Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
:tapp: Abe se primetuvas li kolku ti begaat mislite od konceptot i poentata sto e diskutabilna ovde? Ne mozes ni da repliciras konkretno koga nekoj ke te poplavi so fakti i vistini a tesko te pogagjaat, tuku znaes sto e problem kaj tebe, sto sakas da doznaes se od sekogo za da skokas posle od edna misla i poenta na sosema druga,
Kolku sto mozev jas da zaklucam tebe koncite vo "familijarniot" (na tatko ti) biznisot gi tegne tokmu tatko ti, a ti samo falenje i catal...
Da te vidam sam bez nikakva pomos da pocnes i da uspees ama od nula....

Ти кој си Фројд ??, психолошки ме скенираш, ја напишав дека ја бев тој што излезе од Македонија да спечали за да го почнеме бизнисот. Ја кажав и порано дека треба да си маж за да излеш од Македонија и да направиш пари, ама и треба да си маж да признаеш дека и надвор од Македонија не е мед и млеко. Само што надвор од Македонија не си свој на своето, тоа ти кажувам.

Se oporavuva drzavava poleka idat kaj nas na pecalba od Evropskite drzavi i od skoro celiot svet.Se pecali i pari se stancaat so argati za eftini pari.Nekoj bega od drzavata za da zema poubavi pari i da zivee poinakov zivot a nekoj ide vo drzavata da gi klecka narodot za da se argati.Taka se pecalat pari.
Strancka investicija investira vo robovi

Ти кој си Фројд ??, психолошки ме скенираш, ја напишав дека ја бев тој што излезе од Македонија да спечали за да го почнеме бизнисот. Ја кажав и порано дека треба да си маж за да излеш од Македонија и да направиш пари, ама и треба да си маж да признаеш дека и надвор од Македонија не е мед и млеко. Само што надвор од Македонија не си свој на своето, тоа ти кажувам.
Ti si napravil pari kojzae kako nadvor, samo ti si znaes, a si se vratil i pod kapa na tatkoviot zanaet i um terate napred, samo napred, poradi toa mi e milo da znaes, familijaren biznis e najubavo nesto i mnogu go cenam, no ne sekoj imal takva moznost....i amin od vlastite pokraj seto drugo,pozzz

Така е апсолутно друже кога имаш Фамилија. Кога немаш ништо немаш.

У малите градови мајсторите се утепаа луѓе зимајќи за занает да ги учат.си зимаат нивни,ете ја знам у неготино кај што сите мајстори си даваат занает на децата или братучеди,никој не зима непознати за да ги учи занает.
фамилиите кои ги спомнуваш у росоман и ресен ја имале земјата и праските којзнае колку години.ајде почни од нула со праски без да имаш земја да видиш колку ќе те кошта;),и рачунај дека 3 години нема да зимаш пари ќе чекаш праските да родат.
за било што да почнеш у македонија требаат пари,а тие пари не можеш да ги заштедиш од 150евра плата.
за твое инфо тутунот има работа скоро цела година,не само 5-6 месеци,али очигледно никад не си работел па мислиш дека е само 5 месеци.имаш правење вергии, садење вергии,плевење,садење на нива,полевање,копање,берење,сушење,калапење,балирање,продавање.само коа го бериш секој ден стануваш у 3-4 и до 9 бериш па после тоа дома нижеш машински,после попладне ко заладува пак одиш бериш и пак нижеш вечерта.и вака работиш се додека не заврши бербата.
е сеа ова со 50 илјади евра ми се чини дека ти малку претера.ме мрзе да рачунам сеа,а и не знам колку е моментално цената на истиот,али за да земеш толку пари треба многу тутун да имаш.со самото тоа ќе имаш потреба од аргати(тутунот не чека,ако не го бериш на време,ќе изгоре од сонцето) и зголемени трошоци(превоз,струја,вода,простор за складирање итн).да се правеа толку пари од тутун,сите бизнисмени до сеа ќе се префрлеа на тутун садење :pos:.
Маалски колонијал ако немаш свое место не се исплаќа,у принцип у маалски колнијал идеш само за цигари,или ти дошле гости а немаш пиво,за се друго сите одат у поголеми маркети пошо е поефтино.
И не може секој на брод да оди,прво и за таму требаат пари,друго некои не се чувстуваат добро на брод,им се врти и слично,кај ќе ги пратиш нив?:D
За било што да почниш у македонија требаат пари,кои во македонија со мизерна плата од 150 евра не можат да се заработат.

