Патријахалноста како неправеден систем кон жената

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.899
Поени од реакции
25.229
Јас зборам за законот,сеа ако ти се погодил некој перверзен шеф за тоа си имаш институции каде да се жалиш.Плата нигде не даваат според пол у Македонија.Еве јас барав работа како продавач,келнер шо било да не дремам летоска ко нунка,у продавницана(нема везе што у оглас друго пишуваше уште на излог ти пишува дека бараат продавачКА,у два кафича ме одбија пошо барале девојки,на крај у магацин морав да прифатам пошо фала му на бога не почнале жениве да се билдаат па и таму да бараат само магационерКИ.Али законот не те штити од вакви појави невозможно е.Затоа тие приказни како само жените пателе у МКД на друго место.
Пишуваш само колку да реплицираш нешто, читај што ти пишува соговорникот. Погоре ти пишав „апсолутно“, тоа значи дека се согласувам со тебе за тој дел.

Член од
12 јануари 2014
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.892
Знаеш дека ова се случува денес и тоа во Шведска? Штета што шведските феминистки повеќе се концентрираат на нивната сексуалност, отколку на дискриминации од оваков тип.
Нели е Шведска вашиот социјалистички рај шо го барате?

И каде почуствува дискриминација на работно место или друга феминистка беше тоа па ве имам помешано? :D

edit.

Последно уредено од модератор:
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.899
Поени од реакции
25.229

И каде почуствува дискриминација на работно место или друга феминистка беше тоа па ве имам помешано? :D
Ќе дојдам во живо да ти објаснам. Тогаш ќе имаш прилика да ми расправаш и за мојата „дисфункционална“ фамилија.

edit

Последно уредено од модератор:

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606

И каде почуствува дискриминација на работно место, на шалтер на буската у Велес ли, или друга феминистка беше тоа па ве имам помешано? :D
Социјалистички рај? Од каде тоа нa wishlist кај неа? :D

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Биле тепани од патријахалните... а овие ЛИБЕРАЛИВЕ од мочка се праени и они не знаат да удираат..

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Биле тепани од патријахалните... а овие ЛИБЕРАЛИВЕ од мочка се праени и они не знаат да удираат..
Ти немаш јадено ќотек доволно, затоа вака се прчиш. Како викаа, ќотекот од рајот излегол?

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Ти немаш јадено ќотек доволно, затоа вака се прчиш. Како викаа, ќотекот од рајот излегол?
Ти да имаше повеќе од мене ќотек јадено намеш да бидеш тоа што си.А јас како што гледаш сум НОРМАЛЕН.

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Ти да имаше повеќе од мене ќотек јадено намеш да бидеш тоа што си.А јас како што гледаш сум НОРМАЛЕН.
Тоа што оправдуваш тепање жени тебе те прави нормален? Ти си отиден со паметот у неповрат ....

D

dystopian

Гостин
Мажите генерално заработуваат повеќе зошто работат повеќе (overtime), земаат помалку одмор, не ја паузираат кариерата поради породилно отсуство, чување деца и сл. и бираат поризични и попрофитабилни кариери. Сега јас ако на пример отидам да работам на нафтена платформа а ти се вработиш како учителка, нормално дека ќе заработувам повеќе од тебе. Но тука не станува збор за полова дискриминација, туку за различен избор. Јас и ти не работиме иста работа и не може да бидеме исто платени.

Тоа дека жените заработуваат помалку за истата работа (со ист стаж) е мит кој е дебанкиран уште во 80тите.

Изгледај го видеово до крај:

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
^ Според тебе работата на нафтена платформа е потешка од моделирање и создавање на навиките, вредностите и ставовите на една личност? Не знам зошто професијата наставник е толку потценета, кога е уствари една од најтешките професии. Уствари добро кажа, различен избор. Ама финансиски наставниците треба да бидат поплатени. Ти како работник на нафтена платформа треба пола плата да и ја даваш на наставничката на твоето дете, пошто ти си подвода, немаш време да го воспиташ. А ништо не е побитно од нашите идни генерации.

Ок многу отидов офтопик, ама не можам да не реагирам кога некој ја дискредитира професијата учител.

Последно уредено:

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.450
Поени од реакции
87.177
И ваква ли тема постоела бе... Па и членот што ја отворил темата, ВРВ :pos:

Какви бунтовнички, Феминистки, курци-палци.... Во 21 век Патријахалоста е само мисловна именка. Жените пред да стапат во брак, зад себе имаат по 4-5 врски, па никому ништо. Тоа ако некоја е неспособна да го најде вистинскиот животен сопатник, не сме и ние (мажите) криви. Па и уште ќе отвара теми, демек тепање, еб.ње, роб на мажот :cuc:. Вака кога ги читаш мислењава на бунтовничкиве, ќе помислиш дека живееме во 19 век, каде што бракот меѓу жената и мажот бил однапред договаран од постарите лица. Ама добро, секој со својот ум... :свиркам:

Боже, се што нема да видиш... :pos:

Член од
4 март 2009
Мислења
604
Поени од реакции
442
^ Според тебе работата на нафтена платформа е потешка од моделирање и создавање на навиките, вредностите и ставовите на една личност? Не знам зошто професијата наставник е толку потценета, кога е уствари една од најтешките професии. Уствари добро кажа, различен избор. Ама финансиски наставниците треба да бидат поплатени. Ти како работник на нафтена платформа треба пола плата да и ја даваш на наставничката на твоето дете, пошто ти си подвода, немаш време да го воспиташ. А ништо не е побитно од нашите идни генерации.

Ок многу отидов офтопик, ама не можам да не реагирам кога некој ја дискредитира професијата учител.
Никој не ја потценува професијата наставник, но не е логично некој денес да има 4-5 часа со деца, од кои ќе доцни на секој одмор по 5 минути, и зема над 22000-23000 илјади плата најмалку, и некој што работи во МВР и е на терен кога и да го викнат, и постојано е под притисок и ризик, а зема 24-25000 илјади плата, и тука не зборувам за полицајци туку за луѓе што работат со високо образование во Управа за безбедност, лично познавам неколку, дома не ги гледаат со денови. Ова е и за мажи и за жени, има таму и жени што работат и се одрекуваат од многу работи за да ја извршуваат својата работа во целост. Ова е само еден пример, и знам дека сум офтопик, ама мораше да направам споредба со професиите.

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
Следуваат делови од Законот за Семејство

Член 3
Односите во семејството се засноваат врз рамноправност, заемно почитување, меѓусебно помагање и издржување и заштита на интересите на малолетните деца.

Член 4
Републиката обезбедува посебна заштита на семејството, мајчинството, децата, малолетните лица, децата без родители и децата без родителска грижа. Републиката обезбедува заштита од семејно насилство.

Член 6
Бракот е со закон уредена заедница на живот на маж и жена во која се остваруваат интересите на брачните другари, семејството и општеството. Односите меѓу брачните другари се засноваат врз слободна одлука на мажот и жената да склучат брак, врз нивната рамноправност, меѓусебно почитување и заемно помагање.

Член 19
Бракот не е полноважен кога согласноста за склучување на брак е дадена под присила или во заблуда.

Член 31
При склучувањето на бракот, брачните другари можат да се спогодат да го земат за презиме презимето на едниот или на другиот брачен другар или секој да го задржи своето презиме или секој од нив на своето презиме да го додаде презимето на другиот брачен другар или едниот брачен другар да го земе презимето на другиот брачен другар и на тоа презиме да му го додаде своето презиме.

Член 32
Секој брачен другар е независен во изборот на работата и занимањето. Брачните другари спогодбено одлучуваат за местото на заедничкото живеење и за водење на заедничкото домаќинство.

Член 33
Брачните другари секој според своите способности се грижат за задоволување на потребите на семејството.

Член 40
Бракот може да се разведе по барање на еден од брачните другари ако брачните односи се до таа мера нарушени што заедничкиот живот станал неподнослив.

Член 45
Родителското право им припаѓа на мајката и на таткото подеднакво. Ако еден од родителите е умрен или не е познат или му е одземено родителското право или ако од други причини е спречен да го врши родителското право, родителското право го врши другиот родител.

А сега, во контекст на таа женска таканаречена неможност да се “земе сопствената судбина во свои раце” поради неинформираност.

Член 90

На родителот кој го злоупотребува вршењето на родителското право или
грубо го занемарува вршењето на родителските должности по прибавено мислење
од центарот за социјална работа, му се одзема вршењето на родителското право
со решение на судот, во вонпроцесна постапка.
Како злоупотреба или грубо занемарување на родителските должности во
смисла на ставот 1 од овој член, ќе се смета ако родителот:
- спроведува физичко или емоционално насилство над детето;
- полово го искористува детето;
- го присилува детето на работа која не одговара на неговата возраст;
- му дозволува употреба на алкохол, дрога или други психотропни супстанци;
- го наведува детето на општествено неприфатливи поведенија;
- го напушти детето и подолго од три месеца не се грижи за детето, и
- ако на кој било друг начин грубо ги крши правата на детето. На родителот може да му биде одземено вршењето на родителското право во поглед на сите деца или во поглед на некое од нив.

Член 91
Постапка заради одземање на родителското право може да поведе другиот
родител, Центарот за социјална работа или јавниот обвинител.
Центарот за социјална работа е должен да поведе постапка за одземање на
родителското право кога, на кој и да било начин, ќе дознае дека за тоа постојат
причини утврдени со овој закон.
Центарот за социјална работа кога ќе дознае дека постои опасност од
злоупотреба на родителското право или опасност од грубо занемарување на
родителските должности, должен е веднаш да преземе мерки за заштита на
личноста, правата и интересите на детето.

Член 94-б

Се забранува секаков вид на насилство меѓу членовите на семејството, без
оглед на пол и возраст.
Под семејно насилство се подразбира малтретирање, навредување,
загрозување на сигурноста, телесно повредување, полово или друго психолошко
или физичко насилство со кое се предизвикува чувство на несигурност,
загрозување или страв спрема:
- брачниот другар, родителите или децата или други лица кои живеат во
брачна или вонбрачна заедница или заедничко домаќинство,
- поранешен брачен другар или лица кои имаат заедничко дете или се
наоѓаат во блиски лични односи, вклучувајќи ги односите кои настануваат со
посвојувањето и старателството,
- браќа и сестри, полубраќа и полусестри,
- постарите членови во семеј ството или заедничкото домаќинство и
- лица - членови на семејството или заедничкото домаќинство чија деловна
способност е делумно или целосно одземена.
Под блиски лични односи во смисла на овој закон се подразбираат лични
односи помеѓу лица од различен пол кои се или биле во партнерски односи, а не
живеат во вонбрачна заедница.

Член 94-д

Жртвата на семејно насилство може да поднесе предлог за изрекување на
привремена мерка на заштита до надлежниот суд непосредно или преку Центарот
за социјална работа.
Центарот за социјална работа ќе поднесе предлог на изречување на
привремена мерка за заштита од семејно насилство до судот за малолетни и
деловни неспособни лица секогаш кога родителот, старателот или законскиот
застапник тоа нема да го сторат.
Центарот за социјална работа, предлогот од ставот 2 на овој член, за
полнолетни и деловно способни лица, ќе го достави до судот, само со согласност
на жртвата на семејното насилство.

Законов јас го најдов на интернет. Гуглав закон и семејство. Освен ако не сте ментално хендикепирани и/или иматe IQ испод 36 (Што според член 18 од истиот закон воедно ве прави неспособни за брак) веројатно сте способни да го направите истото.
Денес и угнетувани, и неугнетувани, и од патријархални и од унисекс фамилии, и слепи, и глуви и сакати имаат пристап до интернет, службени/дневни весници, ТВ, радио итн.

Значи, ја имате целата слобода на пристап до информации за еманципација од варење грав. Во школите и факултетите слободните места не се делат на машки и женски ниту пак се врши дискриминација при упис врз таа основа. Никој не ви го одзема правото да се едуцирате.
Чуму не се едуцирате?

Проблемот не е во мажите. Нашиот народ во глобала е прост, неедуциран и мрзлив да го смени тоа.

Ако на Станко му е полесно да заврши некоја проста работа преку ден и после додека да си легне си го прчи курот дали и на Станка и е полесно да си ќути и си го свари гравот за денес отколку, како и јас, да потроши 20 минути и да прочита што и следува кога стапува во брак?
Станка си е крива, и крива ќе си остане се додека не се освести колку е проста и уназадена и се поради нејзината мрзливост.
Џабе ви се феминистички, ваквистички-таквистички движења, здруженија, задруги и еснафи.

Член од
12 јануари 2014
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.892

И маж наставник ќе зема исто плата колку и жена наставник.
Дали се работи за потценување на професијата наставник? Ваљда.
Дали со тоа шо жена ќе одбере да биде наставник, а маж ќе биде работник на нафтена платформа се дешава полова дискриминација? НЕ!

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
И маж наставник ќе зема исто плата колку и жена наставник.
Дали се работи за потценување на професијата наставник? Ваљда.
Дали со тоа шо жена ќе одбере да биде наставник, а маж ќе биде работник на нафтена платформа се дешава полова дискриминација? НЕ!
Не коментирав за полова дискриминација во мојот пост. Туку за професијата наставник и потценувачкиот однос кон неа. За тоа и пишав дека сум офтопик.
Читајте прво што е напишано и која е поентата на еден пост. Не само да се коментира било што.
Иначе да се слагам до тебе за горе наведеното. Но од пред некое време престанав да коментирам машко-женски односи, дискриминација и полова еднаквост. Не сме исти, физички, интелектуално да можеме да бидеме. Но тоа не ни дава право да го потценуваме спротивниот пол. Јас се залагам за еднакви права и обврски, да бидеме на чисто. Ако и јас и мојот партнер работиме, денес јас мијам садови, ама господинот утре ќе ги мие. Тоа е тој прост пример кој укажува на еднаквост во правата и обврските. Но некогаш, вие мажите, не ми е јасно зошто, се правите супериорни во однос на жените. И тоа за вака мали работи. Што останало тогаш за круцијалните? Ок ме повлече за тастатура, забегав. :) Мислам оти ќе сфатиш што ми е поентата.

Kajgana Shop

На врв Bottom