Прашање за Христијанството III

D

Daedalus

Гостин
Јас мислам дека воопшто нема да ти одговори, од проста причина што те смета за многу глуп;)
„Глуп“ ви е секој втор збор у дебативе. Мора да поседувате способност за читање на интелектот позади секој јузер како резултат на тоа што го пишува. Имате направено екстензивни мерења на неговите логички, вербални и други вештини, неговата генетика, мемории и знаења, а потоа со сигурност заклучувате дека поради тоа што пишал „така и така“ тоа укажува на тоа колку е тој паметен, а колку глуп.

99% од стварите кои ги пишал Гурџи до сега уште од почетокот на неговото постоење на кајгана, укажуваат на алгоритам од 10 линии резонирање, а се дрзнува да ги вреѓа сите свои соговорници со говор што му доликува на 3 годишно аутистично дете.
У сите овие теми со чесни исклучоци како @MIKI1 и уште неколку момци, повеќето гледаат да ја покажат величината на својот пенис и да користат ad hominemi у стилот на глуп си, слеп си итн итн... Ако е нешто глупо, тоа е една придавка како „глуп“ „паметен“ да се користи за опишување на цел човек со години и години меморија и + 10000000000 причини кои варираат од неговата генетика/околина зошто го прави/мисли тоа што го прави/мисли.

Настрана од тоа што имам приметено дека сите овие теми се умрени одамна, пошто дебатите револвираат околу тролање, истите дискусии пак и пак и највеќе од све дружба, што е сасим ок, се додека не се базира на ваков тип на комуникација што искрено, нема никаква ама никаква поента сем губење време. Боље на пиво едно да седнеме неголи вакви муабети.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Настрана од тоа што имам приметено дека сите овие теми се умрени одамна, пошто дебатите револвираат околу тролање, истите дискусии пак и пак и највеќе од све дружба, што е сасим ок, се додека не се базира на ваков тип на комуникација што искрено, нема никаква ама никаква поента сем губење време. Боље на пиво едно да седнеме неголи вакви муабети.
ДА:D

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
@MIKI1 првото прашање е: дефиниција за секта. така да, за да се одговори второто (дали христијанството е секта?) потребно е да се знае дефиницијата.
откако ќе се знае, тогаш и ќе можеш да ме прашаш “во однос на што..“ иако ова е тема на која јас прашувам, а ти/вие одговарате. или пак се согласуваш на дискусија каде нема да спинуваме и повлекуваме ако нешто не ти/ни одговара?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
@MIKI1 првото прашање е: дефиниција за секта. така да, за да се одговори второто (дали христијанството е секта?) потребно е да се знае дефиницијата.
откако ќе се знае, тогаш и ќе можеш да ме прашаш “во однос на што..“ иако ова е тема на која јас прашувам, а ти/вие одговарате. или пак се согласуваш на дискусија каде нема да спинуваме и повлекуваме ако нешто не ти/ни одговара?
Батка ти си последниот мохиканец:P

Единствен орен за сериозна дискусија:)

D

Daedalus

Гостин
@MIKI1 првото прашање е: дефиниција за секта. така да, за да се одговори второто (дали христијанството е секта?) потребно е да се знае дефиницијата. откако ќе се знае, тогаш и ќе можеш да ме прашаш “во однос на што..“ иако ова е тема на која јас прашувам, а ти/вие одговарате. или пак се согласуваш на дискусија каде нема да спинуваме и повлекуваме ако нешто не ти/ни одговара?
Му го имав на Митрее одговорено прашањево, кога се дебатираше за ред и секта.

„Според официјалната дефиниција наведена тука и тука
секта е субдивизија и деноминација од некоја поголема и/или официјално прифатена религија. На пример мормони и јеховини сведоци се христијански секти, Харе КришКа е хинду секта, пошто заедничко им е тоа што зимаат од оригиналните религии и изветоперуваат ствари у сопствена интерпретација.“

Така да, христијанството само по себе (официјалните верзии ко католицизам/православие), не е секта, а на пример има христијански секти ко некои протестантски цркви, јеховини итн...

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Батка ти си последниот мохиканец:P

Единствен орен за сериозна дискусија:)
дони, секогаш сум бил, без исклучок, иако и јас понекогаш сум покажувал слабост и сум дозволил некој малку да ме изнервира (вклучувајќи те и тебе;)) али не сум злопамтило, така да се додека се слуша/чита соговорникот, разбира што сака да каже, а уз пат и нарведуваме на коректен начин (сега ќе следи прашање што подразбирам под коректно навредување) јас немам проблем :D[DOUBLEPOST=1403977886][/DOUBLEPOST]
Му го имав на Митрее одговорено прашањево, кога се дебатираше за ред и секта.

„Според официјалната дефиниција наведена тука и тука
секта е субдивизија и деноминација од некоја поголема и/или официјално прифатена религија. На пример мормони и јеховини сведоци се христијански секти, Харе КришКа е хинду секта, пошто заедничко им е тоа што зимаат од оригиналните религии и изветоперуваат ствари у сопствена интерпретација.“

Така да, христијанството само по себе (официјалните верзии ко католицизам/православие), не е секта, а на пример има христијански секти ко некои протестантски цркви, јеховини итн...
роџер, ЗНАМ. но не сакам едноставно да правам копи-пејст од друга тема, него да ги испочитувам христијаните и они да дадат дефиниција на нивната тема, нели? па во соглаасност не тоа што тие го поставиле како темел, да иде понатаму дискусијата.[DOUBLEPOST=1403977923][/DOUBLEPOST]истото ги чека и муслиманите :P

D

Daedalus

Гостин
дони, секогаш сум бил, без исклучок, иако и јас понекогаш сум покажувал слабост и сум дозволил некој малку да ме изнервира (вклучувајќи те и тебе;)) али не сум злопамтило, така да се додека се слуша/чита соговорникот, разбира што сака да каже, а уз пат и нарведуваме на коректен начин (сега ќе следи прашање што подразбирам под коректно навредување) јас немам проблем :D[DOUBLEPOST=1403977886][/DOUBLEPOST]
роџер, ЗНАМ. но не сакам едноставно да правам копи-пејст од друга тема, него да ги испочитувам христијаните и они да дадат дефиниција на нивната тема, нели? па во соглаасност не тоа што тие го поставиле како темел, да иде понатаму дискусијата.[DOUBLEPOST=1403977923][/DOUBLEPOST]истото ги чека и муслиманите :P
Ваљда сите ќе ти одговорат дека не е секта, туку религија, тоест учење за Единствената Вистина, затоа што религија го побива суверенитетот на христијанството и го прави една од повеќето религии.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Ваљда сите ќе ти одговорат дека не е секта, туку религија, тоест учење за Единствената Вистина.
прво и најбитно е ДЕФИНИЦИЈА ЗА СЕКТА
после ќе идеме понатаму, а ............ интересни работи прочитав деновиве, па ме натера да прогуглам на тоа и ............ ете материјал за дискусија. ќе видиме како ќе се покажат:unsure:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
прво и најбитно е ДЕФИНИЦИЈА ЗА СЕКТА
после ќе идеме понатаму, а ............ интересни работи прочитав деновиве, па ме натера да прогуглам на тоа и ............ ете материјал за дискусија. ќе видиме како ќе се покажат:unsure:
Пош‘о ја доби/имаш дефиницијата за поимот „секта„, ајде сега одговори на прашањето: во однос на која поголема/почетна заедница, рисјанството е секта?

D

Daedalus

Гостин
Пош‘о ја доби/имаш дефиницијата за поимот „секта„, ајде сега одговори на прашањето: во однос на која поголема/почетна заедница, рисјанството е секта?
Ваљда од јудеизмот. Не е деноминација на јудеизмот, ама ако се согласиме дека стариот завет е валиден, тогаш можеме да ја гледаме како подгрупација на истиот, така?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
јас прашав дали е секта, НЕ тврдев дека Е секта. има разлика мики, не ми ставај зборови во уста, ок?
дали христијанството е секта?[DOUBLEPOST=1403978600][/DOUBLEPOST]
Ваљда од јудеизмот. Не е деноминација на јудеизмот, ама ако се согласиме дека стариот завет е валиден, тогаш можеме да ја гледаме како подгрупација на истиот, така?
тоа е само дел од вистината .................

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Ај договореете се вие двајцата дали христијанството е секта и потоа јавете ни.

Гледам тоа роџерџето и одговори дава во име на христијаните, а истито тоа кога го даде Доналт во мое име го критикуваше.
Поголема хипокризија од оваа не постои.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
и јас и роџер, и донал ЗНАЕМЕ да дискутираме, така да не се грижи ти за нас. гледај си го ти своето але и учи

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Ние ВЕРУВАМЕ дека вие знаете да дискутирате...

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Ние ВЕРУВАМЕ дека вие знаете да дискутирате...
убо убо, верувај и понатаму. ние ЗНАЕМЕ дека знаеме да дискутираме, .......... упс, голема е разликата, нели?

Kajgana Shop

На врв Bottom