Успут да те прашам зашо не садиш тутун ако има заработка повеќе од 50 илјади евра годишно?:D

Имаме работено пред 5 - 6 години и зато ти кажав дека се на се 5-6 месеци работни излегуваат. Сеа се си е машински. Садење, копање, нижење, дури сеа нема ни калапење туку дирек во картони. Моментално си имам друга работа по струка + факултет дозавршувам, а татко ми си има друг попрофитабилен бизнис.
Пробај прошетај ти по Пелагонија ќе видиш какви палати луѓето градат таму. Ама затоа цела Пелагонија е зелена во лето. Албанците од Црнилиште по 100 декари 1 фамилија го работат како што се по 10 мина во фамилија. Македонците од Долнени, Кривогаштани, Тополчани и ололината се со најмени работнички во лето . Дневно по 7 - 8 жени вработуваат со дневница од 500 ден.
И не, непретерав со цените пошто се 4 евра (просек 3+1 субвенција) за килограм. 1 тон се вади од 4 декари. 40 декари = 10 тона = 40000 евра грубо. До 80 декари = 80000евра. Ама ако ги ставиме квалитетот тука, тошоци и плати за работнички излегува негде повеќе од 50000 евра за 100 декари.
А да знам и повеќе видни луѓе низ Прилеп што го работат тоа, секако тие не работат туку друг им го работи. Градоначалникот, советник негов, еден од акционерите во Витаминка итн итн.

Малски колонијал во приградска населба 200 евра е кирија за 30 квадрати отприлика, незнам зошто мислиш дека не е профитабилно? Па во Прилеп имаме само 2 големи маркети и тоа во центарот на градот, и не не несе цените пониски од маалско продавниче, ама треба да акам 4 километри за 5-6 денари чар, или пак од работа преморен да влегувам во Тинекс. Еве јас секое сабајле било Скопје ко бев или овде во Прилеп од локални продавничиња земам јогурт, леб, млеко, сок, сувемеснато итн итн. Само на сабајле им оставам 300 денари. Незнам колку има големи маркети во Неготино и другите помали градови, али сигурно нема на секој 1 километар.

Велиш да не му се лошело на брод, ами ај ако не да го ставиме директор полесно е.
Со правење изговори, се докажува дека него не му се работи, а не дека неможе да се снајди. Деца знам што работеле како амали за да си платат факултет да учат, деца знам што се запишаа факултет само за да одат на печалба во Америка и од 4 месеци да извадат 15000 долари. Колеги мои од факултет, си имаат работа и во слободно време си работат како фриленс и креираат апликации. Деца од студенски дом што преживуваат со 500 денари неделно, ама и си вадат пари дополнително од спремање деца, праење семинарски итн итн. Зато ти реков има деца што и во Африка да ги пратиш ќе извадат пари, тие секаде ќе успеат.
А нормално ги има и оние шо цело време дремат вкладилница и ја тупат „еми ај шо да прам, нема работа“. Секако нив ги чека директорско место, па не се замараат да работат и од дома ги учеле „учи сине, да станиш директор“. Па они сеа освен директорско место подолу не прифајќаат. Ене ги на економски во Прилеп ги има такви колку сакаш, што 10 години го учат еден факултет. Цело време пекаат нема работа, државата е за нигде, не не вработуваат од партија итн итн.

Е сеа ако си имаш технички факултет и сакаш да бркаш кариера мораш надвор, то е обавезно. Еве и јас иако имам и работа овде и плус бизнис разработен од таткоми, пак ќе одам надвор. Не пошто мислам дека МАкедонија е мизерна и нема услови за работа, туку оти сум одбрал таков правец во животот да морам кариерата да ја продожам надвор со цел да не стагнирам овде.
Али ако ако немав факултет и да бирам дали да бидам келнер во странство или тука да си работам, несомнено дека би одбрал овде.

Тука поубаво ми е, придонесувам за својата држава, а нашиве големи македонски инвеститори ако ја реновираат куќата во Мислешево мислат тоа е инвестиција. Иначе правеле по 1.000.000 АУС годишно, да прават вашите газди за кои работите, или ако го сметате обртот на пари, ја зборам за чист профит. Вие викате за 150 евра работите, а седите пред компјутери од 500 евра, тоа ви е во крвта да се жалите и лигавите, тоа ви остана од социјализмот, се нечини сега, порано поубаво беше. А кога сте надвор рмбате по 20 саати да си го задоволите инатот дека сте излегле па мора да заработите по секоја цена, макар и мијачи на садови, а тука келнери не ви се работи. Па мајстор ѕидар зима 1.500 денари дневница 20 дена да работи 30 000 илјади, ама вие сте научници (филозофи) повеќе ќе зборите како нема работа и како неможе да се почне бизнис отколку да сработите нешто. Па тоа ви е, кога ќе кажат не ве бива, тоа значи устври дека, шајка у снег незнаете да утерате.
Точно е дека тој што е работлив секаде ќе се снајде, ама не ми ја правите Македонија, дека е Сомалија. Тука и пазарџија си има паркирано 2 коли у двор, ама не се веќе Фиќо и 101.

