Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994
C

Cool Hand Luke

Гостин
Вие што не верувате во Бог - како би требало тој да изгледа кога би постоел?

C

Cool Hand Luke

Гостин
Како Ѓорги Колозов! :)
А, легенда беше тој. :) Бог да го прости.
Туку не постои Бог што може да се достигне (освен со свест!) бидејќи тоа не би бил Бог. Бог е само синоним за недостижност - Херберт Спенсер.
А луѓето со развиена свест сфатиле дека Бог е всушност единственото нешто што вистински постои. А и тие можат да речат дека тој не постои но на поинаков начин од нас слабо развиените, без бес, без незнаење, без фрустрации, туку со една посебна насмевка... Тука е целиот штос. :)

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
да, но реалноста сведочи за најразлични религии што кажува дека бог е човечка измислица! Оти ако има некој Бог стварно тој не бара никакви метании, ритуали и догми...

S

smart ass

Гостин
Да јас сум сведок,и за момент бев во рајот.

дедо боже пред некој месец ме благослови-ми ја скрши раката(а не реагирал)ама намерно

И така една недела бев на трамадол терапија,значи бог(судбината мастерпланот)ме наведе кон вистинатаааа:vozbud:

ЕДИТ 2 недели терапија=рај:pos2::pos2:

S

smart ass

Гостин
Вие што не верувате во Бог - како би требало тој да изгледа кога би постоел?

бидејќи ни го дал нас неговиот лик.

и од психолошки аспект можеби и....пациент,или ужива кога има тресење земја,пожари...кога знае се...ја знае и болката и загубата каква е....

П.С ТРЕБА ДА СЕ ОТВОРИ ТЕМЕ ПСИХОАНАЛИЗА НА БОГ:vozbud:

marko_d

Ретард
Член од
10 април 2009
Мислења
430
Поени од реакции
18
Неможе да се каже дека постои, а не може да се каже дека и непостои, единствена разлика е што додека атеистите одат на поедноставното решение, непостои додека не се докаже дека постои, религиозните луѓе комплицираат и викаат дека постои додека не се докаже спротивното ... ист е случајот и со Loh Ness, Yeti, UFO ....
Ја можам сеа да кажам дека имам милјарда у банка и дека е така додека некој не докаже дека е така, ама неам факти, и сеа шо ?!

S

smart ass

Гостин
Ја можам сеа да кажам дека имам милјарда у банка и дека е така додека некој не докаже дека е така, ама неам факти, и сеа шо ?!

Сега...тренутак истине

ТИ СИ МАКЕДОНИЈААА

Ова е искушение од ѓаволот???

во свои раце...освојувач-ослободува....потоа делат мудрости:vozbud:

Anti Spam Master

Anti Spam Master
Член од
22 октомври 2009
Мислења
100
Поени од реакции
1
ок еве јас сум атеист:wink:и сега дан ми попуват некој член овде нешо????
абе чу го патошем на тој шо ќе ми попуват:violent1::sakas_ust:sport1:бтњ кревам тегови

Член од
19 ноември 2009
Мислења
499
Поени од реакции
84
Јас верувам во постоење на Бог (Универзална свест). Дали за Бог е важно да се верува во него? Сигурна сум дека тој подеднакво ги сака и атеистите и верниците, па нели тој ги создал сите. Значи и атеистите се негово дело, а можеби и ги создал заради рамнотежата на нештата. Нај важно е да се постапува чесно во животот -колку е тоа можно и сакајте се бе деца и љубовта ја создал Тој.

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Колку вери толку богови оти ако е само еден од каде толку вери??????
Mozebi si primetil ili ne no, site veri pomalku ili poveke se megusebno mnogu slicni.Cisto moe mislenje se raboti za samo eden bog i propoveduvanjeto od site pratenici od boga na veruvanje vo samo eden i edinstven bog.
Drugo bog e pomalku ili poveke apstrakten poim t.e nekoj veruva vo boga zaradi toa sto gleda okolu mnogu dokazi za negovoto postoenje drugi pak cekaat da go vidat za da veruvaat.
Moe mislenje-Bog postoi:smir:

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Бог не постои.За тоа би можеле да се контраме 1 година, но сепак има факти и докази кои говорат дека тој не постои, и има приказни кои тврдат дека тој постои.Би кажал само неколку работи, зашто има стварно многу за зборување.Но би сакал да ги прашам овие вернициве неколку прашања.Видов некој го спореди постоењето на Бог со Windows.Тоа е смешна споредба и воопшто не треба да се коментира за неа.Е сега да се вратиме на Бог и неговите способности.Ако Бог постои,зашто има повеке од една религија(споредбата со Windows не држи),има премногу сличности во приказните од една религија со друга,значи некој тука е плагијатор.Настаните што се во Библијата конкретно(но исто така и во која било друга религиска книга од било која друга вера)се опишани само во таа книга, и никаде на друго место (другите извори кои ги имам прочитано на други места се смешни и не се научно докажани, односно се научно побиени).Доколку таа универзална свест или Бог е семоќна како што се кажува, значи ние сме само еден вид на експеримент,од кој се чека исходот.Но нели Бог е семоќен, и го знае исходот однапред,зашто тој ја гледа иднината?Значи многу одамна кога Бог ги создал луѓето, тој знаел како ќе завршат?Значи знаел дека денес ке има толку многу зло на планетава.Која е поентата да правиш некој експеримент, а знаеш од напред дека ке пропадни?Значи доаѓаме до моментот кога треба да расчистиме некои работи.Или Бог не е семоќен, или само си игра со нас?Уште една интересна работа е тоа што Библијата кажува дека Бог не направил по негов лик.Тоа значи или Бог е сепак суштество па не направил по физички лик, или ако се мисли на душата, тогаш имаме голем проблем.Во светот постојат и лоши и добри луѓе.Значи Бог има две Јас,односно како секој човек на планетава има и добра и лоша страна.Што се однесува до "доказите" за неговото постоење, некој тврди дека чудата што се случуваат во светот се доказ за неговото постоење.Епа би кажал дека се е релативно,па и тие чуда.Многу работи кои во минатото биле чуда,денес се нормални појави.Би дал еден пример:Оди некој современ човек во Африка,во посета на некое заостанато племе,во кое сеуште се слават повеќе богови.Доволно е само да им покажиш парче од нашата денешна технологија,и тие би те сметале за Бог или Ѓавол,зависи како ќе те запознаат.Има многу контрадикторни работи и во самите книги,што едноставно е глупаво (не ме сваќајте погрешно вие верници) да веруваш слепо, во некое суштество или пак ете универзална свест, за која нема логично и разумно објаснување.Не сакам повеќе да пишувам, зашто можеби ке бидам сватен погрешно.
П.С. Атеистите не одат по улица, и убиваат и колат и силуваат. Најголемите гревови ги прават вашите религиски водачи, оние кои треба да ја шират Божјата реч, поповите,владиците итн. Ако Бог постоеше сигурно немаше да дозволи такви луѓе да го шират неговото учење.....Моралот и етиката на еден човек,зависи главно од домашното воспитување,а многу малку од религијата,зашто дома го добиваш првото восппитување и насоката за тоа каков човек би постанал.

Kajgana Shop

На врв Bottom