P
pepito*
Гостин
Живее во Барселона долго време, како може да не го знае каталонскиот? Смешно е ова, ко да ми велите прилепскиот е тежок за учење. А, нема каталонец што не може да зборува шпански. Банален ми е муабетов.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.

Живее во Барселона долго време, како може да не го знае каталонскиот? Смешно е ова, ко да ми велите прилепскиот е тежок за учење. А, нема каталонец што не може да зборува шпански. Банален ми е муабетов.
)...Паралелата можда не беше добра, поентата ми беше дека секој Каталонец знае шпански, а за каталонски да не правиме муабет.Каталонецот учи Шпански во училиште, за разлика од Шпанецот кој не учи Каталонски. "Прилепскиот" во Шпанија би бил еднаков на Андалузискиот дијалект каде имаат друг акцент и не ја изговараат буквата С во некои случаи. Сепак Андалузискиот би бил назив на Кастељано кој се зборува во Андалузија, за разлика од Каталонскиот кој е различен јазик од Кастељано, а не негов дијалект.
^
Баналното беше тоа што што се пишуваше дека бил тежок каталонскиот јазик за учење. И на Кинезите им е тежок кинескиот.
Е не бе, Доријан ќе биде тоаФилозоф е малиот, тера некој Хербалајф филмови, се глеа зошто Филе го сака.![]()

^ Ама банално е, убаво ти вика, секој што живее у Каталонија го знае Шпанскиот.
Сигурно не земап посебни курсеви за да го научи шпанскиот, туку е дел од регуларно образование.
Еве @Tоni да потпише за Барса, ќе речат дека е полиглот пошто знае македонски, албански, англиски, шпански, спрски, хрватски (и шо знаеш уште бе?)...

Доријан знае и босански и хрватски. Ама не го турка Филе негоЕ не бе, Доријан ќе биде тоа![]()

N O T !Иначе не знам зошто каталонски се спомнува како јазик, кога тоа е еден вид на дијалект на шпанскиот. Еве јас знам кумановски, македонски, српски, хрватски, словенечки![]()
Знам дека е банално , ама од цела статија се фатија за јазиците што ги знаел , па уште споредби шпански-каталонски а се слични само што спаѓаат во романска група на јазици а суштински имаат голема разлика бидејќи каталонскиот има примеси на француски . Како најблизок може да се каже е окситанскиот јазик.
А што врска има ова со тоа што го напишав ?во ред е ригелчо знаеме дека чим се работи за играч на Барса автоматски треба да биде интелектуалец ама полиглотските глорифицирања се прилично глупи