Ти отиде со умот. :tapp:[DOUBLEPOST=1403788363][/DOUBLEPOST]
Две до три евра, просечно 150 денари и на тоа 1 евро државна помош по килограм. Во просек од 1-2 тони од хектар. Веројатно една нула е вишок во тие 50.000 евра.

Идејата со бродот е пак во смисол на заработка во друга држава, а т.н. "привремено"
не сите пазарџии се така богати. Обично тоа се прекупци, со други зборови шверцери. Факултетски образовани лица да кажеме вработени во банка, матични доктори па и буџетски фирми заработуваат многу помалку од овие прекупци, дури и да се и двајцата вработени. Вредностите се извртени малце па високообразовани лица дури и на релативно поволни позиции, се многу пониско на социјалното и егзистенцијално скалило.

Најточното за денес.

Имаме работено пред 5 - 6 години и зато ти кажав дека се на се 5-6 месеци работни излегуваат. Сеа се си е машински. Садење, копање, нижење, дури сеа нема ни калапење туку дирек во картони. Моментално си имам друга работа по струка + факултет дозавршувам, а татко ми си има друг попрофитабилен бизнис.
Пробај прошетај ти по Пелагонија ќе видиш какви палати луѓето градат таму. Ама затоа цела Пелагонија е зелена во лето. Албанците од Црнилиште по 100 декари 1 фамилија го работат како што се по 10 мина во фамилија. Македонците од Долнени, Кривогаштани, Тополчани и ололината се со најмени работнички во лето . Дневно по 7 - 8 жени вработуваат со дневница од 500 ден.
И не, непретерав со цените пошто се 4 евра (просек 3+1 субвенција) за килограм. 1 тон се вади од 4 декари. 40 декари = 10 тона = 40000 евра грубо. До 80 декари = 80000евра. Ама ако ги ставиме квалитетот тука, тошоци и плати за работнички излегува негде повеќе од 50000 евра за 100 декари.
А да знам и повеќе видни луѓе низ Прилеп што го работат тоа, секако тие не работат туку друг им го работи. Градоначалникот, советник негов, еден од акционерите во Витаминка итн итн.

Малски колонијал во приградска населба 200 евра е кирија за 30 квадрати отприлика, незнам зошто мислиш дека не е профитабилно? Па во Прилеп имаме само 2 големи маркети и тоа во центарот на градот, и не не несе цените пониски од маалско продавниче, ама треба да акам 4 километри за 5-6 денари чар, или пак од работа преморен да влегувам во Тинекс. Еве јас секое сабајле било Скопје ко бев или овде во Прилеп од локални продавничиња земам јогурт, леб, млеко, сок, сувемеснато итн итн. Само на сабајле им оставам 300 денари. Незнам колку има големи маркети во Неготино и другите помали градови, али сигурно нема на секој 1 километар.

Велиш да не му се лошело на брод, ами ај ако не да го ставиме директор полесно е.
Со правење изговори, се докажува дека него не му се работи, а не дека неможе да се снајди. Деца знам што работеле како амали за да си платат факултет да учат, деца знам што се запишаа факултет само за да одат на печалба во Америка и од 4 месеци да извадат 15000 долари. Колеги мои од факултет, си имаат работа и во слободно време си работат како фриленс и креираат апликации. Деца од студенски дом што преживуваат со 500 денари неделно, ама и си вадат пари дополнително од спремање деца, праење семинарски итн итн. Зато ти реков има деца што и во Африка да ги пратиш ќе извадат пари, тие секаде ќе успеат.
А нормално ги има и оние шо цело време дремат вкладилница и ја тупат „еми ај шо да прам, нема работа“. Секако нив ги чека директорско место, па не се замараат да работат и од дома ги учеле „учи сине, да станиш директор“. Па они сеа освен директорско место подолу не прифајќаат. Ене ги на економски во Прилеп ги има такви колку сакаш, што 10 години го учат еден факултет. Цело време пекаат нема работа, државата е за нигде, не не вработуваат од партија итн итн.

