Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    742

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.084
Поени од реакции
13.383
Исто може да игра улога и тоа што преговорите меѓу Украина и Русија за доставка на гас пропаднаа.

Russia and Ukraine fail to reach gas deal ahead of cut-off deadline
Трупите се упатиле и пред да завршат преговороите за гас.
Според мене нема никаква улога преговорите за гас. Русите понудија дури најниска цена за гас, но и таа беше одбиена.
Целта е јасна, воен конфликт со Русија.

Тешко веројатно дека Луганск ќе падне пред Донецк.. Вистински проблем е да се одбрани долгата (речиси) линија на фронт која во поголем дел се наоѓа на територијата на донецката област. При сооднос на силите 7:1 во полза на украинската армија без соодветно артилериско вооружување јасна е тактиката на украинските владини сили. Откако увидоа дека не можат да се пробијат преку северните делови направија неколку пробиви од јужната страна и во блиска иднина ќе удрат на Донецк. Без соодветно вооружување (коешто нели никој "не знае" од каде би можеле да го набават) тешко дека бунтовниците би го одбраниле Донецк.
Доњецк е многу поголем регион за разлика од Луганкс со тоа таму има поголем број на востаниците.
Плус економски Доњецк е многу позначаен од Луганкс,немо можност за напади од воздух за разлика од Луганкс каде преку ден беше нападнат центарот на градот,така да мислам а и читам дека Луганск им е првична мета.

Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Трупите се упатиле и пред да завршат преговороите за гас.
Според мене нема никаква улога преговорите за гас. Русите понудија дури најниска цена за гас, но и таа беше одбиена.
Целта е јасна, воен конфликт со Русија.
Да, трупите се упатиле додека треле преговорите, можеби да се зголеми притисокот пред да завршат. И на русите не им е сеедно. Ако го прекинат протокот на гас кон Украина, ќе запре дел од протокот кон ЕУ.

Putin: Russia offered gas deal to help Ukraine economy. Prime Minister Arseniy Yatsenyuk said it was "a trap".

"Naftogaz" is going to stop the flow of Russian gas from 16 JUNE "We are preparing for the worst case scenario. This means that Ukraine will not be supplied with gas" noted Kobolev.

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
7.084
Поени од реакции
13.383
Да, трупите се упатиле додека треле преговорите, можеби да се зголеми притисокот пред да завршат. И на русите не им е сеедно. Ако го прекинат протокот на гас кон Украина, ќе запре дел од протокот кон ЕУ.

Putin: Russia offered gas deal to help Ukraine economy. Prime Minister Arseniy Yatsenyuk said it was "a trap".

"Naftogaz" is going to stop the flow of Russian gas from 16 JUNE "We are preparing for the worst case scenario. This means that Ukraine will not be supplied with gas" noted Kobolev.
Тие ББС пропагандите подалеку од мене и во дискусиите со мене.
Епа ете трупите не ја заршиле својата работа, ако сакаа Русите да извршат притисок ќе имаше многу поинакви трупи и механизација на граница.
Нешто од типот на Су/27 и друга борбена машинерија. А на видеава претежно се лесна механизација, нема никаква тешка алитерија и јуришна механизација.

Последно уредено:
Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Тие ББС пропагандите подалеку од мене и во дискусиите со мене.
Епа ете трупите не ја заршиле својата работа, ако сакаа Русите да извршат притисок ќе имаше многу поинакви трупи и механизација на граница.
Нешто од типот на Су/27 и друга борбена машинерија. А на видеава претежно се лесна механизација, нема никаква тешка алитерија и јуришна механизација ниту пак артилерија.
Не се однесувај фанатично. Смешно е.

А што сакаш ти? Колона од Сухои по патиштата? :)

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
7.084
Поени од реакции
13.383
Не се однесувај фанатично. Смешно е.

А што сакаш ти? Колона од Сухои по патиштата? :)

Леле колку си интересен. Зошто го смени првичниот одговор кој ти гласеше само ОК?

Мене не ми е ништо смешно во фактот дека ББС е пропаганден медиум.
Тебе ако не ти е слободо прати си го, само не ме цитирај со нивни вести. Можеш и слободно да не ме цитираш.
Не сум знаел дека Сухоите се пренесуваат со камиони.(y)
Мене чудно ми е нема веќе летови на Сухоите во Црно Море, нема ни покрај балтикот, за каков притисок ли зборуваш? Ајде може утре ќе се дигнат во воздух. Ако сакаше Русија да покаже притисок, ќе направеше во многу поинакво светло и друг начин.
Моето мислење е дека само ја засилуваат контролата на граница поради опасноста која ја искажав во првиот пост.
На видеото што го пастираше сепак нема јуришна механизација, истото видео и јас го пастирав така да не ми откри топла вода.

Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Не сум знаел дека Сухоите се пренесуваат со камиони.(y)

Тоа беше вицот. Бараш Сухои да видиш на видеава или на граница. Да те цитирам:
ако сакаа Русите да извршат притисок ќе имаше многу поинакви трупи и механизација на граница.
Нешто од типот на Су/27
Сухоите напаѓаат од бази и аеродроми, не од на граница. :)

Леле колку си интересен. Зошто го смени првичниот одговор кој ти гласеше само ОК?
Ти го смена твојот пост каде што предвидуваше влез на руска војска во Донбас. И јас би бил претпазлив со такви предвидувања.

Мене чудно ми е нема веќе летови на Сухоите во Црно Море, нема ни покрај балтикот, за каков притисок ли зборуваш?
Такви прелети имало и ќе си има. Тоа е најнормална работа. Само кога беше најзагреана ситуацијата ВИЕ им обрнувавте повеќе внимание, демек еве русиве растураат.
Пробаа неколку души да објаснат (Лет3) дека тоа е нормално тестирање на време за реакција, вие не убедувавте дека тоа е знак за надмоќ на Русија.

Моето мислење е дека само ја засилуваат контролата на граница поради опасноста која ја искажав во првиот пост.
Ааа, се исплашиле русите од наплив на бегалци, па мораа да пуштат воена механизација на граница. ОК.

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
7.084
Поени од реакции
13.383
Тоа беше вицот. Бараш Сухои да видиш на видеава или на граница. Да те цитирам:

Сухоите напаѓаат од бази и аеродроми, не од на граница. :)

Ти го смена твојот пост каде што предвидуваше влез на руска војска во Донбас. И јас би бил претпазлив со такви предвидувања.

Такви прелети имало и ќе си има. Тоа е најнормална работа. Само кога беше најзагреана ситуацијата ВИЕ им обрнувавте повеќе внимание, демек еве русиве растураат.
Пробаа неколку души да објаснат (Лет3) дека тоа е нормално тестирање на време за реакција, вие не убедувавте дека тоа е знак за надмоќ на Русија.

Ааа, се исплашиле русите од наплив на бегалци, па мораа да пуштат воена механизација на граница. ОК.
Мојот став беше дека има две сценарија, но после видов дека нема јуршни возила така да нема ништо од тоа и се исправив.Твојата промена на став беше поради нешто друго, тоа оставам да се искажеш ти.
Русите не се исплашиле од наплив на бегалци, туку од зачестените нарушувања на територијалниот интегритет на Русија од страна на украинска хунта, а и нормално очекуваат бегалци па подобро е засилена контрола.
За никаков притисок поради гасот не станува збор, самиот знаеш така да доста го тупиш.

Не барав видеа, не сум јас ти или некое дете па да барам сухуи на камиони.
Реков притисок ако ќе имаше, ќе беше во друг вид.Видовме што е притисок околу Крим:D Од Сухуи па до Мигови летаа.
Почнаа да откажуваат Аеџис радари и тн.
Ако имаш нешто памето да пишеш, пиши ако не немој да ме напнуваш со безпотребни дискусии и со ББС ликови каде став дава Јанценук.Поздрав

Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Ако имаш нешто памето да пишеш, пиши ако не немој да ме напнуваш со безпотребни дискусии и со ББС ликови каде став дава Јанценук.Поздрав
Јатценук е премиер на Украина. Темава се вика Пресвртница за Украина.
Мислам дека неговиот став има значење за темава. Или не?

Како и да е, гледај сега НБА и уживај.

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
7.084
Поени од реакции
13.383
Јатценук е премиер на Украина. Темава се вика Пресвртница за Украина.
Мислам дека неговиот став има значење за темава. Или не?

Како и да е, гледај сега НБА и уживај.
Нема,нормално. Ниту легалитет ниту легимитет.
БТВ ајде во Среда ќе навиваме за Хрватска(y)

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.335
Поени од реакции
23.077
Искрено мило ми е што Русите не си згазија на зборот (народно кажано не се испичкаа) во врска со гасот и преминаа во авансно плаќање со Украина.

http://rt.com/business/166104-gazprom-ukraine-gas-prepay/

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
7.084
Поени од реакции
13.383
Полека се натрупува механизација за удар по Луганкс.

Крематорсk е силно гранатиран денеска,и тоа стамбени блокови а не позиициите на бунтовниците.

Во наредниве денови се очекува битка за Луганск.
Според украинските служби на истокот на Украина има околу 15.000-20.000 востаници.
http://ria.ru/world/20140616/1012232968.html#ixzz34o5sVaYZ[DOUBLEPOST=1402940023][/DOUBLEPOST]
Стрелков денеска излезе со вонредно соопштение. Објави дека хуната се спрема да го зададе финалниот удар.
Востаниците сеуште се држат, но не за долго. Бара воена помош од Русија.
Проценките негови се дека повеќе од 1-2 недели нема да издржат против тешката механизиација на хунтата.

Последно уредено:
Член од
9 јуни 2009
Мислења
194
Поени од реакции
78
Разговор со Игор Стрелков на 14-06-2014.

https://www.youtube.com/watch?v=vcW5ywF5iik

Situation around Slavyansk mostly didn't change. However we are starting to see small pull backs of infantry and some pull back of machinery away from the city. The enemy keeps shelling Semenovka, however there was no shelling of the city itself over the past day. They moved here a fresh unit of the National Guard. We already had two skirmishes with them, one during the day, one in the evening. The incidents happened in the Slavyanks Kurort and the other between two villages of Artem and Severni. In both skirmishers National Guard suffered defeat, I believe at least two killed and 5-6 wounded, from our side one guy is lightly wounded.
The enemy keeps setting up mines around the area and strengthening their block posts. I believe they trashed the idea of storming the city. However they are still probing our defenses, with reconnaissance groups. The skirmishers that I described earlier happened against such groups.
I believe the enemy has decided that they will break their teeth in Slavyansk, so they will look for easier prey. Also, around Krasni Liman, our mobile mortar group, with infantry support shelled a Ukrainian military block post around Kirovsk village, which is just west of Krasni Liman. The enemy has suffered severe casualties and at very least 1 military machine was destroyed. What machine was it, we are still trying to find out, there was a lot of fire and smoke, but its hard to tell what specifically was hit.
Also we carried out an attack at another block post on a highway Kharkov-Rostov with a turn to Krasni Liman, we damaged a tank with a direct hit. I will not say it was destroyed, since you cannot destroy a tank with a mortar round. However we did take it out of service for awhile, our group observed how it was was towed out of the ditch and put on a truck.
So basically what we have is a lot of small positional confrontations which are normal for a type of war that is going on. Over the past day we had 4 wounded, unfortunately one of them has died. Regarding the enemy losses, I gave you an estimate, however I cannot state them exactly.
Q. What are your thoughts about the army of South East and their downing of the transport military plane IL-76?
About time. Its unacceptable for the enemy to land in Donetsk and Lugansk without any consequences. Finally some fighters and commanders showed themselves adequate and were able to organize anti-air defense and started downing planes of the insolent enemy that thinks himself safe over our territory.
Q. Does militia in Donetsk region have the ability to carry out similar attacks, since the enemy planes land and take off from Donetsk airport?
I believe that they can do it. However I have very little ability to communicate with and to command our forces in Donetsk. Because of that I cannot give you exact reasons why such things are not happening in Donetsk. Perhaps they have good reasons for not doing it.
Q. In the internet there is some new information regarding two newly downed planes. Do you have any information?
We have some preliminary information that over Horlovka, our people have downed a SU-25. However that information has not been confirmed yet, and I would like to wait for confirmation before stating it as a fact. We do know that today Horlovka was hit by an air strike. I believe the strike was supposed to target city police building. The strike missed the building but, but did hit close by. There are three people dead and 7 wounded, as to who these people are, fighters or civilians. I don't have this information at this time.
[DOUBLEPOST=1402951427][/DOUBLEPOST]Нацисти испраќаат нацисти.

[DOUBLEPOST=1402951842][/DOUBLEPOST]СРОЧНО. Ополченцы освободили аэропорт Луганска
15.06.2014 - 01:06
Как сообштајут источники из Луганска, освобожден луганскиј аэропорт, которыј в последние месјацы превратилсја в укрепленнују базу сил киевској хунты.

По некоторым данным, подразделенија нацгвардии, находившиесја в рајоне аэропорта, сдались представителјам народного ополченија.

Как известно, после того, как ополченцам удалось сбить военно-транспортныј Ил-76 над луганским аэропортом. там вспыхнул бој между днепропетровскими десантниками, поднјавшими россијскиј триколор, и боевиками нацгвардии.

Как сообштајут в Сети, по позицијам ополченија под Счастьем каратели по-прежнему ведут огонь из гаубиц.

Читајте нас в Фејсбуке, ВКонтакте и в Твиттере[DOUBLEPOST=1402952523][/DOUBLEPOST][DOUBLEPOST=1402952702][/DOUBLEPOST][DOUBLEPOST=1402952933][/DOUBLEPOST]Слика од остатоците на погодениот товарен авион Илјушин.
[DOUBLEPOST=1402953573][/DOUBLEPOST]
Ko god misli da Rusija gubi u Ukrajini ne razume pravila igre
13/06/2014

Piše: Stiven Volt

Ko pobeđuje u ratu za Ukrajinu? Uprkos nastavku problema u istočnim oblastima, u poslednje vreme neki prominentni komentatori nude veoma veseli prikaz tamošnjih događaja. Prvi od njih je predsednik Barak Obama, koji je prošle sedmice u govoru diplomcima na Vest pointu naveo američko ponašanje u ukrajinskoj krizi kao primer uspeha multilateralne diplomatije. Po njemu je „mobilizacija svetske javnosti i međunarodnih institucija poslužila kao protivteg ruskoj propagandi, ruskoj vojsci na granici i naoružanim grupama“. I, mada „još nije gotovo“, Obama tvrdi da je ovo „dalo šansu narodu Ukrajine da izabere svoju budućnost“.

Drugi primer optimizma dolazi od kolumniste Njujork tajmsa Toma Fridmana (Tom Friedman), koji je 27. maja proglasio da je Putin „trepnuo“ i da je ruski predsednik „gotovo u svemu pogrešio“.

Prema Fridmanu, „Putinova otimačina Krima oslabila je rusku privredu, donela Kini unosan dogovor za gas, oživela NATO, navela Evropu da se odvikne od ruskog gasa i počela raspravu širom Evrope o povećanju troškova odbrane“. Samozadovoljno zaključuje: „Zemlja koju Putin danas najviše ugrožava je Rusija“.

U ovim optimističkim procenama postoji tračak istine u smislu da je Rusija platila cenu za svoje nedavne postupke. Obama i Fridman su u pravu kad kažu da Rusija nije ogromna geopolitička pretnja kakvom su je neki jastrebovi predstavljali kada je preuzela Krim. Ali i Obami i Fridmanu promakli su pravi – i potpuno normalni – motivi Putinovog ponašanja.

PUTINOVE POBEDE

Nema tu ništa tajanstveno: Putin je bio spreman na visoku cenu jer se radilo o vitalnim interesima Rusije. Kladim se da Putin smatra da je u celoj stvari ipak na dobitku. Pogledajte samo šta je sve postigao za proteklih par meseci.

Prvo, odložio je na duže staze ideju daljeg proširenja NATO. Možda zauvek. Rusija se protivila maršu NATO na istok otkad je počeo sredinom devedesetih, ali nije mogla ništa da učini da ga spreči. Kratki rat 2008. sa Gruzijom bio je Putinov prvi pokušaj povlačenja crvene linije i značajno je oborio entuzijazam za proširenje. Ovaj put je Putin jasno dao do znanja da će svaki budući pokušaj uvlačenja Ukrajine u NATO ili čak EU imati za posledicu čvrst ruski odgovor i verovatno dovesti do raspada zemlje.

Drugo, Putin je obnovio rusku kontrolu nad Krimom, što je izuzetno popularno kako među većinom stanovnika Krima tako i među većinom Rusa. Preuzimanje je imalo kratkoročnu cenu (uglavnom blaže ekonomske sankcije), ali je takođe obezbedilo rusku kontrolu nad pomorskom bazom u Sevastopolju i omogućiće Rusiji pristup crnomorskim izvorima nafte i gasa vrednim trilione dolara. SAD i Evropa mogu da blokiraju razvoj tih izvora jačim sankcijama, ali je verovatnije da će sankcije popustiti kako se situacija u Ukrajini bude smirivala. A, ako Rusija odluči da počne sa iskopavanjem, šta će SAD da urade – da pošalju Šestu flotu da ih spreči?

Treće, Putin je podsetio rukovodstvo Ukrajine da ima mnogo načina da im zagorča život. Bez obzira šta oni hteli, u interesu im je da održavaju barem pristojne odnose sa Moskvom. Novi predsednik Ukrajine Petro Porošenko izgleda da je shvatio poruku. Pre izbora je izjavio za Vašington post: „Neće biti moguće da stvorimo bezbednost bez direktnog dijaloga sa Rusijom“. Posle preuzimanja dužnosti obrazložio je da želi da proširi ukrajinske privredne veze sa Evropom – što je neophodno za bilo kakvu reformu njene problematične privrede – ali namerava da poboljša odnose i sa Rusijom.

FRIDMANOVE ZABLUDE

Četvrto, Fridmanova priča o „oživljavanju“ NATO je u najboljem slučaju lep san, a u najgorem čista fantazija. Alijansa jeste poslala nekoliko borbenih aviona na istok da uteši baltičke članice a tokom posete Poljskoj ove nedelje Obama je ponudio standardnu verbalnu podršku i obećao milijardu dolara investicija u odbrambene mere. Ali Poljaci izgleda nisu zadovoljni i traže veću zaštitu od SAD; po svemu sudeći, hteli bi veliku vojnu bazu NATO na svojoj teritoriji. Kriza je između ostalog podsetila posmatrače da širenje NATO nikada nije bilo zasnovano na ozbiljnoj računici interesa i sposobnosti. SAD i saveznici jednostavno su pretpostavili da nikad neće morati da poštuju obavezu iz Člana 5 da brane nove članice NATO. Ne mislim da Rusija namerava da se dalje širi, ali nikada nije bilo više sumnje u mudrost širenja NATO.

Fridman takođe veli da Evropljani sada raspravljaju o povećanju potrošnje na vojsku, kao da od tih diskusija Putin ima nesanicu. Naprotiv, evropske članice NATO već godinama pričaju o povećanju potrošnje na vojsku, ali se ta potrošnja stalno smanjuje.

Konačno, Fridman misli da je Rusija potpisala 30-godišnji sporazum sa Kinom o trgovini gasom, vredan 400 milijardi dolara, iz očajanja i da je u pitanju loš posao. Ni slučajno: iako je Kina pristala na kupovnu cenu nešto nižu od evropske, to je opet dva puta više nego što plaćaju članice Zajednice Nezavisnih Država, pa će Gasprom ipak dobro da zaradi. Što je još važnije, sporazum jača rusko-kineske privredne odnose i obezbeđuje Gaspromu raznovrsniju klijentelu. To će im omogućiti da oštrije pregovaraju sa drugima. Možda je Putin bio više voljan da pregovara zbog zapadnih sankcija, ali je to svejedno pobeda za njega.

Da rezimiramo: Putinovi manevri izgledaju kao poraz samo ako mislite da mu je cilj bio da rasparča Ukrajinu ili obnovi Sovjetski Savez. Ali, ako mislite da je njegov cilj bio da spreči Ukrajinu da uđe u američku „interesnu sferu“ u Evropi, onda je njegovo ponašanje tokom krize spretno, nemilosrdno i uspešno.

Drugim rečima, Putinovo prećutno priznanje nedavnih ukrajinskih izbora i ostale mere za smirivanje situacije nisu primer njegovog popuštanja pred udruženim pritiskom Zapada, već spuštanje lopte jer je već ostvario sve što je hteo i dobio sve što je mogao da očekuje.

Putin nije „trepnuo“, samo je znao kad da završi partiju.

Stiven Volt (Stephen M. Walt) je profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Harvard

(Foreign Policy / Stanje stvari, sa engleskog preveo: Nebojša Malić)
[DOUBLEPOST=1402953697][/DOUBLEPOST]
Стрелков: за месец дана смо ликвидирали више од сто Јенкија
11.06.2014. - Пале и газе све пред собом

Према изјавама министра одбране Доњецке републике, за месец дана борби на територијама народних република ликвидирано је преко сто држављана САД-а, већином плаћеника.

Редовни извештаји Игора Стрелкова указују да су током периода активних борби силе народне војске ликвидирале више од сто Американаца. Успели су да ликвидирају доста сарадника ЦОА, плаћеника из Приватних војних агенција (ПВА).

„За месец дана борбе на територији Доњецке и Луганске народне републике ликвидирано је више од сто американаца, и то: 25 сарадника ЦОА (13 убијених, 12 тешко рањених) и 70 плаћеника. Приватна војна компанија „ASBS Othago“ је изгубила 8 људи (снајпериста), ПВА „Грејстон“, „Хелоу Траст“, „Академи“ – 64 човека“ – саопштава прес-центар Доњецке републике.

Раније је Стрелков истицао, да генералну координацију и управљање војним јединицама Украјине врше страни специјалисти.

„Њихова машина (украјинска армија, прим. ред.) се не може зауставити, али сада њоме управљају компетентни момци преко океана. И ти момци сад шибају ту разваљену машину да иде напред, да пали и гази све пред собом“ – каже један од проруских лидера.

Уз то је Стрелков са жаљењем додао да власти РФ као и пре гледају на проруске регионе као на „део Украјине који се дигао“ и желе да помогну. За разлику од односа „прекограничних партнера“ према самопроглашеним властима у Кијеву.

„Или ће Новорусија бити у целини предата, или ће морати да се ратује за њу свим силама. Трећег нема – све остале могућности су успешно, мада уз гађење прошли кроз пробаву“ – сматра Игор Стрелков.

Последно уредено:
M

Mario Gómez

Гостин
Колку е очигледно дека Украина не е моментално во рацете на Украинците тука на американските служби, се се прави да се испровоцира воен конфликт. Сеа најпаметно е да се снабдат борците со некое посериозно оружје пошто ќе има посилни удари.

R

Rigel Kent

Гостин
@SparroW , коментар на видеово ???

Ми се гади од Руслана и другите во студиото , поканиле и членови на Десен Сектор . :гомце:

Kajgana Shop

На врв Bottom