Прашања до Атеистите II

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.303
Веруваат а ништо не знаат - тоа ме зачудува.
Зборуваат за работи во кои веруваат како да ги знаат - а со тоа осудуваат сешто и секој, ако не верува слично како нив.

Дали тоа го прави еден атеист кој што не знае исто како верникот за боговите, но не верува во истите?
НЕ...

Затоа ми се помили атеистите и нивното не знаење и барање на искуство и знаење, за разлика од еден верник кој што шири поделба и омраза !
Ништо друго...

Ете тоа ми прават верниците: ми го делат народот на Земјата ! Исто како и политиката...

Пу јазк арам да им е !! :)

Сите тие во пеколот...

П.С. Ти не може да се сложуваш со мене... ти си православен христијанин... :)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Кај нив постои еден поим - "пријател на верата".
Е така бе батка, отвори си ги картите. Не сме од вчера мајку му, се знаеме.
Друга работа, гледам ептен се вернициве загрозени од атеистите па дошло и до тоа атеист да ги брани, ццццц бог да чува :D
П.С. Один се разбира, да не ме разберат погрешно православциве :P

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Е така бе батка, отвори си ги картите. Не сме од вчера мајку му, се знаеме.
Друга работа, гледам ептен се вернициве загрозени од атеистите па дошло и до тоа атеист да ги бани, ццццц бог да чува :D
Јас не ги кријам картите, никогаш.

Не се загрозени.:)

Не сум атеист:)[DOUBLEPOST=1405600589][/DOUBLEPOST]
Веруваат а ништо не знаат - тоа ме зачудува.
Зборуваат за работи во кои веруваат како да ги знаат - а со тоа осудуваат сешто и секој, ако не верува слично како нив.

Дали тоа го прави еден атеист кој што не знае исто како верникот за боговите, но не верува во истите?
НЕ...

Затоа ми се помили атеистите и нивното не знаење и барање на искуство и знаење, за разлика од еден верник кој што шири поделба и омраза !
Ништо друго...

Ете тоа ми прават верниците: ми го делат народот на Земјата ! Исто како и политиката...

Пу јазк арам да им е !! :)

Сите тие во пеколот...

П.С. Ти не може да се сложуваш со мене... ти си православен христијанин... :)
Добро ако основата е филантропска, ете иако сум деклариран православен Христијанин, ќе се сложам со тебе.

Од истите филантропски причини, претпоставувам членуваш во таква филантропска групација:)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
1) Јас не ги кријам картите, никогаш.

2) Не се загрозени.:)

3) Не сум атеист:)
1. Не никогаш, освен ти ко ќе посакаш, а тоа е многу често, ама тоа не се важи нели?
2. Ако не се загрозени од што ги браниш?
3. Абе нарекувај се како сакаш, за мене си атеист, далеку си ти од христијанин светлосни години. :P

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
1. Не никогаш, освен ти ко ќе посакаш, а тоа е многу често, ама тоа не се важи нели?
2. Ако не се загрозени од што ги браниш?
3. Абе нарекувај се како сакаш, за мене си атеист, далеку си ти од христијанин светлосни години. :P
1. Не разбирам што сакаш да кажеш.

2. А нападнати ли се?

3. Јас секако сум далеку од Христијанин, онаков каков што ти имаш претстава дека треба да биде:) Инаку сум.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
1. Не разбирам што сакаш да кажеш.

2. А нападнати ли се?

3. Јас секако сум далеку од Христијанин, онаков каков што ти имаш претстава дека треба да биде:) Инаку сум.
1. Не е ни битно.
2. Не се, ама ти се однесуваш ко да се.
3. Да си ми жив за ова уште 158,7 години. Тогаш немој веќе да ми кажуваш каков и што треба да биде став на атеистот или како ти ги замислуваш атеистите. Ајд сеа трк на другата тема (знаеш која) и таму ќе те поддржам.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
1. Не е ни битно.
2. Не се, ама ти се однесуваш ко да се.
3. Да си ми жив за ова уште 158,7 години. Тогаш немој веќе да ми кажуваш каков и што треба да биде став на атеистот или како ти ги замислуваш атеистите. Ајд сеа трк на другата тема (знаеш која) и таму ќе те поддржам.
1. Ок

2. Тебе ти изгледа така, бидејќи не расудуваш правилно

3. Амин боже. Здрави и живи сите да се, па и јас. Што има да ги замислувам атеистите и нивнито став, нели е еден ставот - не верувате во Бог? Немам во моментов желба за другата тема. Ме замара, а не ме релаксира.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
1. Ок

2. Тебе ти изгледа така, бидејќи не расудуваш правилно
.
Како и можам да расудувам правилно. Атеист и правилно расудување, абе ај. Ни било ни ќе биде, фала.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Како и можам да расудувам правилно. Атеист и правилно расудување, абе ај. Ни било ни ќе биде, фала.
Не расудуваш правилно во однос на прашањето дали се нападнати или не верниците , а не општо:)

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Ок, еве јас што велам
A religion is an organized collection of beliefs, cultural systems, and world views that relate humanity to an order of existence.

Traditionally spirituality has been defined as a process of personal transformation in accordance with religious ideals. Since the 19th century spirituality is often separated from religion, and has become more oriented on subjective experience and psychological growth. It may refer to almost any kind of meaningful activity or blissful experience, but without a single, widely-agreed definition.

