Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Адам не знаел, реков, што е добро а што е зло, во однос на распознавање на истото... Верува во она што ќе му го каже едниот или другиот... Змијата и Бог точно знаат што ќе се случува после тоа... Всушност, Адам, не разликува што е што... и точно, Бог му кажал дека ќе умре и ќе се зарази со грев ( Она што Ипсиссимус го нарекува лага ), а не е, бидејќи тоа и се случува, и е кажано за доброто на целото човештво... ( Значи не се мисли на буквално умирање во моментот ), што се чита меѓу редови... http://forum.kajgana.com/member.php?41906-Ipsissimus

Нема проблем тука, никаков... Напротив, да, мислам, и тоа како мислам, дека животот без сознание за зло, би бил и тоа како поубав... ( Мада ништо не фали ни вака... )

--- надополнето ---

Ако знам дека првото е лошо по целото човештво, тогаш можеби да... За да живее праведно, среќно, исполнето, со сите дадени благодети, без убиства, измами, гревови и сл...
Од каде си толку сигурна дека и змијата точно знаела што ќе се случи ако Адам и Ева ја одкријат лагата на Бог? Каде пишува тоа, баш би сакал да видам! Единствен лик во библијата кој е "Сезнаен" е Бог! Што значи само тој можел да знае што ќе се случи! Змијата само им ја одкрива вистината, дека нема да умрат, туку дека ќе им се отворат очите, што и се случува! Тоа е факт, кој е јасно напишан во библијата.
Ако знам дека првото е лошо по целото човештво, тогаш можеби да... За да живее праведно, среќно, исполнето, со сите дадени благодети, без убиства, измами, гревови и сл...
Таквото живеење кое го опишуваш се вика утопија, и како што кажав и предходно таа е невозможна да се постигне бидејќи луѓето својата смисла на постоење ја гледаат во предизвиците! Во услови кога се е совршено, идеално...итн. исчезнуваат предизвиците, а со нив полека но сигурно животот или народски - битисувањето ја губи својата смисла! Но тоа е нешто што сезнаен и семоќен бог би морал да го знае, ако си праведен и посакуваш само добро некому, тогаш по која логика го создаваш без сознание за добро и зло?

Член од
26 март 2010
Мислења
132
Поени од реакции
24
Од каде си толку сигурна дека и змијата точно знаела што ќе се случи ако Адам и Ева ја одкријат лагата на Бог? Каде пишува тоа, баш би сакал да видам! Единствен лик во библијата кој е "Сезнаен" е Бог! Што значи само тој можел да знае што ќе се случи! Змијата само им ја одкрива вистината, дека нема да умрат, туку дека ќе им се отворат очите, што и се случува! Тоа е факт, кој е јасно напишан во библијата.
Jas se izvinuvam sto vi se mesam vo muabetot, no, Adam i Eva ne umrele? Zmijata ne gi izlagala? :uvo:

Kade se Adam i Eva da mi kazes , vo koja zemja se naogjaat da pravam muabet so niv ako se uste zivi :vozbud:
Таквото живеење кое го опишуваш се вика утопија, и како што кажав и предходно таа е невозможна да се постигне бидејќи луѓето својата смисла на постоење ја гледаат во предизвиците! Во услови кога се е совршено, идеално...итн. исчезнуваат предизвиците, а со нив полека но сигурно животот или народски - битисувањето ја губи својата смисла! Но тоа е нешто што сезнаен и семоќен бог би морал да го знае, ако си праведен и посакуваш само добро некому, тогаш по која логика го создаваш без сознание за добро и зло?
Takvoto ziveenje ne e utopija, eden den ke bide vistina koga ke dojde Bozjeto Carstvo na Zemjata kako sto e na Neboto.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Jas se izvinuvam sto vi se mesam vo muabetot, no, Adam i Eva ne umrele? Zmijata ne gi izlagala? :uvo:

Kade se Adam i Eva da mi kazes , vo koja zemja se naogjaat da pravam muabet so niv ako se uste zivi :vozbud:

Takvoto ziveenje ne e utopija, eden den ke bide vistina koga ke dojde Bozjeto Carstvo na Zemjata kako sto e na Neboto.
"Ете Адам стана како еден од нас, знаејќи што е добро а што зло, но сега да не ја испружи раката своја и да земе од дрвото на животот па да заживее вечно! Тогаш Господ Бог го изгони од Едемската градина за да ја обработува земјата од која беше земен.
Значи невели ете сега Адам ќе умре затоа што јадеше од јаболкото, туку вели ете стана како еден од нас, и плус вели но сега да не посегне по дрвото на животот па да заживее вечно! Значи не само што нема да умре, туку има шанса и вечно да заживее! И што прави бог? Го изгонува, го проколнува и му ја одзема бесмртноста!

Annastasija

Do Not Disturb Me ! Ok ?!
Член од
15 септември 2010
Мислења
20
Поени од реакции
2
А од каде кај тебе толкава сигурност дека тоа не е така... ?! Забораваш, нели, на уште еден Библиски факт: " Змијата беше полукава од сите полски животни, што Господ, Бог, ги направи... " Се прашувам зошто ли е опишана како лукава, ако тоа не е, и ако она на кое наведува, не е грев ?!... ( Кога веќе фактите буквално ги толкуваме )... Немој да ми речеш дека змијата не разликува што е што, и дека не знае што следува, бидејќи знае, бидејќи е лукава, поради тоа и иницира кон кажување на твојата "вистина"...

Зарем има некој кој не би бил задоволен од и во едно Утописко општество... ?! ( За кое се согласуваме дека овде и сега не е можно ), а во кое ќе имаш се, со што следува среќа и задоволство, согласно животот што го живееш ( не така ограничени како денешните ) и каде секако ќе има предизвици...

Животот во согласност со добродетелта е живот според природата, барање на задоволство, избегнување на непријатностите... Душата е родена со Божја добрина, да биде среќна... После овој живот, следи Божји суд и награда или избавување ( Бог простува на секој кој искрено ќе се покае )...

Член од
26 март 2010
Мислења
132
Поени од реакции
24
Значи невели ете сега Адам ќе умре затоа што јадеше од јаболкото, туку вели ете стана како еден од нас, и плус вели но сега да не посегне по дрвото на животот па да заживее вечно! Значи не само што нема да умре, туку има шанса и вечно да заживее! И што прави бог? Го изгонува, го проколнува и му ја одзема бесмртноста!
Toa BOG mu go kaza pred Adam i Eva da zgresat deka ke umrat zatoa sto jadele od drvoto. Inaku, vo Biblijata ne pisuva deka drvoto bilo jabolknica i deka plodot na toa drvo bilo jabolko:helou: ...e sega ne znam kako e vo vasite knigi.

Inaku, srede Rajot imalo dve drvja :1) Drvoto na Zivotot srede Rajot do koj Adam i Eva imale pristap i toa drvo bilo garancija za vecniot zivot, i 2) Drvoto za poznavanje na Dobroto i Zloto .

Samo od Drvoto na Poznavanjeto na Dobroto i Zloto Adam i Eva imale zabrana da jadat od nego.

Posle napraveniot grev, tie si ja dobile zasluzenata kazna , go izgubile vecniot zivot i bile proterani od Rajot , a BOG, veren na Svojot zbor im zabranil da zemaat od drvoto za da ne ziveat vecno.

Znaci , jasno kako den .

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Toa BOG mu go kaza pred Adam i Eva da zgresat deka ke umrat zatoa sto jadele od drvoto. Inaku, vo Biblijata ne pisuva deka drvoto bilo jabolknica i deka plodot na toa drvo bilo jabolko:helou: ...e sega ne znam kako e vo vasite knigi.

Inaku, srede Rajot imalo dve drvja :1) Drvoto na Zivotot srede Rajot do koj Adam i Eva imale pristap i toa drvo bilo garancija za vecniot zivot, i 2) Drvoto za poznavanje na Dobroto i Zloto .

Samo od Drvoto na Poznavanjeto na Dobroto i Zloto Adam i Eva imale zabrana da jadat od nego.

Posle napraveniot grev, tie si ja dobile zasluzenata kazna , go izgubile vecniot zivot i bile proterani od Rajot , a BOG, veren na Svojot zbor im zabranil da zemaat od drvoto za da ne ziveat vecno.

Znaci , jasno kako den .
Па кој рече дека било јаболкница или круша или што ти знам? Што им кажал пред да згрешеат? Кое јасно како ден? Тој им рекол нејадете затоа што одоној ден кога ќе вкусите од него, ќе умрете! Змијата им ја одкрива лагата и им вели нема да умрете, туку ќе ви се отворат очите и ќе бидете како богови, знаејќи што е добро а што зло!!
И кој лаже тука? еве ја реакцијата на бог!
"Ете Адам стана како еден од нас, знаејќи што е добро а што зло, но сега да не ја испружи раката своја и да земе од дрвото на животот па да заживее вечно!Тогаш Господ Бог го изгони од Едемската градина за да ја обработува земјата од која беше земен.
Тоа што после тој, решил да ги казни затоа што ја одкриле лагата не е изговор! Тоа е како некој да ти рече нејади од чоколадово, ќе умреш и ако ти го изедеш тој ти пука во глава, те убива и ти вели, па ти реков дека ќе умреш нели! значи нелажев!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А од каде кај тебе толкава сигурност дека тоа не е така... ?! Забораваш, нели, на уште еден Библиски факт: " Змијата беше полукава од сите полски животни, што Господ, Бог, ги направи... " Се прашувам зошто ли е опишана како лукава, ако тоа не е, и ако она на кое наведува, не е грев ?!... ( Кога веќе фактите буквално ги толкуваме )... Немој да ми речеш дека змијата не разликува што е што, и дека не знае што следува, бидејќи знае, бидејќи е лукава, поради тоа и иницира кон кажување на твојата "вистина"...

Зарем има некој кој не би бил задоволен од и во едно Утописко општество... ?! ( За кое се согласуваме дека овде и сега не е можно ), а во кое ќе имаш се, со што следува среќа и задоволство, согласно животот што го живееш ( не така ограничени како денешните ) и каде секако ќе има предизвици...

Животот во согласност со добродетелта е живот според природата, барање на задоволство, избегнување на непријатностите... Душата е родена со Божја добрина, да биде среќна... После овој живот, следи Божји суд и награда или избавување ( Бог простува на секој кој искрено ќе се покае )...
Прво! Тоа што е опишана како полукава, не ја прави сезнајна! Тоа значи дека ја препознала невистината, знаела дека нема да умрат. Тоа не ја прави зла!
Второ! Јас нереков дека утопијата не е примамлива и не ги прави луѓето задоволни! Туку посочив на еден многу битен факт, дека утопијата ги елиминира проблемите и тешкотиите, а без нив не е можно да постои ни предизвикот. Тоа што ни дава смисла на животот е предизвикот, сознанието дека нешто создаваме, се бориме, градиме....кога се е создадено, идеално, изградено...се е нај, нај...одпрвин е како сон, супер! Но како што поминува времето животот без предизвици ја губи смилата, суштината!

--- надополнето ---

интересно е

кој се ти Нас .. шо мислиш ти Ипсимус ..
Мислам дека се мисли на бог и неговите ангели и архангели!

Annastasija

Do Not Disturb Me ! Ok ?!
Член од
15 септември 2010
Мислења
20
Поени од реакции
2
Тоа што е опишана како полукава, не ја прави сезнајна! Тоа значи дека ја препознала невистината, знаела дека нема да умрат. Тоа не ја прави зла
Битие - Прва книга Мојсеева - Глава 2
Господ, Бог, му заповеда на човекот, велејќи: „ Јади слободно од секое дрво во градината, но да не јадеш од дрвото за познавање на доброто и злото! Од денот кога јадеш од него, навистина ќе умреш!”
- Од оној момент кога се вкусил плодот, целото човештво е осудено на смрт и како казна лишено е од дрвото на животот - бесмртност...

1. Змијата лаже - човекот е осуден на смрт;
2. Змијата е зла, неморална - не се покорува на Божјиот закон. Всушност, не е ли во неа отсликан самиот ѓавол, истиот оној кој го искушувал Исус да се откаже од татка си ?! Ако некој по природа е добар, би го правел ли тоа ?!

Битие - Прва книга Мојсеева - Глава 4
"Со пот на своето лице ќе јадеш леб, додека не се вратиш во земјата, зашто од неа беше земен - прав си, и во прав ќе се вратиш.”
- Што ќе му фалело на човекот да не доживува маки ?!

И понатаму следува:
Ев. според Ап. Јован; 3:16
"Бог толку го возљуби светот, што го даде својот Единороден син, та секој што во него верува да не загине, туку да има живот вечен. "

И сега, не ми е јасно, како Бог, кој лаже, го жртвува својот син, за доброто на сите ?! Зарем некој би направил таква жртва ?! Сатаната можеби ?!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Битие - Прва книга Мојсеева - Глава 2
Господ, Бог, му заповеда на човекот, велејќи: „ Јади слободно од секое дрво во градината, но да не јадеш од дрвото за познавање на доброто и злото! Од денот кога јадеш од него, навистина ќе умреш!”
- Од оној момент кога се вкусил плодот, целото човештво е осудено на смрт и како казна лишено е од дрвото на животот - бесмртност...

1. Змијата лаже - човекот е осуден на смрт;
2. Змијата е зла, неморална - не се покорува на Божјиот закон. Всушност, не е ли во неа отсликан самиот ѓавол, истиот оној кој го искушувал Исус да се откаже од татка си ?! Ако некој по природа е добар, би го правел ли тоа ?!

Битие - Прва книга Мојсеева - Глава 4
"Со пот на своето лице ќе јадеш леб, додека не се вратиш во земјата, зашто од неа беше земен - прав си, и во прав ќе се вратиш.”
- Што ќе му фалело на човекот да не доживува маки ?!

И понатаму следува:
Ев. според Ап. Јован; 3:16
"Бог толку го возљуби светот, што го даде својот Единороден син, та секој што во него верува да не загине, туку да има живот вечен. "

И сега, не ми е јасно, како Бог, кој лаже, го жртвува својот син, за доброто на сите ?! Зарем некој би направил таква жртва ?! Сатаната можеби ?!
Како може змијата да лаже? Таа им ја кажува вистината, дека нема да умрат туку дека ќе им се отворат очите и ќе знаат што е добро а што зло! Еве што констатира бог:
Ете Адам стана како еден од нас, знаејќи што е добро а што зло, но сега да не ја испружи раката своја и да земе од дрвото на животот па да заживее вечно!Тогаш Господ Бог го изгони од Едемската градина за да ја обработува земјата од која беше земен.
Невели јадеше и сега ќе умре! туку стана како еден од нас! Што се правите со сила мутави?
Да те прашам хипотетички нешто! Ако ти нераспознаваш исправно од неисправно, и некој ти рече нејади од чоколадово ќе умреш, ти го јадеш, затоа што незнаеш што е исправно и тој некој те убива, велејќи па ти реков дека ќе умреш! Дали за тебе тој е праведен и добар, а некој друг кој ти вика дека од чоколадо не се умира е зол?

Kajgana Shop

На врв Bottom