Јас на последниов попис се пишав како Џедај!
Не верувам во господ, никогаш не сум верувал, нема ни да поверувам.
Имам студирано философија, потоа флософија на религија ми е мастер, не сакам да рушам митови и убедувања, ама ако некому му е убаво, супер. Јас лично сметам дека нема, не постои, нема никогаш да постои антропоморфен карактер кој е ултимативно објаснение за се она што не можеме да си го објасниме разумски или со сетилата.
признавам ека некои работи немаат свое објаснение, но тоа не е затоа што има некој виш ентитет, туку поради нашите ограничени капацитети.
Луѓето, како ентитети на оваа планета, отсекогаш биле егоисти, егоцентрични, самобендисани и се милселе за сеопфатни, најспособни и со способност за се да дадат одговор. Со таа цел, за необјаснивите појави и нешта, одлучиле да воведат категорија бог/богови/господ, под заедничкиот именител религија/ии за да не се чувствуваат мизернио кога би си признале дека не можат се да знаат и објаснат.
Џедај, хмм. Кога некој подчабоко би погледанл што се провејува во поглед на мистиката во филмовите на Лукас, ќе забележи дека во модерна верзија, во футуристички смисол тренасполирано, наоѓаме компилација на две древни верувања. Едното е од култот за Митра, а другото е од анимистичките/натуралискички учења од истиот период во развојот на културата на древните народи.
Култот на Митра препознава битие, Митра, насилен бог, а неговите следбеници чинелое се во нивна можност, на секој можен начин да ја следат и шират таа верба/учење/религија, ако можам така да ја наречам.
Џедаите, се само воините на Митра, но прилагодени на денешницата, со тоа што секому помагаат и живеат во согласост со СИЛАТА која е природата прифаќајки ги сите живи суштества еднакво (натурализам/анимализам) борејќи се против се она што е спротивно но таквото убедување.
Да не ширам. Јас сум првиот, засега едниствен регистриран џедај во Македонија. Не верувам во ниту еден господ. нема потреба.
God, if there was ever one, now is dead!! Long live God!!
May the force be with you!!