Што сувопарно? Не постои џаинизам? има ли богови во него? Кои богови биле во анимизмот?
Аууууу, ама сте се распишале, ќе ми треба 2 дена да прочитам се', а и да реплицирам :P

Розево: ДА, најблиску до она што преставува религијата

Сино: Овој дел може да се сфати како одвојување на верниците од НЕверниците. Да не кажам атеистите. Проста причина затоа што атеистите се тие кои се базираат докажани работи. А тоа “растење(growth)“ е тотално атеистички, кој расте заради парите, кој заради добрината, кој заради алигаторите во тунгузија, ........
Ок. Нека е таа дефиницијата за религија.

Во неа има ли место за обожување на Бог, пред се антропоморфен?

Нека биде и втората дефиниција во ред за спиритуалноста.

Значи променета е од 19 век наваму, односно одвоена од религијата, дефинирана согласно твојов пост.
Дали спиритуалноста во ова што си го навел е симната на субјективно ниво и субјективна психолошка надградба?

Анимизмот, џаинизмот влегуваат во оваа дефиниција што ја постави.

Дали влегува Христијанството во неа?

п.с. Гледаш дека немам никаков проблем со било кои дефиниции:) Битно е да ги има, за да знаем на што сме
Црвените болдови: Па ДА, затоа што по сите основи и наведени работи спаѓа во религија. Дали е тоа бог/богови или едноставно систем на однесување по строги правила, сеедно е.

Болдот: Многу нормално кога е симнато на индивидуално ниви. Вероватно и затоа во тој 19-ти век црквата/џамиите се дистанцирале од спиритуалноста. Едноставно не им влегува во нивната слика за тоа како и што треба да биде.

Ете ги има и сега што натаму? Како ова е доказ дека христијанството има духовност што ја нема? Море остај што ја нема та туку се што како духовност постои го анатемисува. Значи пак ќе се сложиме дека за духовност не ти требаат ни религии ни богови. Се сложуваш со ова?
Кој рече дека џаинизмот, христијанство и тн не се религии?
Тоа го викам и јас цело време, ама јбга, атеист сум и со тоа непријател на верите:P

АЈ од оваа страница толку, идеме на следната

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не расудуваш правилно во однос на прашањето дали се нападнати или не верниците , а не општо:)
Ај пошто јас не расудувам, ти кажи ми. Се или не се нападнати?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
А јас што реков? Каде реков дека се? Ниско братче од тебе, ниско. Не ги земај барем лошите работи од христијанството кога веќе си запнал да припаѓаш таму кај што не те сакаат.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
А јас што реков? Каде реков дека се? Ниско братче од тебе, ниско. Не ги земај барем лошите работи од христијанството кога веќе си запнал да припаѓаш таму кај што не те сакаат.
Што е па сега ниско?

Зошто да не ме сакаат? Не тргај од сопственото искуство:P

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Ти постапи исто, и ја однесе духовноста во субјективност, а ја разграничи со религијата

Исти к.. у друго паковање.

А ти тоа го правиш, кога велиш дека христијанството немало духовност.

А бидејќи духовноста е индивидуална карактеристика, таа се однесува на секој поединец, односно секој Христијанин у случајов, ти им велиш дека ја нема.
Сега не ми е јасно нешто, духовноста има име? Од кога тоа така? Значи имаме христијанска духовност, муслиманска духовност, јудејска духовност, будистичка духовност, .............. ова ко да имаме и христијаснки атеисти, ........

Во контекст на дефиницијата што ја усогласивте со @Атеист духовноста нема правила, додека религијата има. А со тоа и не може да биде со име (крстена) духовноста. На светов има 7 милијарда луѓе, а со тоа значи дека има и 7 милијарди духовности. А религии со колку и да се деноминации, нема повеќе ....... еве нека бидат 5000.[DOUBLEPOST=1405603256][/DOUBLEPOST]
Па кој рече дека верата не е за по дома и не е индивидуална?

Па јас цело време го трубам тоа. И цело време зборам дека религија е нешто друго, сведено на индивидуалност, а не ова што денес го имаме. Денес имаме институции.

Црниот болд - а успеал ли верникот да ти продаде нешто?Мене не:)
Вие што продавате во ОТО - субјективност или објективност?

Христијанинот и муслиманинот си велат тоа што им е волја.

Зарем тоа што го велат тие и мислат посебно за судењето, може да влијае врз некој што не го дели истото мислење? НЕ.

Секој си мисли, тоа што сака.

Може да зборува како да знае, и тоа е само негов проблем, не и мој, така:)[DOUBLEPOST=1405597669][/DOUBLEPOST]

Ок тој вели верувам во Бог, ти му велиш е како па да не, не верувам во тоа што ти веруваш;)
Црвениот болд: Не сакам да те навредам, али ќе кажам “лажеш“. Штом си го прифатил името “христијани“, значи производот ти е продаден. Тоа што од петни жили сакаш да се дистанцираш од црквата и нејзината институализација не ти вреди. При самото кажување дека си христијанин, и дека си ги прифатил нивните учења (иако во ограничена мера) ти самиот се дистанцираш од вистинската духовност која не познава и признава универзални правила.

Kajgana Shop

На врв Bottom