ЗЕМЈОТРЕС!

Член од
16 септември 2013
Мислења
702
Поени од реакции
691
Не е подобро да има почесто земјотреси одколку да се акумулира таа енергија и подоцна да се ослободи во еден поголем?
Секако дека е подобро но работата е тоа што Пелагонскиот предел е неактивен т.е нема придвижувања, најверојатно таа енергија што се ослободува сега е последица на притисокот од соседните тектонски зони кои го притискаат.

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Секако дека е подобро но работата е тоа што Пелагонскиот предел е неактивен т.е нема придвижувања, најверојатно таа енергија што се ослободува сега е последица на притисокот од соседните тектонски зони кои го притискаат.
Епа кај нас расте, ваму се спушта. Мислам имаше за тоа емисија на DC дека тоне дел од Грција.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.409
вечерва пред 51 година, цело Скопје во мрак, сите спиева на отворено.(нешто од таа тема за тој настан)
--------
Марко од Пајко Маало
Пајко Маало беше распослано од Камениот Мост па се до Серава на левата страна на Вардар.
Од земјотресот многу настрада,повеќето куќи беа обележани со црвена боја.Пајко Маало улицата Стиф Наумов го дели на два дела.На куќата со број 16 исто така има црвена боја,што значи и смртна одлука и дека мора да се руши.
...Во таа куќа живееше стариот Марко Николовски. Во маалото тишина,нема народ,сите се во шаторските населби а децата се евакуирани низ Југославија.Но на Марко не му се напушта куќата,секојдневно цело лето е седнат на прагот пред неа.
Неговите деца се веќе во монтажните куќи во новите населби. Тие и го зеле едно време кај нив да седи, но Марко сакал назад во својата куќа во Пајко Маало.Почнал и штрајк со глад таму кај нив. Така „ги победил“да после тоа морале да го вратат назад во веќе паднатата куќа.Таму во дворот под скалите Марко си направил живеалиште. Повторно секојдневно седел на прагот на куќата во своето сакано Пајко Маало. Еден ден ја добил веста дека куќата мора да се целосно брзо руши.
По некој ден го нашле мртов на прагот од својата куќа со цигара во устата.
-----------------------------------
(лошо го напишав можеби ова ,со грешки во времето-граматиката,од сеќавање што сум читал)
Одамна го нема Пајко Маало. Еврејско Маало,Ново Маало и други.
Ако некогаш сакате да видите како тоа изгледаа тие скопски стари маала,се уште може да се осети таа нивна „душа“ во Маџир маало, поминете-прошетајте по тие тесни улички позади Народната банка па до Вардар, ѕирнете во дворовите некој се не променети,како и смоквите кој почнаа и да зреат,истите оние од пред 1963 год.
--- Споено дупло мислење, пред 3 минути ---
рушењето на зградата на ЦК на СКМ,(под Калето,Еврејско Маало,лево од стоковна куќа Мост)
За оваа зграда имам доста пишувано, а за ова рушењево сум сведител бидеиќи зградата беше,поточно нашата куќа беше во дворот на таа зграда. Позади е Калето без ѕидини кој беа паднати,па тука народот си направи патеки за угоре,посебно за празникот Прочка тие патчиња беа полни со народ,како некоја партизанска колона,цел ден,нагоре -надоле.
Можеби и некој од вас го памети тоа. Имав можност и ми е криво што не го зачував српот и чеканот од кровот.

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Не беше јак ама ми го лулаше столчето напред назад :D Чудно ми е на фејсбук нема никој пишано

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.980
Поени од реакции
12.606
Јас мислев дека скопјаниве сите го осеќаат ама гледам не било така :icon_lol:

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
И сега и пред два саати :гик:

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.204
Убав.Не колку степениве, појако делуваше.Тој пред 2 сати шо бил само на Охридњуз го сетив :cool:

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
ААААААА на јадење ме фати овај !!! Ексик све цигаре запалив, ке дојадам после

Последно уредено:

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од