Прашање за Христијанството III

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Не, Фрањо има титула ПАПА Римски, но неговиот црковен чин бил епископ Римски. По одвојувањето и потпаѓање на римокатоличката црква во ерес, се извитопериле и црковните институции како на пр. улогата на Синодот и е заменета со кривото верување според кое Папата е намесник на Бога на земјата и е безгрешен (од моментот кога ќе биде ракоположен) по благодат Божја (кое нормално, не држи вода). Со тоа му се дала огромна власт на папата и на оние кои го контролирале низ историјата.
Второ, Папата Александриски исто така е според титула, а црковно тој е Патријарх Александриски (митрополит на Александрија и прв меѓу еднаквите (претседател на Синодот) на Александриската Патријаршија. Титулата на ПАПА се задржала поради блискоста на овие две епископии во минатото. Сега кажи уште еднаш што беше поентата што не разбрав за муабетот во врска со Папата и Вселенскиот?
Реков дека не ја разбра мојата суштина на пораката која ја сметаше за глупост. Инаку во овој контекст, мислам дека немаме нејасностии.:)
И мојата порака сеуште има логика.;)

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Па,Да бе Секогаш сте во право!

Немој да замислуваш бидејки Фантазирањето е тешка ситуација на себеизмамување :P[DOUBLEPOST=1401230046][/DOUBLEPOST]
оооо па дали јас тоа забележувам доза на иронија у твојот пост.

Сепак човек мора со и со тоа да се теши :cool:

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Не мислев на папите од поново време, кои се прогласуваат за „свети„ по инфлаторна метода, туку мислев на Папите од првиот милениум, кога Црквата беше неподелена, какви што се Папите Лав и Бонифациј, а веројатно и други, кои не ми се познати.
Мики, читам веќе неколку пати дека планетата Земја била стара 4.000 г. Дали тоа е твој став (мислење) или се работи за обична шала?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики, читам веќе неколку пати дека планетата Земја била стара 4.000 г. Дали тоа е твој став (мислење) или се работи за обична шала?
Да, „шала„ е: такво нешто немам напишано.
Ти, што мислиш, колку е стара Земјава?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Според МИКИ не е стара 4000, туку 8000 :)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
4,5 милијарди години.:)
Дали се сложуваш со мене или не!?
Ма секако дека се сложувам (на „коцки„)...
Сега посочи, кој и како дошол до таа непроверлива цифра?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Според МИКИ не е стара 4000, туку 8000 :)
Според проценката од Црквата, стара е 7500-8000 г., не според мене. Разбира се, го прифаќам тој црковен став.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
шега е, он навистина мисли дека е само 7-8000 год.
ќути, дури и со 90% можна погрешка во прорачунките математиката не му испаѓа на негова страна
но убаво е да се живее во илузии, да слушаш како некој ти шепоти дека не траба да имаш свое мислење, да ги прифаќаш туѓите ко свои и сл

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Според проценката од Црквата, стара е 7500-8000 г., не според мене. Разбира се, го прифаќам тој црковен став.
Од кај па на црквата таква непроверена бројка? Ведите велат инаку.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
но убаво е да се живее во илузии,
Ма секако: таква е и илузијата дека Земјава е стара ни мање ни више туку токму 4,5 милј. години, а тоа е цифра која никој здрав во умот не може да ја поткрепи.[DOUBLEPOST=1401400647][/DOUBLEPOST]
Од кај па на црквата таква непроверена бројка? Ведите велат инаку.
Е ми, Црквата не се води по Ведите, туку по родословот Христов, до Адама.

А според „Гилгамеш„, колку е стара Земјава?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ма секако: таква е и илузијата дека Земјава е стара ни мање ни више туку токму 4,5 милј. години, а тоа е цифра која никој здрав во умот не може да ја поткрепи.
Епа Gandalf не е како Исус, вреден бил, потомци колку сакаш.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Kajgana Shop

На врв Bottom