Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Абе, важно е да нема забуни, нели.

Темава има прилично наивен наслов: Верувате ли во Господ?

Што е Господ? кој е тој Господ?

Да ме прашаш мене, јас би рекол дека авторот мислел на христијанскиот Бог, пошто тие го викаат Господ.

од друга страна, некој овде се обиде да го амортизира ставот на Ајнштајн во поглед на јудео-христијанскиот бог - Јахве.

За тој негов став мислам дека нема муабет - ВООПШТО (извини за големите букви)

Е, сега, ако ти под капата на Господ ги ставаш и земјотресите и креативната визуелизација и постоењето на „сила“ која е панрелигиска и слично, јас се осетив повикан да реагирам поради тоа што последниве не се квалитети екслкузивни на Јахве.

Те цитирав поради тоа што ми пречи кога некој се обидува (посредно или непосредно) да присвои (теизира) лик кој мене лично ми значи (Ајнштајн). Имам доста читано за и од човекот и сметам дека е крајно педерски некој него да го прави религиозен кога е повеќе од јасно дека од својата 15-та година не бил.

Едно е каква била перцепцијата за религиите пред 50 години, а сосем друго е каква е таа денес. Јас верувам дека на прашањето „Дали веруваш дека постои Бог каков што го опишуваат религиите?“ Ајнштајн би одговорил „НЕ.“

Тоа, Рокенрола, според денешната перцепција за Теизам-Атеизам, Ајнштајн би го ставила во оние вторите.

Се надевам дека ме разбираш.
Не, не те разбирам во следнава смисла. Јас не посочив никаде дека човекот бил теист или атеист. Цитирав негова многу добра мисла. Ако ме цитираш заради неа, подобајсни ја бујрум.
Ако ме цитираш зашто ти мислиш, дека посочувам на теизација, гледаш нешто што не е напишано, ниту алудирано. Мисла е, јасна, кратка и концизна.
И јас сум голем почитувач на личноста на Ајнштајн. Само што јас не се обидувам да го пикнам човекот ни во теистички ни во атеистички ќош. Самиот си кажал што мисли, а човекот е мртов за да се подобјасни поподробно. Впрочем доколку си почитувач на неговото дело, ќе ти било јасно дека човекот воопшто не сакал да го етикетираат и притоа да се објаснува на чија страна е, теистичка или атеистичка. Затоа немаш никакво право да толкуваш мисла на најголемиот ум на 20-тиот век. Тој сам по себе се изјаснил, доколку не сме го разбрале тоа е веќе друга работа. Најмногу што можеш е да го цитираш.

Навистина е тешка глупост, неговото име да се развлекува во било чија групација и (не)верување.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не, не те разбирам во следнава смисла. Јас не посочив никаде дека човекот бил теист или атеист. Цитирав негова многу добра мисла. Ако ме цитираш заради неа, подобајсни ја бујрум.
Ако ме цитираш зашто ти мислиш, дека посочувам на теизација, гледаш нешто што не е напишано, ниту алудирано. Мисла е, јасна, кратка и концизна.
И јас сум голем почитувач на личноста на Ајнштајн. Само што јас не се обидувам да го пикнам човекот ни во теистички ни во атеистички ќош. Самиот си кажал што мисли, а човекот е мртов за да се подобјасни поподробно. Впрочем доколку си почитувач на неговото дело, ќе ти било јасно дека човекот воопшто не сакал да го етикетираат и притоа да се објаснува на чија страна е, теистичка или атеистичка. Затоа немаш никакво право да толкуваш мисла на најголемиот ум на 20-тиот век. Тој сам по себе се изјаснил, доколку не сме го разбрале тоа е веќе друга работа. Најмногу што можеш е да го цитираш.

