reemteY
Ако...
- Член од
- 27 март 2009
- Мислења
- 426
- Поени од реакции
- 36
НЕ дозволува да ја гледат во моментот кога раѓа!Како се срами ?
НЕ дозволува да ја гледат во моментот кога раѓа!Како се срами ?
Со што можеш да го покрепиш ова и од кај значењето дека ако не дозволува да ја гледаат додека раѓа се срами.НЕ дозволува да ја гледат во моментот кога раѓа!
Некои од Божјите книги претрпеле промени во битни делови од нив,понатаму тие промени останале трајни или биле вметнати сосем нови делови од страна на човекот.Epa spored Biblijata svetov e otprilika tolku star. Da bidam poprecizen. Edna strana, naukata kazuva svetot e star 3.8 milijardi godini (dokazano e toa, no duri i da e nekoja greska, ne veruvam deka e tolku golema), a od druga strana Biblijata kazuva deka svetot e star okolu 6000 godini, bez nikakvi dokazi. Zatoa ne mi bese jasno od kade ti gi zemas za fakti prikaznite od Biblijata. No ne e vazno, bidejki eve kaza deka ne veruvas vo teorijata od Biblijata deka svetov e star 6000 godini, znaci ne veruvas vo del od Biblijata so drugi zborovi. Poentata mi bese deka tie knigi se dostaveni od Bog kako sto kazuvate, znaci se vo niv bi trebalo da e vistina, no ne e taka. Zosto Bog ne ja kazal vistinata? Ili sepak ne e Bog sto gi dostavil tie knigi, tuku se proizvod na covekovata imaginacija......?
edinstvena bozja rec koja ostanala takva kakva sto bila od pocetokot e biblijata, a kuranot ima delovi od stariot zavet , fakticki od judizmot, lugeto koi gi menavale delovite od svetata kniga pismo bea smetani za eretici koi se otcepija od ednata soborna apostolska crkva od boga, a na krajot od svetoto pismo pisuva nisto ne dodavaj i ne menuvaj poslednaa kniga na otkrovenietoНекои од Божјите книги претрпеле промени во битни делови од нив,понатаму тие промени останале трајни или биле вметнати сосем нови делови од страна на човекот.
Не постои ни една Божја книга која е доставена до народот а да не била променета освен една,а тоа е Куранот.Ма да и од него напраиле не промена него цела книга којa ја нарекле The True Furqan,во која има цитати од него и од све друго можно што собрале од насекаде.Вакви обиди се мн чести,но поради тоа што голем број на луѓе го знаат напамет не е можно да се дојде до било каква промена,тоа се продолжува и задржува со истата содржина од самата негова објава.
edinstvena bozja rec koja ostanala takva kakva sto bila od pocetokot e biblijata, a kuranot ima delovi od stariot zavet , fakticki od judizmot, lugeto koi gi menavale delovite od svetata kniga pismo bea smetani za eretici koi se otcepija od ednata soborna apostolska crkva od boga, a na krajot od svetoto pismo pisuva nisto ne dodavaj i ne menuvaj poslednaa kniga na otkrovenieto
vo red okНе сакам мн да навлегувам во таа тематика дека тука друго е темата затоа не претпочитам да се впуштам во таква дискусија
Пријателе , како што и сам спомена погоре дека јас и ти очигледно не можеме да дојдеме до разбирање , но ќе те подсетам дека колку и да сакаш да го негираш она кое јас ти го говорам , сепак несвесно и сам го потврдуваш тоа . Имено , за ова цитираново со соновите , за нас муслиманите не е ништо нејасно , туку исламот многу добро ни ја објаснил таа појава кај човекот , знам дека за ова ќе побараш цитати од Куранот за доказ , но нема да ти постирам такво нешто од проста причина , затоа што човек кој не верува за постоењето на Бог , тогаш нема ни да поверува во Божјиот збор .Za rabotata so sonovite ke iskomentiram. Ovde se gleda ona sto mnogu lugje go pravat. Se sto im e nejasno i ne mozat da go spoznaat, go povrzuvaat so Bog. Dali nekade pisuva deka se sto ne mozi covek da si objasni, e delo na Bog? Dobro znaeme vo sto e problemot,toa e nasiot mozok. Ne e razvien za da svati nekoi raboti. Kako sto porano ne mozel da gi svati dozdot,grmotevicite i slicno, no denes dobro znaeme sto se tie, samo obicni prirodni pojavi. Zatoa ne moze se sto ni e nepoznato da go poistovetuvame so Bozjo delo. ..........
