Најскапото кафе на светот Копи Лувак во Македонија !

  • Креатор на темата Креатор на темата Keljav
  • Време на започнување Време на започнување
Ја у моментов плаќам 10 евра за 400 грама кафе и знам зашо ги плаќам. Малите ќеифови у животот немаат цена па затоа сакам сабајле тоа што ќе го пијам да е убаво а не да има вкус на црнечка пот.

Секој со својот стил. Инаку и јас би сакал секој ден да го пијам ова кафе. Но сепак си е цифра. А дека вреди и е уникат тоа да.[DOUBLEPOST=1405437651][/DOUBLEPOST]
Ја у моментов плаќам 10 евра за 400 грама кафе и знам зашо ги плаќам. Малите ќеифови у животот немаат цена па затоа сакам сабајле тоа што ќе го пијам да е убаво а не да има вкус на црнечка пот.

Така е. Не викам не. Секој според стилот. Ако имаш желба за стил и да пробаш нешто што е егзотично и единствено тогаш зашто да не. А пари се печалат.
 
Последно уредено:
Чекајте малце другари, значи сакаш да кажеш дека зрната кафе не ги чистат од гомната? Само ги сушат зрната и така ви ги даваат да ги пиете ? :pos::pos::pos:

Мислам цар си свака част јас ти симнувам капа :D
На ова прашање не ми одговори, ама имам уште едно да ти поставам во врска со вкусот на кафето .

Додека зрното се наоѓа во стомакот на цибетката, соковите од дигестивниот систем ги вшмукуваат протеините
Кафето вака на вкус не мава на црева , желудочни сокови и фецес од цибетка додека го пиеш ? :D
 
Кафето се прави на начин што е објаснет. Цибетката ги јаде зрната, тие поминуваат низ нејзиниот дигестивен систем и се исфрлаат. После се сушат на сонце па се печат.
Просто е. Значи дефакто отпадните продукти од метаболизмот термички се преработуваат при процесот на печењето.
Кафето има сладок вкус. Не мава воопшто и е многу пријатно.
 
Шлакајници е кафево. Ниту би го купил, ниту би го пробал:)

@shutrak види што викаат овие........ незнаат која е убавината на црното турско кафе:LOL:
 
Кафето се прави на начин што е објаснет. Цибетката ги јаде зрната, тие поминуваат низ нејзиниот дигестивен систем и се исфрлаат. После се сушат на сонце па се печат.
Просто е. Значи дефакто отпадните продукти од метаболизмот термички се преработуваат при процесот на печењето.
Кафето има сладок вкус. Не мава воопшто и е многу пријатно.
Ова е измислена сториа, такво животно не постои, го прат со фотомонтажи и специјални ефекти или за туристи ќе земат некоја мачка ќе му залепат костум и одалеку ги носат да ги сликаат.
То кафе го прат филипинци, тие голтаат зрна кафе и после го серат и велат демек биле од мистични животни, шо само на полноќ на петок 13 на полна месечина по едно зрно какале па овие го земале па 3 години го чистеле... драпај си мео, и на секој му велат дека само по 2-3 кила преле цела година а извезват по неколку тони во европа во америка во јапонија..... Се е тоа бизнис и маркетинг. Ете пробајте, голтнете една рака кафе, после ко ќе го искакате исчистете зрната, испржете ги сомелете и напрајте си кафе ќе видете дека е истото како тоа Копи Лупи шо го рекламираат
 
Еве го најскапото кафе на светот.
Скоро го пробав во Приштина и можам да кажам дека е прекрасно.
Oд сега и во Македонија е достапно.

Еве текст на српски:

http://organvlasti.com/kuhinjsko-cose/pica/kopi-luwak-najskuplja-kafa-na-svetu/

Like na: https://www.facebook.com/Kafeluwak
У Приштина?
Кој знае што си пробал...
добро е што си жив[DOUBLEPOST=1405439102][/DOUBLEPOST]
...такво животно не постои, ....
Цибетка постои, али за другово ептен све си у право.
Ја лично пробав тоа шо предлагаш, на крајот од твојот пост и да, така е. Препорачувам на сите.
 
Прво индонезискиот Kopi Luwak е срање. Направија ршум на времето пред 10-15 години кога стварно толку се продаваше 100е во Париз, 100 фунти во Лондон, 100 долари во Њујорк и беше главна фора во луксузните ресторани и кафичи. Денес во Индонезија речиси и неможеш да најдеш природно Kopi Luwak а цената е многу многу падната, значи збориме 2-3 евра шоља во индонезиските кафичи, до кај 7-8 евра во Хотел Мулиа во Јакарта или Ку Де Та во Бали. Денес углавно најдоброто Kopi Luwak е од Виетнам и од Филипините. На филипините кафето го викаат kape alamid и е каде каде поквалитетно и природно од индонезиското а е и 100 пати поевтино, се наоѓа за 50-60 долари кило. Виетнамската верзија е скапа ама тоа е затоа што таму углавно јапонци го држат тој бизнис и се иде директ за јапонија, а јапонија со цени за вакви глупости е друга планета.

Се на се, повеќе од 2-3 евра не би дал. Искрено ако веќе сакате ДОБРО кафе подобро научете се како да правите виетнамско кафе, ова е од обично кафе ама начинот на кој се прави со condensed milk (незнам како се вика на македонски) му дава посебен шмек. Kopi Luwak го продава приказната за животинчињата, ова има исто приказна, кафето е смислено за време на виетнамската војна кога немало толку млеко па морале да импровизираат. За мене ова е најдобро кафе на светот...

vietnamese-coffee.jpg



coffee.jpg
 
да да знаеме дека е така. Прва класа кафе не е толку. А исто така е доста копирано.
 
Кафето се прави на начин што е објаснет Цибетката ги јаде зрната, ̶т̶и̶е̶ ̶п̶о̶м̶и̶н̶у̶в̶а̶а̶т̶ ̶н̶и̶з̶ ̶н̶е̶ј̶з̶и̶н̶и̶о̶т̶ ̶д̶и̶г̶е̶с̶т̶и̶в̶е̶н̶ ̶с̶и̶с̶т̶е̶м̶ ̶и̶ ̶с̶е̶ ̶и̶с̶ф̶р̶л̶а̶а̶т̶ одат низ нејзините желудник и црева, ќе бидат посрани ,се сушат на сонце па се печат.
Просто е. Значи дефакто о̶т̶п̶а̶д̶н̶и̶т̶е̶ ̶п̶р̶о̶д̶у̶к̶т̶и̶ ̶ гомната од метаболизмот термички се преработуваат при процесот на печењето.
Кафето има сладок вкус. Не мава воопшто и е многу пријатно.
Мала поправка со попрост речник ко за нас.
За болдираново, не мава на измет? o_O
 
Што е битно што е он. Е па некои дава 100 еур за 5 минути вожња у Ферари.
Така да тоа е тоа. Кој сака и е љубител на кафе нека проба. Впрочем животот е краток и човек треба да ужива.

За 100 денари на кеј имаш кафе со измет од врапче или гулаб (зависи што ќе ти падне)
Некои велат дека тоа и среќа носело.
 
Ох да постои, го има дури и во Животинско Царство.
Во животинско царство има и сикички од диносаурси па ај оди дојси некој да го видиме како трча и кака
 
У МК просечна плата е 150 евра они донеле кафе од 100 евра :facepalm:
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom