Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    744

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.313
Поени од реакции
34.906
Искуствата на @Перун се совпаѓаат со реалноста, Русија навистина врши културна асимилација на многу народи. Но не треба да се биде наивен и тој факт да се меша со реалната состојба во Украина.

Имено, колкава и да е потребата на Украинците за национално будење, ова што им се случува никако, ама баш никако, не им оди во национален интерес.
Прво, не е дека се оттргнаа од силно странско влијание. Не, само руското влијание го заменија со американско... а во процесот им се случува војна со многу човечки но и економски загуби. Федерализација и расцепување им е извесна иднина.

Во целата работа добиваат само олигарсите, кои добиваа (паразитираа) и претходно. За обичниот човек стана многу полошо одошто што беше, и тука не зборам за луѓето од истокот за кои работите се ужасни.
Украинците во Киев никако не демонстираа за ова. Тие малкумина (во однос на целото население) што воопшто демонстрираа.[DOUBLEPOST=1403420135][/DOUBLEPOST]
Па не ми е ни чудно што се пронајдува во политиката на Америка, претпоставувам идол му е Џен Псаки:P
Да бе, што знаеш можеби врабецот е всушност она! ;)

Сериозно, немој да мислите дека ние сме премногу мали за да не им се исплати да има платени „оформувачи на јавното мислење„ и тука во Македонија.
Кога фрлаат толкави пари во НВО и медиуми, колкав проблем е да се ангажира петтоколонаш да јаде бурек на форумите?

Ма кога ќе се размисли малку, сигурно и е некој од НВО. Буквално ниедно мислење не му се коси со Соросоидите и сличните.

Последно уредено:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Најдобро е да се држите на тема и воздржете се од споменување на поедини членови за да го исполните постот.

Он топик: Русија како поединечна земја сигурно има многу маани и треба да се повикаат на одговорност доколку има причина. Сепак, внатрешната политика на Русија не треба да е предмет на јавна расправа, како што тоа не е во случајот со САД или европските земји. Сите тие имаат право да си ја уредуваат државата како им одговара.

И нема потреба да се прави “батерфлај“ ефект и негативните особини да се пресликуваат на целокупната улога на Русија.
Ова го кажувам пред се’ врз основа на исправната за мене надворешна политика која Русија ја застапуваше во случајот со Сирија и која сеуште настојува да го балансира агресивното ингерирање на Западот во страни земји.

Тоа директно не погодува и нас, земете го примерот со Јужниот Поток каде ни беше под присилба одземено правото да ја обезбедиме нашата енергетска иднина, само затоа што Западот нејќел “влијание“.
Тоа на сите нам директно ни ги менува условите во кои живееме, правиме бизнис и со која брзина напредуваме.
Прашање е дали сме “сојузници“ со Западот само затоа што им се плашиме?

И Украина како и балканските држави немаат моќ да одлучуваат за себе и евидентно спроведуваат западни агенди против сопствениот добробит. Однапред е пресуден исходот доколку се влезе во војна со Русија, но по се изгледа цената на украинските и руските животи нема иста вредност за западната политика, впрочем како и блиско-источните народи кои се осудени на невидени трагедии.

Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.380
Поени од реакции
23.203
Сега овие 221 тенк (од широк распон на модели) и 288 бетеери магично ќе траат и ќе се поправаат. На секој уништен проруски тенк, другиот ден, 2 нови тенка поправени ќе се појавуваат.
Тоа се вика ефикасност :D

Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
Види, јасно е дека Русија ги има потребните ресурси за да интервенира, но не го прави тоа засега. Барем не на воочлив начин.

Но, зошто тоа не го прави, сигурно е дека има некоја многу добра причина. Ние овде можеме да шпекулираме и да се критикуваме, но го немаме осетот за димензијата на политичките интриги и стратегии.
....
Не сум поддржувач во исправноста и успешноста на при животна загрозеност неделување заради идни „виши политички цели“. За некои за обичниот човек непознати „добри причини“ се дозволува негово сегашно жртвување. И тоа спроведувано на безбедно од страна.
Ако Русија интервенираше класично како што се интервенира во денешно време од светска сила, ќе мораше: да интервенира, да ги среди работите и да се повлече од Украина. Што значи ќе немаше простор за освојување територии. Затоа што во тој случај тоа би било премногу безочна и бесправна окупација на територии. Вака сега со проруските востаници останува можноста за формирање на руски државни единици на истокот од Украина. Потполно самостојни или во федерален или конфедерален сојуз со другиот дел од Украина. Колку ќе се успее во осамостојувањето и големината на новата проруска државна единица зависи од тоа колку ќе се биде воено успешен на терен. Кога ќе се седне на маса тоа ќе ги одреди силите на преговорачите и произлезениот договор.
Мислам дека тоа се тие добри причини зошто Путин непосредно воено не дејствуваше за смирување на политичкиот и воениот судир во Украина.

Недејствувањето како што иде редот, прво командоси, авијација, диверзанти, теренска
поддршка од своите симпатизери, па политика која под директна закана и најнеразбраните политичари одеднаш ги прави разумни и разбрани, тоа неделување беше судбинско потфрлање со далекусежни последици за сите нас. Путин постапи според западните очекувања. Не го вреднуваше животот на своите сонародници, (веднаш да делува и да ги брани) токму како што западот и нас не третира. Како луѓе од втор ранг чии животи на вредат како западните животи и може слободно да си гинат без казна за одговорните. Жртвувани за нечии повисоки, државно-политички цели.

Последно уредено:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Не сум поддржувач во исправноста и успешноста на при животна загрозеност неделување заради идни „виши политички цели“. За некои за обичниот човек непознати „добри причини“ се дозволува негово сегашно жртвување. И тоа спроведувано на безбедно од страна.
Ако Русија интервенираше класично како што се интервенира во денешно време од светска сила, ќе мораше: да интервенира, да ги среди работите и да се повлече од Украина. Што значи ќе немаше простор за освојување територии. Затоа што во тој случај тоа би било премногу безочна и бесправна окупација на територии. Вака сега со проруските востаници останува можноста за формирање на руски државни единици на истокот од Украина. Потполно самостојни или во федерален или конфедерален сојуз со другиот дел од Украина. Колку ќе се успее во осамостојувањето и големината на новата проруска државна единица зависи од тоа колку ќе се биде воено успешен на терен. Кога ќе се седне на маса тоа ќе ги одреди силите на преговорачите и произлезениот договор.
Мислам дека тоа се тие добри причини зошто Путин непосредно воено не дејствуваше за смирување на политичкиот и воениот судир во Украина.