Moe licno viduvanje e toa deka so sonovite nie mozeme da komunicirame so nekoi od nasite pretci ili bliski prijateli koi vekje ne se ovde (znaci mislam deka postoi zadgroben zivot, kako sto prasa Hasan) no i so nekoi drugi likovi koi ne znaeme sto se. Tie mozebi se ednostavno sustestva so mnogu napredna svest, pa mozat da ni se pojavuvaat vo sonot i da komuiciraat so nas, odnosno nekoj vid na telepatija mozebi, ili sto znam drugo..........
Izvinete ako vi zvuci navredlivo, no toa izgleda e fakt. Hristijanite velat Biblijata e edinstvena neizmeneta, Muslimanite toa go kazuvaat za Kuranot, ednostavno covek da ne znae na koj da im veruva. Aj dogovorete se koj e vo pravo, pa da prodolzime na ovaa tema. Moze?
Hmmmm, izgleda ne znaes sto znaci da si ateist. Eve da ti pojasnam, atesit e covek koj negira postoenje na Bog ili Bogovi i nisto drugo. Znaci mozam da imam, i imam licno mislenje za zadgrobniot zivot i sonovite, a ti kazav i deka ima naucna potvrda za postoenjeto na dusata, no toa e novo otkritie koe treba da se istrazuva uste mnogu, za da se dojde do nekoi objasnuvanja. I pak eve ke se povtoram, kazav deka naukata sekojdnevno se razviva, i normalno e da nema odgovori na nekoi prasanja, no jas znam deka nema odgovori bidejki ne sme na dovolno visoko nivo so razumot, a vie koga nemate odgovor spored Kuranot, mislite deka toa e nebitno i zatoa Alah ne vi kazal.....Ako Kuranot e pravata kniga, nemase da zema citati od prethodnite knigi i religii (bez navreda). Spored mene site religii se samo alatka za kontroliranje na sirokite narodni masi i nisto drugo(pak bez navreda). Jas nemam objasnuvanje naucno za dusata(seuste), zadgrobniot zivot, za sonovite ima mnogu teorii(no sto e vistina?) no i ti nemas odgovor na tie 3 prasanja sto ti gi postaviv. Iskreno ne ve svakam za nekoi raboti vas vernicite, no ne mozeme da debatirame zasto sekogas koristite nekolku smesni opravduvanja, kako na primer: toa e Bozja volja, ne smeeme da ja ispituvame, ili pak slobodnata volja kaj covekot e pricina za site losi raboti, a Bog e pricina za site dobri.........epten e providno. Pak ke kazam, ne sakam nikoj da navredam.........Пријателе , како што и сам спомена погоре дека јас и ти очигледно не можеме да дојдеме до разбирање , но ќе те подсетам дека колку и да сакаш да го негираш она кое јас ти го говорам , сепак несвесно и сам го потврдуваш тоа . Имено , за ова цитираново со соновите , за нас муслиманите не е ништо нејасно , туку исламот многу добро ни ја објаснил таа појава кај човекот , знам дека за ова ќе побараш цитати од Куранот за доказ , но нема да ти постирам такво нешто од проста причина , затоа што човек кој не верува за постоењето на Бог , тогаш нема ни да поверува во Божјиот збор .
Е овде пријателе многу си ми нејасен , од една страна тврдиш дека си атеист , не веруваш во Бога , а од друга страна веруваш во постоењето на душата и задгробниот живот . Па добро бе пријателе , зарем не е ова некаде длабоко во твојата душа верување во постоењето на Бог ?
А оние суштества кои ги спомена , во исламот се познатикако џиннови , суштества невидливи за човекот , кои живеат многу подолг живот од нас , тие се споменати во Куранот во следниов ајет „И џинните и луѓето ги создадов само за да Ме обожуваат!“
, а исто така во сон се појавува шејтанот ( ѓаволот) кој се преставува во секакви ликови .
Е сега пријателе пак ќе те прашам и барам твој одговор од научен аспаект , не ми одговори зошто науката нема објаснување за душата , како стигнува до нас и како си заминува , каде оди откако ќе не напушти и ни настапи смртта , а не очекува задгробниот живот ? Што вели науката за ова , кој раководи со нашите души , зарем науката ???
И сам рече дека веруваш во душата и задгробниот живот , тогаш мораш да имаш и некое твое објаснување за ова .
Без навреда кон христијаните , но ако не си знаел прашајги колку верзии има Библијата , а колку Куранот ?
Не преводи на разни јазици , туку верзии .
Библијата има толку верзии како и некој неделен весник ( се надевам нема никој да ми замери , но тоа е факт )
Додека Куранот е еден и единствен , како што е објавен така и останал , без ниту една сменета буква .
Е сега сам размисли што е изменето а што не е .
Не постојат различни верзии на Библии/постојат различни преводи.Без навреда кон христијаните , но ако не си знаел прашајги колку верзии има Библијата , а колку Куранот ?
Не преводи на разни јазици , туку верзии .
Библијата има толку верзии како и некој неделен весник ( се надевам нема никој да ми замери , но тоа е факт )
Исто и милион други напишани книги кои не се променети од моментот кога се објавени.Ако гледаме така имаш у различни верзии на еден хадис но суштината која ја носи е иста.А тоа е затоа што Мухамед говорел на различни групи на луѓе иста работа на различен начин.Додека Куранот е еден и единствен , како што е објавен така и останал , без ниту една сменета буква .
размисли и ти.Е сега сам размисли што е изменето а што не е .
Ова го вика човек што никад не видел камила во живот:helou:Кмаила е животно кој ептен многу се срами ! :wink:
Izvinete ako vi zvuci navredlivo, no toa izgleda e fakt. Hristijanite velat Biblijata e edinstvena neizmeneta, Muslimanite toa go kazuvaat za Kuranot, ednostavno covek da ne znae na koj da im veruva. Aj dogovorete se koj e vo pravo, pa da prodolzime na ovaa tema. Moze?
Добро.Вака да те прашам нешто,кажи ми каква корист има човек кога ќе ја научи староста на земјата?И кажи ми кој се тие цитати кои Куранот ги презел од другите книги?Нели и самиот викаш дека не си го читал Куранот,тогаш од каде тоа дека има цитати од другите книги?a vie koga nemate odgovor spored Kuranot, mislite deka toa e nebitno i zatoa Alah ne vi kazal.....Ako Kuranot e pravata kniga, nemase da zema citati od prethodnite knigi i religii (bez navreda). Spored mene site religii se samo alatka za kontroliranje na sirokite narodni masi i nisto drugo(pak bez navreda). Jas nemam objasnuvanje naucno za dusata(seuste), zadgrobniot zivot, za sonovite ima mnogu teorii(no sto e vistina?) no i ti nemas odgovor na tie 3 prasanja sto ti gi postaviv. Iskreno ne ve svakam za nekoi raboti vas vernicite, no ne mozeme da debatirame zasto sekogas koristite nekolku smesni opravduvanja, kako na primer: toa e Bozja volja, ne smeeme da ja ispituvame, ili pak slobodnata volja kaj covekot e pricina za site losi raboti, a Bog e pricina za site dobri.........epten e providno. Pak ke kazam, ne sakam nikoj da navredam.........
P.S mozno e da ne bidam online nekolku denovi,laptopot izgleda se rasipa, zatoa ne se cudete ako ne postiram odgovori nekoe vreme
Друже не збориме за хадис збориме за Куран и неговото не променување,остај ти хадисот тоа е друго,збориме за Божјите книги,за тоа кажи ти дали е или не е променет?Исто и милион други напишани книги кои не се променети од моментот кога се објавени.Ако гледаме така имаш у различни верзии на еден хадис но суштината која ја носи е иста.А тоа е затоа што Мухамед говорел на различни групи на луѓе иста работа на различен начин.
Tocno e deka ne sum go cital Kuranot, no na ovie temi ovde sum videl mnogu postovi kade sto i samite kazuvate deka i Biblijata i Kuranot za odredeni nesta imaat isti stavovi. Zatoa kazuvam deka Kuranot prezemal stavovi od Bibilijata i judaizmot, ama i Biblijata isto taka prezema stavovi ili viduvanja od nekoi drugi knigi.Затоа реков дека не сакам да навлегувам таму.За да поверуваш која е вистинита не ти треба мн,но треба да го напраиш тоа без предрасуди па ќе се увериш и самиот,и не е работата ние да се договориме,нели тебе ти е битно која е вистинската?Истражувај малце околу тие две книги па после ќе коментираме.Може?
Добро.Вака да те прашам нешто,кажи ми каква корист има човек кога ќе ја научи староста на земјата?И кажи ми кој се тие цитати кои Куранот ги презел од другите книги?Нели и самиот викаш дека не си го читал Куранот,тогаш од каде тоа дека има цитати од другите книги?
Дали работите кои ги проповедаат религиите тебе ти се смешни или не сепак тоа е твое право и го почитувам,се зависи од тоа како гледаме на работите,тоа е индивидуално,мене лично најмногу што ми ја исполнува душата со сите оние одговори кои сум ги барал и ме интересирале не сум ги нашол никаде ама баш никаде освен во Куранот.Тоа беше моментот кога јас кажав стоп на мн работи во мојот живот,кога го најдов она правото во мојот живот,момент кога јас ги средив сите мои мисли и кога светот и се околу мене почна наеднаш да има смисла.Најдов нешто кое е вечно и нешто од кое никогаш не ти се здосадува и никогаш нема да можеш да му се изначудиш,а тоа е Бог нашиот Милостив Створител Оној кој знае се,Оној кој е Жив и Постоен,кого не го обзема ни дремка ни сон,и ништо не му претставува никаква тешкотија.Толку сум сигурен во тоа што пишувајќи го текстов ми се ежи кожата и едвај ја чекам средбата со Него.Нека Бог не упати на сите.АМИН.
Друже не збориме за хадис збориме за Куран и неговото не променување,остај ти хадисот тоа е друго,збориме за Божјите книги,за тоа кажи ти дали е или не е променет?
Vo kratki crti dobro objasneto lol potpolno se slozuvam....Објектот постои во субјектот и исказот Бог постои кажува дека постои тој што мисли дека бог постои, а ние не можеме вон себе да излеземе и однадвор да видиме да ли постои бог, тој е наша идеја пошто ни треба бог и си ствараме бог, значи се постои во свеста сите богови се како и самиот свет констатирани како такви во свеста на конкретниот поединец.
Ти очигледно си неписмен штом ме прашуваш дали е Куранот непороменет или не пошто веќе дадов одговор во претходниот пост,а и самиот го знаеш одговорот на тоа прашање.Друже не збориме за хадис збориме за Куран и неговото не променување,остај ти хадисот тоа е друго,збориме за Божјите книги,за тоа кажи ти дали е или не е променет?