- Член од
- 12 мај 2014
- Мислења
- 236
- Поени од реакции
- 422
Во Бугарија хотелите се одлични, вилите се одлични, условите се одлични, плажите се одлични, маркетите се 20 пати подобри отколку во Грција, но имаат лошо море и тоа е тоа. За услуга е релативно. Зависи на кој налеташ и тоа е тоа.Мислам дека не ме разбра. Сопствениците на вилите се ГрциРаботниците што се, не ме интересира многу, од причина што грчки не зборам, па на англиски се разбирам со истите. Кои и да се, добро услужуваат. Блгарите изгледа во Грција само знаат да бидат услужливи, во Бугарија за ништо не ги бива.
Охрид, како што кажав веќе понапред, има неспоредлива убавина. Едно е шетањето на други места, но јас имав навика покрај шетањето надвор од земјата, барем 1 недела да одам во Охрид. Желбата за истото не ми ја уби ниту природната убавина, ниту лошите патишта, туку лошиот однос на угостителите.
За мои пари не сакам некој да ми глуми како он мене услуга да ми прави, онака, за џабе.
Во Бугарија има се, освен квалитет. Нема нит асално море, нит асална плажа, нит асален пијалок, нит асална храна. Хотели има одлични, и веројатно единственото нешто одлично е тоа. Затоа и не ги земам како репер, за мене се мизерија.
Во Хрватска не сум била, во Грција повеќе пати сум била кај што и газдата живее - најискрено ти кажувам дека никој во врат не ми дишел. Еве пред 2 недели бев во куќа каде што си живее и сопственикот, фрижидер, клима, бојлер, светло... 24/7 на располагање. Сопственикот го видовме само кога си одевме и го вративме клучот.
Што се однесува до македонското мени, ме заболе искрено, се додека има на англиски. Не одам на краците, не знам баш како е состојбата таму, но на Тасос има ресторани со македонско мени, тоа ти го гарантирам![]()
За крај, на одмор не одам за да станам другарка со сопственикот на вилата или келнерката. Одам да си поминам убаво. Не ми е гајле што мислат за мене, важно ми е да ме услужат.
Како помлада, работев келнерска работа, 80 посто од фуфите не ме бендисуваа, ама им се смеев, бев културна и услужлива. Платата ми беше 10 000 денари, ама токму поради насмевката и услужливоста добивав добри бакшиши. И волкот сит, и овците на бројЧист бизнис е во прашање, а не длабоки чувства и долгогодишно пријателство
![]()
Друго е Грција, а друго е Охрид. Живеат Грци во склоп на тие вили, но тие вили се како хотели во којашто секоја соба има одделна тераса, веце, кујна и се останато. Во Охрид дели веце и кујна со уште 5 пара и плус семејство. Ете ти проблем. Грците иако живеат во склоп на таа вила тие не се зависни од тебе да делат простор. Оди во Охрид и изнајми си цел апартман т.е. стан и нема да имаш никаков проблем и никој нема да ти дише во врат. Јас еднашка бев сместен кај една бабичка, секој ден ми готвеше колачи и не частеше. Се зависи на какви налетуваш.
Не е поентата во тоа дали менито е на македонски или грчки, туку почитувањето. Ти знаеш англиски, но многу Македонци не знаат англиски, а особено постарите генерации. Има места во Грција каде што Македонци се и над половина од туристите, а нема мени, музика или било што на македонски. На пример во Битола, Гевгелија многу места се со двојазично мени. Во Грција не е така.
Одите на одмор со 100 евра и сакате да живеете како богови. Нема тоа никаде. Барем од мое искуство се се плаќа во животот.