Недејствувањето како што иде редот, прво командоси, авијација, диверзанти, теренска
поддршка од своите симпатизери, па политика која под директна закана и најнеразбраните политичари одеднаш ги прави разумни и разбрани, тоа неделување беше судбинско потфрлање со далекусежни последици за сите нас. Путин постапи според западните очекувања. Не го вреднуваше животот на своите сонародници, (веднаш да делува и да ги брани) токму како што западот и нас не третира. Како луѓе од втор ранг чии животи на вредат како западните животи и може слободно да си гинат без казна за одговорните. Жртвувани за нечии повисоки, државно-политички цели.
Не би се повторувал, едноставно постојат работи кои обичните луѓе не треба да ги знаат и јас се согласувам со тој начин. Во спротивно рекрутацијата за генерали, стратези, економисти и идни претседатели ќе се вршеше на форумите од овој тип.

Ќе го парафразирам Стариков, војната никому не му е потребна освен на Американците. Оддолговлекување на конфликтот ја зацврстува позицијата на Русија.

Ќе кажеш ама во Донбас гинат невини, гинат сонародници а Путин не реагира. Точно, ќе погинат стотици, но во случај на вистинска војна ќе загинат и стотици илјади ако не и милиони.
Руското раководство се наоѓа пред изборот: лоша одлука илу скрајно лоша одлука.

А сите ние овде нагаѓаме како е најдобро да се нападне и како требало да се води војна, мислејќи дека ќе ја гледаме само на телевизија и нас не не’ засега, само што ако нештата излезат од контрола и поради посакуваната бескомпромитост на Путин ние источните народи ќе треба да бидеме првите кои ќе копаат ровови.

Во меѓувреме во Полска има афера со снимени разговори на познати функционери, меѓу кои и Радослав Шикорски:

In exerts released ahead of the Monday edition of the magazine, which last week published tapes of damaging and embarrassing conversations by a central banker and ministers, among others, Foreign Minister Radoslaw Sikorski is reported to have allegedly said in a secretly recorded conversation with former finance minister Jacek Rostowski: “The Polish-American alliance is worthless, even harmful, as it gives Poland a false sense of security. It's bullshit.”

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.107
Поени од реакции
13.434
Неколку мислења од руски експерти околу Донбас и мислења за ставовите на Игор Стрелков.
Igor Strelkov: Mi ćemo izginuti i to nećemo vidjeti, ali nakon "Ruskog proljeća" će doći "Ukrajinska zima", a možda i "Moskovski Maidan"!

"Neprijateljske nagomilane snage su zapalile Kramatorsk haubicama s Karachuna i uništile uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na području između Slavianska i Kramatorska, gdje imaju jako uporište. U gradu ima puno žrtava i zapaljenih zgrada. Gađano je industrijsko područje i stambene četvrti. Stanovništvo je u panici i ovo je najveće bombardiranje koje je Kramatorsk ikada vidio. Osim toga, to nisu objekti u kojima je milicija i ne pucaju na nas. Zašto? Odgovor je jasan! Treba u Rusiju protjerati nekoliko desetaka tisuća izbjeglica. Ovo je genocid i etničko čišćenje u svom najčišćem obliku!

Odlučio sam objaviti jedan tekst iz osobne korespondencije (s izmjenama i dopunama), jer ne želim čekati i šutjeti u nadi da će "veliki svijet" učiniti nešto više za nas.

Koristeći taktiku predviđanja nekoliko koraka unaprijed, ja sam predvidio patnju stanovništva i gospodarski slom, a još prije mjesec i pol dana sam pozvao na razmještanje mirovnih snaga da se to spriječi. Nitko na to nije obraćao pozornost. Sada je prekasno i besmisleno da mirotvorci ovdje dolaze usred borbe. Sada sam hitno pozvao velike vojne snage u pomoć. One ne djeluju. Za tjedan ili dva, možda čak i ranije, može slijediti značajan vojni poraz oružanih skupina NR Donjeck i NR Lugansk. Zbog omjera teškog naoružanja mi smo potpuno blokirani, a kada i Donjeck i Lugansk budu u potpunosti blokirani kao i Slaviansk, doći će do napada širih razmjera i to pješačkim postrojbama.

Mi još uvijek možemo uništiti najmanje stotinu oklopnih transportera, pa čak i ubiti najmanje 5,000 vojnika, ali ukupan odnos snaga će biti gotovo nepromijenjen.

Omjer će biti negdje 14 – 15 njihovih vojnika na jednog branitelja. Gotovo svaki dan uspijevamo obraniti veća naselja, dok oni nemaju koga ni što štititi. Nas to neće obeshrabriti, a najjače je oružje ono koje se koristi u obrani.

Zašto bi bili optimistični? Od ovih malih uspjeha? Oni su čisto taktički. Strateški smo već počeli gubiti. Vidim da neki ruski visoki dužnosnici sabotiraju podršku Novoj Rusiji. To je evidentno i mislim da su svi toga svjesni.

Inače, kako objasniti činjenicu da do sada NR Donjeck i Lugansk ne priznaju niti de facto i nisu započeli isporukom nužnog oružja i opreme. Da, Putin je u stvari odbijao, želio bih znati na čiji nagovor, stati u obranu ruskih civila u Donbasu. Nije nam ponuđena ni alternativa. Ako ne bude vojne pomoći, tada je vojni poraz NR Donjeck i NR Lugansk neizbježan. On će se dogoditi tjedan dana ranije ili mjesec dana kasnije – uopće nije važno. Neprijatelj će nam presjeći granicu i polako nas ugušiti. Osim toga, osvajanjem ovog teritorija će, potpuno nepotrebno, Rusija dobiti dva milijuna ogorčenih izbjeglica. Putin se bori sa skupinom "zahvalnih oligarha" i gura naprijed "velikog stratega" Surkova, koji sve uspije objasniti. "Mi smo učinili sve što smo mogli, ali preuzeti obranu Donjecka na sebe znači da ćemo im pomoći, ali uz rizik od nuklearnog rata", to je rekao. Mnogi razmišljaju kako smo mi "sami sebe kaznili", "da nije vrijedno rizika", govore da "moramo biti strpljivi" i "da se s Porošenkom može dogovoriti". Ima i onih koji govore o "taktičkom povlačenju na Krim, kojeg smo već osvojili, jer nismo spremni za borbu" i tako dalje.

Ja znam ono što je sigurno. Većina nas će umrijeti, ali to nije to, nego će svi napori i sve žrtve će biti uzalud. "Rusko proljeće" će biti ubijeno u korijenu i nastupit će "Ukrajinska zima". Nakon rata, što mi naravno nećemo vidjeti, Rusija će dobiti svoj "Moskovski Maidan", 16. lipnja je rekao Strelkov i mnoge natjerao na razmišljanje, a njegove riječi su komentirane u raznim krugovima u Rusiji.

