Економски факултет- Штип

• Креатор на темата AFI
  • Време на започнување
Член од
29 јуни 2012
Мислења
20
Поени од реакции
3
Информација за упис на непарен семестар во учебна 2014/2015 година
Се информираат сите студенти од прв циклус на студии (со исклучок на генерациите 2007/2008 и 2008/2009 година, кои сите активности ги реализираат на шалтер на студентска служба) дека преку веб порталот за студенти е овозможен упис на непарен семестар во учебна 2014/2015 година.

Сите студенти кои веќе имаат услов за запишување на непарен семестар во учебна 2014/2015 година и оние кои што ќе се стекнат со право за упис, истото ќе може да го реализираат преку својот електронскиот индекс почнувајќи од 26.05.2014 година заклучно со 14.09.2014 година
Moze da go razjasne nekoj ova?

Член од
21 мај 2014
Мислења
8
Поени од реакции
1
aj kazete za tret semestar koj predmet bi mi go predlozile kako izboren:Analiza na finansiski izveshtai ili Megunarodni standardi za finansisko izvestuanje ,i koj profesori se ako znaete ???

Член од
21 мај 2014
Мислења
8
Поени од реакции
1
ajde bre decki,nekoe prasanje neli vi e u sekjavanje od finansisko smetkovodstvo kaj A.Kostadinovski :)

ultras1988

4600
Член од
6 февруари 2014
Мислења
3.026
Поени од реакции
7.125
ajde bre decki,nekoe prasanje neli vi e u sekjavanje od finansisko smetkovodstvo kaj A.Kostadinovski :)
Прашањата се на заокружувања 20.И ти дава да решаваш 10 табели :D.А задачи ти се
Amortizacija , nabavka na postojani sredatva, prodazba na postojani , plati , obvrznici ,prodazba na gotovi prozivodi , nabavka na materijali
Bilans na sostojba i bilans na uspeh

Член од
13 септември 2010
Мислења
114
Поени од реакции
2
Струмица како поминате денеска АФИ, што прашуваше?

ultras1988

4600
Член од
6 февруари 2014
Мислења
3.026
Поени од реакции
7.125
Не знам прва година сум јас.Иначе тие што полагат макро и основи на еконoмија од Круме стандард прашања ви дава:
економии од обем
расходен БДП
кредитна мултипликација.
Инаку бидејќи сум почетник имали некоја друга будала како Дарко за 0,5 ме еба макро и сега ќе треба Крумето да го трчкам во Септември да ми ги стави.

Член од
21 мај 2014
Мислења
8
Поени од реакции
1
Прашањата се на заокружувања 20.И ти дава да решаваш 10 табели :D.А задачи ти се
Amortizacija , nabavka na postojani sredatva, prodazba na postojani , plati , obvrznici ,prodazba na gotovi prozivodi , nabavka na materijali
Bilans na sostojba i bilans na uspeh
falaaa :) :D

Член од
8 јуни 2012
Мислења
39
Поени од реакции
10
Јавни финансии кај Габер полагаше ли некој во прва декада? Шо прашува?

Член од
29 јуни 2012
Мислења
20
Поени од реакции
3
Se sekava nekoj Korporativno i Mikro kakvi prasanja davat vo junska sesija ?

Член од
15 октомври 2013
Мислења
22
Поени од реакции
1
Se sekava nekoj Korporativno i Mikro kakvi prasanja davat vo junska sesija ?
Prasanja korporativno:

-prva dekada
1. Celi na korporativnoto upravuvanje
2. Obelodenuvanje i transparentnost na informaciite
3. Devidendna politika
4. Obicni i prioritetni akcii
5. Ednostepen i dvostepen sistem na upravuvanje

-vtora dekada
1. Karakteristiki za makedonskiot korporativen sektor
2. Prava na akcioneri
3. Zgolemuvanje i namaluvanje na osnovnata glavnina
4. Devidendna politika

Член од
16 април 2013
Мислења
20
Поени од реакции
4
aj kazete za tret semestar koj predmet bi mi go predlozile kako izboren:Analiza na finansiski izveshtai ili Megunarodni standardi za finansisko izvestuanje ,i koj profesori se ako znaete ???
Јас ги учев и двата предмети редовни предмети ми беа, и двата се лесни ама анализа беше полесен ( нешто како сметководство е , прв дел имаш за билансите, а вториот за видовите анализа ), а МСФИ се сметководствените стандарди и треба повеќе на памет учење ама не е ни тоа тешко, ако знаеш основни принципи на сметководство ќе си ги поврзуваш работите. Кај нас беше професорка Оливера Трајковска Ѓоргиева и супер професорка е ;)

Член од
23 март 2012
Мислења
34
Поени од реакции
35
Здраво економисти.
Сакам да ве прашам што знаете околу смерот Банкарство, финансии и осигурување, дали е акредитиран, дали е тежок, кои професори најчесто предаваат на него (и дали предаваат добро), колку мислите дека е признаен во ЕУ, дали мислите дека е перспективен , дали вреди да се студира на тој смер или е само губење на време и да ми кажете по некое лично искуство од студиите на тој смер.
Фала ви многу. :)

Член од
13 април 2008
Мислења
7.592
Поени од реакции
6.959
Здраво економисти.
Сакам да ве прашам што знаете околу смерот Банкарство, финансии и осигурување, дали е акредитиран, дали е тежок, кои професори најчесто предаваат на него (и дали предаваат добро), колку мислите дека е признаен во ЕУ, дали мислите дека е перспективен , дали вреди да се студира на тој смер или е само губење на време и да ми кажете по некое лично искуство од студиите на тој смер.
Фала ви многу. :)
ФМ завршив јас, ама гледам и на овој смер тебе што те интересира програмата е многу слична, со грото исти предмети. Пар професори се пред разрешување (нз колку си во тек со настаните), така да можно е некои од тековните проф., или пак некои нови да назначат по Монетарна, ФПИ, Девизен систем, Сметководство... Иначе најмногу предмети веројатно ќе ти држат Маџова и Фотов, од тоа што го видов. Маџова е екстра - една од подобрите проф., а Фотов има лева нарав - сака на памет учење и бајаги студенти си имаат мака со неговите предмети. Асистентите во глобала се добри, некои повеќе, некои помалце подковени, ама битно имаат фер однос со студентите и помагаат колку што можат да се положи предметот.

Смерот ти е добар иначе, го оценив тоа оти е сличен на ФМ и има доста јаки предмети кои си бараат учење.Не е гола вода и има што да се научи. Математика ќе ти треба исто, скоро секој семестар имаш барем по еден предмет со задачи.
Запиши се, нема да згрешиш. Само си сака учење пак ќе ти кажам - што поради обемноста на предметите, што поради барањата на професорите. Заедно со ФМ, овој е еден од потешките смерови на Економски.

Член од
23 март 2012
Мислења
34
Поени од реакции
35
ФМ завршив јас, ама гледам и на овој смер тебе што те интересира програмата е многу слична, со грото исти предмети. Пар професори се пред разрешување (нз колку си во тек со настаните), така да можно е некои од тековните проф., или пак некои нови да назначат по Монетарна, ФПИ, Девизен систем, Сметководство... Иначе најмногу предмети веројатно ќе ти држат Маџова и Фотов, од тоа што го видов. Маџова е екстра - една од подобрите проф., а Фотов има лева нарав - сака на памет учење и бајаги студенти си имаат мака со неговите предмети. Асистентите во глобала се добри, некои повеќе, некои помалце подковени, ама битно имаат фер однос со студентите и помагаат колку што можат да се положи предметот.

Смерот ти е добар иначе, го оценив тоа оти е сличен на ФМ и има доста јаки предмети кои си бараат учење.Не е гола вода и има што да се научи. Математика ќе ти треба исто, скоро секој семестар имаш барем по еден предмет со задачи.
Запиши се, нема да згрешиш. Само си сака учење пак ќе ти кажам - што поради обемноста на предметите, што поради барањата на професорите. Заедно со ФМ, овој е еден од потешките смерови на Економски.

Јас веќе се запишав на Банкарство. Сакав само да разменам мислење со вас, поискусните. Инаку - да, знам за професорите. Само мислам дека процедурата се враќа од почеток, можно е и да останат на работа. Мило ми е што ќе имам доста за учење, не сакам да завршам факултет без знаење и се надеваме дека трудот ќе се исплати еден ден. И баш ми е драго што се има заеднички јазик со повеќето асистенти и професори пошто на Економски при УКИМ тоа само може да се сонува. Фала ти многу за мислењето. :)

xyx

Член од
31 август 2012
Мислења
13
Поени од реакции
0
Некој кој полагал основи на финансии Струмица или Штип, кај професорката Маџова да каже што како е ???

Kajgana Shop

На врв Bottom