Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994
Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Штом велиш дека има премногу научни докази, сигурно би можел да наведен барем еден од тие премногу научни докази? Не те терам да копи-пејстираш километарски страници, туку да наведеш барем еден од тие премногу докази. Повели биди фраер на дело, а не само на збор :)

Еден од најпопуларните методи за определување на староста на земјата е радиоактивниот метод. Голем број карпи во себе содржат радиоактивни атоми, кои (експоненцијално од времето) се распаѓаат и притоа испуштаат полесни честички и се претвораат во друг вид атоми. Пр. Ураниум = Хелиум + Олово. Тука ураниумот се нарекува родител, а оловото продукт. Така стручњаците според времето на полураспаѓање на ураниумот во карпите ја процениле нивната старост на околу 5 милијарди години.
Притоа, направени се неколку неверојатни претпоставки. Ќе наведам три:

1. На почетокот испитувана карпа го содржела само елементот-родител, а не и елементот-продукт. Тоа е храбра претпоставка, бидејќи и двата ги има насекаде низ земјината кора.
2. Брзината на радиоактивното распаѓање била таква каква што е сега. Но таа зависи од магнетното поле на Земјата, кое опаѓа со полупериод од 1400 години. Значи порано било појако, па и брзината на радиоактивното распаѓање била поголема; токму затоа се добиваат поголеми резултати за староста на карпите, од вистинските.
3. Немало ни одлевање, ни дотур на елементите родител и продукт. Движењето на водите низ карпите е еден сигурен фактор (а има и други) кој извршува миграција на материјалите од едно место на друго.

Во својата книга "Побивање на еволуцијата" (Refuting Evolution, Answers in Genesis, 1999, Australia), авторот Џонатан Сарфати (доктор по физичка хемија), набројува неколку пронајдоци кои упатуваат до заклучокот дека Земјата, особено животот на неа, се многу помлади отколку што тоа го тврдат еволуционистите. Всушност, вели Сарфати, 90% од методите кои се користат за утврдување на староста на Земјата покажуваат многу помала старост на Земјата од староста што ја пропагираат еволуционистите и геолозите.

Стапката (брзината) на таложење на некои минерали на дното на океаните е исто така една научна метода за определување на староста на Земјата. Меѓутоа, се добиваат драстично различни резултати, зависно од тоа кој елемент се зема за мерење. На пример, ако се мери според акумулацијата на натриумот, се добива старост на Земјата од 260 милиони години. Ако, пак, се смета според акумулацијата на никелот, тогаш се добива старост од само 8000 години; според силициумот, 9000 години, итн. Треба ли да кажеме дека еволуционистите ја истакнуваат само староста определена според натриумот, а ги премолчуваат резултатите според никелот и силициумот!?

Брзината на таложење метеорска прашина исто така се користи за определување на староста, не само на Земјата, туку и на Месечината и на другите планети. Сегашната стапка на таложење на космичка (метеорска) прашина врз Земјата се проценува на околу 14 милиони тони годишно. Кога Земјата би била толку стара колку што тврдат еволуционистите/ геолозите, само слојот од никел и железо од метеорската прашина врз Земјата би требало да биде дебел околу 16 метри! А во реалност ги има само толку колку што би се натрупало за 8000 години.

Магнетното поле на Земјата слабее толку бргу, што упатува на заклучокот дека не можело да постои подолго од 10-20 илјади години. Имено, истражувањата на Томас Барнс (Thomas Barnes) покажуваат дека магнетното поле на Земјата опаѓа со брзина која соодветствува на полупериод од 1400 години. Тоа би значело дека магнетното поле на Земјата пред 1400 години било двапати посилно од денешното. Со таквото откритие се покажало дека со екстраполација на 10.000 години наназад, магнетното поле на Земјата тогаш би било толку силно, како да е Земјата магнетна ѕвезда, што е невозможно. Значи, староста од 10-20 илјади години на Земјата би била горната граница! Енергетското поле на Земјата опаѓа уште побрзо!

Хелиумот надоаѓа во атмосферата како резултат на радиоактивните распаѓања, а не ја напушта атмосферата во значителни количини. Па сепак, присуството на хелиум во атмосферата на Земјата е барем 2000 пати помало од она што би се очкувало, кога Земјата би била стара со милијарда години. Всушност, се уште има хелиум во карпите, што значи дека не минало многу време од нивното создавање, зашто до сега сиот хелиум би излегол од таму. Згора на тоа, некои понови истражувања наведуваат на заклучокот дека хелиумот ни доаѓа и од Сончевата корона! Пресметките покажуваат дека количеството на хелиум во нашата атмосфера одговара на 10.000 години "производство" преку алфа распаѓање.

Месечината постепено се одалечува од Земјата, по 4 центиметри годишно. Дури и да била слеана со Земјата, за нејзината сегашна одалеченост би биле доволни околу 1,3 милијарди години (што никако не значи дека е толку стара, а камоли 30 милијарди години!). Згора на тоа, анализата на староста на камче земено од Месечината покажува уште помала старост на Месечината.

Количеството акумулирана сол во океаните покажува дека тој процес се одвива едвај неколку илјади години, а никако милијарда години, инаку би имало многу повеќе сол во морињата и океаните.

Понатаму, премалиот број на остатоци од супер-нова експлозиите укажува на млада старост на универзумот. Имено, кога ќе експлодира една супер нова, пресметките укажуваат дека прашината и остатоците што ги остава се видливи над милион години. Вакви експлозии астрономите забележуваат по една на секои 25 години, а сепак до сега се забележани само 200 такви што укажува на тоа дека процесот на започнување на овие експлозии настанал приближно пред 7000 години.

Еволуционистите тврдат дека кометите се приближно стари како и Сонцето - 5 милијарди години. Сепак, кога кометата, при своето орбитирање, ќе се приближи до Сонцето, таа губи од својата маса толку многу, што не би преживеала повеќе од 100.000 години. Многу комети имаат животен век околу 10.000 години, па и под тоа.

Се разбира има уште многу други докази, но за тоа постојат специјализирани книги. Иако мораме да признаеме дека со постоечките научни методи не можеме со сигурност да ја утврдиме староста на Земјата и животот на неа, сепак, за разлика од еволуционистите, кои мораат да го признаат истото, ние укажуваме дека има резултати од еднакво валидни научни техники кои упатуваат на заклучокот дека Земјата и животот на неа потекнуваат од пред неколку илјади години, а не од пред милијарди или милиони години. Затоа, ненаучно и нечесно е на јавноста да и се презентираат само селектирани резултати кои им одат во прилог на еволуционистите. Доколку повеќе, станува се појасно дека токму таквите методи и техники кои додаваат резултати за голема старост на Земјата, се сериозно погрешни.

Една добра книга на оваа тема е "The Mytology of Modern Dating Methods" (El Cajon, CA: Institute for Creation Research, 1999) од авторот John Woodmorappe.

Заклучок:

Различни научни методи даваат различни старости на Земјата. Честопати еден ист метод дава различна старост на еден ист примерок. Политиката во науката и селектирањето на резултатите е познат порок кој постои од зачетоците на науката, па се до денес. Денес ова се прави како никогаш порано! Затоа само ЕДЕН може да знае кога настанала Земјата. А кој би можел да знае подобро од нејзиниот Творец нели?

Сепак Бог експлицитно не кажал кога е создадена Земјата (тоа е надвор од суштинската цел за која Библијата му е дадена на човекот), но имплицитно може да се дадат некои одговори, ама и тој одговор е голем. Можеби друг пат, во некоја друга прилика.
Поздрав!

Во некои нефосилизирани коски од диносаурси пронајдени се црвени крвни зрнца и хемоглобин. Тие не можеле да бидат зачувани, ако се стари 65 милиони години, кога, наводно, исчезнале диносаурсите. Зклучокот е дека се стари само неколку илјади години. (Веројатно диносаурсите не преживеале после климатските промени што настанале после сеопштиот потоп во времето на Ное.

1. Покажи каде Библијата тврди дека Земјата е центар на вселената
2. Кој е според тебе центарот на вселената?

Каде тоа Библијата кажува дека Земјата стои мирно?
Ke dobies moj odgovor i mislenje koga ke imam povekje vreme, zasto postot ti e golem i treba povekje vreme za odgovor.

P.S. Dali si ti neo_wmaster od badijala forumot, ili samo pravis copy-paste na necii mislenja i so toa demek kazuvas deka si nacitan? Ovoj ist post go ima na badijala forumot,za moment pomisliv deka dobro si se namacil da dades nekoi odgovori, no ne izgleda taka.....popravi me ako gresam

Најголемата грешка што може да ја напраи човек е да мисли дека не мора којзнае колку знаење да има,ко ти што викаш на пример.

Божјата одредба како и да е ќе биде а се што се случува е веќе одобрено од Негова страна што значи никој не може да му се меша во неговиот план.

А кажи ми дали ти живееш на овој свет?Не ги читаш изгледа добро моите постови.Кажав дека за мене единствена веродостојна книга од Божјите книги е Куранот,што значи не ми давај цитати од Библијата.

Прво пролистај ги тие Божји книги па после ќе кажеш мислење за нив а вака само нагаѓаш,претпоставки and soooo on...

Јас добро те разбрав за тие кои наоѓаат мир во различни вери и одговор ти пишав но дали тебе тој одговор те задоволува тоа е друг муабет.

Библијата му е пратена на Исус,Тората на Мојсес и Куранот на Мухамед а.с.

Сите тие повикувале кон обожување на Еден Бог.Со време претходните две како што реков поради расипаноста на народот се изменуваат и се губи нивната вистинитост а Куранот останува непроменет.Другото мислам дека ти е јасно.

Уште еднаш ќе ти спомнам више ни јас не знам по кој пат вака:религијата како што ја гледаш ти не е исто и за мене.Јас религијата ја гледам во секоја област од животот на човекот,нешто сеопфатно и универзално,начин на живот а не само молитва слепо верување и сл.Значи начин на живот кој што нуди решение за се она што го мачи човекот без разлика дали тоа е од духовна страна научна страна и сл.

Пошто си толку начитан со научни докази и сметаш дека јас треба повише да читам,тогаш пак по втор пат ти викам наведи некој пример па да видиме што тоа конкретно сакаш да кажеш со тоа??Па ај да дискутираме после пак.
Te svakjam za religijata i definitivno nemame isti gledista, i izgleda ne sum zabelezal deka se vodis spored Kuranot, zatoa ti postaviv citati od Biblijata. Ke dobies prasanja i za Kuranot, samo malku pokasno, kako sto kazav koga ke najdam povekje vreme.

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Ke dobies moj odgovor i mislenje koga ke imam povekje vreme, zasto postot ti e golem i treba povekje vreme za odgovor.

P.S. Dali si ti neo_wmaster od badijala forumot, ili samo pravis copy-paste na necii mislenja i so toa demek kazuvas deka si nacitan? Ovoj ist post go ima na badijala forumot,za moment pomisliv deka dobro si se namacil da dades nekoi odgovori, no ne izgleda taka.....popravi me ako gresam
Не се малтретирај. Форумски ликови пастираат исти текстови на разни форуми. Џабе ќе одговараш кога ќе добиеш идентичен копи-пејст текст. За секоја тема од религија си имаат претходно подготвен текст кој друг го напишал и си го пастираат.

Кога ќе видиш огромен "напишан" пост едноставно тури им го курот :)

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Не се малтретирај. Форумски ликови пастираат исти текстови на разни форуми. Џабе ќе одговараш кога ќе добиеш идентичен копи-пејст текст. За секоја тема од религија си имаат претходно подготвен текст кој друг го напишал и си го пастираат.

Za razlika od niv, jas imam odgovor na site negovi "dokazi" za mladata Zemja. Mi treba vreme da prevedam od angliski, no te uveruvam deka ke dobie se sto sakase :P Samo ne znam kako mozi da se pravat nacitani koga pravat samo copy-paste. Ama batali, ke dobies naucni dokazi, a ne izvrteni raboti, kako vo tvojot post Чорбаџија. Pocekaj nekoj den i ke vidis :smir:

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Те поправам, јас не сум нео мастер. Нео мастер го копирал веројатно мојот коментар кој јас првично го напишав на идивиди форумот. Се разбира, и јас не сум ги измислил аргументите, туку сум ги препишал од неколку книги (најмногу од „Не на еволуцијата, да на Библијата“). Се разбира, тоа се само дел од аргументите, а има и повеќе, но јас немам толку време да пишувам.
Сепак, не е важно кој и каде напишал, туку што напишал. Важни се коментарите, а не коментаторите. Позз

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Те поправам, јас не сум нео мастер. Нео мастер го копирал веројатно мојот коментар кој јас првично го напишав на идивиди форумот. Се разбира, и јас не сум ги измислил аргументите, туку сум ги препишал од неколку книги (најмногу од „Не на еволуцијата, да на Библијата“). Се разбира, тоа се само дел од аргументите, а има и повеќе, но јас немам толку време да пишувам.
Сепак, не е важно кој и каде напишал, туку што напишал. Важни се коментарите, а не коментаторите. Позз
Se nadevam deka e taka, i bas e dobro koga ke postirate od drugi forumi, da kazete taka, no ne e vazno sega. Ke dobies kontra odgovori na tvoite, pa ke vidime koj e poverojaten.:smir:

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
Za razlika od niv, jas imam odgovor na site negovi "dokazi" za mladata Zemja. Mi treba vreme da prevedam od angliski, no te uveruvam deka ke dobie se sto sakase :P Samo ne znam kako mozi da se pravat nacitani koga pravat samo copy-paste. Ama batali, ke dobies naucni dokazi, a ne izvrteni raboti, kako vo tvojot post Чорбаџија. Pocekaj nekoj den i ke vidis :smir:
ateizmot e vera kako i teistickoto glediste , nema dokazi protiv boga, koi kazuvaat sprotivno , navedi nekoj direktno sto ukazuva na boga sto veli: nema bog toa bilo laga, i deka zemjata sama nastanala slucajno , nadvror od boga , kako kreator edinstven, naukata nikogas nema da najde takvi dokazi sto se protiv verata i protiv bozjata vistina, zatoa sto verata znacu veruvane vo nesto sto ne se gleda vo boga semoken i mnogumilostiv gospoda , no boga go pocistvuvale miloni luge , mnogumina hrabro umrele za hrista boga , zasto bog bil so niv, zasto gospod e ziv i e sedrzitel na zemjata i na celiot univerzum , gospod e kreator na univerzumot,no ateistite toa go pravat od svoi licni ubeduvana , koi sami se ubedile i sakaat drugi da ubedat , , hristijanstvoto ne e kopija na nekoi veri i rituali kako sto naveduvas, tuku pred hristijanstvoto postoele mnobozci , idolopoklonci , koi ne veruvale vo izraeloviot bog , citaj malku istorija,nanazad , biblijata gi ima site odgovori, koi naukata gi nema,od kade zlo vo lugeto , zosto postioime koja e smislata na seto ova , smrtta ,i del drugi raboti, naukata nemoze da go najde odgovorot no bozjata vistina go dava,a naucni dokazi i da baras protiv boga , nikogas nema da najdees direkten dokaz protiv boga, bog postoi

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
ateizmot e vera kako i teistickoto glediste , nema dokazi protiv boga, koi kazuvaat sprotivno , navedi nekoj direktno sto ukazuva na boga , i deka zemjata sama nastanala slucajno , nadvror od boga , kako kreator edinstven, naukata nikogas nema da najde dokazi protiv verata i protiv bozjata vistina,hristijanstvoto ne e kopija na nekoi veri i rituali kako sto naveduvas, tuku pred hristijanstvoto postoele mnobozci , idolopoklonci , koi ne veruvale vo izraeloviot bog , citaj malku istorija,nanazad , biblijata gi ima site odgovori, koi naukata gi nema,od kade zlo vo lugeto , zosto postioime koja e smislata na seto ova , smrtta ,i del drugi raboti, naukata nemoze da go najde odgovorot no bozjata vistina go dava,a naucni dokazi i da baras protiv boga , nikogas nema da najdees direkten dokaz protiv boga, bog postoi
Izvini sto vaka ke se izrazam no kazav sto pati za tie dokazi "za" i protiv Bog. Procitaj malku nauka i ke ti stani jasno, a ne samo da kazuvas deka Bog postoi bez pritoa da ponudis nekoj dokaz. A za postot na Чорбаџија, koj navodno dava dokazi za "mladata" Zemja, ke postiram pokasno bidejki ima mnogu za preveduvanje. Znaci dokazite ostanuvaat isti protiv Biblijata. Onie 3 raboti sto gi navedov pogore se edni od mnogute. Чорбаџија vo nikoj slucaj ne pobiva del od tie fakti bidejki ima izvrseno selekcija na informaciite koi odat vo prilog na negovoto glediste, a drugite fakti gi ima izostaveno. Ke se uverite sami. Osven ako sakate vednas informacii, pa ke vi postiram link od stranata na agnliski.......

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.923
Поени од реакции
12.484

Затоа јас чуди се зошто понекогаш како да ми нема смисла муабетоооооо, еден пишува едно а другиот ееептен друго мајката...

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
Izvini sto vaka ke se izrazam no kazav sto pati za tie dokazi "za" i protiv Bog. Procitaj malku nauka i ke ti stani jasno, a ne samo da kazuvas deka Bog postoi bez pritoa da ponudis nekoj dokaz. A za postot na Чорбаџија, koj navodno dava dokazi za "mladata" Zemja, ke postiram pokasno bidejki ima mnogu za preveduvanje. Znaci dokazite ostanuvaat isti protiv Biblijata. Onie 3 raboti sto gi navedov pogore se edni od mnogute. Чорбаџија vo nikoj slucaj ne pobiva del od tie fakti bidejki ima izvrseno selekcija na informaciite koi odat vo prilog na negovoto glediste, a drugite fakti gi ima izostaveno. Ke se uverite sami. Osven ako sakate vednas informacii, pa ke vi postiram link od stranata na agnliski.......
prijatelce togas sto znaci verata , ,, za dokazi za boga ima a eden takov e solomonoviot hram, i kovcegot na zavetot , deka bog vistina postoi , faktot e deka da veruvas vo bog deka postoi i da se nadevas na nego,. toa e vera i kazimi uste koja e smislata na seto ova , potekloto na smrtta , , naukata ima li odgovor za toa

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
prijatelce togas sto znaci verata , ,, za dokazi za boga ima a eden takov e solomonoviot hram, i kovcegot na zavetot , deka bog vistina postoi , faktot e deka da veruvas vo bog deka postoi i da se nadevas na nego,. toa e vera i kazimi uste koja e smislata na seto ova , potekloto na smrtta , , naukata ima li odgovor za toa
potekloto na smrtta? a sto kazuva religijata za toa?

ne sakam da postiram povekje stranici a i me mrzi da preveduvam :P najverojatno vo prevodot ke utnam nekoj zbor pa nema da ja dolovam poentata na napisanoto, zatoa eve vi link na koj mozete da proverite za "dokazite" na Чорбаџија http://www.talkorigins.org/faqs/faq-age-of-earth.html

Uste bi dodal deka za pronajdenite crveni krvni zrnca kaj dinosaurusite, toa ne e pronajdeno kaj site fosili, znaci se postavuva prasanjeto dali toa moze da se tolkuva na nacin na koj ti toa go pravis. Druga rabota e toa sto ne se samo tie fosili stari milioni godini, tuku ima i od drugi zivotni no i koski od nekoi megjuvidovi na covekot.
Za site tvoi potencirani "dokazi", ima dobro pobivanje na stranata koja ja dadov, pa potrudi se cela da ja procitas, pa ke vidis kolku ti, ili toj koj go napisal toa tvrdenje sto ti go postira, ispituval i dokazal nesto....

P.S neo_wmaster isto taka go postiralistoto na idividi so istiot nick. Znaci ili si toj istiot ili krades postovi od drugi.....

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
i od kade maz i zena , kako se oformile , bas masko i zensko, a smrtta nejzinoto poteklo ?
Opredelbata na polot kaj cicacite go odreduva parot hromozomi. Maskiot pol ima XY hromozomi, a dodeka zenkite imaat XX hromozomi. Znaci Y hromozomot go opredeluva maskiot pol.
Ima isklucoci, kaj mazite se sretnuvaat XXY ili XYY hromozomi, a kaj zenite X ili XXX hromozomi, no kako sto gledas Y hromozom go opredeluva maskiot pol.
Ovie dva hromozomi evoluirale od identicen par na hromozomi nareceni autozomi (autosomes). Autozomi se hromozomi koi ne se seksualno opredeluvacki. Na primer kaj covekot ima 22 para autozomi plus X i Y sto go odreduvaat polot. Treba mnogu da se pisuva za potekloto na tie seksualno odreduvacki hromozomi, no ako sakas ke ti dadam link pa sam procitaj.

A sto treba da se znae za smrtta? Zarem tolku tesko da svatis deka se ima kraj? No kolku sto e naukata verodostojna na taa tema, tolku e i religijata, zasto ne gledam nekoja posebna uverlivost na religijata na taa tema osven slepata verba. Sepak nikoj ne se vratil od umrenite pa da kaze sto e i kako e :smir:

Член од
1 декември 2009
Мислења
187
Поени од реакции
27
neznam sto se zamarate za toa kolku e stara zemjata, toa neikoj ne moze tocno da kaze. ednostevno ne mozat za piramidite i svingite da dokazat kolku se stari sekoj den nekoj naucnik si kazuva po nekoj broj, a ne za zemjata. treba mnogu povrsinski da razmisluv covek za da rece deka ne postoi BOG i deka seto ova so e sozdadeno i se sto funkcionira se sozdalo samo i se funkcionira po nekoj slucajnost.sekoj organizam sekojj nastan sekoja pojava si ima svoj "cel" zosto postoi

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
neznam sto se zamarate za toa kolku e stara zemjata, toa neikoj ne moze tocno da kaze. ednostevno ne mozat za piramidite i svingite da dokazat kolku se stari sekoj den nekoj naucnik si kazuva po nekoj broj, a ne za zemjata. treba mnogu povrsinski da razmisluv covek za da rece deka ne postoi BOG i deka seto ova so e sozdadeno i se sto funkcionira se sozdalo samo i se funkcionira po nekoj slucajnost.sekoj organizam sekojj nastan sekoja pojava si ima svoj "cel" zosto postoi
Sekako deka ne moze tocno do godina no varira za nekolku stotici iljadi godini i e definitivno premnogu razlicno od tvrdenjata voreligiskite knigi.

Vo red e toa sto go kazuvas za Bog, no bidejki Bog "ne vi dal dovolno" informacii za toa koj e toj, nie ne mozime da go napagjame direktno bidejki ne znaeme sto e toj vsusnost. Koga sekoj vernik posebno go dozivuva Bog na razlicen nacin, toa znaci samo edno, Bog ne postoi, toj e samo vo glavite na odredeni lugje.

Dali vo vasite knigi e dadeno koj organizam za koja cel postoi?

Kajgana Shop

На врв Bottom