Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    744
Член од
9 јуни 2009
Мислења
194
Поени од реакции
78
[DOUBLEPOST=1403298980][/DOUBLEPOST][DOUBLEPOST=1403299792][/DOUBLEPOST]
Фактички гледано Украјина је под контолом САД.

Зато је врло важно да се зна да је та територија окупирана од стране САД. Ту је изузета Донбас који се бори против фашистичке власти из Кијева.

Украјина је сада окупирана од стране САД и НАТО пакта. Они намеравају да читаву Украјину мобилишу и поведу у рат против Русије. И то тако што ће прво дисциплиновати своје становништва а затим да га усмере у рат против Русије, Евроазије, Кине и целе Европе.
Врло је битно да сви заједно схватимо да кијевска власт није самостална и да је марионета САД. Порошенко није добио изборе у Украјини а добио је једва 40% гласова.
Украјинска тајна служба је под потпуном контролом ЦИА-е.
Морамо видети како ту земљу да ослободимо. САД користе медије у Украјини и шире нацистичку психозу а уз помоћ украјиниских нациста хоће да изазову 3 и 4.СР. Ако се узме да је 3.СР био хладни рат онда хоће да изазову 4.СР
Велико питање је разлог зашто је САД окупирала Украјину у зашто хоће да производе нови нацизам. Све то служи да произведу рат против Русије а самим тим и рат у целој Европи.
Овај рат није само против Русије него рат против целе Европе, Евроазије и Кине.
САД је профитирао из 1 и 2 СР. Сви ратови који су се дешавали на тлу Европе били су привредни ратови и служили су само за богаћење САД чиме су они постали привредно чудо. Рат је и против Кине, Евроазије а САД прети да ће поставити војне и атомске системе у Јапану, Филипинима.....
Ми морамо објавити рат против фашизма и морамо да формирамо нову противратну и противфашистичку коалицију.[DOUBLEPOST=1403300334][/DOUBLEPOST]13:47 / 20.06.2014 Псаки назвала туристами украинских беженцев под Ростовом
По словам представителја Госдепа США, в этом россијском регионе прекрасныј лечебныј горныј воздух.[DOUBLEPOST=1403301007][/DOUBLEPOST]Донецкие ополченцы захватили 221 танк и 288 БТРов
20.06.2014 15:25

Ополченцы непризнанној Донецкој народној республики взјали под контроль танковују базу украинској армии в Артемовске.

"Ночьју взјата танковаја база в Артемовске в тридцати километрах от Славјанска. В нашем распорјажении теперь 221 танк, 288 БТРов, 12 самоходных артиллеријских установок, 18 "Градов", 183 БМП, 12 минометов", — приводит "Интерфакс" слова руководителја информационного центра "југо-Восточныј фронт" Константина Кнырика.

Отметим, что ранее украинские силовики атаковали поселки Семеновка и Николаевка. Бои накануне шли и у города јамполь. Позиции ополченцев обстреливали из установок залпового огнја "Град". По данным сил самообороны, им удалось подбить украинскиј танк, четыре машины десанта и штурмовик Су-25.

Последно уредено:
Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
не знам дали било

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.348
Поени од реакции
7.102
[DOUBLEPOST=1403298980][/DOUBLEPOST][DOUBLEPOST=1403299792][/DOUBLEPOST]
Фактички гледано Украјина је под контолом САД.

Зато је врло важно да се зна да је та територија окупирана од стране САД. Ту је изузета Донбас који се бори против фашистичке власти из Кијева.

Украјина је сада окупирана од стране САД и НАТО пакта. Они намеравају да читаву Украјину мобилишу и поведу у рат против Русије. И то тако што ће прво дисциплиновати своје становништва а затим да га усмере у рат против Русије, Евроазије, Кине и целе Европе.
Врло је битно да сви заједно схватимо да кијевска власт није самостална и да је марионета САД. Порошенко није добио изборе у Украјини а добио је једва 40% гласова.
Украјинска тајна служба је под потпуном контролом ЦИА-е.
Морамо видети како ту земљу да ослободимо. САД користе медије у Украјини и шире нацистичку психозу а уз помоћ украјиниских нациста хоће да изазову 3 и 4.СР. Ако се узме да је 3.СР био хладни рат онда хоће да изазову 4.СР
Велико питање је разлог зашто је САД окупирала Украјину у зашто хоће да производе нови нацизам. Све то служи да произведу рат против Русије а самим тим и рат у целој Европи.
Овај рат није само против Русије него рат против целе Европе, Евроазије и Кине.
САД је профитирао из 1 и 2 СР. Сви ратови који су се дешавали на тлу Европе били су привредни ратови и служили су само за богаћење САД чиме су они постали привредно чудо. Рат је и против Кине, Евроазије а САД прети да ће поставити војне и атомске системе у Јапану, Филипинима.....
Ми морамо објавити рат против фашизма и морамо да формирамо нову противратну и противфашистичку коалицију.[DOUBLEPOST=1403300334][/DOUBLEPOST]13:47 / 20.06.2014 Псаки назвала туристами украинских беженцев под Ростовом
По словам представителја Госдепа США, в этом россијском регионе прекрасныј лечебныј горныј воздух.[DOUBLEPOST=1403301007][/DOUBLEPOST]Донецкие ополченцы захватили 221 танк и 288 БТРов
20.06.2014 15:25

Ополченцы непризнанној Донецкој народној республики взјали под контроль танковују базу украинској армии в Артемовске.

"Ночьју взјата танковаја база в Артемовске в тридцати километрах от Славјанска. В нашем распорјажении теперь 221 танк, 288 БТРов, 12 самоходных артиллеријских установок, 18 "Градов", 183 БМП, 12 минометов", — приводит "Интерфакс" слова руководителја информационного центра "југо-Восточныј фронт" Константина Кнырика.

Отметим, что ранее украинские силовики атаковали поселки Семеновка и Николаевка. Бои накануне шли и у города јамполь. Позиции ополченцев обстреливали из установок залпового огнја "Град". По данным сил самообороны, им удалось подбить украинскиј танк, четыре машины десанта и штурмовик Су-25.
3 милиони глупости од некој шо си нема работа...........Украина претставена како Германија 1941ва :tapp: утре Русија ако влезе воено во Украина ако запнат ќе им треба максимум 7 дена за целосна окупација и пад на оваа поделена Украина која не може да поврати региони со цела своја сила а не пак нешто повеќе...........ќе јуришале на Русија,Европа и Индокина муахахахахах

Член од
23 март 2005
Мислења
284
Поени од реакции
133
3 милиони глупости од некој шо си нема работа...........Украина претставена како Германија 1941ва :tapp: утре Русија ако влезе воено во Украина ако запнат ќе им треба максимум 7 дена за целосна окупација и пад на оваа поделена Украина која не може да поврати региони со цела своја сила а не пак нешто повеќе...........ќе јуришале на Русија,Европа и Индокина муахахахахах
Кој живеел меѓу Русите и си имал работа со нив може во потполност да ги разбере Украинците. Рускиот национализам и шовинизам е легална работа во Русија. Таму никој нема потреба да урла „Русија и Русите над све“ ... Наназад годините и вековите покорени се „стотина народи“ и неруски територии и ставени во состав на руската империја, извршена и се врши и ден денес асимилација на безброј неруски , несловенски или други словенски народи. Во таканаречената руска федерација неруските народи живеат на поголем простор одколку просторот на кој живеат Руси. Но кога некој друг народ поминува низ национал романтизам и сака да створи држава на истите принципи на кои е створена Русија , тогаш Русите ги нарекуваат тие народи фашисти. итн...

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.105
Поени од реакции
13.425
Кој живеел меѓу Русите и си имал работа со нив може во потполност да ги разбере Украинците. Рускиот национализам и шовинизам е легална работа во Русија. Таму никој нема потреба да урла „Русија и Русите над све“ ... Наназад годините и вековите покорени се „стотина народи“ и неруски територии и ставени во состав на руската империја, извршена и се врши и ден денес асимилација на безброј неруски , несловенски или други словенски народи. Во таканаречената руска федерација неруските народи живеат на поголем простор одколку просторот на кој живеат Руси. Но кога некој друг народ поминува низ национал романтизам и сака да створи држава на истите принципи на кои е створена Русија , тогаш Русите ги нарекуваат тие народи фашисти. итн...
Bullshit. Не негирам дека има националистички групи во Русија,но и да се тврди дека сите Руси и цела Русија е црна дупка на светов дека се примитивци, народ со ниски морални вредности,земја на самохрани мајки и пјаници не е објективно.
Посебно сега откако ти го прочитав постот за тоа како е во Русија си викам овој којзнае кај бил, во некој гулахак во Сибир.
Најчесто проблематични се народите од Кавказот, кои се во 99% криминалци.
Очигледно имаш некои дисторзии во психата кога станува збор за Русија.

Еве една мала компарација со лулката на демократијата Америка. Бев пред 2 лета и видов баш какви се односите меѓу црнците и белците. Посебно црнечките гета се за пофалба, на другарот на сред улица му го украдоа новчаникот што треба јас сега да тврдам дека Америка е земја на лоповите?

Имаш големи предрасуди кон Русија како земја и како русите како народ, иако тврдиш дека си бил таму.
Тотална погрешна слика имаш претставено тука за Русија(искрено се сомневам дека некогаш и си ја посетил Русија).

Русија ги нарекува фашисти, Бандеровците кои си се истакнаа во Украина, а не Украинскиот народ. Ги мешаш лончињата.

Член од
23 март 2005
Мислења
284
Поени од реакции
133
Зборуваш и сонуваш како јас пред 6 години , имено со романтични предрасуди поради разбирливи комплекси доколку си Македонец, а особено Србин. А доколку имаш руска крв тогаш и нема што да се дискутира, затоа што многу типично за Рус никогаш да не признава вина, грешка , а камоли да биде отворено самокритичен ... Во Русија сум боравел преку 3 години во Москва , еден месец во Новосибирск , исто така и во Ростов на Дон и неколку пати во Јарослав. Познавам преку стотина Руси i Рускињи , сум живеел со нив , родендени , свадби, раводи, превари... ај да не продолжувам :) а познавам и по некој кавказец , Арменец , Азерјбеџанец, Татар, Мордовјанин.

Се , ама се , дословно се што сум кажал и напишал за Русија и Русите е точно и потполно објективно.

Сите тие народи, а верувај не си свесен колку и се какви има, кои живеат во Русија и имат свои републики, автономни области се народи кои сеуште не се разбудиле и на кои им претстои национал романтизмот.

Омрзнато ми е да пишувам, но ако доволно ме испровоцираат , па да седнам да пишувам случки, настани, богами нормален, културен и конзервативно воспитан човек ќе му се згрози, а не дај Боже па со свои очи да го гледа и да го доживее.

Русите (не власта) веќе не ги нарекуваат Украинците само Хохли, туку фашисти сите оние Украинци кои не сакаат да живеат под руска чизма и се борат за тоа Украина да не се расцепи и раздели.

а зборот Славјани , бла бла го употребуваат само тогаш кога ќе им пукне филмот на другите Славјани од нивната арогантност ... а всушност треба да си ги покриваат главите од срам.

Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
10.352
Поени од реакции
18.453
Многу глеаш субјективно со тоа што си живеел таму,па да глеам по случки и од нас самите ќе ми се згрози.Тука има само броба за интерес,и ги разбирам и украинците дека емоционално се у право.Не може некој да ме убеди дека Русија не беше таа која ја запали граѓанската војна во Украина,исто како што западот ги има свртено самите украинци против русите.Небитно кој ги закрвил,си имаат украинците право да си бираат што ќе прават,Нато Еу и тн.
Жално е само што катастрофално го изиграа ова,омразата ги заслепува луѓето и штета што немаат лидерство што ќе гледа рационално да ја води државата.Настрана што русите изгубија уште една земја во која имаа влијание,украинците од ова никад нема да се опорават.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.348
Поени од реакции
7.102
јас би рекол будали и едните и другите излегоа и тоа насамарени в крај.............ги тркалаат од двете страни како сакаат,ако беше Русија решена да го брани својот народ ќе го окупираше без проблем овој дел од Украина за 24 часа,а украинските војници ќе се предадеа по гарнизоните каде се распоредени

џабе гинат луѓе секојдневно и жалосно,слично како Југославија дефинитивно

Член од
9 јуни 2009
Мислења
194
Поени од реакции
78
3 милиони глупости од некој шо си нема работа...........
Па, ако е веќе бесполезно дејствувањето овде, пиши до уредниците да се затвори темава.

...Омрзнато ми е да пишувам, но ако доволно ме испровоцираат , па да седнам да пишувам случки, настани, богами нормален, културен и конзервативно воспитан човек ќе му се згрози, а не дај Боже па со свои очи да го гледа и да го доживее. ...
Тогаш, чуму ти е тоа искуство?
Би ти бил благодарен ако го споделуваш овде или на друга тема на форумов.

Многу глеаш субјективно со тоа што си живеел таму,па да глеам по случки и од нас самите ќе ми се згрози.Тука има само броба за интерес,и ги разбирам и украинците дека емоционално се у право.Не може некој да ме убеди дека Русија не беше таа која ја запали граѓанската војна во Украина,исто како што западот ги има свртено самите украинци против русите.Небитно кој ги закрвил,си имаат украинците право да си бираат што ќе прават,Нато Еу и тн.
Жално е само што катастрофално го изиграа ова,омразата ги заслепува луѓето и штета што немаат лидерство што ќе гледа рационално да ја води државата.Настрана што русите изгубија уште една земја во која имаа влијание,украинците од ова никад нема да се опорават.
Русите не ја запалија Украина. Нацистите во Одеса покажаа дека не сакаат да дозволат демократија и разговори за можна федерализација..
А имаат ли право да бидат правилно информирани? А имаат ли право политички да се изорганизираат, без замешателство од олигарсите и знаеш-кои?
Русија мајсторски дејствува. А ти не ја читаш темава. Ова е неколкупати одлично објаснето порано. Секако, имаш право да не се согласиш со истото.
Украина не може да преживее без рускиот пазар. Зар не знаеш дека договорот со ЕУ предвидува затворање на огромен дел од украинското стопанство (баш како при нашата "приватизација")? Украина веќе е со најмал БДП по жител од сите поранешни републики на СССР (не сум сигурен само за Ерманија). САД и ЕУ сакаат Украина да падне во стечај, па ефтино (или без пари) да ја лапнат целата.

јас би рекол будали и едните и другите излегоа и тоа насамарени в крај.............ги тркалаат од двете страни како сакаат,ако беше Русија решена да го брани својот народ ќе го окупираше без проблем овој дел од Украина за 24 часа,а украинските војници ќе се предадеа по гарнизоните каде се распоредени

џабе гинат луѓе секојдневно и жалосно,слично како Југославија дефинитивно
И ти не ја читаш темава. И, кој дел од Украина да биде ослободен од Русија, кога цела Украина е дел од Русија?
А Русија не е САД и Обединетото Кралство.
Тоа се две различни цивилизации (ако можеме САД и ОК да ги наречеме цивилизирани).
Гинат луѓе во Украина бранејќи не` и тебе и мене од нацизмот.
Ете затоа сум на темава и придонесувам на неа. Барем со толку да им возвратам, за жртвите што ги прават за човештвото.
...за да го ширам нивното искуство, за да не бидат нивните страдања попусти.

И... затоа што и јас сум дел од семејство на прогнати. Не бегалци, ами изгонети.
Изгонети пред фашистичката закана дека нема да остават преживеани... додека американските и англиските авиони сееја напалм по македонските и влашките села во Беломорјето.

Слава на народот и хероите од Новорусија!!!

Последно уредено:
Член од
26 септември 2012
Мислења
8.348
Поени од реакции
7.102
абе дете ОСЛОБОДУВАЊЕ и ОКУПИРАЊЕ се два различни поими,не ти реплицирам повеќе

е ова со англичаните и напалмот го видов покасно,морам за тоа...........секоја генерација - своја борба,и додека тие генерации се бореа против тугинци,јас и повеќето што се на форумот треба да се бориме со нашинци за да заличи ова на држава т.е. татковина,мое и твое место за живот...................ако твоите страдале некогаш за туѓи национални интереси,сега ние страдаме денес од НАШИТЕ.............тебе нешто ти е в крпче врзано и како ти чини така си гледаш многу очигледно е тоа

Член од
17 август 2011
Мислења
10.352
Поени од реакции
18.453
Русите не ја запалија Украина. Нацистите во Одеса покажаа дека не сакаат да дозволат демократија и разговори за можна федерализација..
А имаат ли право да бидат правилно информирани? А имаат ли право политички да се изорганизираат, без замешателство од олигарсите и знаеш-кои?
Русија мајсторски дејствува. А ти не ја читаш темава. Ова е неколкупати одлично објаснето порано. Секако, имаш право да не се согласиш со истото.
Украина не може да преживее без рускиот пазар. Зар не знаеш дека договорот со ЕУ предвидува затворање на огромен дел од украинското стопанство (баш како при нашата "приватизација")? Украина веќе е со најмал БДП по жител од сите поранешни републики на СССР (не сум сигурен само за Ерманија). САД и ЕУ сакаат Украина да падне во стечај, па ефтино (или без пари) да ја лапнат целата.

Слава на народот и хероите од Новорусија!!!
Ја имам цела тема прочитано,уште коа беше за маидан 10тина страни.Само не коментирам.
Мое мислење се гине за територија,не за права за јазик(ова ме посеќа на 2001 кај нас).Не ги обвинувам,според мене локалните руси таму се најголеми жртви во целата ситуација али ако сакаше путин ќе ги згаснеше сите тие протести.
Не си ме разбрал мислев за украинското раководство.Русија делува мајсторски за тоа што го има,не викам не.Само што противникот има боље карти уште на почеток(мислам за западот).
И за последново,можела или не можела да преживее Русија не треба да се меша таму.Демек ја знам што е најбоље за вас па ако не се сложувате правам инвазија:icon_lol:Остај ги нека видат кај им е боље па ако не чини ќе си се вратат у руската свера.Ова нормално не е како се води политиката,бидејки русија губи многу од една ваква авантура на украинците па ете се погрижија да не пројдат неказнето.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Кој живеел меѓу Русите и си имал работа со нив може во потполност да ги разбере Украинците.
Ако така гледаме, тогаш и кој живеел меѓу Украинците и си имал работа со нив може во 99% да го преслика твојот коментар за Русите.

Плус, прашање на лична перцепција е тоа што ти си го искусил.

Рускиот национализам и шовинизам е легална работа во Русија. Таму никој нема потреба да урла „Русија и Русите над све“ ... Наназад годините и вековите покорени се „стотина народи“ и неруски територии и ставени во состав на руската империја, извршена и се врши и ден денес асимилација на безброј неруски , несловенски или други словенски народи. Во таканаречената руска федерација неруските народи живеат на поголем простор одколку просторот на кој живеат Руси. Но кога некој друг народ поминува низ национал романтизам и сака да створи држава на истите принципи на кои е створена Русија , тогаш Русите ги нарекуваат тие народи фашисти. итн...
Не е рускиот национализам или империјализам патентиран продукт, истите особини ги има во различна дозираност кај сите големи па и помали народи.

По правило, ниту една империја или моќна држава не била создадена благодарение на политика на општо народни бенефити.
Јас не познавам една земја која би била етнички, социјално, религиозно или културно хомогена ако тоа е рецептот за да се избегнат истите природни судири.

Завршија времињата кога териториите се освојуваа со маршеви и борба гради в гради, ако повторно почне да се руши воспоставената рамнотежна тогаш се враќаме во нулта точка кога се’ ќе почне одново, но и за сите нас останати.
И јас пак поголеми шанси за успех ќе им дадам на поголемите народи.[DOUBLEPOST=1403396406][/DOUBLEPOST]Обично избегнувам српски преводи ама исклучок за размисла, текстот е од рускиот историчар Николај Стариков:

Одговор свима који критикују Путина да је издао руски југоисток Украјине

АМЕРИКАНЦИ СУ ЗАПАЛИЛИ УКРАЈИНУ ДА БИ ВАТРОМ ЊЕНОГ ПОЖАРА
ДО ТЕМЕЉА СПАЛИЛИ ЧИТАВ РУСКИ СВЕТ

.. За уплитање у ратни конфликт у којем одмах изгледаш као агресор, без савезника, без крајњег циља, са изгледом на моменталне унутрашње тешкоће - треба бити прави идиот, а не разуман политичар.

И најважније: ако мислите да ћете и тај рат гледати на телевизији, онда много грешите! У најбољем случају слушаћете га преко радија садећи кромпир по њивама, а у најгорем - гледаћете га својим очима седећи у рову. ...

http://fakti.org/rossiya/medija-menju/odgovor-svima-koji-kritikuju-putina-da-je-izdao-ruski-jugoistok-ukrajine

Последно уредено:

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.105
Поени од реакции
13.425
@Bratot
За Перун директно му го посочив моето искуство со Русија, исто така преку субјективни искуства, но му реплицирав во темата за Русија во оделот патувања. Би те замолил и неоговото моислење ако можеш да го преместиш таму.
Али овој Спароу каков русофоб.
Па не ми е ни чудно што се пронајдува во политиката на Америка, претпоставувам идол му е Џен Псаки:P

Него мене ова ме зачуди малце, очекував малце објеткивност од Северните нордиски народи.

БJОРН ДИТЛЕФ НИСТАД, НОРВЕШКИ ПРОФЕСОР ПО ИСТОРИЈА ЗА „ДНЕВНИК“

ОСТАНАВ БЕЗ РАБОТА ПОРАДИ ПОДДРШКАТА ЗА РУСИЈА

Нели таа Европа подржуваше разлики?
Значи до таа крајност одат дури можат да дозволат сексуална педофилија,зоофилија и некрофилија а доколку поджуваш Руски став веднаш те кастрираат.

Ах и да линков што го постави, го имав ставено пред некој ден во оригинална верзија,руска пишана форма. Добро е што најде превод(y)

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
И за последново,можела или не можела да преживее Русија не треба да се меша таму.Демек ја знам што е најбоље за вас па ако не се сложувате правам инвазија:icon_lol:Остај ги нека видат кај им е боље па ако не чини ќе си се вратат у руската свера.
Колку што можат сега Бугарите(на пример)да се вратат онаму кај што им беше подобро.
Тргнат ли таму накаде што се упатиле враќање,тешко.[DOUBLEPOST=1403418936][/DOUBLEPOST]
Џабаров: Русија сакаат да ја вовлечат во војна со братски народ
1:21 22 jуни 2014
Русија мора да ги вклучи институтите на ООН, Советот за безбедност, ОБСЕ во истрагата на ситуацијата во Украина, изјави во саботата за РИА Новости претседателот на комисијата за мониторинг на ситуацијата во Украина во Советот за Федерацијата, Владимир Џабаров.

„Последните чекори на Украина, вклучувајќи го и минофрлачкиот напад на нашиот граничен премин, покажуваат дека сакаат да нѐ вовлечат во војна со братски народ, што е апсолутно неприфатливо“, изјави парламентарецот. Тој истакна дека украинското раководство сака внатрешниот конфликт да го претвори во меѓународен. „Тоа воопшто не смее да се дозволи, и затоа следеше остра реакција на МНР на Русија за овие случувања“, изјави сенаторот.

Тој истакна дека некои вжештени глави сега повикуваат на нападот да се одговори со напад, „но тоа ќе биде катастрофа“ – зар таква реакција да имаме кон братски народ?

Коментирајќи го мировниот план на претседателот на Украина, Петро Порошенко за прекин на огнот, политичарот истакна дека од устата на новоизбраниот претседател повеќепати се слушале убави зборови, „но за жал, зборовите не коинцидираат со постапките“.
http://mk.rbth.com/news/2014/06/22/dzabarov_rusija_sakaat_da_ja_vovlecat_vo_vojna_so_bratski_narod_34615.html

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom