Феминизам!

Член од
12 јануари 2014
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.892
да бре затоа има ги најмногу мажите во парламенти и други такви важни улоги. Од каде ти е ова, генијално бе брат!Прегледај го приврзокот 96840
Ова у некој анархо-феминистички весник ли го прочита? У некој од таквите кај шо објавувала Ема Голдман рецимо? :D

И не знам кај ти исчезна сликата со тоа колку жените се помалку платени од мужите, ама ако беше така, немаше да гледаме градежни мајстори, туку мајсторки, немаше да има рудари, туку рударки. Пошто некој газда радо би избрал да и плати на некој мајсторка 10 посто помалку, него ли на некој мајстор да му даде 10 посто повеќе. Оти ако има мајсторки, ќе има поголем профит за него. Го гледаме ли тоа низ светот да е така? Не баш. Оти? Оти ти нема врска статистиката.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
200
Поени од реакции
97
Ова у некој анархо-феминистички весник ли го прочита? У некој од таквите кај шо објавувала Ема Голдман рецимо? :D
:facepalm:ева ебати слепио линк ти дадов. Без навреда.(y)

И не знам кај ти исчезна сликата со тоа колку жените се помалку платени од мужите, ама ако беше така, немаше да гледаме градежни мајстори, туку мајсторки, немаше да има рудари, туку рударки. Пошто некој газда радо би избрал да и плати на некој мајсторка 10 посто помалку, него ли на некој мајстор да му даде 10 посто повеќе. Оти ако има мајсторки, ќе има поголем профит за него. Го гледаме ли тоа низ светот да е така? Не баш. Оти? Оти ти нема врска статистиката.
и двете статистики (и уште којнае колку други кои истото го птврдуваат)? :tapp:(n)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.483
Maleee, ovoj pa linkot nemoze da go vidi, heheheh.

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.735
Поени од реакции
4.485
те молам научи што е радикален феминизам бидејќи тоа што користиш термини за кои си немаш појма доволно довро ја илустрира твојата “интелигенција“.
Не значи екстра-милитантен ако тоа го помисли твоето мало мозоче (а очигледно ова е ситуацијата):
https://mk.wikipedia.org/wiki/Радикален_феминизам

да бре затоа има ги најмногу мажите во парламенти и други такви важни улоги. Од каде ти е ова, генијално бе брат!Прегледај го приврзокот 96840
Еве пример за радикален феминизам си ТИ. Мојата интелегенција или било чива не е резултат на неинформираност, ако нешто не знаеш не значи дека си неинтелегентен туку неинформиран.

Понатаму одлика на радикалниот феминизам е користење на сила за добивање на НАДМОЌ, а не на ЕДНАКВОСТ како што на пример ти користиш кога се обидуваш да ме омаловажуваш со вербални навреди иако јас ниту реков ниту имам нешто против тебе. И за крај ако некој не се согласува со твоето мислење или идеологија, а ти одма почнеш со било какви навреди тоа ниту е кул ниту е напредно размислување.

П.С Луѓе кои без ниеден аргумент одма користат несоодветни зборови поради недостаток на мозочни клетки не ги сметам за високо интелегентни.

Член од
6 мај 2014
Мислења
647
Поени од реакции
1.184
Серизоно, како ви се дискутира за било каков изам, па дури и за нешто толку глупо како феминизам, со тинејџерка на која и се скара дечкото па сега ги мрази мажите?

Член од
29 јуни 2014
Мислења
200
Поени од реакции
97
Еве пример за радикален феминизам си ТИ. Мојата интелегенција или било чива не е резултат на неинформираност, ако нешто не знаеш не значи дека си неинтелегентен туку неинформиран.

Понатаму одлика на радикалниот феминизам е користење на сила за добивање на НАДМОЌ, а не на ЕДНАКВОСТ како што на пример ти користиш кога се обидуваш да ме омаловажуваш со вербални навреди иако јас ниту реков ниту имам нешто против тебе. И за крај ако некој не се согласува со твоето мислење или идеологија, а ти одма почнеш со било какви навреди тоа ниту е кул ниту е напредно размислување.

П.С Луѓе кои без ниеден аргумент одма користат несоодветни зборови поради недостаток на мозочни клетки не ги сметам за високо интелегентни.
Ај објасни сега како да не те наречам глуп кога убаво си пишува
Причината што оваа група ја добива "радикален" етикетата е дека тие го виделе угнетувањето на жените како најосновната форма на угнетување, онаа што сече преку границите на расата, културата и економската класа.
Не значи екстра-милитантен...
?? А ти повторно си ја користиш својата дефиниција.

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.735
Поени од реакции
4.485
Ај објасни сега како да не те наречам глуп кога убаво си пишува
?? А ти повторно си ја користиш својата дефиниција.
Ако сакаш да ја користиш таа дефиниција тогаш ок, но не би рекол дека се усогласува со општата дефиниција за радикализам туку е малку повеќе изменета за да им одговара на дотичните особи.

Иако радикализмот може да е добар праксата покажала дека не е така. Во глобала она што сакам да кажам е со сила убавина не бидува.

И немој да мислиш дека жените немаат моќ. Еве да ги земеме оние на блискиот исток кои се единствените за кои сметам дека се угнетени.

Тие се жени и мајки кои илјада години не направиле ништо. Замисли генерација по генерација да ги воспитувале своите синови и ќерќи да ги почитуваат и да ги сметаат како еднакви жените и мажите?

Тука е вистинската моќ на жените, а не некои си квази протести и голи цицки.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.450
Поени од реакции
87.178
Кучињата си лаат, караванот си врви = Феминизам

:icon_lol:

doorsi

Баџанак
Член од
26 мај 2014
Мислења
172
Поени од реакции
234
Ќе си легните сите на брашното. Глумеле феминистки, а после ќе ги видиш со некој гастербајтер и три деца. :pos:

Член од
12 јануари 2014
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.892
и двете статистики (и уште којнае колку други кои истото го птврдуваат)? :tapp:(n)
Абе ако бараме статистики шо ни одговараат нас, ќе испадне дека социјализмот е најбољи систем на цел свет, а примери ни се Куба и Кореа пример. :)

И пак, ако жените у градежништвото, рударството, било која професија, се платени помалку, оти у тие професии не доминираат жени?

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Ќе си легните сите на брашното. Глумеле феминистки, а после ќе ги видиш со некој гастербајтер и три деца. :pos:

Не знам каква врска има гастербајтерот, ама феминизмот не се противи на мајчинството, така да, не сфаќам како легнуваат на брашно и што е толку смешно во напишаново. Вајда ти си знаеш.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
200
Поени од реакции
97
И пак, ако жените у градежништвото, рударството, било која професија, се платени помалку, оти у тие професии не доминираат жени?
бидејќи се платени помалку??
Татко ми е инжињер и сакаше и јас да бидам, се мислев на тоа некое време.
Но реализирајќи како во овие работи преовладува сексизмот бидејќи се “машки“ воопшто немам желба ни врска да имам со нив.
Сакав во армијата да бидам (не ни знам баш зошто, но ми се бендисуваат пиштоли) но размислив, што јас ќе добијам од тоа? Мажите си ги почнуваат војните нека они си одат во нив чим се толку “патриоти“ (читај: националисти). Кога за последен пат жена почнала војна, па и ние да страдеме поради ваши идиотски националистички идеи? Нема смисла.
Но не се секирај, нејќам ни мажите да страдат во нив бидејќи сум анти-војни на секој начин.
Малку отидов оф-топик ама ај... you get the point.
И заборавив... во овие типично машки средини жените не само го трпаат тоа што и мажите но и повеќе - и тоа од мажите кое би требало да им помагат.
Па стварно, нема смисла што нема повеќе жени во овие сектори! /сарказам brutereason.tumblr.compost79806673096.jpg

Член од
12 мај 2014
Мислења
236
Поени од реакции
422
бидејќи се платени помалку??
Татко ми е инжињер и сакаше и јас да бидам, се мислев на тоа некое време.
Но реализирајќи како во овие работи преовладува сексизмот бидејќи се “машки“ воопшто немам желба ни врска да имам со нив.
Сакав во армијата да бидам (не ни знам баш зошто, но ми се бендисуваат пиштоли) но размислив, што јас ќе добијам од тоа? Мажите си ги почнуваат војните нека они си одат во нив чим се толку “патриоти“ (читај: националисти). Кога за последен пат жена почнала војна, па и ние да страдеме поради ваши идиотски националистички идеи? Нема смисла.
Но не се секирај, нејќам ни мажите да страдат во нив бидејќи сум анти-војни на секој начин.
Малку отидов оф-топик ама ај... you get the point.
И заборавив... во овие типично машки средини жените не само го трпаат тоа што и мажите но и повеќе - и тоа од мажите кое би требало да им помагат.
Па стварно, нема смисла што нема повеќе жени во овие сектори! /сарказамПрегледај го приврзокот 96875
Жени не ни можат да почнуваат војни, затоа што немаат таква физичка и психичка моќ. Те молам не треси глупости тука поради твоите прочитани романчиња.
Било кое машко може да згомни девојка од ќотек ако сака, затоа што постои огромна физичка разлика помеѓу маж и жена како што постои и голема разлика во улогите.

И во Шведска каде што сум возел и работел 2 години жените работат претежно женски работи, затоа што не можат да одговорат на машки работи и ги буткаат со сила поради квоти за родова еднаквост. Помирете се со тие глупости дека мажот и жената треба да се исти, затоа што не сме исти. Да бевме исти ќе имавме и исти плати, ќе работевме и исти работи се ќе беше исто, но не е, затоа што мажот има таква природна моќ да командува и доминира. Тоа не ја прави жената помалку вредна, затоа што не може маж да функционира без жена, туку жената има друга улога во природата, а тоа е семејството и грижата околу децата, родот и се останато поврзано со куќата.

Kajgana Shop

На врв Bottom