прво да кажам благодарам бидејќи е добро прашање.Моралните норми служат за да го направат човековото опшество подобро место за живеење односно да се изразам од аспект на Библијата ''да не гори земјата од гревови''.Потреба од војска ќе има секогаш,затоа што тоа е вродено во сите живи суштества на планетата,ќе има потреба бидејќи човекот е роден како слободно суштество и дадено му е правото ДА БИРА и војните почнуваат врз основа на неговите постапки,желби и сонови.. да бидам попрецизен,хегемонијата е производ на човековата слободна воља.Моралните норми пак да повторам,се за да напрадува и биде убав светот,да биде НОРМАЛЕН...

Вториот дел од прашањето,религијата не делува ич врз тие норми.Можеби кај некои ептен посветени верници пример од Христијанството или Исламот,но во главно и кај овие две најголеми религии ќе видиш дека нема ни М од морал.Погледни ги Македонките... повеќе ќе најдеш складности во нив со сатанизмот него со Христијанството.. или пак муслиманите.. пушат,пијат,се дрогираат а се прават џихадисти и алахови РАТНИЦИ..[DOUBLEPOST=1405971830][/DOUBLEPOST]
Si se nacital od sabajle! Ajde eve ti novo prasanje da se nacitas.
Velis deka drugite religii se gresni i site nivni vernci ke nasledat vecna smrt.Neli bog e mislostiv ili pu pu toa ne vazi sekojpat ? Drugo od kade tolku siguren deka bas hrisitijanstvoto e praviot pat?Dali e dokazano?
Прво земи во обзир дека јас кажувам свој личен став а второ став на Христијанство и затоа немој да покажуваш некултура.Да нивните верници и атеистите ќе наследат вечна смрт,тоа го вика Христијанстовото а не јас.. јас само ти пренесувам став.Во врска со твоето прашање,да Бог е милостив,и затоа тој ни дал право,СЛОБОДНА ВОЉА и ПРАВО НА ИЗБОР.. Бог не ги програмирал луѓето да бидат роботи,без чуство и љубов како машини,тој им дал живот,свест и чуства.. Тој сака сите луѓе да наследат вечен живот,затоа и ги дал тие услови,БОГ Е СВЕТ и не прима и не сака луѓе кои не веруваат во него,ги убиваат неговите верници,го мразат,не исполнуваат негови Заповеди.. се на светов е направено со УСЛОВ.. т.е во физиката познато како СЕКОЈА АКЦИЈА ИМА РЕАКЦИЈА.. од каде сум сигурен дека Христијанството е правиот пат.. тоа се чуствува,читајќи ја Библијата ќе сфатиш,верувам бидејќи имам став кој и науката се повеќе го прифаќа дека зад се на светот и универзумот стои некоја ВИСОКА ИНТЕЛЕГЕНЦИЈА што ги создала,тоа е исто како да ме прашаш ОД КАДЕ ЗНАМ ДЕКА Е УБАВО КОГА СИ ЗАЉУБЕН... .Неколку пати сум се борел и сум бил на ивица на смртта,кога ќе бидеш во таква состојба,ќе видиш дека само НЕКОЈ може да ти го спаси животот и случајност не постои.. не е докажано,религијата е слободен избор и право на верување во тоа што се пропагира или не.

Последно уредено:

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Прво земи во обзир дека јас кажувам свој личен став а второ став на Христијанство и затоа немој да покажуваш некултура.
Aham OK.. Potenciraj kade toa jas pokazuvam nekultura pa da deifinirame sto e toa nekutura spored tvoi kriteriumi.

Да нивните верници и атеистите ќе наследат вечна смрт,тоа го вика Христијанстовото а не јас.. јас само ти пренесувам став.Во врска со твоето прашање,да Бог е милостив,и затоа тој ни дал право,СЛОБОДНА ВОЉА и ПРАВО НА ИЗБОР.. Бог не ги програмирал луѓето да бидат роботи,без чуство и љубов како машини,тој им дал живот,свест и чуства..
Ok. Dali bog im dal svest i custva samo na lugeto?

Тој сака сите луѓе да наследат вечен живот,затоа и ги дал тие услови,БОГ Е СВЕТ и не прима и не сака луѓе кои не веруваат во него,ги убиваат неговите верници,го мразат,не исполнуваат негови Заповеди
Pa spored ovoa tuka nema milostivost...! Ovoa ti e poveke robovladetelski sistem i sirenje strav....Koj vevuva ok koj ne krc
се на светов е направено со УСЛОВ.. т.е во физиката познато како СЕКОЈА АКЦИЈА ИМА РЕАКЦИЈА.. од каде сум сигурен дека Христијанството е правиот пат.. тоа се чуствува,читајќи ја Библијата ќе сфатиш,верувам бидејќи имам став кој и науката се повеќе го прифаќа дека зад се на светот и универзумот стои некоја ВИСОКА ИНТЕЛЕГЕНЦИЈА што ги создала,
Sta reci? Se nadevam deka ovoa e samo tvoj stav.

не е докажано,религијата е слободен избор и право на верување во тоа што се пропагира или не.
Ok ako e sloboden izbor i veruvanje ...again zosto togas stavovi za vecna smrt za nevernicite i kapakot na toa bog e milostiv?

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Aham OK.. Potenciraj kade toa jas pokazuvam nekultura pa da deifinirame sto e toa nekutura spored tvoi kriteriumi.

Ok. Dali bog im dal svest i custva samo na lugeto?

Pa spored ovoa tuka nema milostivost...! Ovoa ti e poveke robovladetelski sistem i sirenje strav....Koj pocitue ok koj ne krc!

Sta reci? Se nadevam deka ovoa e samo tvoj stav.

Ok ako e sloboden izbor i veruvanje ...again zosto togas stavovi za vecna smrt za nevernicite i kapakot na toa bog e milostiv?
1.Не беше целосна некултура но во тој правец идеше по изразувањето/пишувањето.
2.Имаат и животните но не сите а и оние што имаат се во размер 1:100000000000000 со човековите.
3.Не разбираш,ако така гледаме,на Бог ја и ти не му значиме ништо како и овие 8 милијарди на планетава заедно со животните и растенијата + оние што умреле и оние кои ќе се родат.Едноставно може да кажел(да пишува во Библијата) НЕ МИ ТРЕБАТЕ ВИЕ ЛУЃЕТО,КОГА ЌЕ УМРЕТЕ ТОА Е ТОА,ВЕЧНА СМРТ НЕМА ШАНСИ ДА ОЖИВЕЕТЕ ПАК.. тоа неможел ? можел.. ете ти дека тоа е ДЕМОКРАТИЈА а не РОБОВЛАДИТЕЛСКИ однос.. што ти тебе Бог или мене должен да те почитува,да ти даде вечен живот ако ти него го негираш и не го почитуваш ? јас како човек кога би ја имал таа можност јас не би им дал вечен живот на тие што не ме почитуваат.. КАДЕ Е ПРАВДАТА ТУКА АКО НАСЛЕДИ ВЕЧЕН ЖИВОТ ХИТЛЕР И НЕКОЈ МОНАХ КОЈ ГО ДАЛ ЦЕЛИОТ ЖИВОТ ВО МАНАСТИР ? КАДЕ Е ПРАВДАТА АКО АТЕИСТ И ВЕРНИК НАСЛЕДАТ ВЕЧЕН ЖИВОТ ? ИМА ПРАВДА ВО ОВИЕ ДВА СЛУЧАИ ? .. правдата е еден од столбовите на Христијанството.
4.Тоа ме учеле во основно образование и тоа една меѓу најглавните дефниции ако не и најпрви,дадов само споредба.
5.Тоа за вечната смрт Е ОБЈАВА.. како што е и за вечен живот,тоа е само формалност да се знае кој што ќе добие.. односно како што вика Библијата СЕКОМУ СПОРЕД ЗАСЛУГИТЕ.По кој пат да ти повторам,Бог покажува милост само спрема неговите верници и многу ретко,скоро никогаш кон тие што не се негови верници!

Ќе ти цитирам стих од Библијата кој го знам на памет а одеше вака некако во кратки црти ,,Ги казнувам(со смрт) татковците кои ме навредуваат до 7мо колено А ПОКАЖУВАМ МИЛОСТ НА ИЛЈАДНИЦИ КОИ ГИ ИСПОЛНУВААТ МОИТЕ ЗАПОВЕДИ''.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Ќе ти цитирам стих од Библијата кој го знам на памет а одеше вака некако во кратки црти ,,Ги казнувам(со смрт) татковците кои ме навредуваат до 7мо колено А ПОКАЖУВАМ МИЛОСТ НА ИЛЈАДНИЦИ КОИ ГИ ИСПОЛНУВААТ МОИТЕ ЗАПОВЕДИ''.
Aha...A zosto togas lugeto kako Hitler ziveele tolku dolgo?

По кој пат да ти повторам,Бог покажува милост само спрема неговите верници и многу ретко,скоро никогаш кон тие што не се негови верници!

Ги казнувам(со смрт) татковците кои ме навредуваат до 7мо колено А ПОКАЖУВАМ МИЛОСТ НА ИЛЈАДНИЦИ КОИ ГИ ИСПОЛНУВААТ МОИТЕ ЗАПОВЕДИ''.
Znaci da definiram milostiva Demokratija kazniva so smrt?

1. правдата е еден од столбовите на Христијанството.
Ovoa li im bilo mototo na krstonoscite koa secele glavi u ime na religijata?

Крстоносните војни претставуваат серија од воени походи започнати кон крајот на 11 век, со религиозен карактер од страна на христијанското население во Европа, под покровителство на Римокатоличката црква. Овие походи главно биле поткренети против муслиманското население на Блискиот Исток, како и против Евреите, руските и грчките православни христијани, Монголците, катарството и политичките противници на папата.[1]

3.Не разбираш,ако така гледаме,на Бог ја и ти не му значиме ништо како и овие 8 милијарди на планетава заедно со животните и растенијата + оние што умреле и оние кои ќе се родат.Едноставно може да кажел(да пишува во Библијата) НЕ МИ ТРЕБАТЕ ВИЕ ЛУЃЕТО,КОГА ЌЕ УМРЕТЕ ТОА Е ТОА,ВЕЧНА СМРТ НЕМА ШАНСИ ДА ОЖИВЕЕТЕ ПАК.. тоа неможел ? можел.. ете ти дека тоа е ДЕМОКРАТИЈА а не РОБОВЛАДИТЕЛСКИ однос..
:facepalm:

Druze be jes da ti ucese osnovno u komunizmot ama i togas vakvi defincii nemalo! Biser na denot!
Democracy is a form of government in which all eligible citizens participate equally—either directly or indirectly through elected representatives—in the proposal, development, and creation of laws. It encompasses social, religious, cultural, ethnic and racial equality, justice, and liberty[according to whom?][citation needed].[/quote]

Последно уредено:

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Во христијанството смртта е слободна одлука на поединецот, човек.
Ако се одлучиш за живот без Бог, аналогно си се одлучил за смрт, таа одлука Бог ја почитува.
Заблудата дека е можен живот без Живот(Бог), Бог милостиво ја простува, прифаќајќи го заблудениот без никаква осуда, напротив со сета Љубов.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Ако се одлучиш за живот без Бог, аналогно си се одлучил за смрт, таа одлука Бог ја почитува.
Заблудата дека е можен живот без Живот(Бог), Бог милостиво ја простува, прифаќајќи го заблудениот без никаква осуда, напротив со сета Љубов.
OK Fair Enough! Ako ne veruvam vo nesto znaci ne veruvam vo celost!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ептен милостиво нема што. Објасни ми, зошто семоќно и сезнајно битие би допуштило некој да биде во заблуда? Значи една работа е да оставиш изборот да биде независен од тебе, но сосема друга е ако дозволиш тој избор да биде донесен како последица на заблуда!

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Ептен милостиво нема што. Објасни ми, зошто семоќно и сезнајно битие би допуштило некој да биде во заблуда? Значи една работа е да оставиш изборот да биде независен од тебе, но сосема друга е ако дозволиш тој избор да биде донесен како последица на заблуда!
Istoto se trudam da go izvlecam od gorniot clen...ama tesko saglam odgovor.

Kajgana Shop

На врв Bottom