Odbijanje podrške Donbasu može dovesti do katastrofalnih posljedica za zemlju

"Vidim među ruskim visokim dužnosnicima sabotiranje podrške Novoj Rusiji. To se očituje u svemu", prilično razočaravajuće su bile riječi Strelkova prije nekoliko dana, koji je rekao "da će se poraz dogoditi tjedan dana ranije ili mjesec dana kasnije - nije važno, ali porazom Rusija dobiva i dva milijuna ogorčenih izbjeglica"

Strelkov i njegovi borci nikada nisu bili pesimistični, ali sada tvrde da najviše mjesec dana mogu držati ove položaje. Okrutnost rata i ukrajinskih snaga stvara sumnju među stanovništvom Donbasa da ih je Rusija "odbacila", piše ruski Slobodni Tisak.

Hoće li mogući gubitak Donbasa doista uzrokovati tako pogubne posljedice za Rusiju, kao što tvrdi Strelkov? Je li moguće živjeti u dobrosusjedskim odnosima s Ukrajinom, kroz ustupke i ublažavanje nekih stavova, što je uočeno u posljednjih nekoliko dana od strane ruskog vodstva, pitanje je koje je postavljeno dekanu Fakulteta za sociologiju i političke znanosti u sastavu Sveučilišta Vlade Ruske Federacije, Aleksandru Shatilovu.

"Na neki način se mogu složiti. U slučaju pada Luganska i Donjecka, te da se nakon nekog vremena u Moskvi pojavi "Maidan", Putinova popularnost će ozbiljno pasti. U međuvremenu, Zapad osjeća zatišje i počinje vršiti dvostruki pritisak na Rusiju. Moramo shvatiti da je sadašnjem vodstvu zemlje, posebice predsjedniku, Zapad nikada neće oprostiti Krim.

Mislim da neki još moraju shvatiti da Igor Strelkov voli pretjerivati. Danas se u Rusiji mnogo govori o pomoći Donbasu. Tu su "Stranka mira" i "Ratna stranka", ali i "Stranka umjerenog sukoba". U principu se slažem s premijerom NRD, Alexanderom Borodayem, koji kaže da Moskva nije izdala Novu Rusiju. Ne samo da imaju milicije s relativno modernim oružjem, nego im nedostaje samo teško naoružanje da krenu u ofenzivu.

Nema razloga za paniku. No, za pravu pobjedu narodnih milicija naša zemlja trebala učiniti puno više i aktivno ih podržati", rekao je Shatilov.

Slobodni Tisak: Koliko dugo rusko vodstvo može voditi politiku da je bolji loši mir od dobre svađe?

Aleksandar Shatilov: Sjetite se 1941. Dok smo mi pazili da ne odgovorimo na provokacije, Njemačka nas je napala. Što se tiče provokacija, ukrajinska strana je još drskija. Korištenje zabranjenog oružja, pritvaranje ruskih novinara, ometanje našeg teritorija, napad na rusko veleposlanstvo, itd. Izjava (sad već bivšeg op.a.) ministra vanjskih poslova Ukrajine Deshchytsa protiv Vladimira Putina je presedan u povijesti diplomacije. Mislim da sve dok Rusija u potpunosti ne popusti, provokacije neće prestati.

"Moram reći da je ponovno ujedinjenje Rusije i Krima uvelike podiglo međunarodni ugled naše zemlje",rekao je član Odbora za obranu ruske Državne Dume, Vjacheslav Tetekin.

"Upravo sam se vratio iz Afrike. U nekoliko zemalja koje sam posjetio, iako s oprezom i pod prisilom Zapada, mnogi su pozdravili stav Rusije prema Krimu. Našom odlučnom akcijom u toj situaciji smo dokazali da smo jedan od centara moći u multipolarnom svijetu. Nakon dva desetljeća stalnih ustupaka smo konačno nedvosmisleno postali velika sila.Odbijanje pružanja podrške Donbasu za nas bi moglo imati katastrofalne posljedice. Prvo, moralne i političke prirode. U očima međunarodne zajednice mi ćemo izgledati još slabiji nego prije aneksije Krima. Naši saveznici će se zapitati mogu li nam još uvijek vjerovati i je li Rusija ona kao što je bila u vrijeme Jeljcina. Uostalom, ruska vlada je u više navrata pokazala da podržava jugoistok Ukrajine. Izlazak vojnika na granice je bila velika poruka. I što je rezultat?

Danas gradovi i sela Donbasa jednako tako se granatiraju iz zemlje i iz zraka, a Rusija šuti. Time su nezadovoljni ne samo obični građani, nego i politička elita. Jučer sam slučajno čuo razgovor u parlamentu nekoliko zastupnika koji su ogorčeni našim nedjelovanjem.

Odustajanje od Donbasa će značiti da ukrajinsko vodstvo ima zeleno svjetlo za ulazak u NATO. Ukoliko ne pobjedi stanovništvo jugoistoka, koje se do sada aktivno protivi takvom potezu u Kijeva, ukrajinska vlada više neće imati nikakvih prepreka. Nakon ulaska u NATO s ukrajinskog teritorija se lako može napasti veći dio središnje Rusije, jednostavnim podizanjem zrakoplova u zrak, bez prelaska naše granice. Danas polijetanjem iz zračne luke u Estoniji možete odmah početi gađati ciljeve u St. Petersburgu. Ukrajinskim ulaskom NATO će obilježiti završetak ruskog geopolitičkog okruženja. Mi imamo samo jednog "polusaveznika" - Bjelorusiju, koja je i sama u sendviču između zemalja NATO saveza, te Armeniju koja je s nama. Ne smijemo zaboraviti na odluku Porošenka o obustavljanju vojno-tehničke suradnje s Rusijom. To znači da ćemo do daljnjeg biti, primjerice, bez naših motora za borbene helikoptere. A to je samo vrh ledenog brijega", rekao ječlan Odbora za obranu ruske Državne Dume, Vjacheslav Tetekin.

Postoji li mogućnost da se u slučaju uništenja Nove Rusije, Moskva i Kijev vrate dobrosusjedskim odnosima?

Vjacheslav Tetekin: Događaji posljednjih nekoliko tjedana pokazuju da pomirljiviji stav ima Rusija, a da se hrabrije ponaša hunta u Kijevu. Prije par mjeseci se službeni Kijev plašio zvuka motora ruskih tenkova na granici. Sada ukrajinska vojna oprema odjednom "zaluta" na naš teritorij. Da ne spominjem onakvo "pljuvanje", što je zapravo poraz našeg veleposlanstva u Kijevu. Moramo shvatiti da na ovom svijetu, na žalost, ne vlada međunarodno pravo, nego zakon sile. To ne mora nužno značiti ulazak ruskih oklopnih kolona u Donbas. Postoji mnogo drugih načina kojim se može pokazati Ukrajini da nastavak sukoba nije najbolji način. Španjolska je 1936. pokazala da se čak i uz pomoć dragovoljaca, oružja i novca mogu učinkovito podržati savezničke snage.

