Primera División 2013/14

Кој ќе биде шампион во сезоната 2013/14 во Primera División?

• Вкупно гласачи
    195
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Живее во Барселона долго време, како може да не го знае каталонскиот? Смешно е ова, ко да ми велите прилепскиот е тежок за учење. А, нема каталонец што не може да зборува шпански. Банален ми е муабетов.

Живее во Барселона долго време, како може да не го знае каталонскиот? Смешно е ова, ко да ми велите прилепскиот е тежок за учење. А, нема каталонец што не може да зборува шпански. Банален ми е муабетов.

Каталонецот учи Шпански во училиште, за разлика од Шпанецот кој не учи Каталонски. "Прилепскиот" во Шпанија би бил еднаков на Андалузискиот дијалект каде имаат друг акцент и не ја изговараат буквата С во некои случаи. Сепак Андалузискиот би бил назив на Кастељано кој се зборува во Андалузија, за разлика од Каталонскиот кој е различен јазик од Кастељано, а не негов дијалект.

^ Ама банално е, убаво ти вика, секој што живее у Каталонија го знае Шпанскиот.

Сигурно не земап посебни курсеви за да го научи шпанскиот, туку е дел од регуларно образование.

Еве @Tоni да потпише за Барса, ќе речат дека е полиглот пошто знае македонски, албански, англиски, шпански, спрски, хрватски (и шо знаеш уште бе? :D )...

Каталонецот учи Шпански во училиште, за разлика од Шпанецот кој не учи Каталонски. "Прилепскиот" во Шпанија би бил еднаков на Андалузискиот дијалект каде имаат друг акцент и не ја изговараат буквата С во некои случаи. Сепак Андалузискиот би бил назив на Кастељано кој се зборува во Андалузија, за разлика од Каталонскиот кој е различен јазик од Кастељано, а не негов дијалект.
Паралелата можда не беше добра, поентата ми беше дека секој Каталонец знае шпански, а за каталонски да не правиме муабет.

Па ти го почна муабетот . :icon_lol:

^
Баналното беше тоа што што се пишуваше дека бил тежок каталонскиот јазик за учење. И на Кинезите им е тежок кинескиот.

^
Баналното беше тоа што што се пишуваше дека бил тежок каталонскиот јазик за учење. И на Кинезите им е тежок кинескиот.

Знам дека е банално , ама од цела статија се фатија за јазиците што ги знаел , па уште споредби шпански-каталонски а се слични само што спаѓаат во романска група на јазици а суштински имаат голема разлика бидејќи каталонскиот има примеси на француски . Како најблизок може да се каже е окситанскиот јазик.

^ Ама банално е, убаво ти вика, секој што живее у Каталонија го знае Шпанскиот.

Сигурно не земап посебни курсеви за да го научи шпанскиот, туку е дел од регуларно образование.

Еве @Tоni да потпише за Барса, ќе речат дека е полиглот пошто знае македонски, албански, англиски, шпански, спрски, хрватски (и шо знаеш уште бе? :D )...

И турски знам а и бугарски разбирам по нешто :D

А што не сум полиглот а? :cautious: :P

Иначе не знам зошто каталонски се спомнува како јазик, кога тоа е еден вид на дијалект на шпанскиот. Еве јас знам кумановски, македонски, српски, хрватски, словенечки :cool:
N O T !
Ако македонскиот јазик е дијалект на рускиот, тогаш и каталонскиот е дијалект на кастиљанскиот(шпанскиот).

Се работи за два различни народи(Шпанци и Каталонци), кои живеат заедно заради некои икс причини. И Македонците и Словенците живееја заедно 50 години, па не зборуваат исти јазик(македонскиот и словенечкиот се различни од тука до месечината).

Знам дека е банално , ама од цела статија се фатија за јазиците што ги знаел , па уште споредби шпански-каталонски а се слични само што спаѓаат во романска група на јазици а суштински имаат голема разлика бидејќи каталонскиот има примеси на француски . Како најблизок може да се каже е окситанскиот јазик.

во ред е ригелчо знаеме дека чим се работи за играч на Барса автоматски треба да биде интелектуалец ама полиглотските глорифицирања се прилично глупи

во ред е ригелчо знаеме дека чим се работи за играч на Барса автоматски треба да биде интелектуалец ама полиглотските глорифицирања се прилично глупи
А што врска има ова со тоа што го напишав ? :гик:
Расправата е за потсмевот за полиглотот Давид , а не за глорифицирање . Наместо да се коментира за останатиот дел на интервјуто , тука се расправа за за кои јазици требало или не требало да се набројат , па биле или не биле слични.

Статус
Затворена за нови мислења.
Back
На врв Bottom