Е сеа ако си имаш технички факултет и сакаш да бркаш кариера мораш надвор, то е обавезно. Еве и јас иако имам и работа овде и плус бизнис разработен од таткоми, пак ќе одам надвор. Не пошто мислам дека МАкедонија е мизерна и нема услови за работа, туку оти сум одбрал таков правец во животот да морам кариерата да ја продожам надвор со цел да не стагнирам овде.
Али ако ако немав факултет и да бирам дали да бидам келнер во странство или тука да си работам, несомнено дека би одбрал овде.
100 dekari se 100 000 kvadrati- so zborovi sto iljadi. :icon_lol: Kako igracka da se gi kazuvas rabotive.[DOUBLEPOST=1403791730][/DOUBLEPOST]Baj d vej
дефинитвно треба да се провериш во болница..
Оди види во лето во полињата околу Прилеп како се работи, деца од 15 години стануваат во 5 сато наутро за да помагаат во тутунот. И за што? За ебени 3000 евра годишно.
ало Прилеп ти е мртов град, работа само за таксисти, тутун и шнајдерки. Пензионерите и тутнарите го држат градот, нема ниту една отворена фирма за млад човек да се вработи асално.. затоа и сите си одат од градот. Градот умира.. од тие фамозни 70000 жители, нема останато ниту 60000, а во наредните години како умираат старците можно е да стане уште помал.
индустриска зона алинци само и направија ограда, ниту струја има однесено таму, ниту водоводна мрежа ниту канализација.
Платите се упола од тоа што ги кажа. Шнајдерките земаат по 6000, продавачите и касиерите исто. Тутунот оди по 100 ден за кило.

Прилеп е заминат воз исто како и Охрид и Штип, а и на Битола црно и се пишува.
Единствени градови во кои би можело да се просперира се Скопје,Струмица, Гевгелија, Тетово,Куманово и Гостивар.
Можеш да просперираш со свој бизнис таму каде народот е богат. Во Скопје се сите инвестиции, во Струмица народот заработува многу од земјата, Тетово и Гостивар ги има браќата и нивните печалбари. Гевгелија ги има грците, а Куманово авганистанците. Тие се градовите во кои се врти парата
Сдсм ја уништи Македонија во 90ти, ама сега Вмро ја доотепа.

Последно уредено:
100 dekari se 100 000 kvadrati- so zborovi sto iljadi. :icon_lol: Kako igracka da se gi kazuvas rabotive.
јас велев за луѓето по селата како работат, прај се наудрен, ама со дома лежење парите не идат. Се разбира ако работиш 4 декари и ако работиш 100 не е исто.
Јас патем си работам Скопје, оти не си најдов работа во Прилеп. Уште си стојам на ставот дека нема фирми во Прилеп за млади да се вработат асално. То не значи дека ако не се вработиш во фирма, неможиш сам да се снајдиш за пари.

@doorsi, дај само ни пресметуваш нешто и не чекаш во заседа, дај кажи си ти како ти е во странство, еве можеби имаш што да ни образложиш, гледам за се имаш одговор ама никако да кажеш што ти е поентата за да се иселиме сите. Или ти си од оние типчиња кога настанува тепачка у кафана, трчаш по салфетки да им спречиш крварење на другарите. :)

јас велев за луѓето по селата како работат, прај се наудрен, ама со дома лежење парите не идат. Се разбира ако работиш 4 декари и ако работиш 100 не е исто.
Јас патем си работам Скопје, оти не си најдов работа во Прилеп. Уште си стојам на ставот дека нема фирми во Прилеп за млади да се вработат асално. То не значи дека ако не се вработиш во фирма, неможиш сам да се снајдиш за пари.
Цитатот го извадов пошо настапи дрско и за да си ги увидиш контрадикторностите. Инаку терај си, убаво си е се.

@doorsi, дај само ни пресметуваш нешто и не чекаш во заседа, дај кажи си ти како ти е во странство, еве можеби имаш што да ни образложиш, гледам за се имаш одговор ама никако да кажеш што ти е поентата за да се иселиме сите. Или ти си од оние типчиња кога настанува тепачка у кафана, трчаш по салфетки да им спречиш крварење на другарите. :)
Мислев да напишам и за себе, ама ќе почекам малку темава да се прочисти. Неколку страници наназад т.е. пред некој ден една девојка пиша и ја нападнаа. Друг пиша па беше нападнат. Кој е будала да пише нешто паметно па да се правда после тоа.

нема врска муабетов тотално. Или си дете или немаш ништо работено во животот.
одиш на брод 2 - 3 години правиш капитал, се враќаш отвораш бизнис за тоа што те бидува. Ако не те бидува за ништо, одиш амал кај некој мајстор и потоа го преземаш бизнисот. Најдобро во Македонија е производство на храна или препродажба. Пекари, маалски колонијал, бурекџилници, електро сервис итн итн. Е сеа за директори нема огласи, мораш сам да се пробиваш низ општеството за некој денар. Во Прилеп познавам семејства кои тотално напуштија од работа и садат тутун во огромни размери и чија заработка надминува 50000 евра годишно. Данок имаш 5%, а работа само 5 - 6 месеци максимум во летен период. Татко ми почна од 0, сеа има живинарска фарма. Комшии мои отворија продавница за сточна храна во кривогаштани сеа бизнисот им цвета.
Фамилии прават 20000 евра годишно на праски во Росоман и јаболка во Ресен. Има деца што се трудољубиви и во Африка да ги пратиш ќе извадат пари, а има и такви легачи кои и Германија и Америка не им чинат.
Како и да е, било Македонија било Германија парите со лежење не идат.
Ти ова го кажуваш као сите газди да станат во Македонија за да имаат пари на претек, т.е. сите бизнис да започнат. А што е со тие останатите што ќе работат во таа пекарата, или живинарската фарма, или што ќе берат праски и јаболка? Колку пристоен живот ќе имаат? Ќе можат да си дозволат сами да живеат и кирија да плаќаат? Кредит за нова кола да отплаќаат? Да си дозволат да реновираат во редовен интервал по дома? Да си дозволат одмор во хотел барем еднаш годишно, без да влечкаш пиперки и домати од дома?
Тоа ни е поентата на сите нас, разликата со запад е што таму и со вакви неквалификувани работи ќе можеш барем еден дел од овие наброениве работи да ги обезбедиш, а кај нас искрено ниту една работа.
Таман работа сите ако имавме сопствени бизниси и правевме невиден обрт на капитал, кај ќе ни беше крајот. Никаде го нема тоа по светот. Некој треба и вработен да биди. Ама спореди ги условите за работа кај нас, па после со западните и тогаш кажувај прикаски за фарми во Кривогаштани.

Ти ова го кажуваш као сите газди да станат во Македонија за да имаат пари на претек, т.е. сите бизнис да започнат. А што е со тие останатите што ќе работат во таа пекарата, или живинарската фарма, или што ќе берат праски и јаболка? Колку пристоен живот ќе имаат? Ќе можат да си дозволат сами да живеат и кирија да плаќаат? Кредит за нова кола да отплаќаат? Да си дозволат да реновираат во редовен интервал по дома? Да си дозволат одмор во хотел барем еднаш годишно, без да влечкаш пиперки и домати од дома?
Тоа ни е поентата на сите нас, разликата со запад е што таму и со вакви неквалификувани работи ќе можеш барем еден дел од овие наброениве работи да ги обезбедиш, а кај нас искрено ниту една работа.
Таман работа сите ако имавме сопствени бизниси и правевме невиден обрт на капитал, кај ќе ни беше крајот. Никаде го нема тоа по светот. Некој треба и вработен да биди. Ама спореди ги условите за работа кај нас, па после со западните и тогаш кажувај прикаски за фарми во Кривогаштани.
џабе се вртиме во круг...Сум видел како е, ако не ми веруваш дојди провери... Јасна ми е мене ситуацијата во Македонија дека е срање, дека неможе да се најде пристојна работа надвор од Скопје, ама до толку да се нема егзистенција не е, само со кукање нема да паднат пари од небо, треба да се инвестира труд. Поентата ми беше таа. Ти очигледно додека си надвор од Македонија си заборавил каков џаболебарски народ сне - кладилница, „нема работа“ - „ау то да го работам, нема шанси“ - „чекам брат од партија че ме внесат“ - „еј види го онај келнер работи“ ... Е вакви е преполно овде, а посебно Прилепов.

Се убаво си кажа ама глеаш народот не ти чини,а и кариера сакаш. Еми и другите нели сакат ?

Gazda-------------------------Pak te citiram
Ti sam se kaza deka si bil gazda so vraboteni neli???
Ama uste ne dobiv odgovor kolku plata davas???
A veruvam deka poveketo od nas gastarabajterite sto nemame jadeno skara i slabo sme bile vo kafana
A gledam i mangupcina tepaciste opasno si.
KOLKU PLATA DAVAS TI????
Eve nie (sprema tebe) ne patriotite -ako smeam da se izjasnam i za poveketo tuka!!!!
DAJ ODGOVOR A NE DA PRCKAS SAMO!!!!!!!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom