Храна за кучиња

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Лу, јас прашав зошто храната ми ја даваат на кило и не можам да ја движам вреќата во пет шопот за да ги видам состојките. Но, сепак не знаев за овие работи, благодарам. :)

L

Lu

Гостин
Лу, јас прашав зошто храната ми ја даваат на кило и не можам да ја движам вреќата во пет шопот за да ги видам состојките. Но, сепак не знаев за овие работи, благодарам. :)
Па си можела да им кажеш на продавачите, да ти ја свртат вреќата за да го прочиташ составот :)
Ако ништо друго, ете барем научи како да препознаеш квалитет на дехидрат, и како да ги читаш состојките, и кои состојки се квалитетни и пожелни, а кои се непожелни во составот на дехидратот.

Иначе @ZeenaK9 , ти текнува кога бевме собрани, и седевме во тениското со Цуки, Јордан, и други ... и на муабетот што се сврте за дехидратите ?
Моментот беше „Брит неможе да се спореди со Ројал Канин“ :LOL: замалку ќе го испљукав кафето од што ми дојде да прснам од смеење :pos:

Еве го составот на Royal Canin - Maxi Adult :ROFLMAO:
http://www.zooplus.co.uk/shop/pet_food/royal_canin_food/royal_canin_maxi_breed_dog_food/13416

Ingredients:
Corn
, poultry protein (dried), corn feed meal, animal fat, pork (dried)*, animal protein (hydrolyzed), beet pulp, corn gluten feed, minerals, fish oil, soya oil, yeasts, hydrolysed crustaceans (source of glucosamine), hydrolysed cartilage (source of chondroitin).
* L.I.P.: Selected, easily digestible proteins of high biological value.
Additives:
Nutritional dietary additives:
Vitamin A (16,000 IU/kg), vitamin D3 (1000 IU/kg), E1 [iron] (50 mg/kg), E2 [iodine] (5.1 mg/kg), E4 [copper] (10 mg/kg), E5 [manganese] (66 mg/kg], E6 [zinc] (197 mg/kg), E8 [selenium] (0.09 mg/kg), taurine (0.3 g/kg), preservatives, antioxidants.

А замисли, Ројал Канин важи за најквалитетен дехидрат во Македонија кај луѓево, само заради преголемиот маркетинг.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
Знаеш, ние кучкарите си имаме едно правило.
А тоа гласи: Никогаш немојте да ги слушате препораките за сува кучешка храна (дехидрат) од продавачите во Пет Шоповите.
90% од продавачите во Пет Шоповите, врска си немаат, ни од квалитет, ни од состав на дехидратите ... штом Педигри, Фрискис, Чапи и слично ѓубре препорачуваат, им се гледа знаењето за дехидратите.

Тој дехидрат Боно е катастрофа, убаво ти објасни @SnowDOG зошто е катастрофа, а и двете видеа што ги постави (на претходнава страна) се фантастични и секој што чува куче мора да ги изгледа.
Поготово кога се работи за мало кученце, кое што е во фаза на раст и развој, не треба апсолутно ни еден денар да се штеди на исхраната.
Со квалитетната исхрана во периодот на растот и развојот на кученцето, ќе го извлечеш максималниот потенцијал на кученцето.

Квалитетниот дехидрат секогаш на прво место во составот, односно прва наведена состојка во составот, е месото.
И многу е важно да биде наведено во составот, од кое животно е месото.

А дехидрати кои што на прво место во составот имаат житарици, се за кокошки да речам ... а јас колку што знам има разлика од куче до кокошка, или можеби грешам ? :cautious:
Морав малку иронија да употребам :D али стварно, кој мисли дека чува кокошка во кучешка форма, слободно нека дава такви неквалитетни дехидрати.

Еве што е квалитет (кој знае да чита состав, ќе разбере):
1) Brit - CarniLove
2) Farmina - Natural & Delicious

На овој пост е најпристојно да ти одговорам. не е дека на продавачите толку им е знаење. Објаснето им е која најмногу профит носи којзнае колкав ќар имаат на педигре кога ја даваат 130-150 денари кило. Секој што ти продава не гледа што е најдобро за тебе и твојот миленик он си гледа најголем ќар да си извади. Затоа никако прашување во продавница кој да го земеш, други поискусни, одгледувачи или гугл ќе ти помогне многу повеќе.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

L

Lu

Гостин
На овој пост е најпристојно да ти одговорам. не е дека на продавачите толку им е знаење. Објаснето им е која најмногу профит носи којзнае колкав ќар имаат на педигре кога ја даваат 130-150 денари кило. Секој што ти продава не гледа што е најдобро за тебе и твојот миленик он си гледа најголем ќар да си извади. Затоа никако прашување во продавница кој да го земеш, други поискусни, одгледувачи или гугл ќе ти помогне многу повеќе.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk
Да, нормално е дека си гледаат да си заработат, и секогаш ги форсираат и фаворизираат оние дехидрати што им носат најмногу ќар.
Чист пример за тоа е Педигре, катастрофа состав, а најмногу рекламирана, и најмногу препорачувана од страна на Пет Шоповите.

Али има и онакви продавачи што стварно појма си немаат, ни од формули за возраст и големина на расата, а тек па за состав на дехидратите да не правам муабет.

Член од
9 април 2013
Мислења
48
Поени од реакции
2
Ме интересира дали може да им се дава на кучина сокови во тетрапак..мислам на оние природни без шеќер.Кучето не сака нити овошје нити зеленчук:mad:.Сум пробала на разни начини да и ги дадам,но нема шанса:confused:.Ако има некој искуство со оваа проблематика,Ве молам да ми помогните.:(

L

Lu

Гостин
Ме интересира дали може да им се дава на кучина сокови во тетрапак..мислам на оние природни без шеќер.Кучето не сака нити овошје нити зеленчук:mad:.Сум пробала на разни начини да и ги дадам,но нема шанса:confused:.Ако има некој искуство со оваа проблематика,Ве молам да ми помогните.:(
Искрено првпат слушам некој да праша за давање на сок од тетрапак, на кучиња :D али сепак не би требало да им се дава.

Ај вака, пробај земи 1 јаболко, изрендај го, и врз изренданото јаболко стави 1 кафена лажичка мед.
Сигурно ќе го изеде јаболкото бидејќи ќе биде премачкано со мед, а мед слободно може да даваш во мали количини ;)

Член од
4 јули 2014
Мислења
7
Поени од реакции
2
Лу, ако може да ми пратиш во ПП број од увозникот на Брит за Скопје :) Благодарам однапред :D

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Цела населба ја свртев и не најдов Брит.:coffee: Купив една храна кај што првата состојка е ориз (please don't kill me) а втората е дехидрирано кокошкино месо. Важно немаше копита, црева и други работи кои што луѓето не ги јадат од животното. Не и’ давам само дехидрирана храна, ја хранам со супа од кокошка и кокошкино мелено месо, ја хранам и со морков. Така да, нема недохранетост кај неа. Ама, криво ми е што не најдов Брит... ќе ги прашам продавачките дали имаат Brit Carni Love, тие наопаку ме гледаат.:cautious: Им побарав сите храни за мали кучиња да ми ги свртат и да ги прочитам состојките и ни една немаше месо како прва наведена состојка...:unsure:

L

Lu

Гостин
Лу, ако може да ми пратиш во ПП број од увозникот на Брит за Скопје :) Благодарам однапред :D
Пратено ;)
Цела населба ја свртев и не најдов Брит.:coffee:
Брит можеш да најдеш во Пет Шопот Pet Suplies, се наоѓа на Рузвелтова, и исто имаат уште еден дуќан во Капиштец (во близина на ветеринарот Диме).
И секако кај увозникот Коко :)
Им побарав сите храни за мали кучиња да ми ги свртат и да ги прочитам состојките и ни една немаше месо како прва наведена состојка...:unsure:
Тоа е тоа :D
Затоа јас цело време зборам дека во Македонија нема избор на квалитетни дехидрати, само на прсти можат да се избројат квалитетните дехидрати.

Додека пак во соседниве земји, Србија, Хрватска, Бугарија ... има дехидрати од кои што на г'з се паѓа од нивниот состав ;)
Доволно е да ги спомнам Orijen, Taste of the Wild, Acana, Canidae, Innova EVO, Instinct, Wellnes Core ... и многу други вакви врвни дехидрати, за кои што само ќе сонуваме да ги видиме во Македонија.
Ама, криво ми е што не најдов Брит... ќе ги прашам продавачките дали имаат Brit Carni Love, тие наопаку ме гледаат.:cautious:
Хахаха да, кога ќе ги прашаш продавачите за Brit CarniLove (која што во составот на прво место има 65% - 70 % месо и животински продукти) ќе се чудат.
Ама затоа ако ги прашаш за Ројал Канин (која што е храна за кокошки, бидејќи на прво место во составот се житариците) веднаш ќе почнат да ти зборат колку е најквалитетна и најдобра :facepalm: аххх мојата чудесна земја.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
Доволно е да ги спомнам Orijen, Taste of the Wild, Acana, Canidae, Innova EVO, Instinct, Wellnes Core ... и многу други вакви врвни дехидрати, за кои што само ќе сонуваме да ги видиме во Македонија.
Ова го пишувам само колку да имате претстава колку се квалитетни храните кај нас. Горе болдираната (acana) уствари може да кажам дека е нискобуџетна верзија на Orijen (истиот производител им е, а акана им важи како послаба формула. Да не сум погрешно сфатен дека нечини акана, само кажувам дека храна која според производителот е слаба верзија на својот најдобар продукт пак е подобра 95% од дехидратите кај нас.

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Za volja na vistinata, treba da se spomene i deka koga se raboti za gotova hrana mnogu lesno pagjame na marketinskite trikovi. Izrazot - prva sostojka e meso ne e tolku prost. Eve nekoi informacii vo vrska so toa:
http://www.littlebigcat.com/nutrition/pet-food-marketing-hype/
http://www.littlebigcat.com/nutrition/selecting-a-good-commercial-pet-food/
http://www.littlebigcat.com/nutrition/why-dry-food-is-bad-for-cats-and-dogs/
http://www.dogfoodadvisor.com/dog-food-industry-exposed/ingredient-splitting/
Za mene licno, sostavot igra uloga samo koga biram hrana koja sakam da ne e pretezno pcenka, se drugo ne mi e tolku vazno,se dodeka go ima posakuvaniot efekt vrz moite kucinja. ekonomi, premium ili superpremium ne mi imaat ama bas nikakvo znacenje se dodeka gi imaat efektite sto jas gi baram.
Mene mi se slucilo ekonomi hrana da mi ima podobar efekt od superpremium taka da vo takvi slucai se rakovodam po cenata - zosto da plakjam poskapo nekoja hrana samo zatoa sto e etiketirana kako pokvalitetna. Ne sakam da go napagjam kvalitetot na poedini marki, niti da go branam, no mislam deka ne e najsigurnata varijanta da se odi samo sprema toa sto e napisano na vrekjata.

Член од
4 јули 2014
Мислења
7
Поени од реакции
2
Што би ми предложиле од суперпремиум храните од Брит, за самојед 5 месеци стар и хаска стара 1 година и 9 месеци? :)

Член од
21 октомври 2007
Мислења
99
Поени од реакции
58
Пратено ;)

Брит можеш да најдеш во Пет Шопот Pet Suplies, се наоѓа на Рузвелтова, и исто имаат уште еден дуќан во Капиштец (во близина на ветеринарот Диме).
И секако кај увозникот Коко :)

Тоа е тоа :D
Затоа јас цело време зборам дека во Македонија нема избор на квалитетни дехидрати, само на прсти можат да се избројат квалитетните дехидрати.

Додека пак во соседниве земји, Србија, Хрватска, Бугарија ... има дехидрати од кои што на г'з се паѓа од нивниот состав ;)

Хахаха да, кога ќе ги прашаш продавачите за Brit CarniLove (која што во составот на прво место има 65% - 70 % месо и животински продукти) ќе се чудат.
Ама затоа ако ги прашаш за Ројал Канин (која што е храна за кокошки, бидејќи на прво место во составот се житариците) веднаш ќе почнат да ти зборат колку е најквалитетна и најдобра :facepalm: аххх мојата чудесна земја.
Еднаш во еден пет шоп случајно се погоди и сопственикот и тој ми рече дека кај нас не увезува Оријен затоа што вреќа (не кажа од колку кг) била 100 евра и никој кај нас нема да ја купува за тие пари, па не им се исплати увозот.

L

Lu

Гостин
Еднаш во еден пет шоп случајно се погоди и сопственикот и тој ми рече дека кај нас не увезува Оријен затоа што вреќа (не кажа од колку кг) била 100 евра и никој кај нас нема да ја купува за тие пари, па не им се исплати увозот.
Знам :)
И реално така е, кој би платил во Македонија 100 евра (6.000 денари) за вреќа од 13 кг. ?
За тие пари има да се јаде телешко месо ;)

Што би ми предложиле од суперпремиум храните од Брит, за самојед 5 месеци стар и хаска стара 1 година и 9 месеци? :)
На линков можеш да си го разгледаш составот на Brit CarniLove и Brit Care.
И двете линии спаѓаат во Суперпремиум класа, само што Brit CarnilLove има поквалитетен состав од Brit Care.

Еве ќе ти кажам конкретно кои формули треба да ги зимаш од Brit Care:
За Самоједот 5 месеци стар, ќе треба формулата:
- Brit Care - Puppy All Breed - Lamb & Rice

За Хаската 1 година и 9 месеци стара, имаш избор на повеќе формули:
- Brit Care - Adult Medium Breed - Lamb & Rice
- Brit Care - Activity All Breed - Lamb & Rice
- Brit Care - Salmon All Breed
- Brit Care - Venison All Breed

Оваа последнава Brit Care Venison ти е Cereal Free / Grain Free односно во составот не содржи житарици (пченка, пченица ...).

А Brit CarniLove цалата линија е Grain Free, има 4 вкусови, кој и да го избереш нема да згрешиш.
Сепак моја препорака е Brit CarniLove - Lamb & Wild Boar

Кога сме веќе кај Grain Free дехидратите, исто така морам да ја спомнам и Farmina - Natural & Delicious

За жал толку многу сме мизерни со изборот на квалитетни дехидрати во Македонија, што буквално на прсти можат да се избројат квалитетните дехидрати.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
Јас имам самоједи, едниот денеска прави 1 година, другиот е 2 год 8 месеци. А брит користам повеќе од 2 години. Се надевам ме сметаш за компетентен да ти одговорам.
Прво многу зависи од милениците, и како тие а и нивниот организам ќе ти го прифатат дехидратот. Кај мене најдобри резултати постигнав со Brit Care Venison.
Храната ми ја прифатија и ја јадат, а и тие се среќни. Е сеа за малото не ти препорачувам да земеш Brit Care Activity, дури и за возрасната немораш, сепак не се така активни летно време.
Најдобра неможе ниту јас ниту @Lu да ти одговориме, сепак незнаеме што твоите миленици ќе одлучат дека им се допаѓа.
Ако веќе ја бараш таа што мислиме дека е најдобра од Brit Care линијата земи Venison во неа немаш житарици.

Kajgana Shop

На врв Bottom