Навистина е тешка глупост, неговото име да се развлекува во било чија групација и (не)верување.
Сосем се сложувам. Доколку твојата намера навистина беше таква каква што е објаснета овде погоре, јас искрено се извинувам и ги повлекувам елабораците за (а)теизмот на Ајнштајн.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Сосем се сложувам. Доколку твојата намера навистина беше таква каква што е објаснета овде погоре, јас искрено се извинувам и ги повлекувам елабораците за (а)теизмот на Ајнштајн.
Хахахх вакво џубре како тебе :P
Да рече згрешив !
Отиде светов јок, сепак 2012 теоријата е точна по се изгледа ;)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Пошто денес е изгледа Ајнштајн-куоут-деј, еве уште по нешто од него во врска со темева - дали постои Господ?

The word god is for me nothing more than the expression and product of human weaknesses, the Bible a collection of honourable, but still primitive legends which are nevertheless pretty childish. No interpretation no matter how subtle can (for me) change this.

It was, of course, a lie what you read about my religious convictions, a lie which is being systematically repeated. I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it.

I have repeatedly said that in my opinion the idea of a personal God is a childlike one.

It seems to me that the idea of a personal God is an anthropological concept which I cannot take seriously.

За да нема забуна, нели, што мислел Ајнштајн во врска со Јахве, Кришна, Тор, Один, Митра, Шива, Венера, Посејдон и Дедо Мраз.

--- надополнето ---

Отиде светов јок, сепак 2012 теоријата е точна по се изгледа ;)
Не, не е точна. Фурката со 2012 е една од најдебилните армагедонски фурки што човештвото ја склепало.

Не се надевај - светот ќе го има уште долго. Нема бегање од него. Има да тераш додека не ти дојде времето за одење. А откога ќе си отидеш, СВЕ ОВА ОКОЛУ ТЕБЕ, ќе остане да постои долго после тебе.

...да си гризнеш од газот, кажи а? ;)

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Не, не е точна. Фурката со 2012 е една од најдебилните армагедонски фурки што човештвото ја склепало.

Не се надевај - светот ќе го има уште долго. Нема бегање од него. Има да тераш додека не ти дојде времето за одење. А откога ќе си отидеш, СВЕ ОВА ОКОЛУ ТЕБЕ, ќе остане да постои долго после тебе.

...да си гризнеш од газот, кажи а? ;)
Хахахах цитирај бе цели постови, вака изгледа дека ја подржувам теоријата за 2012. :P
А за тоа дека ке остане уште долго време не би се кладел, пошто шансите се 50:50 .
Слаб коефициент има, иако би сакал да потрае уште многу.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
А за тоа дека ке остане уште долго време не би се кладел, пошто шансите се 50:50
Тачно. 50/50. Или ќе се уништи или нема.

По оваа логика, све е 50/50. И бог (или го има или го нема) и живот на другите планети (или има или нема) и шизофренија (или си или не си). :P

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Тачно. 50/50. Или ќе се уништи или нема.

По оваа логика, све е 50/50. И бог (или го има или го нема) и живот на другите планети (или има или нема) и шизофренија (или си или не си). :P
Хахахх слабо ти фаќа црпката за математика изгледа а ?
Нема везе ке научиш ти може некогаш...и те мачи нешто ова шизофренијава ?
Не е проблем можам да ти помогнам ама покажи воља прво.

F

Frankie Yale

Гостин
Хахахх слабо ти фаќа црпката за математика изгледа а ?
Нема везе ке научиш ти може некогаш...и те мачи нешто ова шизофренијава ?
Не е проблем можам да ти помогнам ама покажи воља прво.
Ти го уапсиле локалниот дилер изгледа... :toe:

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Те фатила криза дефинитивно :)
Не сум ти у близина за да видиш што е криза...јбг можеш да јадеш бурек по форуми колку сакаш.
Слободно врши си ја троловската работа, никој неможе да ти смета.

F

Frankie Yale

Гостин
Не сум ти у близина за да видиш што е криза...јбг можеш да јадеш бурек по форуми колку сакаш.
Слободно врши си ја троловската работа, никој неможе да ти смета.
Полека полека, немој со насилство. Смири се, опушти се, медитирај! :pos::pos::pos::pos::pos::pos:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
А да отворите една тема: ДМТ и неговата тековната ментална состојба?

За да ни останат темиве на Религија почисти?

Kajgana Shop

На врв Bottom