Просечна плата

Username1

шо е бе?
Член од
2 март 2012
Мислења
585
Поени од реакции
551
Викаат правете деца овие од владава.
Кој има мало бебе знае, за 6 месеци 3 пати се качуваат цените на храна за бебиња и пелени,креми и такви глупости.
хип дохрана од јануари 2012 од 245 денари на 300 па и 310 на некои места, пелените за минимум 150 денари се качени,крема човече од 170 на 215 денари ја качуваат идиотиве.
хип на два дена се купува,пелени на 7-10 дена,останатите работи се избор дали сакаш подобро или обично. ама неопходните работи се веќе луксуз!
150 евра одат ко ништо месечно за едно бебе,а што ако се 2-3?

SpiderWeb

ја заменува титулата под името во вашите мислења.
Член од
12 мај 2008
Мислења
632
Поени од реакции
622
Викаат правете деца овие од владава.
Кој има мало бебе знае, за 6 месеци 3 пати се качуваат цените на храна за бебиња и пелени,креми и такви глупости.
хип дохрана од јануари 2012 од 245 денари на 300 па и 310 на некои места, пелените за минимум 150 денари се качени,крема човече од 170 на 215 денари ја качуваат идиотиве.
хип на два дена се купува,пелени на 7-10 дена,останатите работи се избор дали сакаш подобро или обично. ама неопходните работи се веќе луксуз!
150 евра одат ко ништо месечно за едно бебе,а што ако се 2-3?
Правете деца и бидете претприемачи... затоа сите фукнционери си ги напикаа синовите и ќерките по државни институции... претприемач my ass!

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Правете деца и бидете претприемачи... затоа сите фукнционери си ги напикаа синовите и ќерките по државни институции... претприемач my ass!
Па они се грижат за своите деца. Ти ќе рмбаш они ќе уживаат.

Username1

шо е бе?
Член од
2 март 2012
Мислења
585
Поени од реакции
551
Претходната работа беше таква,пола на сметка пола на рака у плико.
И ништо не им можат институцииве бе мамицата нивна,пола приватни фирми работат така а трудова инспекција крева рамења,викаат неможеме ништо.
за среќа оваа е се на сметка.

Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
Sekade vo svetot se kacuvaat cenite, naftata, hranata, strujata no sekade vo svetot so isklucok na MK vo isto vreme se kacuva i platata. Minimalnata plata i prosecnata plata sekoja godina vo april se kacuva od 3 do 7% godisno za da go amortizira porastot na cenite. So minimalna plata od 1200evra vo mojata nova domovina sekoj smrtnik ima dovolo pari da stavi benzin, hrana i kirija. Ako ne go pravi toa vladata togas nekoj narodot ke ja smeni za eden den ne za cetiri godini.

Makedonija mora da razmisluva na porast na minimalnata plata po 10% godisno za da go nadoknadi porastot na cenite, plus mora da ima drzavna pomos kako detski dodatok na familii so mali deca. Sto se decata krivi sto mama i tato nemaat dovono sredstva za ishrana. Ako ne se svestat brzo VMRO ili bivshine komunisti koi pretendiraat da bidat sledni i nabrzina ne go naranat narodot togas mnogu lesno moze da se sluci da igra mecka.

Username1

шо е бе?
Член од
2 март 2012
Мислења
585
Поени од реакции
551
А која ти е новата домовина ако не е тајна?

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
Sekade vo svetot se kacuvaat cenite, naftata, hranata, strujata no sekade vo svetot so isklucok na MK vo isto vreme se kacuva i platata. Minimalnata plata i prosecnata plata sekoja godina vo april se kacuva od 3 do 7% godisno za da go amortizira porastot na cenite. So minimalna plata od 1200evra vo mojata nova domovina sekoj smrtnik ima dovolo pari da stavi benzin, hrana i kirija. Ako ne go pravi toa vladata togas nekoj narodot ke ja smeni za eden den ne za cetiri godini.

Makedonija mora da razmisluva na porast na minimalnata plata po 10% godisno za da go nadoknadi porastot na cenite, plus mora da ima drzavna pomos kako detski dodatok na familii so mali deca. Sto se decata krivi sto mama i tato nemaat dovono sredstva za ishrana. Ako ne se svestat brzo VMRO ili bivshine komunisti koi pretendiraat da bidat sledni i nabrzina ne go naranat narodot togas mnogu lesno moze da se sluci da igra mecka.
Многу тешко некој политичар од денешната фела да се залага за подобрување на стандардот на граганинот... тоа можеш да го слушнеш во предизборието, кога ветуваат во голема доза за замајување на јавоста,перење на мозоци на велико...а за тоа да заигре мечка на овие простори многу тешко,овој народ знае да трпи и кука по страна за да не го слушне никој но, кога ке дојде момент да викне гласно за неправдата која го снашла, некако чудно го губи гласот и станува буквално безгласен.........

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Кој е овде луд?

Израчунал како и колку државата го *** па ја запрашал владата на Facebook: 'Tko je tu lud?'

Pitanje građanina Splita
Tko je tu lud?

Draga vlado. Nisam imao pametnijeg posla, pa sam malo računao da bih Vam postavio nekoliko pitanja. Naime, prosječna plaća u RH za lipanj 2012. je iznosila 5.492 kn prema podacima DZS-a (Državnog zavoda za statistiku). Da bismo pojednostavili računanje, uzet ćemo iznadprosječnu plaću od 6.000 kn, osobe koja živi u Splitu.
Ako primam plaću od 6.000 kn neto, ukupni trošak moje plaće, ako nemam djece, nisam invalid i živim u Splitu, iznosit će 10.090,74 kn, ako izostavimo trošak poslodavca (zdravstveno, ozljede na radu i zapošljavanje) moja bruto plaća će iznositi 8.759,32 kn. Lakim izračunom možemo zaključiti:
1. U prvom stadiju moju zaradu ja i država dijelimo 68,50% : 31,50%
2. Ako gledamo sa strane poslodavca (zanemarujući porez, prirez i mirovinsko osiguranje jer ih posloprimac ne dobiva nego se isto uplaćuju u državni proračun), da bi nagradio radnika s plaćom od 6.000 kuna, ukupan svoj trošak dijeli između posloprimca i države u omjeru od 59,46% : 40,54%
Vratimo se malo na radnika, odnosno građane. Od tih 6.000 kuna koje je dobio poslije podjele svoje imovine s državom, zanemarujući ostale poreze i davanja koje je obvezan davati iako je već previše dao državi, računajući samo PDV (0% PDV ćemo zanemariti jer zanemarujući ostala davanja državi pa će doći na kraju na isto). Građanin plaća državi na ime potrošnje, tj. PDV-a još 1.500 kn te mu ostaje 4.500,00 kn.
Gledajući polaznu točku, bruto plaću 8.759,32 kn, a ne ukupni trošak plaće, država i radnik dijele plaću u odnosu 51,37% : 48,63%.
Naravno, zanemarujući ostale troškove i poreze.
PRVI RED PITANJA:
1. DA LI STVARNO MISLITE DA JE GRAĐANE POTREBNO DODATNO OPTEREĆIVATI NAMETIMA I POREZIMA? NIJE VAM DOVOLJNO 50% NEČIJIH PRIMANJA?
2. OVAJ IZNOS DAVANJA U POSLOVNOM SMISLU SMATRAO BI SE ZELENAŠKIM POSLOM I NIŠTAVNIM UGOVOROM? JE LI MOJA DOMOVNICA ZELENAŠKI UGOVOR MENE I DRŽAVE? TREBAJU LI GRAĐANI TRAŽITI PONIŠTENJE TAKVIH "UGOVORA"?
Proučavajući dobivene podatke dolazimo i do sljedećeg:
1. Iz ove plaće na ime zdravstvenog osiguranja (osnovnog, ne posebnog, sada kada je 1. 5. smanjen s 15% na 13%) uplaćujemo državi 1.138,71 kn.
JE LI TO MALA SVOTA PA JE POTREBNO UPLAĆIVATI JOŠ DODATNIH 130 KN DOPUNSKOG?
2. Iz ove plaće na ime mirovinskih osiguranja uplaćujemo 1.751,87 kn. Da sam radio 30 godina, imao bi mirovinu kad napunim godine starosti u iznosu od 2.510,52 kn.
U razdoblju od 30 godina radnog staža uplatio bih na ime mirovinskog osiguranja 630.673,20 kn (bez prinosa i oportunitetnog troška kamata da sam te novce uplaćivao na ime štednje).
Prema WHO-u (Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji), prosječna dob života muškaraca u Hrvatskoj je 72 godine života.
Znači da ću dobivenu mirovinu primati 7 godina (od 65 godine do 72), znači da će mi država isplatiti mirovinu 210.883,68 kn.
Što je s mojim ostalim novcima 419.789,52 kn (ako zanemarimo kamate, prinose i sl.)
PITANJE SVIH PITANJA:
1. TKO JE TU LUD?

http://www.jutarnji.hr/gradanin-pitao-vladu-na-facebooku--nije-li-vam-dovoljno-50--necijih-primanja--tko-je-tu-lud-/1052123/

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
ПЛАТИТЕ ВО ИСТОЧНА МАКЕДОНИЈА СЕ ЗА 9.000 ДЕНАРИ ПОНИСКИ ОД СКОПСКИТЕ

Работник во источна Македонија има за 40 отсто пониска плата во споредба со оној во западна Македонија, а за 60 отсто помала за разлика од работник во Скопје. Ова е еден од најлошите диспаритети на платите во Европа

Горан Лефков

Просечната исплатена плата во источна Македонија во 2013 година е 16.175 денари што е за 6.000 денари помалку во однос на западна Македонија и за дури 9.000 денари помалку во однос на скопскиот регион, покажа анализата на Инбокс 7. Ваквите диспаритети во исплаќањето на просечните плати создаваат огромни разлики во стандардот на граѓаните и ги забрзуваат миграциските процеси во земјава.

Овие огромни разлики во платите најсликовито може да се согледаат преку животната приказна на Сашко Стаменков, од Штип, кој секој понеделник наутро заминува на работа во Скопје, а се враќа во петок.

„Порано работев во Штип во една конфекција и земав 12.000 денари плата. Пред две години се префрлив во Скопје, работам како молер и заработувам двојно повеќе“, вели Стаменков.

Тој додава дека му се исплаќа во Скопје да плаќа кирија и да патува отколку да работи во Штип и да заработува 200 евра.

Со слична математика е и кумановката Весна Д. Таа порано работела како фризерка дома, но поради беспарицата и невработеноста се откажала и сега работи и патува секојдневно во Скопје.

„Една невестинска фризура во Скопје чини и до 3.000 денари, додека во Куманово се правеше и за 1.500 денари. Во Куманово луѓето немаат пари, па затоа и нема работа, а и цената на услугите е многу пониска“, вели нашата соговорничка.

Главната причина за ваква состојба според Глигор Ивановски, економски аналитичар од Штип е неразвиеноста.

„Западниот дел од Македонија и Скопје, имаат повисоки приливи на пари и платите се повисоки. Таму се сместени повеќе државни и финансиски институции чиишто вработени имаат повисоки примања од просечните во државата. Во источна Македонија доминира текстилот и земјоделството, а тоа се сектори со многу ниски плати“, вели Ивановски.

Тој додава дека останатите региони имаат по некој водечки капацитет кои значат многу за тамошната економија – како што се РЕК Битола, или Силмак од Тетово.

Инфраструктурата е главниот проблем

Источна Македонија скоро и да нема никаква патна и железничка инфраструктура. Има само една пруга од Велес до Кочани, од 70-тина километри, и таа е во многу лоша состојба. Има само десетина километри гасовод во Струмица и магистрална траса на гасоводот од кој малку користи Куманово, и тоа е се.

Во економијата е познат соодносот дека секој денар вложен во инфраструктура враќа три пати повеќе, вели Ивановски и додава дека бизнисите бараат евтини енергенси и брз проток на луѓе и стоки.

Оваа потреба за развој на инфраструктурата веќе одамна ја имаат лоцирано и од Центрите за развој на трите региони во источна Македонија.

Младен Протиќ

Младен Протиќ, раководител на Центарот за развој на Североисточниот (Кумановски) регион вели дека е неопходно да се развива инфраструктурата.

„Во руралните средини кај нас скоро и да нема водоводна и канализациска инфраструктура. Кога ќе имаме добра инфраструктура, регионот ќе го препознаваат како добро место за инвестирање и ќе се отворат нови работни места, а со тоа ќе се изврши притисок за подигање на платите и на стандардот на граѓаните“, вели Протиќ.

Слични се барањата и визијата за развој и на Југоисточниот (Струмичкиот) регион. Таму, според Жулиета Ѓуркова, раководител на Центар за развој на југоисточниот плански регион, разликата помеѓу општините кои имаат развиена инфраструктура и тие што немаат е многу голема.

Жулиета Ѓуркова

„Инфраструктурата е основа и платформа за развој на сите останати економски фактори во еден регион. Најдобар пример за развој во мојот регион е Гевгелија. Таа има автопат, железничка пруга која го поврзува градот со Скопје и со Солунското пристаниште. Во оваа општина има најмала невработеност и највисоки плати“, вели Ѓуркова.

Таа додава дека секој инвеститор, прво го гледа поврзувањето на локацијата со транспортните коридори, преку патиштата, пругите, аеродромите и пристаништата.

Ослободување од даноци за побрз развој на регионите

Дополнителна мерка која може да го потикне развојот на економијата во неразвиените подрачја е и ослободувањето од даноците за неразвиените подрачја, со што би се насочиле инвеститорите и странските и домашните да инвестираат во тие региони.

Според Горан Стојановски, магистер на економски науки од Кочани, ваквата мерка ќе придонесе повеќе компании да инвестираат во источна Македонија.

„Доколку имаат одредени ослободувања во плаќањето на даноци во неразвиените подрачја, компаниите ќе префрлат дел од бизнисите во овие подрачја, па макар и фиктивно да им течат платите. Општината и другите институции ќе имаат полза од тоа“, вели Стојановски.

На слично мислење е и Глигор Ивановски.

„Една ваква мерка би значела потик за развојот на неразвиените региони, затоа треба да се размислува и за дислоцирање на одредени институции од Скопје, кон источна Македонија, доколку сакаме порамномерен развој“, вели Ивановски.

Тој додава дека поради атрактивноста сега дел од компаниите кои работат во источна Македонија имаат седиште во Скопје, а треба да биде обратно.

Регион: Македонија со најголем диспаритет на платите

Македонија има најголеми диспаритети во платите во однос на останатите земји во регионот. Кога ќе се подели просечната плата во регионот со највисоката плата и со најниската плата ќе се добие процентуалниот диспаритeт.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.923
Поени од реакции
41.895
Па затоа сите се преселија во Скопје. :icon_lol:

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
Народната банка открива: Просечната плата кај македонските компании е 17.415 денари

Анализирано по дејности, највисока стапка на раст на просечните нето-плати во 2013 година се забележува кај дејноста „градежништво“ (5,4%) додека кај три дејности се забележува намалување на просечната нето-плата, покажуваат најновите податоци на Народна банка.

„Просечната плата во корпоративниот сектор на крајот од 2013 година е само 81% од просечната плата во
земјата којашто на крајот од 2013 година изнесува 21.500 денари“, соопшти НБМ во најновиот извештај за финансиската стабилност во земјата во 2013 година.
-----------------------------------

Тоа е тоа што јас го трубам цело време, просечната плата според НБМ и Ујп е 17 илјади и нешто, а не 21 илјади како што тврди заводот за статистика, кој ги зема во обзир и бонусите и останатите примања надвор од платата.

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Народната банка открива: Просечната плата кај македонските компании е 17.415 денари

Анализирано по дејности, највисока стапка на раст на просечните нето-плати во 2013 година се забележува кај дејноста „градежништво“ (5,4%) додека кај три дејности се забележува намалување на просечната нето-плата, покажуваат најновите податоци на Народна банка.

„Просечната плата во корпоративниот сектор на крајот од 2013 година е само 81% од просечната плата во
земјата којашто на крајот од 2013 година изнесува 21.500 денари“, соопшти НБМ во најновиот извештај за финансиската стабилност во земјата во 2013 година.
-----------------------------------

Тоа е тоа што јас го трубам цело време, просечната плата според НБМ и Ујп е 17 илјади и нешто, а не 21 илјади како што тврди заводот за статистика, кој ги зема во обзир и бонусите и останатите примања надвор од платата.
Ова е без администрација.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ова е без администрација.
Логички администрација не ни треба да влезе во пресметки на просечни плати, зошто платите ги добиваат од приватен сектор.

И која е иронијава, ти земаш 17 000, а него му даваш 25 000 и згора на тоа те забева на шалтер неписмениот! И нема да ги жалам никогаш, нивниот гз од наша пот се ложи, колку што нив им е гајле за приватен сектор толку и мене за нив. Себични подлизурковци партиски копита.

Неможам органски да ја смислам нашата администрација, алергија добивам на било каков контакт од било која служба или министерство. Па толку бе па до толку идиоти и неспособни клошари на едно место собрани неможам да сфатам еј, го мрзи газот да го мрдне за еден податок да ти даде, а тоа му е работа! Мејл ако испратиш после година дена ќе ти вратат ако воопшто ти вратат, тоа од што се зафатени многу се шинати од работа. Го чекам денот пола на улица кога ќе ги избркаат ако се појави некој таков јунак во иднина, огномет ќе организирам.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.923
Поени од реакции
41.895
Со тој просек на 3-то место на најсиромашни држави во Европа.

Изгледа нема да дојде тој ден кога ќе ги избркаат, може само да го зголемат нивниот број.
На толку голем развој на ИТ има 200.000 вработени на 2 милиони жители.
Пола година им е неработна, но еден софтвер може слободно да замени 70% од администрацијата и ќе работи 24/7.
Разбирам да има по еден вработен за оние што нема да знаат да плаќаат преку интернет, ама по тројца на еден шалтер и по пет во една канцеларија. Па за сите нема биро и фотељи. :D

Kajgana Shop

На врв Bottom