Диети и слабеење

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Аха ок, ме мрзеше да го читам цел пост :D

Rew

Член од
20 мај 2014
Мислења
3
Поени од реакции
0
Има некој кој може од лично искуство да говори за Дукановата диета, ефектите, side-ефектите и сето останато?

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Има некој кој може од лично искуство да говори за Дукановата диета, ефектите, side-ефектите и сето останато?
Една работа треба да е јасна: кога има вишок килограми значи дека повеќе кркате, отколку што трошите.:D
За Дукан:
Јас симнав 4 кг за пет дена. Домаќинот симна 11 килограми за десет дена. Кај него нема никакви сајдефекти. Тој си води евиденција што јаде, јас не ја тенчам толку, ама препорачувам. Ќе видите дека јадете повеќе отколку што мислите.
Мене апетитот ми се намали, значи не мора да се сопрам од јадење, туку едноставно не ми се јаде повеќе.
Проблем ми беа вртоглавиците, главоболките и гадењето, па затоа си апнувам благо, се разбира, со мерка, колку да се преблажам, не да се најадам со чоколадо. Си носам со мене бонбончиња, ако ме фати криза.
Телото е чудесно. Ако сте на диета, после некое време престанувате да слабеете, телото си штеди, па кога ќе видите дека има стагниција, а се придржувате на диетата, еден ден најадете се што си сакате: ќебапи, пица, бурек...

Е сега сме у стагнација и двајцата, ама битно е што трендот е надолу, не одиме нагоре на вагата. Иначе не се потресувајте за килограм два. Да испиете две чаши вода, веќе сте потешки.

Еве уште еднаш линк на Лајл Мекдоналд (домаќинот го чита).
http://www.bodyrecomposition.com/[DOUBLEPOST=1401517734][/DOUBLEPOST]
Дечки од вчера сум на диета :) ЕТе денес сум јадена само 2 тањирчиња бистра супа, кафе и зелен чај... сега си направив млеко со бисквити, мелени ореви и бадеми, малку кокос, цимет, суво грозје....па пријатен ручек :icon_lol:
Не знам која диета ај водиш, ама ова што го болдирав се само шеќери и масти...

• Ми се допаѓа
Reactions: Rew
Член од
13 март 2014
Мислења
691
Поени од реакции
142
Една работа треба да е јасна: кога има вишок килограми значи дека повеќе кркате, отколку што трошите.:D
За Дукан:
Јас симнав 4 кг за пет дена. Домаќинот симна 11 килограми за десет дена. Кај него нема никакви сајдефекти. Тој си води евиденција што јаде, јас не ја тенчам толку, ама препорачувам. Ќе видите дека јадете повеќе отколку што мислите.
Мене апетитот ми се намали, значи не мора да се сопрам од јадење, туку едноставно не ми се јаде повеќе.
Проблем ми беа вртоглавиците, главоболките и гадењето, па затоа си апнувам благо, се разбира, со мерка, колку да се преблажам, не да се најадам со чоколадо. Си носам со мене бонбончиња, ако ме фати криза.
Телото е чудесно. Ако сте на диета, после некое време престанувате да слабеете, телото си штеди, па кога ќе видите дека има стагниција, а се придржувате на диетата, еден ден најадете се што си сакате: ќебапи, пица, бурек...

Е сега сме у стагнација и двајцата, ама битно е што трендот е надолу, не одиме нагоре на вагата. Иначе не се потресувајте за килограм два. Да испиете две чаши вода, веќе сте потешки.

Еве уште еднаш линк на Лајл Мекдоналд (домаќинот го чита).
http://www.bodyrecomposition.com/[DOUBLEPOST=1401517734][/DOUBLEPOST]

Не знам која диета ај водиш, ама ова што го болдирав се само шеќери и масти...
Да ама природни шеќери затоа што не јадам ништо благо преработено дури ни обичен шеќер, а дека се масти грешка си, бадемите и оревите се калорични но не се масти и го убиваат апетитот, тоа можиш да го прочиташ било каде...тоа е исто како да си рекла не јадете овошје содржи шеќери, што нема апсолутно никаква смисла :)

Член од
11 ноември 2009
Мислења
2.809
Поени од реакции
2.631
Да ама природни шеќери затоа што не јадам ништо благо преработено дури ни обичен шеќер, а дека се масти грешка си, бадемите и оревите се калорични но не се масти и го убиваат апетитот, тоа можиш да го прочиташ било каде...тоа е исто како да си рекла не јадете овошје содржи шеќери, што нема апсолутно никаква смисла :)
ти само суво грозје кркај и немај мака + 3 литри вода на ден

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Бисквитите се како да јадеш леб . Кликни овде: 10 бисквити имаат 350 калории, стави ги овде и бадемите и оревите, кои имаат јаглени хидрати и масти и тоа многу. klik
Може ти и мусли да јадеш, нели тоа е многу популарно, ама кога ќе ја прочиташ декларацијата, ќе видиш дека во еден оброк има околу 450 калории (едно чоколадо има 500калории, колку за споредба). Без разлика што има повеќе влакна отколку шеќери, тоа не е оброк за слабеење.

Сакав да кажам: ако сакаш да си на диета, малку прогуглај и види што ти одговара за слабеење. Вака ќе излезе дека ем се мачиш, ем нема да ослабиш.
Прочитај и други искуства, зашто секаква глупост се продава како диета. Прочитав еднаш: јади само шпагети и ќе ослабиш. Нормално, не од шпагетите, туку ти се згадува.

Целта на диетата не е да се наруши здравјето, туку да се подобри.

Уште една важна напомена за протеинската диета: не е препорачлива за луѓе што имаат проблем со бубрезите, па консултирајте се со матичниот ако се одлучита да почнете.

Оние што немаат проблеми, треба да пијам многу вода!

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.472
Поени од реакции
87.289
Држев диета година ипол, за тој период ослабев негде 15-20 килограми и последните месец дена како да престанав да слабеам, телото веќе не ми чувстуваше глад, се навикнав на малце храна. Но сепак продолжив редовно да трчам и вежбам додека не ја прекинав диетата негде во Јануари. Сега после 6 месеци, почнав пак, сакав за совет да дознаам дали кога цело време држиш и практикуваш една иста диета, телото се навикнува на таа и со тек на време престануваш да слабееш, колку и да се мачиш, трчаш и вежбаш...?
Дали е потребно да се менуваат диетите на секој месец или два?

Само за информација мојата диета што ја држев година ипол се состоеше од три оброци, од кој последниот ми беше во 19:00 часот...на секој оброк јадев по две кришки диетален леб, газирани сокови, соленки, мрсни јадења ич не ставав во уста... за чоколада само одстапував, дека стварно понекогаш телото почнуваше да ми се тресе, изгледа шеќерот ми паѓал, па приморан бев да јадам по едно чоколадо од чкартнине што се продаваат по 5 денари :))))))))

Напомена: Не користев никакви апчиња или пак други производи за слабеење, значи терав сосема природно, единствен витамин ми беше цедевитата која секојдневно ја пиев

Последно уредено:
А

Атомската мравка

Гостин
Имаат бадемите масти не е грешка само здрави масти кои се добри за организмот сепак бадемите се калорични и не треба да се претерува со нив. Инаку наједноставна диета ви е да исфрлите сокови, благо и да намалите на леб. Во исхраната вклучете повеќе храна богата со протеини како јајца, нискомаслена урда, пилешки стек, риба (само не повеќе од 3-4 пати неделно поради живата), нискомаслен јогурт и млеко, јаткасти плодови исто можете и ориз, грав, леќа итн.. зеленчук и вода во неограничени количини и за да не ве фаќа криза за благи работи јадете почесто овошје - “побавно“ дејствуваат шеќерите од овошјето за разлика од чоколадите затоа барем 3-4 пати дневно каснете некакво овошје. Сето воа пропратено со физичка активност како трчање и некои основни вежби со сопствена тежина нема шанси да не дадат резултати.

Јаглехидратите конзумирајте ги пред тренинг (само не претерувајте) како ориз, компир, овесни снегулки со јогурт/млеко, овошје и зеленчук.

Последно уредено од модератор:
N

Nessa Alcarin

Гостин
Неса, со ДУкан диетата се симнуваат многу бргу килограмите. Важное да се тера до крај, за да не се вратат.
Ланге најмногу ти благодарам
Само да те прашам, кога доаѓа 2 фаза, како бе успевавте салата без зејтинче. Некако ептен ќе ми биде без врска...

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Држев диета година ипол, за тој период ослабев негде 15-20 килограми и последните месец дена како да престанав да слабеам, телото веќе не ми чувстуваше глад, се навикнав на малце храна. Но сепак продолжив редовно да трчам и вежбам додека не ја прекинав диетата негде во Јануари. Сега после 6 месеци, почнав пак, сакав за совет да дознаам дали кога цело време држиш и практикуваш една иста диета, телото се навикнува на таа и со тек на време престануваш да слабееш, колку и да се мачиш, трчаш и вежбаш...?
Дали е потребно да се менуваат диетите на секој месец или два?

Само за информација мојата диета што ја држев година ипол се состоеше од три оброци, од кој последниот ми беше во 19:00 часот...на секој оброк јадев по две кришки диетален леб, газирани сокови, соленки, мрсни јадења ич не ставав во уста... за чоколада само одстапував, дека стварно понекогаш телото почнуваше да ми се тресе, изгледа шеќерот ми паѓал, па приморан бев да јадам по едно чоколадо од чкартнине што се продаваат по 5 денари :))))))))

Напомена: Не користев никакви апчиња или пак други производи за слабеење, значи терав сосема природно, единствен витамин ми беше цедевитата која секојдневно ја пиев
Битна напомена: и ти јадеш многу шеќери. И лебот (ако е диетален), и соковите и соленките - тоа е полно со јаглени хидрати.

Не сум искусен диеталец, ама еве и тебе ти ја препорачувам диетата на домаќинот (па и мојата, ама јас повеќе ескивирам). Само протеини. Шеќери не.
Целта на протеинската диета е телото да влезе во кетоза и да почне да троши масти наместо шеќери. Протеините се јадат за да не се губи мускулна маса.
И таа е пожустра. ДОмаќинот е месец дена на диета и веќе има 14 кг помалку (сабајле се фалеше). Се разбира, треба време да се стабилизира килажата.
Иначе синоќа се накркавме маслинки и три вида кашкавал, кој од кој помрсен и пиво пиевме, и денес јас сум веќе 5 кг послаба, тој 14. Ние обавено еднаш во неделата (јас и двапати) имаме оброк што е вон диетата: обилен ручек нормално мрсен, со компир или ориз. Само благо не јадеме, освен 3 -5 коцки чоколадо.
Леб не јадеме воопшто, само сирење (тоа би било кај нас урда, не овчо или кравјо сирење, мрсночко е).
А ти уште ли сакаш да слабееш?[DOUBLEPOST=1401555645][/DOUBLEPOST]
Ланге најмногу ти благодарам
Само да те прашам, кога доаѓа 2 фаза, како бе успевавте салата без зејтинче. Некако ептен ќе ми биде без врска...
Нема зошто. Неса, јас не ни знам у која фаза сум. Сакам уште да слабеам, ама не можам без овошје, и малку бев разочарана: симнав 4 кг, па после пак бев 2 плус, па пак 4 минус, никако да мрднам од 4кг помалку. И денес гледам 5 кг!!! Јееее!
Не се откажувајте, ќе имате такви трендови...

Слатата ја јадевме како зајачиња. Зелена салата, без додатоци и да ти кажам, има посебен вкус, не е толку лоша. Ние дури ни сол не стававме. После почнавме да ја зачинуваме со маслиново масло. АКо јадењето е посно сирење и варени јајца, па нема да биде страшно ако се стави малку маслиново масло и оцет.

Готвам јадења од тие книгичките што ги ставив на линкот, а ќе отворам тема да ставам некој рецепт од моиве, иако се’ се варијации на тема посно сирење, пилешко и мисиркино месо , риба... :)

Последно уредено:

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.472
Поени од реакции
87.289
Битна напомена: и ти јадеш многу шеќери. И лебот (ако е диетален), и соковите и соленките - тоа е полно со јаглени хидрати.

Не сум искусен диеталец, ама еве и тебе ти ја препорачувам диетата на домаќинот (па и мојата, ама јас повеќе ескивирам). Само протеини. Шеќери не.
Целта на протеинската диета е телото да влезе во кетоза и да почне да троши масти наместо шеќери. Протеините се јадат за да не се губи мускулна маса.
И таа е пожустра. ДОмаќинот е месец дена на диета и веќе има 14 кг помалку (сабајле се фалеше). Се разбира, треба време да се стабилизира килажата.
Иначе синоќа се накркавме маслинки и три вида кашкавал, кој од кој помрсен и пиво пиевме, и денес јас сум веќе 5 кг послаба, тој 14. Ние обавено еднаш во неделата (јас и двапати) имаме оброк што е вон диетата: обилен ручек нормално мрсен, со компир или ориз. Само благо не јадеме, освен 3 -5 коцки чоколадо.
Леб не јадеме воопшто, само сирење (тоа би било кај нас урда, не овчо или кравјо сирење, мрсночко е).
А ти уште ли сакаш да слабееш?
За болдираното... изгледа не ме свати, јас пишав дека сокови, мрсна храна, и грицки/соленки воопшто не јадам. Црниот диетален леб го јадам на 3-4 дена, а чоколадо дали еднаш неделно ќе каснам, само кога ќе ми падне шеќерот.

Инаку како што пишав 6 месеци паузирав со диетата, па накачив малку кила, се познава по алиштата што сум ги носел предходно. Сакам за брзо време да ги симнам килограмите, а еве веќе почнав со вежби и со трчање

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
За болдираното... изгледа не ме свати, јас пишав дека сокови, мрсна храна, и грицки/соленки воопшто не јадам. Црниот диетален леб го јадам на 3-4 дена, а чоколадо дали еднаш неделно ќе каснам, само кога ќе ми падне шеќерот.

Инаку како што пишав 6 месеци паузирав со диетата, па накачив малку кила, се познава по алиштата што сум ги носел предходно. Сакам за брзо време да ги симнам килограмите, а еве веќе почнав со вежби и со трчање
Хахах! Да, јас мислев само тоа си јадел, :)
Мене пред две години лошо ќе ми станеше кога видов дека не можам да си ги закопчам панталоните.

Пробај ја протеинската или Дукан. Можеби тебе повеќе ќе ти одговара зона: во секој оброк мора да имаш масти, шеќери и протеини. Има 5 оброка на ден и точно се знае што се јаде. Мене зоната повеќе ми одговара, ама не ми се бројат калории и да не го стрвам домаќинот, двајцата сме на протеинска.

Член од
13 март 2014
Мислења
691
Поени од реакции
142
Бисквитите се како да јадеш леб . Кликни овде: 10 бисквити имаат 350 калории, стави ги овде и бадемите и оревите, кои имаат јаглени хидрати и масти и тоа многу. klik
Може ти и мусли да јадеш, нели тоа е многу популарно, ама кога ќе ја прочиташ декларацијата, ќе видиш дека во еден оброк има околу 450 калории (едно чоколадо има 500калории, колку за споредба). Без разлика што има повеќе влакна отколку шеќери, тоа не е оброк за слабеење.

Сакав да кажам: ако сакаш да си на диета, малку прогуглај и види што ти одговара за слабеење. Вака ќе излезе дека ем се мачиш, ем нема да ослабиш.
Прочитај и други искуства, зашто секаква глупост се продава како диета. Прочитав еднаш: јади само шпагети и ќе ослабиш. Нормално, не од шпагетите, туку ти се згадува.

Целта на диетата не е да се наруши здравјето, туку да се подобри.

Уште една важна напомена за протеинската диета: не е препорачлива за луѓе што имаат проблем со бубрезите, па консултирајте се со матичниот ако се одлучита да почнете.

Оние што немаат проблеми, треба да пијам многу вода!
Па јадам речиси се освен леб, благо и газирано, а од алкохол само вино. А од 4, 5 бисквитчина секако нема да се здебелам. бтв како оние што немаат проблеми не треба да пијат многу вода? Еве јас имам ешерихија во бубрези па што има врска...?

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Па јадам речиси се освен леб, благо и газирано, а од алкохол само вино. А од 4, 5 бисквитчина секако нема да се здебелам. бтв како оние што немаат проблеми не треба да пијат многу вода? Еве јас имам ешерихија во бубрези па што има врска...?
Девојко, читај ме подобро. Тие што немаат проблеми, МОРА да пијат вода, за да не си направат проблем.
4 бисквитчина имаат 150 калории. Не, од тоа нема да се здебелиш, но си ги јадела со млеко, еден фиџан има 150 калории, плус ореви и бадеми (или лешници). А тоа ич не е малку.
Ако слабееш јадејќи се’ освен леб, тогаш ОК.

Пред две години ослабев, затоа што почнав да си пишувам што јадам и видов што може да прескокнам, што може да намалам.
Многу често телото може со многу помалку одошто внесуваме.
Еве, до сите што сакаат да намалат килажа: ставете си на чинијата она што мсилте да јадете и видете дали можете да бидете сити ако го преполовите оброкот или го намалите за третина.
Ако пиете кафе со шеќер, пробајте да видите дали може без шеќер да го пиете, или со помалку од доазата што обично ја ставате.

Kajgana Shop

На врв Bottom