Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994
Член од
5 април 2009
Мислења
874
Поени од реакции
75
Да тргнеме од најосновното....Сите ние(цел свет сме под сито небо-една е вселената..нема над Африка или над Азија др.небо):pipi:Тогаш ние евруваме во еден бог Исус,др во Мухамед,трети се политесисти,некои пак веруваат во животни.(крави).Тогаш горе ние имаме многу небесни царства.Кој е тогаш првиот бог,оној која на Марија и го дава Исус??Многу недомислици-нема одговор..Нема логика-очигледно е..појасно здравје...Не можам да негирам дека бог не постои..ама сепак логиката и науката зборуваат две нешта...Една религииска една научна теорија за настанокот на светот-и сметам дека и двете не се точни...Ако господ ги создал Адам и Еве тогаш...од каде сега 6 милијарди луѓе...Апсурдно нели..Тие имале деца..па родиле 10 деца..па тие меѓусебно се омажиле..родиле деца..итн...Смешно звучи ама на тоа повикува Библијата...Додека пак научната е малку поверојатна..ама не e точна..Aко мајмунот тогаш евоулирал,зошто до ден денес тоа не продолжува,а нели научниците веќе го отфрлија тој поим:pos2::pos2:Најреално е дека во Господ многумина веруваат без вера,а веруваат затоа што се мрзи..Немаат работа,пари и велат-Бог така сакал,така било судено...морбидно

Член од
22 февруари 2010
Мислења
1
Поени од реакции
0
Да постои вистината а тоа е исус

Да постои сомнеж кај лугето со плиток ум и заразен разум со безаконието мој драг пријателе што немаш поима од наука а зборуваш за неа, вие не ја познавате основата од ниедна наука па ве молам да се вратите во школските клупи повторно и да ја проучите.
Инаку што се однесува до постоењето на бога па те молам погледнисе себеси твоето совршено тело поставеноста на твоите заби, на твоите очи,на твоите неврони во твојот нервен систем,конфигурацијата на твоите раце и др се е правилно распоредено па се прашувам како тоа е можно кога твоето тело има трилиони клетки и секоја е на своето место правилно распоредена не постои творец!!!погледни ја природата,планините и се останато ке видиш дека не постои еволуција туку творец кој ги има поставено природните закони и сите му се поклонуваат оти тој ја имаа контролата над сите атоми тој ги има создадено а кој има најголема мок оној на кого му се поклонуваат атомите само тој може да биде бог инаку твоето тело е создадено од атоми и тоа бог заповедал и атомите го создале адам преку речта а речта е исус и речта се атомите во почетокот на библијата се вели баше бог и речта и се бидна преку речта а речта понатака се опишува како исус и на едно место во библијата како атоми.
А за планетата и вселената братче немаш поима од физика и математика оти науката го потврдува постоењето на една врвно суштество бидејки еден математичар вели не за 5милијарди кодини туку и за 50 не е возможно да се создадат сите параметри за живот на земјата: идеалната одалеќеност закосеноста на нашата планета и така натаму

Kazi eden dokaz koj naukata go dava vo prilog na Bog. Toa e samo tvoja spekulacija.
Za mene a i za mnogu drugi e mnogu poverojatno covekot da evoluiral od nekoe drugo sustestvo, otkolku Bog da zel zemja i da i vdahnal dusa :nesvest:
I normalno e se sto ne e vo prilog na biblijata i nejzinite smesni gledista, da bidi proglasuvano za delo na gjavolot, zavera protiv religijata ili ne znam kakvi drugi raboti.
A za toa kolku Isus pravel cuda, toa e mnogu neverojatno, bidejki od site tie istoricari koi pisuvale vo toa vreme (gi ima stotina) nitu eden ne pisuva deka Isus pravel cuda, ednostavno e spomenat covek so takvo ima, no obicen covek. Znaci verodostojnosta na taa prikazna e somnitelna, da ne kazam smesna. Ili mozebi site tie istoricari koi denes ni davaat vredni informacii za svetot togas, ednostavno odlucile da ne go spomnat Isus ili pak i tie SITE kovale zavera protiv hristijanstvoto?:pos2:
Ateistickoto nelogicno tvrdenje??? Ili ne si ja procital Biblijata, da vidis sto e nelogicnost, ili znaes druga definicija za nelogicno...........
Cudata se relativna rabota. Mnogu cuda od minato, denes se normalna rabota.....
Zemjata e pogodna za zivot bidejki e na dobro rastojanie od Sonceto i zatoa tuka se razvil zivot. Zamrznatite planeti se epten daleku i toplinata ne stasuva do niv, a na Merkur tecat reki od olovo zasto e premnogu zesko.. sto e tuka cusno ne znam? Ne e tocno deka se e sovrseno, ima mnogu tela vo vselenata koi se dvizat navistina bez odredena nasoka i ne mozeme da go sledime nivnoto dvizenje kako sto mozime so pogolemiot del od telata vo Sonceviot sistem. Vo minatoto mnogu asteroidi ili drugi tela udirale vo planetite i vo nasata isto, znaci ne e se taka sovrseno.
Prirodni nepogodi imalo od sekogas, no ako tie stanuvaat sekojdnevno polosi, toa ne e bidejki Bog se vrakja, tuku nie go pravime toa so nasite nesovesni odluki i unistuvanjeto na prirodata. Poznati mi se prikaznite od Biblijata, no so ovoj razum denes, jas ne mozam da veruvam vo tie naivni raboti, barem toa e za mene.
Za da mozes da debatiras, treba barem malku da ja znaes i drugata strana, a ti kolku sto gledam ne znaes mnogu za naukata denes. Jas, naprotiv, sum cital delovi od Biblijata, i ne mi bese potrebno mnogu citanje za da vidam deka toa e samo kniga polna so prikazni, vo koja za zal veruvaat golem broj lugje na denesnicava.............. ako nesto e samo prazno tvrdenje i spekulacija, toa definitivno se gledistata na religiite......... sekako so dobri eticki prikazni, no nisto povekje......[/quote]

Член од
5 април 2009
Мислења
874
Поени од реакции
75
Јас кажав што мислам..и за што зборувам.и....а ова твоево е сосема друга работа...Ти изгледа си Ајнштајн и си имаш твое мислење..Ако се толку занимаваш со науката и ти дои толку добро-секоја чест.Тогаш ти си со огормен коефициент на интелигенција..Јас не кажав БОГ НЕ ПОСТОИ..Јас не кажав-тоа е така 100 посто,и пред се која ти е таа теорија дека само на планета зЕМЈА има живот...Вселената е бескрајна...кој знае што се има во неа..:helou:

C

Cool Hand Luke

Гостин
Samo prostite po duh i Isus odat u rajot!
Во времето на Исус не постоеле термините ид, его и суперего. Така да бедните по дух би биле богатите по дух а бедни по его. Егото не е наша лична идентификација која сите си ја имаме, туку само став, став на нашата свесна условена волја, кога мислиме дека имаме контрола над себеси а со тоа и над другите.
Согласно на тоа, кој ќе го изгуби своето его ќе ја најде својата душа, а кој го чува ќе ја изгуби.
Малку парадоксално звучи тоа, секогаш да се дава најдоброто од себе а воедно да сфатиш дека немаш никаква контрола над работите, тенка е таа линија, бара максимална свесност секогаш, но сепак е добитна комбинација. Ај тинк ај лајк ит.

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Да постои сомнеж кај лугето со плиток ум и заразен разум со безаконието мој драг пријателе што немаш поима од наука а зборуваш за неа, вие не ја познавате основата од ниедна наука па ве молам да се вратите во школските клупи повторно и да ја проучите.
Инаку што се однесува до постоењето на бога па те молам погледнисе себеси твоето совршено тело поставеноста на твоите заби, на твоите очи,на твоите неврони во твојот нервен систем,конфигурацијата на твоите раце и др се е правилно распоредено па се прашувам како тоа е можно кога твоето тело има трилиони клетки и секоја е на своето место правилно распоредена не постои творец!!!погледни ја природата,планините и се останато ке видиш дека не постои еволуција туку творец кој ги има поставено природните закони и сите му се поклонуваат оти тој ја имаа контролата над сите атоми тој ги има создадено а кој има најголема мок оној на кого му се поклонуваат атомите само тој може да биде бог инаку твоето тело е создадено од атоми и тоа бог заповедал и атомите го создале адам преку речта а речта е исус и речта се атомите во почетокот на библијата се вели баше бог и речта и се бидна преку речта а речта понатака се опишува како исус и на едно место во библијата како атоми.
А за планетата и вселената братче немаш поима од физика и математика оти науката го потврдува постоењето на една врвно суштество бидејки еден математичар вели не за 5милијарди кодини туку и за 50 не е возможно да се создадат сите параметри за живот на земјата: идеалната одалеќеност закосеноста на нашата планета и така натаму
Eve bidejki ti si toj sto tolku ja znae naukata, pobij gi so fakti site naucni dokazi koi tvrdat deka zemjata e stara okolu 4 milijardi godini. Izgleda pokraj osptoprifatenoto mislenje, ti imas nekoe razlicno za koe ima dokazi, no za cudo nikoj ne gi gleda. Zatoa daj konkretni dokazi za tvoeto tvrdenje.
A za sovrsenata oddalecenost na Zemjata, bi rekol deka e taa slucajna, bidejki ako ne e, togas site sistemi vo koi ima planeti bi trebalo da ima po edna planeta so zivot, bidejki se e so red kako sto velite. Ne zaboravaj deka Zemjata na pocetok bila vzestena masa koja so vremeto se ladela. Ne bila otsekogas naselena so zivot. Kade e tuka sovrsenosta? Ne zaboravaj deka site vidovi se prisposobuvaat na uslovite vo koi ziveat, svedoci sme za toa i denes, no i mnogu porano koga naglo se menuvala klimata na zemjata...... sekako golem del ne gi prezivuvale tie promeni bidejki ne bile tolku prilagodlivi...........

I pak ke kazam, kako mozite da kazuvate za Isus koga nikoj istoricar od negovo vreme ne zapisal za negovite cuda? Ako tolku si po naukata, ke potvrdis deka e taka. I zarem uste ne ja gledate ociglednata evolucija na covekot? Pa ako nemase voopsto evolucija, uste ke bevme so istiot mozok kako pred 2000 ili 20 000 godini, kako sakas kazi. Zarem razvitokot na mozokot ne e evolucija so mali razmeri?
Se povikuvas na nauka, no ne vidov nisto naucno vo tvojot post, potvrdi so naucni dokazi, pa ke debatirame.
I na kraj, zarem ne moze covekot da e sozdaden od druga napredna rasa?
I nie odime napred vo toj pogled, i za nekoe vreme ke mozeme da klonirame i lugje. Mene taa rabota mi izgleda mnogu poverojatna otkolku prikaznata za Bog.
Sepak svedoci sme na mnogu mutacii, znaci sepak kaj nekogo tie "sovrseno" raspredeleni kletki ne se tolku sovrseni....... a naucnicite nikogas ne kazale deka postoi Bog, kazale deka najverojatno ima nekoj Kreator na ova se. No kreator i Bog ne se isti, vie go pretstavuvate Bog za kreator sekako, no nieden naucnik ne kazal deka Bog postoi od prosta pricina sto na planetava ima mnogu religii so mnogu Bogovi i sekoja od niv gi isklucuva drugite......e kolku e toa sveta vistina, razmisli samiot.......toa e aroganciija bi rekol.......... I vo nikoj slucaj ne mozes da kazes deka Bog e kreator na se, od prosta pricina sto prvo treba da go doznaes toa se (del od Vselenata, cela e pregolema da ja istrazis) pa potoa da kazis deka Bog e kreator na toa. Kako mozes da kazes deka se e negovo delo, koga znaes samo 0.1% (ne znam ni dali tolku znaeme) od celoto? .....................

Член од
6 јануари 2010
Мислења
52
Поени од реакции
2
Да тргнеме од најосновното....Сите ние(цел свет сме под сито небо-една е вселената..нема над Африка или над Азија др.небо):pipi:Тогаш ние евруваме во еден бог Исус,др во Мухамед,трети се политесисти,некои пак веруваат во животни.(крави).Тогаш горе ние имаме многу небесни царства.Кој е тогаш првиот бог,оној која на Марија и го дава Исус??Многу недомислици-нема одговор..Нема логика-очигледно е..појасно здравје...Не можам да негирам дека бог не постои..ама сепак логиката и науката зборуваат две нешта...Една религииска една научна теорија за настанокот на светот-и сметам дека и двете не се точни...Ако господ ги создал Адам и Еве тогаш...од каде сега 6 милијарди луѓе...Апсурдно нели..Тие имале деца..па родиле 10 деца..па тие меѓусебно се омажиле..родиле деца..итн...Смешно звучи ама на тоа повикува Библијата...Додека пак научната е малку поверојатна..ама не e точна..Aко мајмунот тогаш евоулирал,зошто до ден денес тоа не продолжува,а нели научниците веќе го отфрлија тој поим:pos2::pos2:Најреално е дека во Господ многумина веруваат без вера,а веруваат затоа што се мрзи..Немаат работа,пари и велат-Бог така сакал,така било судено...морбидно
Си прочитала некој текст до пола па ни тоа не си го разбрала па ај ќе коментирам нешто,колку да се каже.Проучи ги добро работите па после кажи.Никој не верува во Мухамед како Божество,освен некој кој не знае за што станува збор.

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
Mozebi mozes taka da objasnis, no ovie vernicive se tolku zaslepeni od Bibliskata "apsolutna" vistina, sto site drugi gledista se ocenuvani kako napagjacki, delo na gjavolot i zavera protiv religijata. Cudno e kako sekade gledaat dokazi za Bog...........ima objasnuvanje i za toa, no ne sakam da navleguvam vo tie raboti, nekoj mozi navreden da se najdi.......:pos2:

P.S sekoj go svakja Bog na nacin na koj mu odgovara, e za toa nema NZS .........:pos2:
vo komunisticka jugoslavija , koga komonizmot bese drzavna sila , sto ja vodese zemjata, ja zabranuva verata vo bog eden, a site tie bea neprijateli na bozjata vera,mnogu jasno e i ocigkedno, deka ucenite marks engles, tvorecot na marksizmot, kako i nekoi drugi, bea del od masonite, kako i drugarot tito,se e toa povrzano za da ja unistat religioznosta megu narodot, , sssr stali n ,lenin, , taka i denes masonite vladeat so svetot, tatko mu bus mu pomagase na hitler vo vojnata, i mu donese triumf, no toa ne e temata, sakam da kazam deka da se ispite koi bile osnovacite na ateizmot markzizmot , koj bil mark engles, i dali imale nekakva vera, masonska ili mu sluzele na satanata , toa be se zavera protiv crkvata, koj i dsen den prodolzuva

Eve bidejki ti si toj sto tolku ja znae naukata, pobij gi so fakti site naucni dokazi koi tvrdat deka zemjata e stara okolu 4 milijardi godini. Izgleda pokraj osptoprifatenoto mislenje, ti imas nekoe razlicno za koe ima dokazi, no za cudo nikoj ne gi gleda. Zatoa daj konkretni dokazi za tvoeto tvrdenje.
A za sovrsenata oddalecenost na Zemjata, bi rekol deka e taa slucajna, bidejki ako ne e, togas site sistemi vo koi ima planeti bi trebalo da ima po edna planeta so zivot, bidejki se e so red kako sto velite. Ne zaboravaj deka Zemjata na pocetok bila vzestena masa koja so vremeto se ladela. Ne bila otsekogas naselena so zivot. Kade e tuka sovrsenosta? Ne zaboravaj deka site vidovi se prisposobuvaat na uslovite vo koi ziveat, svedoci sme za toa i denes, no i mnogu porano koga naglo se menuvala klimata na zemjata...... sekako golem del ne gi prezivuvale tie promeni bidejki ne bile tolku prilagodlivi...........

I pak ke kazam, kako mozite da kazuvate za Isus koga nikoj istoricar od negovo vreme ne zapisal za negovite cuda? Ako tolku si po naukata, ke potvrdis deka e taka. I zarem uste ne ja gledate ociglednata evolucija na covekot? Pa ako nemase voopsto evolucija, uste ke bevme so istiot mozok kako pred 2000 ili 20 000 godini, kako sakas kazi. Zarem razvitokot na mozokot ne e evolucija so mali razmeri?
Se povikuvas na nauka, no ne vidov nisto naucno vo tvojot post, potvrdi so naucni dokazi, pa ke debatirame.
I na kraj, zarem ne moze covekot da e sozdaden od druga napredna rasa?
I nie odime napred vo toj pogled, i za nekoe vreme ke mozeme da klonirame i lugje. Mene taa rabota mi izgleda mnogu poverojatna otkolku prikaznata za Bog.
Sepak svedoci sme na mnogu mutacii, znaci sepak kaj nekogo tie "sovrseno" raspredeleni kletki ne se tolku sovrseni....... a naucnicite nikogas ne kazale deka postoi Bog, kazale deka najverojatno ima nekoj Kreator na ova se. No kreator i Bog ne se isti, vie go pretstavuvate Bog za kreator sekako, no nieden naucnik ne kazal deka Bog postoi od prosta pricina sto na planetava ima mnogu religii so mnogu Bogovi i sekoja od niv gi isklucuva drugite......e kolku e toa sveta vistina, razmisli samiot.......toa e aroganciija bi rekol.......... I vo nikoj slucaj ne mozes da kazes deka Bog e kreator na se, od prosta pricina sto prvo treba da go doznaes toa se (del od Vselenata, cela e pregolema da ja istrazis) pa potoa da kazis deka Bog e kreator na toa. Kako mozes da kazes deka se e negovo delo, koga znaes samo 0.1% (ne znam ni dali tolku znaeme) od celoto? .....................
znaci bilo sto moze da ne sozdalo nas pa i vonzemjani ili marsovci ,a samo bog ne,kakvi zaklucoci si donesuvaat , znaci problemot ne e neveruvaneto vo boga , problemot e ednostavno, ne privajkaneto na gospoda, znaci ateistite ili onie koi ne veruvaat vo boga , ne veruvaat poradi toa sto ne sakat da go prifata kako bog i deka ima bog, a naukata go izdava bozjoto postoene, posto naukata dokazuva deka bog ima i deka nestata sami ne nastanuvaat potrebna e pricina, za da postoi , a bog go sozdade univerzumot. a zaa istoricarite imalo koi pisuvale za nego ne bidi siguren deka nikoj ne napisal deka bil bogocovek,procitajk za filon ziveel vo vremeto na hrista, pa istorijata ja pisuvale i negovite ucenici oniekoi mu ostana verni , lucij , filon,jhosivflavij , plutarh, tacit,

Член од
14 јануари 2008
Мислења
4.251
Поени од реакции
909
vo komunisticka jugoslavija , koga komonizmot bese drzavna sila , sto ja vodese zemjata, ja zabranuva verata vo bog eden, a site tie bea neprijateli na bozjata vera,mnogu jasno e i ocigkedno, deka ucenite marks engles, tvorecot na marksizmot, kako i nekoi drugi, bea del od masonite, kako i drugarot tito,se e toa povrzano za da ja unistat religioznosta megu narodot, , sssr stali n ,lenin, , taka i denes masonite vladeat so svetot, tatko mu bus mu pomagase na hitler vo vojnata, i mu donese triumf, no toa ne e temata, sakam da kazam deka da se ispite koi bile osnovacite na ateizmot markzizmot , koj bil mark engles, i dali imale nekakva vera, masonska ili mu sluzele na satanata , toa be se zavera protiv crkvata, koj i dsen den prodolzuva

znaci bilo sto moze da ne sozdalo nas pa i vonzemjani ili marsovci ,a samo bog ne,kakvi zaklucoci si donesuvaat , znaci problemot ne e neveruvaneto vo boga , problemot e ednostavno, ne privajkaneto na gospoda, znaci ateistite ili onie koi ne veruvaat vo boga , ne veruvaat poradi toa sto ne sakat da go prifata kako bog i deka ima bog, a naukata go izdava bozjoto postoene, posto naukata dokazuva deka bog ima i deka nestata sami ne nastanuvaat potrebna e pricina, za da postoi , a bog go sozdade univerzumot.
Значи од ништо нешто неможе ?
Тогаш бог кој го создал ?

A

ateist

Гостин
ТАКА Е !
НЕМАШЕ ПОТРЕБА ОД РЕЛИГИИ ВЕРИ КАПИТАЛИСТИ КРИМИНАЛЦИ ДЕГЕНЕРИЦИ
ТАКА ШТО ВАКВИТЕ НЕГАТИВНИ ДЕГЕНЕРАТИВНИ РАБОТИ БЕА ЕЛИМИНИРАНИ

ВЕЌЕ ДЕНЕС ОД СОСЕМА ЈАСНИ ПРИЧИНИ НЕЛИ :
.
.
.
.
весник Вест година 8 бр 2491 понеделник 10/6/2008 год

Сложни попови бесни коли возат

На црковно-народниот собор на МПЦ во Калишта завчера имаше своевидно автошоу на македонските владици, кои дојдоа со скапи џипови и со бесни автомобили.
Најмодерни автомобили возат постарите архиепископи, додека само двајца од новоименуваните млади владици се возат во поскромни возила.
Сите возила на највисоките свештени лица од МПЦ се стари најмногу четири-пет години и речиси сите чинат над 22.000 евра. Некои дури чинат и над 40.000 евра. Автомобилите и џиповите во кои се возат владиците вкупно чинат над половина милион евра.
Во црковната ергела има џипови "чироки", "ленд крузер", "ленд ровер", "фолксваген туарег", како и луксузни автомобили од моделите на "ауди", "крајслер", "мерцедес", "тојота", БМВ и"фолксваген"..
.
.
.
весник Време 1 декември 2008 -------------------

ЦРКОВНИТЕ ЕПАРХИИ ЌЕ СТАНАТ НАЈГОЛЕМИ ФЕУДАЛЦИ
МПЦ тежи од недвижнини

Наталија Томовска

Македонската православна црква до следната година ќе стане сопственик на ПОВЕЌЕ ОД ОСУМ ОТСТО ОД ВКУПНАТА ТЕРИТОРИЈА НА МАКЕДОНИЈА. Со повеќе од 20.000 хектари земјоделско земјиште, пасишта и шуми, кои треба да и бидат вратени со постапката за денационализација, епархиите на МПЦ ќе станат најголеми земјосопственици во Македонија. Освен тоа, седумте епархии на МПЦ, кои се самостојни правни субјекти, ќе добијат голем број дуќани и градежни парцели кои пред 1946 година биле во нивна сопственост, а им биле одземени со тогашниот закон за денационализација. Со тој закон на црквите им биле одземани по 90 отсто од имотите, а само десет отсто им биле оставени на користење. За оние делови од земјиштата каде меѓувреме се изградени деловни или станбени објекти, Црквата ќе добие обесштетување во државни обврзници. Таков е случајот со имотот на црквата „Света Богородица“ во централното подрачје на Битола и имотот на „Свети Константин и Елена“ на кој е изграден Градскиот трговски центар во Скопје. Од епархиите велат дека дел од имотите на Црквите се веќе вратени. На Скопската епархија, која има побарување за денационализација на црковен имот со вкупна површина од 8.000 хектари, досега и се вратени 4.000 хектари. –
..
.
.
нова македонија 6-8 декември 2008

МПЦ- духовен храм или акционерско друштво? Македонската православна црква нема законски пречки да тргува на берзата и да биде основач и содружник во приватни фирми, но главен фактор во случајот со хотелот „Изгрев“ има моралниот аспект и начинот на кој се вршени трансакциите. Вака познавачите го толкуваат последниот чекор на Македонската православна црква, односно на скопската епархија, која вторпат со кредит од Тутунска банка го купи струшкиот хотел „Изгрев“, откако за истиот објект биле земени три кредити. Ова, според познавачите повеќе изгледа дека МПЦ е акционерско друштво оформено за правење пари и ширење бизниси отколку на здружение на граѓани, како што се води во регистарот на Управата за јавни приходи.

И КАКО ТОА ОВИЕ СЕ РАДУВАА КОГА ЛУЃЕТО МАСОВНО СЕ ОТПУШТАА ОД РАБОТА .
А СЕА ЌЕ ИМ ШИТКАЛЕ БОГОВИ ?
БРЕ ПА УШТЕ ЛУЃЕТО ТРБАЛЕ ДА СЕ КААТ ? А ЗА ШТО ТОА ?.
.
.
.
.
Демек ете сите си веруваат во ист бог . И угнетувачите и угнетените .

Книга Јов 37 – ред 23 ... Да, не можеме да Го достигнеме Сèдржителот, неизмерлив е во Својата сила и во судот, и во совршенството на правдата, Тој не УГНЕТУВА – ИСКОРИСТУВА – ЕКСПЛОАТИРА никого.

Евангелие по Матеј 20 - ред 25 ...А Исус ги повика и рече: „Знаете дека владетелите на народите господарат над нив и дека големците ги УГНЕТУВААТ -ИСКОРИСТУВААТ ЕКСПЛОАТИРААТ.

Посланието на Јаков 2 – ред 6 ....А вие го презревте сиромавиот! Не се ли богатите тие, кои ве УГНЕТУВААТ – ЗЛОУПОТРЕБУВААТ - ЕКСПЛОАТИРААТ и ве влечат по судовите?

Книга на пророкот Исаија14 – ред 12 ... Како падна од небото Деницо ( Бивш Светлоносецу = Сатано ), сине Зорин? Како ли си симнат- соборен на земјата ти, УГНЕТУВАЧУ – ИСКОРИСТУВАЧУ - ЕКСПЛОАТАТОРУ на народите?

ЕТЕ БИБЛИЈА ЗА САТАНИСТИ ГИ КАЖУВА ЕКСПЛОАТАТОРИТЕ – УГНЕТУВАЧИТЕ НА ЛУЃЕТО А НЕ НЕКОЈ СИ ТАМУ ЗАБЕГАНИ ШТО ПРАЕЛЕ МРДНАТИ РИТУАЛИ . А експлоататори се религиите капиталистите и властољупците . Нив библијата ги посочува како вистински Сатанисти џабе овие напаѓаат други за да свртат внимание од себе .

И КАКО МОЖЕ УГНЕТУВАЧИ И УГНЕТЕНИ ДА ВЕРУВААТ ВО ИСТ БОГ ?
ГЛУПОСТИ НЕВИДЕНИ . .....АПОСТОЛИ И ИСУС ВЕЛАТ ТОА НЕЕ МОЖНО .......неможе непријатели да се надеваат на иста работа , да веруваат во иста работа ..
.
.
.
..

РЕЛИГИИТЕ И ВЕРИТЕ СЕ РАК РАНА НА ЧОВЕШТВОТО .

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
Значи од ништо нешто неможе ?
Тогаш бог кој го создал ?
sudot na zemjata obicno se rakovodi, od dokazi kako materjal na osomniceniot, no bog gleda vo srceto,mnogu "bistri umovi "se obiduvaa da go presmetaat vtoroto hristovo doagane , osnovacite na adventizmot i na jehovini svedovci , i pokraj toa deka ne vo nivna mok i nemaat takva sila da presmetaa koga ke dojde krajot na svetot, pa mnozina gi poslusa i zabegaa po nivnite stapki, i sega bog ne zivee vo vremeto i prostorot , gospod go sozdade vremeto i prostorot i sega covekot zivee vo vremeto i prostorot , posto covekot se raga raste staree i umira , sistemotbez osobini na vreme ili prostor sekako e posovrsen od nasiot , vo nego ne postojat poimite kako sto se,kraj, minlivost, ragane ili smrt toa e vecen sistem i zatoa boga e vecen koj nema ni kraj ni pocetok, me razbra prijatelce,deka nie ziveeme vo vremeto i prostorot kade sto se se menuva istaree , a boga e vecen i enadvor od prostorot i vremeto

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
нов завет вели ЛАЖЕШ !

Дела Ап.: 17:28 Зашто во Него живееме, се движиме и постоиме, како што и некои од вашите поети рекле: ‘И ние сме Негов род.’
Znaci ispagja deka bog mozi da se svati kako celata priroda odnosno celiot Univerzum.......kratko receno

znaci bilo sto moze da ne sozdalo nas pa i vonzemjani ili marsovci ,a samo bog ne,kakvi zaklucoci si donesuvaat , znaci problemot ne e neveruvaneto vo boga , problemot e ednostavno, ne privajkaneto na gospoda, znaci ateistite ili onie koi ne veruvaat vo boga , ne veruvaat poradi toa sto ne sakat da go prifata kako bog i deka ima bog, a naukata go izdava bozjoto postoene, posto naukata dokazuva deka bog ima i deka nestata sami ne nastanuvaat potrebna e pricina, za da postoi , a bog go sozdade univerzumot. a zaa istoricarite imalo koi pisuvale za nego ne bidi siguren deka nikoj ne napisal deka bil bogocovek,procitajk za filon ziveel vo vremeto na hrista, pa istorijata ja pisuvale i negovite ucenici oniekoi mu ostana verni , lucij , filon,jhosivflavij , plutarh, tacit,
Naukata nikade ne veli deka Bog postoi.....ne gi izvrtuvaj zborovite. Inaki spored biblijata Bog ne sozdal drug ziv svet osven covekot, znaci postoenjeto na vonzemjanite e dokaz deka Biblijata e samo edna golema prikazna i nisto povekje. Nemam potreba da veruvam vo Bog i zatoa ne veruvam. I se razbira duri ne ima naucen dokaz za postoenjeto na Bog, jas nema da veruvam.
I kazi mi celosno ime na Filon, ne mislam deka toj ziveel vo isto vreme so Isus pa sakam da proveram ako nemas nisto protiv.....

A

ateist

Гостин
Znaci ispagja deka bog mozi da se svati kako celata priroda odnosno celiot Univerzum.......kratko receno
не !

Евреите: 10:38 А Мојот праведник ќе живее од верата, ако ли се повлече, Мојата ДУША нема да благоволи во него.” --- РЕКОЛ БОГ

Софонија: 2:9 Затоа, жив Сум Јас!” - говори Господ над Војските, Израелевиот Бог,

мртва природа си е мртва природа и нема ДУША = ЕМОЦИИ

1 Коринтјани: 14:7 И БЕЗДУШНИТЕ НЕШТА, што даваат глас, како свиролот или харфата, ако не даваат различни звуци, како ќе се познае свирењето на свиролот или харфата?

Псалм
35:9 А мојата ДУША ќе се ВЕСЕЛИ

25:13 Неговата душа ќе живее спокојно,

Јов:

3:20 Зошто да му се подари видело на несреќникот и живот на луѓето со загорчена душа,

19:2 „Па, до кога ќе ја измачувате мојата душа, = ЕМОЦОНАЛЕН СТРЕС =ДУШЕВНА БОЛКА

30:25 Не плачев ли за страдалниците, не се ли сожали мојата душа за сиромашниот?

ДЕФИНИЦИЈА

ДУША = СПОСОБНОСТА МОЖНОСТА на умно разумните битија да изградат сопстевени чуствено емоционални вредносни критериуми-системи се нарекува ДУША

МРТВАТА ПРИРОДА НЕМА ДУША !

Бог=Љубовта ИМА ДУША

ЕВЕ УШТЕ ЕДЕН ПРИМЕР

1Коринќани 13

4 Љубовта долго трпи, љубовта е милостива, лубовта не завидува, не се фали, не се вообразува;

5 не се однесува непристојно, не го бара своето, не се раздразнува. Не држи сметка за зло;

6 не и се РАДУВА на неправдата, а и се РАДУВА на вистината;

1 Јованово: 4:8 А кој не љуби, не Го познава Бога, зашто Бог Е љубов.
4:16 И ние ја запознавме и верувавме во љубовта, која Бог ја има кон нас. Бог е љубов: и кој останува во љубовта, останува во Бога и Бог останува во него.

всушност ова е теоријата на православието( и ислам ) католицизам протестантизам

кој велат целата материјална природа Универзум е ДУХ - ТРЕТО ЛИЦЕ НА БОГ

дека ние луѓето живееме во тој дух кој тие понатаму го конкретизираат дека духот е енергија

( иако претходно веќе објаснив дека лажат дека нема таква работа во библија)

па не баш

Дела Ап.: 17:28 Зашто во Него живееме, се движиме и постоиме, како што и некои од вашите поети рекле: ‘И ние сме Негов род.’
ова си има свое објаснување

веќе сум објаснил во друга тема
.
.

ВО СВЕТОТ НА ЛИЧНОСТА

Секоја личност , секој од нас , секое Јас , си живее во некој Свој Свет .Но за да живее мора да постојат некој веќе дадени подлоги ..други Светови .

1)Прва подлога е љубовноста....нели апостоли во Атина ..Дела17-ред28—“ Зошто во Него живееме се движиме и постиоме”...Точно секој има љубов бар за себе...може да се развие во нарцисоидност ако не се споделува со други Нели секој си простува себе си , има разбирање за себе , се толерира..Павле ...”како што се љубиш самиот”.Е ова е Божјата сеприсутност за која збори биб..затоа ја знае секоја наша мисла и помисла . И плус 2коринќани 6-ред 16 ти …”Ќе живеам ВО нив (во разумот вели Павле) и ќе одам сред нив (оти се јавува како меѓучовечки однос)…и тие ќе бидат мој народ.”..

2)Втората подлога-свет е духовноста. Нели по дефиниција под дух – идеал се подразбира способноста на умно-разумните битија да вршат свесно планирани активности Што е точно ,Секој од нас , секое Јас , си кове , краткорочни средноочни, долгорочни планови за иднината .

3)И третиот свет е светот на душевноста ..Нели по дефиниција способноста на умноразумните битија да креирааат сопствени чувствено емоционални вредносни критериуми – ситеми се нарекува душа .Да секој што од воспитување што од лични искуства си створил некој свој критериуми, што во животот ќе го радува , ќе му претставува задоволство а што нема ...па такви мотивации и си бара во животот .Бог му вдахнал дух на Адам и овој станал жива душа..себеразвивачки емоционали критериуми .

Значи Личноста како компактен синхронизиран чувствено мисловно емоционален склоп , постои (самосвест за себе и околу себе) , живееме (имаме континуитет) ,и се движиме (саморазвој) одеднаш во овие три света .Треба да се каже Првиот свет на љубовноста е основен , а други два се подсистеми подсветови кој произлегуваат од првиот оти ниеден дух не се реализира без љубов (Он е татко на духовите –Евреи12-ред9), и кај душевноста исто така оти никој не гради критериуми на своја штета , што нема да му донесат некаква радост и задоволство , па во нов завет се спомнува дека освен добронамерна постои и демонска злонамерна душа , да ама тоа не значи дека нема љубов за себе оти злонамерноста е насочена кон други а не кон себе .Па така сите Личности што имаат љубов не само за себе туку ја споделуваат со други живеат во првата подлога , првиот свет на севозможниот Бог Љубовниот, а тоа отсекогаш биле идеалистите ...истите тие на кој им беше испеана химната на антихристот “за идеале гину будале” . Другите кој имаат љубов само за себе , за чие остварување ги малтретираат злоставуваат другите , кој пропагираат” мојот интерес пред се и над се” “целта ги оправдува средствата” ....

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=26931

НО ТУКА ИМА ГОЛЕМ ПРОБЛЕМ !

НАУКИТЕ ОТИДОА ПРЕМНОГУ ВО СВОЈОТ РАЗВОЈ А НЕМА НИКАКОВ ДОКАЗ ДЕКА ЛИЧНОСТА НАВИСТИНА ПОСТОИ НАДВОР ОД МАТРИЈАЛНИТЕ МОЗОЧНИ КОНФИГУРАЦИИ ..
.
.
.
ТЕМА :

МОЗОК СУМ

Мора уште еднаш да се навратиме на оваа тема оти е најнајбитна .Всушност едноединствена разлика што воопшто постои помеѓу природни и општествени науки и библија е библиската гаранција од прва до последна страна дека личноста нее материјална и дека таа е самосвесен синхронизиран чувствено мисловно емоционален фунционален склоп а дека физичкото тело па со тоа и мозокот со целата негова грандиозна сложеност нее мисловна категорија .Таа е гаранцијата дека личноста (бог-личноста-јас) постои независно издвоено од биолошкото тело и дека го користи мозокот т.е. преку него управува и со целото тело па така се реализира .Ако ја нема оваа гаранција тогаш биб и не би била пишувана.

Павле “Ние не сме телесни” Јас – нее телесно Инаку ако личноста е матерјална т.е. се јавува во вид на мозочна конфигурација тогаш тоа е работа на природни науки и на никој друг Личноста е предвидена за вечен живот а не физичко тело Павле – како што постои физичко тело , исто така и духовно –личност Павле и апос им советувале ..усовршувајте се надградувајте Ако личноста постои само како атомска конфигурација во мозокот тогаш е сигурно смртна и зошто како таква би станувалa свесна за постоење на некакво битие наречено бог ..иии ..што точно Тој би воскреснувал оживувал ..некакво интегрално коло ...смешно ..апаа што точно би судел ..атомска конфигурација...циркус .Е во таков случај ние би испаднале како некоја дотраена рингла од стар шпорет што цел живот си живеела во надеж дака еден ден човекот ќе ја поправи засекогаш .(?) Или друг случај би бил ....ако сум Јас мозочна атомска конфигурација..а нели Бог ја знае секоја моја мисла....а ниту Јас нити Тој не сме одвоени од матерјалноста...тогаш ..е тогаш дури ... усвтари ние под Бог сме подразбирале исто некаква мозочна кофигурација...шпиунска потпрограма , спаер . тројанец . малициозен код ....грешка во системот . Додуша во таков случај би испаднале и многу други “крокодили”..од типот ... срам...мозочна конфигурација..совесност ..мозочна конфигурација.....се тоа би биле малициозни кодови ...грешки ви системот ..оние што ги имаат се дефектни а оние што ги немаат се здрави луѓе

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=26716&page=5

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20

Naukata nikade ne veli deka Bog postoi.....ne gi izvrtuvaj zborovite. Inaki spored biblijata Bog ne sozdal drug ziv svet osven covekot, znaci postoenjeto na vonzemjanite e dokaz deka Biblijata e samo edna golema prikazna i nisto povekje. Nemam potreba da veruvam vo Bog i zatoa ne veruvam. I se razbira duri ne ima naucen dokaz za postoenjeto na Bog, jas nema da veruvam.
I kazi mi celosno ime na Filon, ne mislam deka toj ziveel vo isto vreme so Isus pa sakam da proveram ako nemas nisto protiv.....
filon aleksandrizki,naukata nikade ne kazuva deka nema bog,znaci moeto mislene e isto, veruvas vo vonzemjanite , koj nema dokaz za niv,i toa e scenario na amerika , za nlo i koj znae sto , posto celiot svet go izmamuvaat ,a ne veruvas vo boga ne oti nema dokaz, tuku ne sakas da go privatis deka postoi i ima bog,da bideme jasni, verata na bboga e zasnovana na vera , gledajki nesto sto ne se gleda, toa e vera ,a za vonzemjanite da jm mi dokaz siguguren si i da postojat vonzemjani ne se dokazi protiv bog,i sega prvin seti se koj prv gi izmisli prikaznite za nlo, koj tie se prikazni, a ne biblijata, podetalno proveri za niv . i kazimi veruvas deka covekot stapnal na mesecinata ?pozzz

A

ateist

Гостин
verata na bbogae zasnovana na vera , gledajki nesto sto ne se gleda, toa e vera ,
пак ЛАЖЕШ !

Дела Ап.: 2:44 А сите кои ПОВЕРУВАА беа заедно и сè им беше општо.
4:4 А мнозина од оние, кои го чуја словото, поверуваа, така што бројот на мажите се зголеми до пет илјади.
4:32 А множеството на оние, кои поверуваа, имаше едно срце и една душа, и никој не велеше дека нешто од неговиот имот е негово, туку сè им беше општо.
34 И никој меѓу нив не беше во скудност, зашто сите, кои имаа ниви и куќи, ги продаваа, а цената на продаденото ја донесуваа и ја ставаа пред нозете на апостолите.

35 И секому му се даваше колку кому му беше потребно.
..
.
.
ЈЕБЕШ НЕВИДЛИВ БОГ И НЕВИДЛИВА ВЕРА

ЕТЕ ИМАШ КОНКРЕТЕН ПРИМЕР ЗА ВИДЛИВА ВЕРА .

.
.
Дела Ап.:
5:12 И преку апостолските раце стануваа многу знаци и чуда во народот; и сите беа еднодушни во Соломоновиот трем.
14:3 Овие пак останаа тука долго време, проповедајќи смело, во Господа, Кој сведочеше за словото на Својата благодат и овозможуваше нивните раце да прават знаци и чуда.
15:12 Тогаш замолкна целото множество и ги слушаа Варнава и Павла, кои раскажуваа колку чуда и знаци направи Бог, преку нив, меѓу народите.
19:11 А Бог правеше необични чуда преку Павловите раце

Матеј: 17:20 А Тој им рече: „Заради вашето неверие; зашто, вистина ви велам, ако имате вера колку синапово зрно, ќе и речете на оваа гора: ‘Премести се оттука таму!’, и ќе се премести, и ништо нема да ви биде невозможно.

Kajgana Shop

На врв Bottom