Znaci ispagja deka bog mozi da se svati kako celata priroda odnosno celiot Univerzum.......kratko receno
не !
Евреите: 10:38 А Мојот праведник ќе живее од верата, ако ли се повлече, Мојата ДУША нема да благоволи во него.” --- РЕКОЛ БОГ
Софонија: 2:9 Затоа, жив Сум Јас!” - говори Господ над Војските, Израелевиот Бог,
мртва природа си е мртва природа и нема ДУША = ЕМОЦИИ
1 Коринтјани: 14:7 И БЕЗДУШНИТЕ НЕШТА, што даваат глас, како свиролот или харфата, ако не даваат различни звуци, како ќе се познае свирењето на свиролот или харфата?
Псалм
35:9 А мојата ДУША ќе се ВЕСЕЛИ
25:13 Неговата душа ќе живее спокојно,
Јов:
3:20 Зошто да му се подари видело на несреќникот и живот на луѓето со загорчена душа,
19:2 „Па, до кога ќе ја измачувате мојата душа, = ЕМОЦОНАЛЕН СТРЕС =ДУШЕВНА БОЛКА
30:25 Не плачев ли за страдалниците, не се ли сожали мојата душа за сиромашниот?
ДЕФИНИЦИЈА
ДУША = СПОСОБНОСТА МОЖНОСТА на умно разумните битија да изградат сопстевени чуствено емоционални вредносни критериуми-системи се нарекува ДУША
МРТВАТА ПРИРОДА НЕМА ДУША !
Бог=Љубовта ИМА ДУША
ЕВЕ УШТЕ ЕДЕН ПРИМЕР
1Коринќани 13
4 Љубовта долго трпи, љубовта е милостива, лубовта не завидува, не се фали, не се вообразува;
5 не се однесува непристојно, не го бара своето, не се раздразнува. Не држи сметка за зло;
6 не и се РАДУВА на неправдата, а и се РАДУВА на вистината;
1 Јованово: 4:8 А кој не љуби, не Го познава Бога, зашто Бог Е љубов.
4:16 И ние ја запознавме и верувавме во љубовта, која Бог ја има кон нас. Бог е љубов: и кој останува во љубовта, останува во Бога и Бог останува во него.
Znaci ispagja deka bog mozi da se svati kako celata priroda odnosno celiot Univerzum.......kratko receno
всушност ова е теоријата на православието( и ислам ) католицизам протестантизам
кој велат целата материјална природа Универзум е ДУХ - ТРЕТО ЛИЦЕ НА БОГ
дека ние луѓето живееме во тој дух кој тие понатаму го конкретизираат дека духот е енергија
( иако претходно веќе објаснив дека лажат дека нема таква работа во библија)
па не баш
Дела Ап.: 17:28 Зашто во Него живееме, се движиме и постоиме, како што и некои од вашите поети рекле: ‘И ние сме Негов род.’
ова си има свое објаснување
веќе сум објаснил во друга тема
.
.
ВО СВЕТОТ НА ЛИЧНОСТА
Секоја личност , секој од нас , секое Јас , си живее во некој Свој Свет .Но за да живее мора да постојат некој веќе дадени подлоги ..други Светови .
1)Прва подлога е љубовноста....нели апостоли во Атина ..Дела17-ред28—“ Зошто во Него живееме се движиме и постиоме”...Точно секој има љубов бар за себе...може да се развие во нарцисоидност ако не се споделува со други Нели секој си простува себе си , има разбирање за себе , се толерира..Павле ...”како што се љубиш самиот”.Е ова е Божјата сеприсутност за која збори биб..затоа ја знае секоја наша мисла и помисла . И плус 2коринќани 6-ред 16 ти …”Ќе живеам ВО нив (во разумот вели Павле) и ќе одам сред нив (оти се јавува како меѓучовечки однос)…и тие ќе бидат мој народ.”..
2)Втората подлога-свет е духовноста. Нели по дефиниција под дух – идеал се подразбира способноста на умно-разумните битија да вршат свесно планирани активности Што е точно ,Секој од нас , секое Јас , си кове , краткорочни средноочни, долгорочни планови за иднината .
3)И третиот свет е светот на душевноста ..Нели по дефиниција способноста на умноразумните битија да креирааат сопствени чувствено емоционални вредносни критериуми – ситеми се нарекува душа .Да секој што од воспитување што од лични искуства си створил некој свој критериуми, што во животот ќе го радува , ќе му претставува задоволство а што нема ...па такви мотивации и си бара во животот .Бог му вдахнал дух на Адам и овој станал жива душа..себеразвивачки емоционали критериуми .
Значи Личноста како компактен синхронизиран чувствено мисловно емоционален склоп , постои (самосвест за себе и околу себе) , живееме (имаме континуитет) ,и се движиме (саморазвој) одеднаш во овие три света .Треба да се каже Првиот свет на љубовноста е основен , а други два се подсистеми подсветови кој произлегуваат од првиот оти ниеден дух не се реализира без љубов (Он е татко на духовите –Евреи12-ред9), и кај душевноста исто така оти никој не гради критериуми на своја штета , што нема да му донесат некаква радост и задоволство , па во нов завет се спомнува дека освен добронамерна постои и демонска злонамерна душа , да ама тоа не значи дека нема љубов за себе оти злонамерноста е насочена кон други а не кон себе .Па така сите Личности што имаат љубов не само за себе туку ја споделуваат со други живеат во првата подлога , првиот свет на севозможниот Бог Љубовниот, а тоа отсекогаш биле идеалистите ...истите тие на кој им беше испеана химната на антихристот “за идеале гину будале” . Другите кој имаат љубов само за себе , за чие остварување ги малтретираат злоставуваат другите , кој пропагираат” мојот интерес пред се и над се” “целта ги оправдува средствата” ....
http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=26931
Дела Ап.: 17:28 Зашто во Него живееме, се движиме и постоиме, како што и некои од вашите поети рекле: ‘И ние сме Негов род.’
НО ТУКА ИМА ГОЛЕМ ПРОБЛЕМ !
НАУКИТЕ ОТИДОА ПРЕМНОГУ ВО СВОЈОТ РАЗВОЈ А НЕМА НИКАКОВ ДОКАЗ ДЕКА ЛИЧНОСТА НАВИСТИНА ПОСТОИ НАДВОР ОД МАТРИЈАЛНИТЕ МОЗОЧНИ КОНФИГУРАЦИИ ..
.
.
.
ТЕМА :
МОЗОК СУМ
Мора уште еднаш да се навратиме на оваа тема оти е најнајбитна .Всушност едноединствена разлика што воопшто постои помеѓу природни и општествени науки и библија е библиската гаранција од прва до последна страна дека личноста нее материјална и дека таа е самосвесен синхронизиран чувствено мисловно емоционален фунционален склоп а дека физичкото тело па со тоа и мозокот со целата негова грандиозна сложеност нее мисловна категорија .Таа е гаранцијата дека личноста (бог-личноста-јас) постои независно издвоено од биолошкото тело и дека го користи мозокот т.е. преку него управува и со целото тело па така се реализира .Ако ја нема оваа гаранција тогаш биб и не би била пишувана.
Павле “Ние не сме телесни” Јас – нее телесно Инаку ако личноста е матерјална т.е. се јавува во вид на мозочна конфигурација тогаш тоа е работа на природни науки и на никој друг Личноста е предвидена за вечен живот а не физичко тело Павле – како што постои физичко тело , исто така и духовно –личност Павле и апос им советувале ..усовршувајте се надградувајте Ако личноста постои само како атомска конфигурација во мозокот тогаш е сигурно смртна и зошто како таква би станувалa свесна за постоење на некакво битие наречено бог ..иии ..што точно Тој би воскреснувал оживувал ..некакво интегрално коло ...смешно ..апаа што точно би судел ..атомска конфигурација...циркус .Е во таков случај ние би испаднале како некоја дотраена рингла од стар шпорет што цел живот си живеела во надеж дака еден ден човекот ќе ја поправи засекогаш .(?) Или друг случај би бил ....ако сум Јас мозочна атомска конфигурација..а нели Бог ја знае секоја моја мисла....а ниту Јас нити Тој не сме одвоени од матерјалноста...тогаш ..е тогаш дури ... усвтари ние под Бог сме подразбирале исто некаква мозочна кофигурација...шпиунска потпрограма , спаер . тројанец . малициозен код ....грешка во системот . Додуша во таков случај би испаднале и многу други “крокодили”..од типот ... срам...мозочна конфигурација..совесност ..мозочна конфигурација.....се тоа би биле малициозни кодови ...грешки ви системот ..оние што ги имаат се дефектни а оние што ги немаат се здрави луѓе
http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=26716&page=5