Антикампања за Охрид?

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Иако има уште многу Охрид да учи за туризам, ама да не се лажеме, уште само тоа остана во државава проблем, па саде туризмот во Охрид остана да се среди. Цела држава ни е полна со непрофесионализам на секој чекор, во Скопје, во Охрид, Битола... секаде. Не е проблем на Охрид, туку е тоа проблем на менталитетот на нашиот народ.
Се претерува со плукање по Охрид, максимално.
Цел живот одам во Охрид и освен таксистите што се проблем и го претеруваат, други поголеми проблеми не сум имала. Дали ми се испонашале келнери? Да. Ама и во Скопје ми се понашаат, секој можен ден. Охриѓани се Македонци, а ние генерално имаме проблем со менталитетот и професионалноста која ја спомнав погоре.
Сепак, не знам од кај ги копате тие цени од типот на 200 денари пиво, цел живот одам во Охрид и за пиво повеќе од 100 денари не сум платила. А 100 денари за пиво не е скапо, со оглед на тоа дека е туристичко место, а и тие што се од Скопје плаќаат и повеќе кога ќе отидат во дискотека тука. Очигледно одиме на различни места кога одиме во Охрид.
Па најчудни ми се луѓе кои 10 години немаат стапнато во Охрид, а најгласни се за цените и слично. Ало, ако не си отишол во последниве 10 години и сам немаш искусено, како бе можеш да збориш?
Браво, е ова сакам да го кажам, дека ние немаме план кон која насока ќе го развиваме туризмот немаме, ама вие плукате на Охрид, ја фалите Грција. Се сложувам дека Грција е поубав ама тие развиваат туризам 30 и повеќе години, во ЕУ се од 1971 година.. Ние не сме ни почанале да развиваме туризам а барате споредба меѓу едни и други, поскапо е од места како Кратово, Гевгелија и други градови али јебига туристичко место е, секаде цените на туристичките места се повиски, дека има говеда што сакаат да се обогатат преку ноќ има, ама тие се изолирани случаи..[DOUBLEPOST=1405536520][/DOUBLEPOST]
Богданци кафичи ?:pos:
Се гледа бе другар дека не си ни излегол од Скопје или од каде и да си.. Во Богданци да има кафич се вика Емпорио има и друг Крум мислам го викаат.. Мајка ми е од таму и често го посетувам местото.. Како втор дом си го осеќам ама истите проблеми со келнерите во Охрид ги има и таму..

Проблемот е што Охрид не води сметка сам за себе и почнува да заличува (и тоа одамна) на секое др туристичко место на планетава. Освен стариот дел, сѐ др е безлично. Место да се форсира автентичноста, се форсира-со години-безлична урбанизација. И како таков на странците не им значи баш ништо, освен ако е доволно евтино за нив да дојдат. Еве јас сум носела странци во Охрид, стариот дел им се допаѓа, да, посебно св. Јован Канео, ама сѐ друго им е deja vu. Ние зборуваме овде за Охрид наспроти Грција (а и Грција, сакале или не, е светски позната туристичка дестинација), ама светот не е само Охрид и Грција. Еве моиве странци го виделе цел свет- од Кина, преку Виетнам, Египет, Јужна Америка, Северна Америка, Западна Европа, Тајланд итн итн. Од Кинески ѕид до јавање на слонови преку прашума, до престој во колиби на Амазон и оригинални пловечки села (мислам во Камбоџа)... кога ќе го прошеташ светот, Охрид е само еден мал дел од некоја си сложувалка, не е некое светско чудо невидено. Посебно ваков каков што го направија. Пак ќе речам, за оние кои не внимаваат додека читаат :), дека стариот дел е интересен, оригинален, ама не е светско чудо (Охриѓани токму така го доживуваат изгледа). Кој прошетал во Будва (стар дел), Котор, Дубровник на пр. знае што зборувам. Не можете странец да воодушевите со тезги и изглед како Луна парк, или со безлични модерни градби кои ги гледа на секој чекор низ светот, па ни со езерото (ние си го сакаме, бисер балкански ни е :)), а ако сакате странци-тие бараат автентичност, не панаѓур. Во Охрид странец повеќе од 3 дена нема што да прави- Св. Наум, стариот дел од градот и потоа што? Потоа се Вевчани, Струга, Дрим... сето тоа е убаво и јас си го ценам, ама не забегувајте дека е невидено спектакуларно...
И секако ова- антикампања нема, мислам дека најголемата антикампања си ја прави Охрид (значи било кој негов сегмент-дали луѓето, дали угостителите, дали туристичките работници... кој и да е). И она стандардното охридско дека „скопјаните“ не им требаат, а други пак не им ни идат многу-многу (освен Холанѓани за кои кога слушнав како ги носат-ми се стемни... уште пари да им даваат само за да се брои дека дошол некој од страна...)

Браво, е ова сакам да го кажам, дека ние немаме план кон која насока ќе го развиваме туризмот немаме, ама вие плукате на Охрид, ја фалите Грција. Се сложувам дека Грција е поубав ама тие развиваат туризам 30 и повеќе години, во ЕУ се од 1971 година.. Ние не сме ни почанале да развиваме туризам а барате споредба меѓу едни и други, поскапо е од места како Кратово, Гевгелија и други градови али јебига туристичко место е, секаде цените на туристичките места се повиски, дека има говеда што сакаат да се обогатат преку ноќ има, ама тие се изолирани случаи..
Не е убаво да генерализираш. Зошто ми се обраќаш мене и викаш ВИЕ плукате по Охрид, ја фалите Грција?
Баш во мојот пост го бранев Охрид, а не ја ни спомнав Грција. :)
Мразам генерализации, така што како што јас не генерализирам (а и нема да генерализирам) Охриѓани, немој и ти да ги генерализираш сите Скопјани.

Браво, е ова сакам да го кажам, дека ние немаме план кон која насока ќе го развиваме туризмот немаме, ама вие плукате на Охрид, ја фалите Грција. Се сложувам дека Грција е поубав ама тие развиваат туризам 30 и повеќе години, во ЕУ се од 1971 година.. Ние не сме ни почанале да развиваме туризам а барате споредба меѓу едни и други, поскапо е од места како Кратово, Гевгелија и други градови али јебига туристичко место е, секаде цените на туристичките места се повиски, дека има говеда што сакаат да се обогатат преку ноќ има, ама тие се изолирани случаи..[DOUBLEPOST=1405536520][/DOUBLEPOST]
Се гледа бе другар дека не си ни излегол од Скопје или од каде и да си.. Во Богданци да има кафич се вика Емпорио има и друг Крум мислам го викаат.. Мајка ми е од таму и често го посетувам местото.. Како втор дом си го осеќам ама истите проблеми со келнерите во Охрид ги има и таму..
Не заебавај,абе ај шо збориш:icon_lol:

Не е убаво да генерализираш. Зошто ми се обраќаш мене и викаш ВИЕ плукате по Охрид, ја фалите Грција?
Баш во мојот пост го бранев Охрид, а не ја ни спомнав Грција. :)
Мразам генерализации, така што како што јас не генерализирам (а и нема да генерализирам) Охриѓани, немој и ти да ги генерализираш сите Скопјани.
Не ти се обраќам тебе,напротив.. Ти мн убаво кажа и се сложувам со целиот твој пост и никаде не генерализирам јас, прочитај дека секаде споменувам дека постојат одредени луге и во Охрид и во Скопје и во др градови кои имаат сељачко однесување.[DOUBLEPOST=1405536726][/DOUBLEPOST]
Не заебавај,абе ај шо збориш:icon_lol:
Зато бе пријател си имаш проблем кога ќе одиш во др град, затоа..

Не ти се обраќам тебе,напротив.. Ти мн убаво кажа и се сложувам со целиот твој пост и никаде не генерализирам јас, прочитај дека секаде споменувам дека постојат одредени луге и во Охрид и во Скопје и во др градови кои имаат сељачко однесување.[DOUBLEPOST=1405536726][/DOUBLEPOST]
Зато бе пријател си имаш проблем кога ќе одиш во др град, затоа..
Сериозно има кафичи ? Па дури и два ?

Место да чукна троа то главата од некој зид они тема отвараат..
Кревет е 500-600 денари а за петорица ќе ти требат 2,5-3к денвно или 25-30к за десет дена.
Цените се 50%повисоки од Скопските.
Недај боже да те закачи некој цајкан зашто возиш добра кола и си од Скопје.
Најминимално што можеш да добиеш е ќотек а недај боже тоа да биде нож или некое зрно ако на некој Ориџанец му се опулиш во чупето.

На крај на сезоната се жалите оти била слаба сезонава.Е па ќе биди а има и зошто

Ќе зажалам шо те цитирам, ама ај.Никаде во Охрид немам пиено макијато за 80 денари.
И вие имате најмало право да се жалите на цените во Охрид, можам да ги сфатам оние од Прилеп па на исток натака до Ново Село, ама вие не!

Откако пред некоја година ми земаа маса во кафич за втори август(еден од двата дена кога во Охрид има најголема гужва), а претходно 7 дена кога имаше само 30% исполнетост во тој кафич, јас со друштвото им бев редовен гостин, мене во Охрид ретко ме гледаат...
Ова и на Охриѓани им се дешават.Сите сме загрозени од културата и осетот за бизнис на одредени места.

Цените се 50%повисоки од Скопските.
што
Јас сум родена и живеам во Скопје и ова е најнеточната реченица некогаш кажана.
Што е 50% поскапо во Охрид?

Јас сум родена и живеам во Скопје и ова е најнеточната реченица некогаш кажана.
Што е 50% поскапо во Охрид?
Шетај од плажа до кафичи,маркети,продавници,дискотеки,пазар и спореди ги цените

Шетај од плажа до кафичи,маркети,продавници,дискотеки,пазар и спореди ги цените
Па сум шетала. Со години одиме на Лагадин плажата и таму Кока-Кола/Швепс е 70/80 денари, макијато исто толку, пиво 70/100 денари. Кои ти се тие 50 посто повисоки цени?
Кока-Кола во кафиќ во Скопје да не е случајно 40 денари?
Да, Куба Либре и Градиште се поскапи, ама не се единствени плажи, нели?

Sto ste cudni ...Sporeduvate ceni od sela vo grcija so istoriski grad. Da grcija ima podbori plazi i voda, Ohrid ima istorija i drugi ubavi raboti. Uslugata na kelneri i taxiprevoznici e cisto licna kultura...Ne deka u skopje ili bilo koj drug grad se nesto poarni. Seuste Ohrid sporedeno so drugi gradovi od takov kalibar e efitn.Nikade nema eftino i ubavo Ete Albania e eftina ama ne vi cini... Fakt e deka na Ohrid mu treba promena...a bez pari investicii promena nema....I da cenite i tek ke idat nagore!

Ко ќе му се плеснам утре во вода Немо бич или Градиште,охохо убајни,а вие карајте се овде.

Ај да подискутираме...

Штета што нема „не ми се допаѓа„ опција на форумов...

Само да знаеш не сум ти наку*чен на тебе, туку на државата и средината во која живеам. Не ви ја читав темава, престанав после 3-4 реченици на твојот уводен пост. Зошто јасно ми е се што се напишало и без да прочитам, само ќе напишам накратко што имам да кажам и си одам од темава.

Цените на пијачки/мијачки/кафиња во државава (во Скопје и уште повеќе од Охрид) се тотално ретардирани кога ќе се земат во предвид факторите: стандард на живеење, набавни цени и здрав разум.
Но не се криви ниту само кафанџиите, туку крив е и народов. Дупло повисоки да се цените, пак ќе оди бизнисот. Пошто народов овде е изгорен да седне некаде, да го видат... па макар и последните пари се истрошиле.

Зае*и сите муабети за скапи кирии, и што-ти-ја-знам-какви-трошоци што се искористуваат како изговор за цените на пијалоците. Едноставно е ТОТАЛНО РЕТАРДИРАНО кафе да кошта 150+ денари. Освен ако не е некое гурманско сортно кафе. Какво што НЕ Е.
Најчесто бутаат некое евтино инстант кафе (или нескафе ако имаш среќа), со евтино преразводнето млеко. Цената на состојките не преминува ни 10-20 денари по чаша кафе (без цената на робовските плати на вработените).

Нејсе. Како што кажав не се криви ниту кафанџиите, туку крив е народов. Треба тоа да се бојкотира СЕ.

Е сега да ти кажам како правам јас кога идам во Охрид. Палам чамецот и со одбрано друштво правец диви плажи подалеку од рајата. Кафе, пијачки со нас и знаеш што... супер ми е.
Ич не ми е гајле за туризмот во Охрид, барем нема да го уништуваат екосистемот на езерото кое (демек) е заштитено од Унеско.
Не ми е гајле и за угостителството во Скопје, и воопшто секаде во државава каде што има ретардирани цени.

Да имам доволно пари, би отворил ланец на БоБ локали и сите тие паразити би ги уништил (или барем би ги натерал да престанат со оваа ненормална непазарна политика).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom