Ауфвидерзен Македонијо!

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299
А тие што сте надвор од Македонија ви е криво кога ќе дојдете тука кај вашите роднини, тие да ве изненадат дека поседуваат Iphone 5s, или BMW M5, Мора да ги оправдате очекувањата у странство сте и побогати сте :),

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.811
А тие што сте надвор од Македонија ви е криво кога ќе дојдете тука кај вашите роднини, тие да ве изненадат дека поседуваат Iphone 5s, или BMW M5, Мора да ги оправдате очекувањата у странство сте и побогати сте :),
Ne naprotiv se cudime na nivnata glupost i navinost vo obid da dokazat nesto sto ne se...odnosno deka se bogati! A doma cekaat da svetne sijalickata za eftina struja da mozat bojler da ukucat! BMW dizel so kuka otpozadi ...fala ne!

doorsi

Баџанак
Член од
26 мај 2014
Мислења
172
Поени од реакции
234
Не ми е криво тоа, криво ми беше лани кога другарот првенец на генерација ме служеше. Јебем ти и кафе и се.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Не ми е криво тоа, криво ми беше лани кога другарот првенец на генерација ме служеше. Јебем ти и кафе и се.
Za tolku go biva, jaka muda ako bil prvenec koga e so dve levi race. Da e nadvor verovatno klozeti ke cisti, ni za kelner nema da go stavat.[DOUBLEPOST=1402586617][/DOUBLEPOST]
Ne naprotiv se cudime na nivnata glupost i navinost vo obid da dokazat nesto sto ne se...odnosno deka se bogati! A doma cekaat da svetne sijalickata za eftina struja da mozat bojler da ukucat! BMW dizel so kuka otpozadi ...fala ne!
Pa dobro, ako moze da se zastedi zosto da ne. Zato pa imaat za kafinja od po 120 denara u toa elitnite kafici.:D
Na zapad pa koga ke ti ja lupnat kirijata nema beganje, kako da se svrtis gazot ti e pozadi. Pečenzi.

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
Валво алал да ти е. Кој го бива си го бива и дома и надвор. Надвор има повеќе можности да но и дома е најубаво. Како постар богами секоја чест за твојот бизнис. Ако не е тајна што мислиш дали во МК може да се заработува ?

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.811
Pa dobro, ako moze da se zastedi zosto da ne. Zato pa imaat za kafinja od po 120 denara u toa elitnite kafici.:D
Na zapad pa koga ke ti ja lupnat kirijata nema beganje, kako da se svrtis gazot ti e pozadi. Pečenzi.
A demek kaj nas ako nemas pari za kirija nikomu nisto? Nego Vaki ti zenet deca?

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Валво алал да ти е. Кој го бива си го бива и дома и надвор. Надвор има повеќе можности да но и дома е најубаво. Како постар богами секоја чест за твојот бизнис. Ако не е тајна што мислиш дали во МК може да се заработува ?
Kako ne moze ? Na mene mi se vrtat 101 biznis vo glavata. Najvise pari ima vo trgovija so hrana ako znaes so da preprodades.

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Летово за првпат си доаѓам во Македонија откако заминав и да ти кажам право не ме боли тасета кој колку има или нема. Целта во животот не ми е да се мерам материјално со другите, или да ме интересира што мисли некој за тоа што и колку имам јас. Впрочем, Македонија е една од малкуте земји каде имањето најнов телефон е нешто на кое му се дава придонес и е знак на социјален статус и средство за фаќање девојки. На сите други места е тоа што и треба да биде - алатка за комуникација, интернет итн.

Ме мрзи да ти го цитирам мислењето од претходната страна. Никој не ме 'јава' таму кај што сум. Има моменти кога се чувствувам супериорен или инфериорен во споредба со некоја индивидуа, но тоа е според личните квалитети. Во никој случај моето етничко потекло не е знак за супериорност, или па потеклото на некој друг да го сметам дека го прави подобар од мене. Ако ти така сметаш, налудничав си.

И по третпат ќе те замолам да ми наброиш што тоа што ние како нација го имаме направено што не први подобри од другите? Постојано вртиш наоколу без да дадеш концизен одговор.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.270
Поени од реакции
18.244
С

Се сложувам, а на кого ќе му ја оставиш државата после овие 20 или 30 години ?.
Тоа ми е ставот дека треба да се бориш за она што го имаш и да го направиш да биде подобро, а не само да бегаш и проблемот сам да се реши ;)
Доминантна сила во државава за 20 години се идиоти(и голем дел кој има корист од тоа) така да за 20 години државата ќе си остане на идиоти според некоја моја логика.Не е некаква моја одлука па ја да му ја оставам на некој.Немаат луѓето сила да се борат,еден живот имаат и гледаат како родителите си го потрошиле за да оправат нешто што поголемиот дел од народот нејке да се оправи.
Ќе излажам ако кажам дека не е убаво да живееш таму кај се си се родил меѓу твоите,али тоа ти е само еден од факторите за убав живот.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.782
Поени од реакции
12.251
Па основното, да знаеш дека си Македонец, да се кажеш дека си Македонец и да создаваш за Македонија;)
тоа нема да им ги одблокира сметките на 120.000 граѓани и над 60.000 фирми. Личната потрошувачка е многу намалена што е само по себе индикатор за сиромаштијата во која се наоѓаат.
А што ви смета што сум против отселување, што ви смета што сум бил надвор и сум се вратил и сум успеал тука во татковината, ви смета што не пишувам се лошо за Македонија и Македонците.:D
Се сложувам, а на кого ќе му ја оставиш државата после овие 20 или 30 години ?.
Тоа ми е ставот дека треба да се бориш за она што го имаш и да го направиш да биде подобро, а не само да бегаш и проблемот сам да се реши ;)
не знам во кој дел од Скопје или Македонија живееш, но македонците веќе се отселуваа и се отселуваат. Бегаат од нивните домови и маала каде се родени и израснати, пред се затоа што државата низ овие 2.5 децении нема ништо сторено да им го подобри секојдневниот живот или да им помогне да останат кај што се. Немаме велосипедски патеки, немаме базени, продавници за здрава храна, пицерии и сендвичари за нарачка, нормални ресторани, продавници за компјутери, трговски центри, дива дивина сме станати со нерамномерните државни инвестиции и урбанистичките планови. Најбитно нема безбедност.
Ако веќе се присилени да се отселат оттаму во некоја од "македонските населби" каде становите се поскапи од многу градови од ЕУ, зошто да не се отселат и во странство? Дури и во тие т.н. "македонски гета", го имаат истиот проблем со здравствениот, образовниот, социјалниот, правниот, банкарскиот и други системи и услуги во државата.

Последно уредено:

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
тоа нема да им ги одблокира сметките на 120.000 граѓани и над 60.000 фирми. Личната потрошувачка е многу намалена што е само по себе индикатор за сиромаштијата во која се наоѓаат.

не знам во кој дел од Скопје или Македонија живееш, но македонците веќе се отселуваа и се отселуваат. Бегаат од нивните домови и маала каде се родени и израснати, пред се затоа што државата низ овие 2.5 децении нема ништо сторено да им го подобри секојдневниот живот или да им помогне да останат кај што се. Немаме велосипедски патеки, немаме базени, продавници за здрава храна, пицерии и сендвичари за нарачка, нормални ресторани, продавници за компјутери, трговски центри, дива дивина сме станати со нерамномерните државни инвестиции и урбанистичките планови. Најбитно нема безбедност.
Ако веќе се присилени да се отселат оттаму во некоја од "македонските населби" каде становите се поскапи од многу градови од ЕУ, зошто да не се отселат и во странство? Дури и во тие т.н. "македонски гета", го имаат истиот проблем со здравствениот, образовниот, социјалниот, правниот, банкарскиот и други системи и услуги во државата.
Подобро од дома нема. Ако те бива ќе успееш. Ете тука жив пример е Валво. Претприемач е човекот и работи топ. Како што вика и он во Мк можеш да станеш инстант милионер а на запад повеќе време треба.

M

mordekaj

Гостин
Подобро од дома нема. Ако те бива ќе успееш. Ете тука жив пример е Валво. Претприемач е човекот и работи топ. Како што вика и он во Мк можеш да станеш инстант милионер а на запад повеќе време треба.
Абе чим за тебе некој шо работе без фирма,без давачки и даноци плаќање е успешен бизнисмен,сета е јасна. Тешко на Македонија со такви ко вас двајцата.

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
Абе чим за тебе некој шо работе без фирма,без давачки и даноци плаќање е успешен бизнисмен,сета е јасна. Тешко на Македонија со такви ко вас двајцата.
Извини а ти плаќаш даноци и давачки ??

Член од
22 мај 2014
Мислења
88
Поени од реакции
146
Извини а ти плаќаш даноци и давачки ??
Да бе друже, и такви будали не има. А тоа што тебе тоа те чуди што некој плаќа данок кажува се. Заради вакви работи ми се гади од оваа држава.

Kajgana Shop

На врв Bottom