"Igor Strelkov je iskusni analitičar i njegove riječi treba shvatiti vrlo ozbiljno" kaže Yegor Kholmogorov, glavni urednik časopisa Ruski komentator.

"Sva njegova predviđanja o posljedicama za Rusiju u slučaju poraza Donbasa su vrlo realna. Humanitarna katastrofa je u tom slučaju neizbježna. U Rusiji će još doći nekoliko stotine tisuća ili čak milijuna ljudi iz republika Lugansk i Donjeck. Kijev će izazvati rijeke izbjeglica, jer ubiti 7 milijuna ljudi je vrlo teško. Zamjena stanovništva na istoku Ukrajine da se zaštite u budućnosti od svih vrsta nezadovoljstva se često čuje kao opcija.

Ne zaboravite da će u slučaju pada Donbasa sljedeća meta napada postati Krim. Ukrajinski stav podržava Zapada i to prilično jasno. S obzirom da će razina borbene sposobnosti ukrajinske vojske rasti tijekom kaznenih operacija, kasnije se neće biti lako nositi s njima. U isto vrijeme, naša "peta kolona" će i dalje nastaviti s pjesmom "kako je vrijeme da se podsjetimo na međunarodno pravo i da trebamo vratiti Krim". Tada ćemo automatski postati zemlja koja je pretrpjela najteži vanjskopolitički poraz", tvrdi Yegor Kholmogorov.

Možemo reći da je situacija u Donbasu zapravo nepopravljiva za Rusiju?

Yegor Kholmogorov: Ne. Ako se sada pošalju mirovne snage na područja koja pod kontrolom drže milicije i povuče se ukrajinsko teško naoružanje, kako ne bi gađalo civilne objekte, onda možemo izbjeći sramotu.

Konstantin Sivkov, predsjednik Akademije geopolitičkih znanosti i doktor vojnih znanosti, kaže:

"U mnogočemu je Strelkov u pravu. Ukrajinski vojska sada znatnim snagama želi zatvoriti granicu s Rusijom. Ako u tom uspije, svaki daljnji otpor je uzaludan."

Slobodni Tisak: Bilo je izvješća kako milicije u regiji Lugansk kontroliraju nešto oko 200 kilometara granice. Strelokov tvrdi da se po danu neprijateljska oklopna vozila kreću ravnomjerno duž te linije, te da je samo 10 do 15 km slobodno. Onda ispada da taj "prozor" u Rusiju kroz dva do tri tjedna neće postojati?

Konstantin Sivkov: Ako Moskva ne učini ništa, tako će biti.

A što Moskva može učiniti u ovoj situaciji?

Konstantin Sivkov: Prije svega, potrebno je hitno ukazati na trajno korištenje topništva i zrakoplova, pogotovo bombi s fosforom protiv mirnih naselja i civilnog stanovništva Donbasa, te da će Moskva to smatrati masovnim ubojstvom nevinih ljudi. Barbarstvom. Putin je u ožujku zatražio i dobio od Vijeća Federacije pravo korištenja ruske vojske. Sada se pojavio još jedan razlog. Jednostrano razgraničenje zajedničke granice od strane Kijeva je protuzakonit čin. To također moramo objaviti cijelom svijetu, a naša vojska mora spriječiti da njihove trupe ulaze na naš teritorij.

To je onda izravni oružani sukob s ukrajinskom vojskom.

Konstantin Sivkov: Neće biti sukoba. Ukrajinska vojska se tamo uopće ne bori protiv milicija Donbasa. Tamo sve tzv. "anti-terorističke operacije" provode borci Nacionalne garde. Ako uđemo u pogranično područje, njihova vojska se neće boriti s našim vojnim jedinicama, a Nacionalna garda jednostavno nije sposobna za borbu protiv prave vojske. Nitko ih nije obučio.

Što je onda s reakcijom međunarodne zajednice?

Konstantin Sivkov: Prosvjedovat će, ali ne glasnije nego kad smo se vratili na Krim.

A Zapad?

Konstantin Sivkov: Zapad. Što još može učiniti Zapad? Oni se neće boriti za Ukrajinu. Sankcije? Već su nametnute našoj zemlji. Međutim, ako ostanemo mirno gledati kako Donbas propada, onda će sve biti puno gore. Kremlj je pod snažnim političkim i psihološkim "efektom Krim", ali bi u slučaju pada Luganska i Donjecka u ruskom društvu odmah nastupila katastrofa.

Vratimo se na izjavu Strelkova. Znači li to da se pritisak ukrajinske vojske na Donbas znatno povećao?

Konstantin Sivkov: Ne. Kijevu ponestaje ljudi koji su uključeni u tzv. "anti-terorističke operacije". U posljednjih nekoliko tjedana oni imaju jedan veliki uspjeh - Mariupol. Druga stvar velika tehnološka superiornost neprijatelja, što im omogućuje nadmoć nad milicijama.

Treba jasno reći da milicije moraju izdržati jako malo - do rujna ili listopada. Tada će ekonomski i socijalni problemi Porošenkovog režima učiniti svoje. Donbas će morati preživjeti do jeseni.

Посебна е интересна последната реченица од цел текст.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.107
Поени од реакции
13.434
Андреј Иларионов е руски економист, поранешен економски советник на Путин ..........

http://think.mk/2014/06/22/chetvrtata-svetska-vojna/
Измешал многу лончиња овој. Исто како тебе:)

Прво Студената војна се случила после втората светска војна, не пред неа.

Второ во Украина има пропаганда, претежно Украинска или Евро/американска. Во Украина е забранета било каков руски медиум или било што руско.

Трето Руската интервенција во Грузија се должеше на убиството на 10тина Руски мировници, лица кои се заштитени како бели мечки во меѓународото право.
Интересни се ваквите ликови. Брзо забораваат на вакви сведочења од народот на Грузија.
Бидејќи во Грузија има демократија, нека ми објасни зошто сега Сакшвили се гони кривично за одобрување геноцид при конфликтот во 2008.

4то Јанукович го потпиша договорот на 21 Фебруари,веќе на 22 беше соборен од власт.
Крим се отцепи од Украина дури во Март месец. А Руски трупи се појави на Крим околу 26/27 Фебруари.
Уште една бедно извртување на фактите од дотичниот господин.

5то Бидејќи господинот се залага за демократски манири. Демократски било рушење на власта во Киев, океј.
Но кога станува збор за демократија на луѓето во Доњецк и Луганск зошто не важат истите принципи? Што се тие граѓани од втор ред?
Па јако како што знам Декларација за независност на Америка се повикува со еднострано истакнување на Америка од составот на Британија. Или сега пупу не важи ова за вас?

6то Русија колку и да се труди сепак заостанува зад западниот свет во поглед на употреба на санкции, пропаганда и сите расположливи средства во водењето информативна војна. Да се надоврзам 5 пати е поголем НВО за демократизација и демократија во светот. Русите? Многу мал број од тие организации.

7мо Демократија?
Ова ли е демократија?
БJОРН ДИТЛЕФ НИСТАД, НОРВЕШКИ ПРОФЕСОР ПО ИСТОРИЈА ЗА „ДНЕВНИК“

ОСТАНАВ БЕЗ РАБОТА ПОРАДИ ПОДДРШКАТА ЗА РУСИЈА

Лош обид за извртување на фактите, можеби во Америка каде народот уво не го боли за вакви работи успева да им го испере мозокот.
Незнам ни дали вреди да се реплицира на вакви личности и статии.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.313
Поени од реакции
34.906
Андреј Иларионов е руски економист, поранешен економски советник на Путин ..........

http://think.mk/2014/06/22/chetvrtata-svetska-vojna/
Објективноста на авторот на текстот е на завидно ниво. Скоро па 9000.
Престанав да читам на „Тоа беше руска агресија против независната Грузија...„ а всушност требаше да баталам уште на „тоа е војна на Путин против Украина„.

Перун, не можеш да ја разбереш ситуацијата со пар новинарски текстови од автори платени од западот, или со површно следење наши (или западни) вести и медиуми.
Асимилацијата за која зборуваше претходно е само мало парче во мозаикот од сложената геополитичка ситуација во светот. Одамна, уште во училиште не учеа да правиме разлика меѓу причини и повод.

Размисли сам, кој сега го има клучното влијание на Украина (и кој го имаше претходно)? Која светска сила (барем моментално) добива со ситуацијата во Украина? Чии големи и светски раширени компании (Шеврон како прв) неодамна влегоа во Украина, и чии синови седнаа на чело на најголемата енергетска компанија во Украина? (клик)

Одговори си сам на тие прашања (хинт: еден ист е одговорот на сите прашања), и ќе знаеш кој ја почна војната и кој води прокси војна против Русија.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Да споменеме, ако било тоа изоставено, имено Украина за водење на воената кампања троши над 3 МИЛ. долари дневно! Слободно пресметајте досега колку тоа чинело.

Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Путин го поддржа мировниот план на Порошенко.

Putin backs Ukraine cease-fire plan

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Да потсетиме, планот е следнов:

Peaceful plan of the President of Ukraine on the settlement of the situation in eastern regions of Ukraine

1. Security guarantees for all the participants of negotiations.
2. Amnesty for those who laid down weapons and didn’t commit serious crimes.
3. Liberation of hostages.
4. Establishment of 10 km long buffer zone on the Ukrainian-Russian border. Withdrawal of illegal armed formations.
5. Secure corridor for the escape of Russian and Ukrainian mercenaries.
6. Disarmament.
7. Establishment of units for joint patrolling in the structure of the MIA.
8. Liberation of illegally seized administrative premises in Donetsk and Luhansk regions.
9. Restoration of functioning of local government.
10. Restoration of central television and radio broadcasting in Donetsk and Luhansk regions.
11. Decentralization of power (through the election of executive committees, protection of Russian language; draft amendments to the Constitution).
12. Coordination of governors with representatives of the Donbas before the elections (in case of the approval of single candidature, in case of discrepancies – the decision is taken by the President).
13. Early local and parliamentary elections.
14. Program of creating jobs in the region.
15. Restoration of industrial objects and objects of social infrastructure.

Последно уредено:
Член од
9 јуни 2009
Мислења
194
Поени од реакции
78
...И за последново,можела или не можела да преживее Русија не треба да се меша таму.Демек ја знам што е најбоље за вас па ако не се сложувате правам инвазија:icon_lol:Остај ги нека видат кај им е боље па ако не чини ќе си се вратат у руската свера.Ова нормално не е како се води политиката,бидејки русија губи многу од една ваква авантура на украинците па ете се погрижија да не пројдат неказнето.
Што си поголема и посилна земја, играш во повисока лига.
Оние од најсилната лига (како своевремено Филип 2. и Александар 3., и Наполеон) гледаат (ако може) да се одбранат војувајќи на туѓи простори.
Забелешка 1: Украина е сепак дел од руското ткиво, а Киев е првата столица на Русија.
Забелешка 2: Русија не е страна во судирот на Новорусија и она што остана од Украина (ако може тоа да се нарече држава).

Заклучок: ако треба Русија да се брани, ќе гледа да се брани вон сегашните граници (како што беше во Грузија и Јужна Осетија).

Ова е напад врз Русија. А жртвите ги поднесува народот на Новорусија.
Последните 5 века Русија била напаѓана приближно на секои 100 години. И, тоа завршувало со тоа што Русите ги поеле коњите јали на Балтикот, јали на Сена или до Берлин. Сега, изгледа ќе го чистат ѓубрето се до Брисел!

Што повеќе да видат?
Државата им пропадна. Скоро се што извезуваат е за Русија.
ЕУ им вели да се преструктуираат (по цена од најмалку 17 млд евра), ама без да им дава неповратна помош; да се прекине соработката со Русија.
Русија им вели: еве Ви поефтин гас, еве Ви веднаш 15 (толку ли беа) млд евра, стопанската соработка да ја продлабочиме.

Ако треба зима без греење за да го направиш потребниот избор - тогаш тоа е патологија.

Заклучок: изборот за Украинците, и наместо Украинците го направија олигарсите (кои, нели, нема да бидат во првите борбени редови).

----------------------------

Уште ако пишувам, уште повеќе ќе се повторувам.
А сите Вие имате право на избор и на сопствено мислење, како впрочем и Украинците (кои не ќе да се баш достаточно информирани).

Тоа постојано да си го имате на ум!

И да ти велат дека можеш само едно да направиш, секогаш можеш да кажеш: НЕ![DOUBLEPOST=1403603481][/DOUBLEPOST]
...
Не е рускиот национализам или империјализам патентиран продукт, истите особини ги има во различна дозираност кај сите големи па и помали народи.

По правило, ниту една империја или моќна држава не била создадена благодарение на политика на општо народни бенефити.
Јас не познавам една земја која би била етнички, социјално, религиозно или културно хомогена ако тоа е рецептот за да се избегнат истите природни судири.

Завршија времињата кога териториите се освојуваа со маршеви и борба гради в гради, ако повторно почне да се руши воспоставената рамнотежна тогаш се враќаме во нулта точка кога се’ ќе почне одново, но и за сите нас останати.
И јас пак поголеми шанси за успех ќе им дадам на поголемите народи.[DOUBLEPOST=1403396406][/DOUBLEPOST]Обично избегнувам српски преводи ама исклучок за размисла, текстот е од рускиот историчар Николај Стариков:

Одговор свима који критикују Путина да је издао руски југоисток Украјине

АМЕРИКАНЦИ СУ ЗАПАЛИЛИ УКРАЈИНУ ДА БИ ВАТРОМ ЊЕНОГ ПОЖАРА
ДО ТЕМЕЉА СПАЛИЛИ ЧИТАВ РУСКИ СВЕТ

.. За уплитање у ратни конфликт у којем одмах изгледаш као агресор, без савезника, без крајњег циља, са изгледом на моменталне унутрашње тешкоће - треба бити прави идиот, а не разуман политичар.

И најважније: ако мислите да ћете и тај рат гледати на телевизији, онда много грешите! У најбољем случају слушаћете га преко радија садећи кромпир по њивама, а у најгорем - гледаћете га својим очима седећи у рову. ...

http://fakti.org/rossiya/medija-menju/odgovor-svima-koji-kritikuju-putina-da-je-izdao-ruski-jugoistok-ukrajine
Луѓето меѓу себе се браќа и сестри. Нивните судири не се природни.
И да имало некоја рамнотежа претходните 20-70 години, сега ја нема. Сега е ново време, па ќе дојде до нова рамнотежа, во поинакви односи и на поинаква основа. Каква конечно? Ќе видиме.
Како ли тогаш опстанале н.пр. Хунзите? Хммм...[DOUBLEPOST=1403603794][/DOUBLEPOST]
@Bratot
...Него мене ова ме зачуди малце, очекував малце објеткивност од Северните нордиски народи.

БJОРН ДИТЛЕФ НИСТАД, НОРВЕШКИ ПРОФЕСОР ПО ИСТОРИЈА ЗА „ДНЕВНИК“

ОСТАНАВ БЕЗ РАБОТА ПОРАДИ ПОДДРШКАТА ЗА РУСИЈА

Нели таа Европа подржуваше разлики?
Значи до таа крајност одат дури можат да дозволат сексуална педофилија,зоофилија и некрофилија а доколку поджуваш Руски став веднаш те кастрираат.
...
По истата логика можеш да бидеш педер, лезбејка, транссексуалец и такви ми ти комбинации, ама не и Македонец.

Е па, на таквите неприродни (појави, заедници), им следи природен крај. :D[DOUBLEPOST=1403603929][/DOUBLEPOST]
Колку што можат сега Бугарите(на пример)да се вратат онаму кај што им беше подобро.
Тргнат ли таму накаде што се упатиле враќање,тешко. ...
Да. Ете ги и Словенците. Нека се раздружат сега од ЕУ, ако можат.[DOUBLEPOST=1403604222][/DOUBLEPOST]
...
Сериозно, немој да мислите дека ние сме премногу мали за да не им се исплати да има платени „оформувачи на јавното мислење„ и тука во Македонија.
Кога фрлаат толкави пари во НВО и медиуми, колкав проблем е да се ангажира петтоколонаш да јаде бурек на форумите?

Ма кога ќе се размисли малку, сигурно и е некој од НВО. Буквално ниедно мислење не му се коси со Соросоидите и сличните.
Досега сум учествувал на 3 форуми, и секаде имаше телетабиси кои ја умртвуваа расправата по вакви и слични теми.
Најверојатно за пари... крвави пари...[DOUBLEPOST=1403604396][/DOUBLEPOST]
...
Прашање е дали сме “сојузници“ со Западот само затоа што им се плашиме?
...
Не сме им поголеми сојузници отколку кралот Марко на Османлиите.[DOUBLEPOST=1403604457][/DOUBLEPOST]
Сега овие 221 тенк (од широк распон на модели) и 288 бетеери магично ќе траат и ќе се поправаат. На секој уништен проруски тенк, другиот ден, 2 нови тенка поправени ќе се појавуваат.
И јас мислам така. :)
(+1)[DOUBLEPOST=1403605088][/DOUBLEPOST]
...
А сите ние овде нагаѓаме како е најдобро да се нападне и како требало да се води војна, мислејќи дека ќе ја гледаме само на телевизија и нас не не’ засега, само што ако нештата излезат од контрола и поради посакуваната бескомпромитост на Путин ние источните народи ќе треба да бидеме првите кои ќе копаат ровови. ...
Одлична мисла.
Баш заради тоа и пишувам/мудрувам овде и за Хазарите, олигарсите, и за можните ГМО-НВО-овци овде...
... затоа што ако не внимаваме, сценаријата Македонија 2001. и Украина 2014. можат да се пресликаат и на други места. Си знаете каде...

Белки ова ќе е доволно пак да не ми се бришат досегашните записи.[DOUBLEPOST=1403606352][/DOUBLEPOST]
Објективноста на авторот на текстот е на завидно ниво. Скоро па 9000.
Престанав да читам на „Тоа беше руска агресија против независната Грузија...„ а всушност требаше да баталам уште на „тоа е војна на Путин против Украина„.

Перун, не можеш да ја разбереш ситуацијата со пар новинарски текстови од автори платени од западот, или со површно следење наши (или западни) вести и медиуми.
Асимилацијата за која зборуваше претходно е само мало парче во мозаикот од сложената геополитичка ситуација во светот. Одамна, уште во училиште не учеа да правиме разлика меѓу причини и повод.

Размисли сам, кој сега го има клучното влијание на Украина (и кој го имаше претходно)? Која светска сила (барем моментално) добива со ситуацијата во Украина? Чии големи и светски раширени компании (Шеврон како прв) неодамна влегоа во Украина, и чии синови седнаа на чело на најголемата енергетска компанија во Украина? (клик)

Одговори си сам на тие прашања (хинт: еден ист е одговорот на сите прашања), и ќе знаеш кој ја почна војната и кој води прокси војна против Русија.
...или следи го текот на парите.[DOUBLEPOST=1403606735][/DOUBLEPOST]Мајките и сопругите од Буковина бараат да се вратат дома војниците од нивниот крај.
[DOUBLEPOST=1403607263][/DOUBLEPOST]Еве го Лвов... После толку многу погреби на своите блиски и познати...

[DOUBLEPOST=1403607466][/DOUBLEPOST]У борби за Јампољ учествовало 80 страних плаћеника са британским јуришним пушкама
  • 19:04 20.06.2014.
АРМИЈА ЛНР ОДБИЛА СВЕ НАПАДЕ УКРАЈИНАЦА СА ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ ИЗВАРИНО

СНАГЕ Луганске републике одбиле су напад украјинске „казнене експедиције“ на гранични прелаз са Русијом Изварино који се под контролом ЛНР.

Председник Луганске републике, Валериј Болотов, изјавио је: „Борба за Изварино дуго је трајала. Сви напади су одбијени. Украјинци су изгубили неколико оклопних возила“.

Одмах потом је Армија ЛНР саопштила: „Противник је имао озбиљне губитке. Заробили смо десетине оклопних возила“.

Истовремено је омандант снага Доњецке републике, пуковник Игор Стрелков, саопштио да је кијевска хунта зауставила офанзиву на устанике ЛНР и ДНР - чим је добила обавештење да се снаге руске армије крећу према граници са Украјином.

„Радујем се што се Русија на тај начин одазвала на наш позив да помогне. Укри (Украјинци) су нам већ залазили иза леђа и спремали смо се за „одсудну битку“, а сада се ситуација нагло променила. Рецимо, из заузетих делова Јампоља су се потпуно повукли. Наши су повратили све изгубљене позиције. А само за напад на Славјанск били су довукли оклопне технике која се била развукла три километра у дужину“ - изјавио је Стрелков.

Он је, иначе, открио да је у бици за Јампољ учествовало око 80 страних најамника који су били наоружани британским јуришним пушкама.[DOUBLEPOST=1403608753][/DOUBLEPOST]Attacks on banks of Russia origin in Ukraine
Attacks by Right Sector activists (neo-nazis) on banks of Russia origin in Zhytomir, Ukraine on June 20, 2014. Local police (militia) stand nearby but do nothing to prevent this.

Видео од нападите.
http://www.liveleak.com/view?i=d50_1403293670[DOUBLEPOST=1403610073][/DOUBLEPOST]

Последно уредено:
Член од
9 јуни 2009
Мислења
194
Поени од реакции
78
Марк Хакард: Национал-нихилизам или Како употребити нацисте за уништење нације

20 петак јун 2014

(Soul of the East, 17. 6. 2014)

Стратегије тоталне доминације (full-spectrum dominance) садрже више од војних метода – цела њихова сврха је у политици, у борби за власт. Отуд покрете који се представљају као прваци националног спаса треба посматрати са посебним подозрењем, јер је могуће да служе управо супротном циљу.

Откако је проамеричка хунта преотела контролу над Украјином у фебруару, етнички, културни и језички јазови у земљи смртоносно су се продубили. Углавном русофонски југ и исток већ су платили страшну цену отпора либерал-националном режиму, од ломаче у Одеси до отвореног рата против Доњецка и Лугањска, две области на граници са Русијом које су прогласиле независност. Да Владимир Путин није брзом акцијом обезбедио Крим (moved to secure Crimea), слична судбина би задесила и то полуострво. За разумевање зверстава почињених над становништвом историјске Новорусије, мора се имати на уму да је „антипобуњеничка“ кампања Кијева више од локалног сукоба: то је посредни рат Pax Americana против Русије, како би се остварила контрола над срцем Евроазије.

У походу да Русију „ограничи“ и дестабилизује, Вашингтон је нашао вољне савезнике у украјинским националистима. Исконски непријатељи Москве, организације попут Бандерине (Stepan Bandera) ОУН (Организација украјинских националиста) и УПА (Украјинска побуњеничка армија) сарађивале су са нацистичком Немачком током Другог светског рата. Прашина се још није слегла у Рајхстагу када је отпочео Хладни рат, а САД наставиле стазама Абвера и СС, подршком националистима на западу Украјине у кампањи саботаже и герилских напада против совјетских власти до раних 50-их. Берлинског зида више нема, али се подршка САД и НАТО субверзији (subversion programs) украјинских националиста наставља и данас. Осим 5 милијарди долара које су САД отворено уложиле у освајање Украјине за протекле две деценије, за очекивати је да је у ту сврху уложено и много тајних средстава.

С подршком ЦИА (CIA) и пољских служби (Polish intelligence), Кијев већ два месеца покушава да потчини исток, али режим нема чиме да се похвали осим стотинама мртвих и хиљадама рањених, док градове попут Славјанска и Краматорска разара систематским бомбардовањем. Регуларна војска Украјине, деморалисана, неопремљена и недовољно плаћена, није прионула на репресивни задатак са жаром који је хунта од ње очекивала. Зато се Кијев ослања првенствено на новоосновану Националну гарду (Нацгвардија), стране плаћенике и приватне паравојске олигарха попут гувернера Дњепропетровска Игора „Бење“ Коломојског (Igor “Benya” Kolomoisky), ватреног ционисте за кога се вели да је створио пословну империју безобзирним криминалом. Редове тих „специјалних батаљона“ чине мотивисани али неискусни батинаши неофашистичког Десног сектора, групе која је имала кључну улогу у мајданском пучу 22. фебруара. Ови ескадрони смрти показали су се способним да тероришу цивиле, али не пролазе добро у сукобу са локалним покретом отпора.

Могућа подела Украјине – Крим, Новорусија, Украјина, Галиција (Кликните на слику за увећање)

Катастрофални неуспех режима у сузбијању побуне у први план истиче потпуну несувислост украјинског национализма. Украјина је одржива колико и Белгија – вештачка држава, безнадежно подељена унутар совјетских граница (Soviet-era borders). До грађанског рата је дошло зато што етнички Руси и Русији културно окренути Украјинци, који генерацијама живе на традиционално руској земљи, одбијају да се повинују отровном шовинизму који од њих захтева одрицање од верског, културног и језичког наслеђа (подвукао НМ). Идеолози који оружјем желе да наметну „украјинство“ практично представљају стране завојеваче који желе да униште идентитет потчињеног народа. Зато се побуњеници у Донбасу боре до смрти.

Вештачка природа (fabricated nature) агресивног украјинског национализма, мада није изолован случај, постаје још очигледнија када се посматра кроз призму сукоба великих сила. Обликовање „Украјине“ (shaping of “Ukraine”) – изворно Малорусије, са Галицијом и Волињем – као ентитета апсолутно непријатељски расположеног према „Мусковији“ је геополитички пројект Запада који датира од XVI и XVII столећа, када су Пољска и Ватикан напали јединство православних Славена. Од тада су, редом, Аустро-Угарска, Немачка и ево САД преузимале, подстицале и неговале то непријатељство као ефикасан начин да поткопају или отворено нападну саму Русију. Тако је садашњи покушај Америке да Украјину припоје „слободном свету“, колико год глуп и изузетно опасан, само надовезивање на историјски преседан.

Исти је случај и са сарадњом САД са фашистима. Она није била ограничена само на подршку војним хунтама попут Пиночеове у Латинској Америци; вреди се подсетити да је Волстрит активно финансирао (actively financed) успон Адолфа Хитлера. Тако и данас ултранационалисти у Украјини уживају прећутну подршку Вашингтона док се труде да етнички очисте југ и исток од Руса и својој идеологији обезбеде Пирову победу. Јер, ако су Десни сектор, Свобода и остали шовинисти толико очарани наслеђем национал-социјализма, требало би да се присете не само судбине, већ и дијалектичке сврхе (dialectical function) те идеологије. Свеопште разарање и нељудскост нацизма само је утрло пут тријумфу међународног капитала, који од краја Другог светског рата своје диктате спроводи комбинацијом економско-политичког либерализма, културног марксизма и америчке војне моћи. Као што је у недавном говору (recent speech) у Варшави објаснио председник САД Барак Обама:

„Ми имамо свету дужност— уговорну обавезу— да бранимо ваш територијални интегритет. То ћемо и учинити. Стојимо заједно, сада и заувек, јер је ваша слобода и наша.“

Банкстерима се, дакле, буквално обећава слобода да руше, освајају и пљачкају широм света, заувек. Кључни услов да ММФ Украјини понуди зајам од 18 милијарди долара ($18 billion loan) је „територијални интегритет“ Украјине. Што значи да у рату против Новорусије, националисти представљају пешадију мултинационалних хорди. Ратују не за своју отаџбину, већ за славу Ексон-Мобила, Монсанта (Exxon-Mobil, Monsanto) и Лејди Гаге; самим тим су потрошна роба, попут уосталом и саме Украјине. Фантазије (Fantasies) о држави од Карпата до Кавказа делују наивно у поређењу са визијом планетарне империје господара дијалектике, а паланачки нихилизам (nihilism) Бандериних ученика представља само прелаз ка универзалном поробљавању и затирању свих народа.

Глобалистичка елита своју политику заснива на класичном принципу divide et impera (завади па владај), али је друга, езотерична страна те медаље solve et coagula (раствори па стопи), политичка алхемија која се примењује на људске заједнице. Иза флоскула о слободи, демократији и људским правима крије се опсесија разарањем. Суверенитет мора да нестане, секс и породица да буду искривљени у гротеске, а Мамон да замени Бога. Нација, као најшири облик породица, мора бити укинута. Врлом Новом Свету нису потребни ни Руси ни Украјинци, већ аморфна биомаса способна само за експлоатацију.

Трагедија Украјине нуди нам пример националнизма злоупотребљеног за потребе транснационалне олигархије. А пред Русијом је пак изазов одржавања традиционалног идентитета пред насртајем западног постмодерног империјализма. Природни, племенски национализам крви може се помирити са вишим стремљењима духа; то је вековима био задатак Цркве и државе (Church and state) у процесу стварања руске православне цивилизације. У међувремену, бележе се злодела и провокације кијевске хунте, у служби правде – која ће неминовно стићи, али онда када Кремљ то одлучи.

Марк Хакард (Mark Hackard) је независни спољнополитички аналитичар. Дипломирао руски језик на Џорџтаун универзитету, а магистрирао руски и источно/евроазијске студије на Стенфорду. „Soul of the East“ је његов Интернет пројекат којим покушава да важне аспекте руске политичке и религијске мисли предочи енглеском читаоцу

Уз дозволу аутора са енглеског посрбио: Небојша Малић
[DOUBLEPOST=1403610705][/DOUBLEPOST]
Тимур Блохин

20 јун, 22:27
Украјински историчар: кијевске власти застрашују становништво (Први део)

Тимур Блохин и Сергеј Белоус

Нажалост, иако сам држављанин Украјине, морам да признам да украјинске власти тероришу, односно застрашују становништво. - оцењује у интервјуу за „Глас Русије“ историчар, колумниста српског листа „Печат“ Сергеј Белоус, који се недавно вратио са југоистока Украјине, где се настављају војне акције, гину цивили, али и наше колеге- новинари.

Сергеј, болно је читати оно што о својој свакодневици пишу становници југоистока Украјине. На пример, једна млада мајка је написала да када почиње паљба, она музику пушта гласно, покушавајући да убеди себе да се то напољу чује ватромет, иначе се може просто полудети. Колико је јак страх код локалног становништва?

Страх је присутан, али све зависи од региона. Има места и за оптимизам и за подршку идеји Доњецке народне републике. Иако сам до свог путовања тамо мислио да је то преувеличавање. У Краматорску је једна девојка врло интересантно рекла: „Сада, већ да, подржавам“. „А од када? Од ког момента?“- питали смо је. „Од дешавања у Одеси, где је погинуло 50 људи, посебно после почетка такозване Антитерористичке операције против свих нас“- одговорила је девојка.

За десетак дана срео сам можда двоје –троје људи који не подржавају ДНР. Остали су за.

На југоистоку су били незадовољни управом Јануковича. Говорили су да не схватају чему Мајдан, али њима се ни Јанукович није допадао. Током последњих председничких избора, иако их је тешко називати општеукрајинским, обзиром да нису били одржани у неколико источних области и на Криму, који Кијев и даље сматра својом територијом, није било таквих особа које би могле да представе интересе ових региона. Тако да се сав овај политички потенцијал сублимира у подршку руководству ДНР. И њихове наде имају више основа, него код оних који су до јуче подржавали Евромајдан. Али, главно питање које се јавља код људи је шта ће бити даље.

Русију редовно криве да она подстиче мешање у украјинске унутрашње проблеме и да помаже народним одредима на југоистоку. Да ли сте успели да приметите руско присуство на местима бојних дејстава?

Водећа улога Русије, то је фејк. Они који из Русије долазе као добровољци, то су приватна лица, то је максимално 150 особа недељно. Народни одреди имају углавном застарело оружје. Лично сам видео у Славјанску митраљез „Максим“ који је престао да се производи после Другог светског рата. Боре се са чим стигну. Снагама самоодбране ДНР потребно оружје Никакву продужену руку Москве, никакве "диверзанте из Русије" нисам приметио.

Шта можете да кажете о мотивацији, борбеном духу оних који се боре на страни јединствене Украјине, а против народних одреда?

Многи професионалци у Украјинској армији не схватају прави разлог и циљ овог рата. Например, у Доњецку кировоградски одред специјалних снага намерно није улазио у конфликт са батаљоном народних снага „Исток“, зато што то нису терористе, како пишу украјински медији, већ људи који су заједно учествовали у вежбама са кировоградским специјалним снагама и одлично се познају. Просто, вољом судбине, нашли су се на различитим странама барикада. Са друге стране, народни одреди имају посебан однос према војницима који су на одслужењу војног рока- било је случајева када су бивали заточени, а потом су их предавали лично њиховим мајкама. Постоји податак да је заправо 90% војника који се воде као нестали, заправо погинули у окршајима. То се не објављује, јер не желе да дижу панику, након тога ниједна мајка не би пустила сина у рат. Против народних одреда су се борили батаљони „Азов“ и „Донбас“ које чине они људи којима или треба новац или су присталице ултранционалистичких ставова. Према њима, однос је наравно другачији.
опширније: http://serbian.ruvr.ru/2014_06_20/Ukrajinski-istorichar-kijevske-vlasti-zastrashuju-stanovnishtvo-9769/

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.502
Поени од реакции
1.894
Интересно.За какви права се борат претставниците на т.н. Донбас република
[DOUBLEPOST=1403626966][/DOUBLEPOST]Еве и зошто се дејствува и по цивилни објекти

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom