Помош, проблеми, прашања, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата StenmarC
  • Време на започнување Време на започнување
Ми се изгаси лаптопов одеднаш и мислев дека испушти душа, ама одма се пушти и при пуштање одма почна кулерот да врти и доста топол беше воздухот. Имав пуштено virtual box и мозила. Ништо повеќе. Температурите сега се нормални од 40 до 52 се движат. Како да проверам до што бил проблемот??
Најверојатно ти прегрева, сигурно температурата е била мннооогу повисока што сам се е исклучил. Почесто ја порверувај температурата кога го оптеретуваш процесорот како со virtual box

Најверојатно ти прегрева, сигурно температурата е била мннооогу повисока што сам се е исклучил. Почесто ја порверувај температурата кога го оптеретуваш процесорот како со virtual box

Па еве денес баш ќе проверам како се движат температурите кога е пуштен virtual box. Многу ми е чудно, зашто немаше ни 10мин од кога пуштив и се изгаси.
И како да проверам хард дискот дали ми е во ред? Имаше едно програмче знам или преку windows 7?

Инсталирај HWiNFO, и прати ги максималните температури при оптеретеност, не откако ќе се олади.

Зедов Acer Aspire лаптоп од AMC и кога одам во device manager во display adapters ми вика дека имам две графички..Едната е Intel HD Graphics 4000 и другата Nvidia geforce GT 740M..Сакам да знам која графичка работи дури играм игри ?

Attachments

• grafikac.jpg
    grafikac.jpg
    258,7 KB · Прегледи: 16
Зедов Acer Aspire лаптоп од AMC и кога одам во device manager во display adapters ми вика дека имам две графички..Едната е Intel HD Graphics 4000 и другата Nvidia geforce GT 740M..Сакам да знам која графичка работи дури играм игри ?

GT740M.

Па еве денес баш ќе проверам како се движат температурите кога е пуштен virtual box. Многу ми е чудно, зашто немаше ни 10мин од кога пуштив и се изгаси.
И како да проверам хард дискот дали ми е во ред? Имаше едно програмче знам или преку windows 7?
mozee hwmonitor
Za hdd na primer cristal disk info simni

Земав графичка нова Nvidia gtx 650 2gb ddr5 и сеа инсталирам драјвери се тоа и идам canyourunit тоа за игри што е и уште ми стои ati radeon 4600,што може да е проблемот имам инсталирано драјвери ама не ми ја чита графичката.Можно е зашто имам AMD матична и процесор?

Земав графичка нова Nvidia gtx 650 2gb ddr5 и сеа инсталирам драјвери се тоа и идам canyourunit тоа за игри што е и уште ми стои ati radeon 4600,што може да е проблемот имам инсталирано драјвери ама не ми ја чита графичката.Можно е зашто имам AMD матична и процесор?
Исклучи ја од БИОС интегрираната.

Дечки имам графичка POINT OF VIEW GeForce 9300GS , на два пати ми се замрзна/укочи компјутерот , она како да извадиш дискета од нитендо и мора рестарт на копче да се прави , имам тоа за температура програма и многу е повисока температурата на графичката него ли на останатите.
30348---Point-of-View-Geforce-9300-GS-512MB-PCI-E.JPG

Ме интересира има ли вентилаторче графичкава ,можно ли е да е расипано или пак при крај е самата карта. Исто дали е можно да ставам уште едно вентилаторче (има место на капакот од куќиштето) , матичната е Foxconn G31MXP (Socket 775)
Или пак е сосема друг проблем

Дечки имам графичка POINT OF VIEW GeForce 9300GS , на два пати ми се замрзна/укочи компјутерот , она како да извадиш дискета од нитендо и мора рестарт на копче да се прави , имам тоа за температура програма и многу е повисока температурата на графичката него ли на останатите.
30348---Point-of-View-Geforce-9300-GS-512MB-PCI-E.JPG

Ме интересира има ли вентилаторче графичкава ,можно ли е да е расипано или пак при крај е самата карта. Исто дали е можно да ставам уште едно вентилаторче (има место на капакот од куќиштето) , матичната е Foxconn G31MXP (Socket 775)
Или пак е сосема друг проблем
никој?

Sent from my ZTE BLADE III using Tapatalk

@budaletinka_r
Ко што се гледа од сликата - графичката ти е со пасивно ладење ( НЕМА вентилаторче ). Наменско аftermarket ладење за таа графичка не верувам дека ќе најдеш, а и да најдеш најверојатно ќе те кошта повеќе од што вреди графичката. Едино нешто што е исплатливо за таа графичка е да купиш некое вентилаторче од ~150 денари со molex конектор и да го заштрафиш/прицврстиш некако дирекно на пасивниот ладњак ( импровизирај - пример со некои штрафови што влагаат помеѓу решетките од пасивното ладење,стеги, ластичиња и слично ). Купување на ново ладење/паста и слично за таа графичка е неисплатливо.

За другото прашање - Да, можеш да ставиш додатно вентилаторче на куќиштето ДУРИ и плочата да нема слободни конектори ( вентилаторите можат да се поврзат дирекно со напајањето - независно од плочата ). Во зависност од тоа какви достапни слободни конектори имаш - таков вентилатор одбери.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom