Законот на Телема

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Спомна за опасната реакција на некој хомо, па те прашав, дали е опасно тоа да го прашаш оној Бог истото прашање.:)[DOUBLEPOST=1401303964][/DOUBLEPOST]
Се сложувам. (освен да не бидат, она што го наведе Доналд):D
Ти е срам да кажеш педери/лезбејки? Па сега.... ако бидат што?

И не дирај Ѓурѓа оти....

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Еве го моето прашање и по трет пат:

„...Значи, можам да имам идеална слика за себе, а можам да имам и поразувачка: и двете состојби се последица од интроспекција, а не од предрасуда. Можам да ја земам првата, а можам и втората. Која да ја земам?...„

П.С:

Во прашањето, убаво стои дека не се повукувам на никакви „очекувања„, туку пишувам за реални состојби на духот после самата (двојна) интроспекција.

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Мир на Балканот.

Околу децата да му одговорам на дублето.

Со моите деца не разговарам околу религијата. Поголемиот ме праша што сум по религиозно убедување,да не сум Будист, затоа што виде куп книги од багри(како што би ги нарекол Доналтчо), поготово од овој Ошкото, само му одговорив, дека сме Христијани.

Инаку, интересно ми е што поголемиот сега ја чита Библијата, само затоа што нешто се расправал со професорот по религија, и ме праша како Бог помага на луѓето. Јас му објасни на кој начин го прави тоа и мислам дека ја сфати поентата.Му реков дека ако се интересира понатаму ќе му кажам што и кои книги требе да ги прочита за да дојде до Вистината

Дубле, абе кој си ти, Ипси или јас, да одлучуваме за внатрешната состојба на нашите деца?
Битно е да ја сфатат поентата и да си го најдат својот Пат.

ПС. Се извинувам за тоа што нема врска со темава, ама мислам дека и членовите на ОТО ќе се сложат со моето мислење, како што јас се сложувам со Атеист по ова прашање

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Ајде да си се вратиме на нашата дискусија.
Прашање. Дали ти би сакал и твоите деца да одат по твоите стапки? :)
Да бидат иницијанти во таен Ред?
Тоа не зависи од мене ниту од нив...

Во врска со децата:

Секое дете е апсолутно.

Не осмелувајте се да му создавате предрасуди или да го ограничувате!
Дајте му на семето фер игра да проникне!
Во зрелоста неговиот ум ќе го усоврши својот вистински плод, кој е самоодреден и самоизбран!
Се осмелуваш ли да ја свиткаш таа нежност кон твоите каприци и теории?
Кој те преколнува да ги проценуваш Чудата скриени од твоите очи?
Наметник, глупав! Дали твоите претпоставки гарантираат чудесна мудрост?
Оставете го да ги сретне и измери работите, да ги одмери своите сили, да ја премине безбедно бездната – Земјата пее: “Ако знаеш и сакаш, ти можеш!”

јас ова го правам и сметам дека е добро ! [линк]
(нормално, ќе се најде некој да најде нешто што не чини во ова) ;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Еве го моето прашање и по трет пат:

„...Значи, можам да имам идеална слика за себе, а можам да имам и поразувачка: и двете состојби се последица од интроспекција, а не од предрасуда. Можам да ја земам првата, а можам и втората. Која да ја земам?...„

П.С:

Во прашањето, убаво стои дека не се повукувам на никакви „очекувања„, туку пишувам за реални состојби на духот после самата (двојна) интроспекција.
МИКИ, неможе да имаш "две слики" за себе. Ако прифатиш нечија туѓа вистина, ќе имаш слика како што сака некој друг да ти ја прикаже, ако решиш да бидеш непристрасен, ќе имаш слика каква што самиот ќе ја констатираш. И во двата случаи имаш една слика за себе си. Можеш да го одбереш само начинот, што ќе биде тоа зависи од тебе, не од мојот одговор.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
МИКИ, неможе да имаш "две слики" за себе. Ако прифатиш нечија туѓа вистина, ќе имаш слика како што сака некој друг да ти ја прикаже, ако решиш да бидеш непристрасен, ќе имаш слика каква што самиот ќе ја констатираш. И во двата случаи имаш една слика за себе си. Можеш да го одбереш само начинот, што ќе биде тоа зависи од тебе, не од мојот одговор.
Јас кај себе констатирам две слики и тие две се моја вистина, не туѓа.
Која е точната?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Која е точната?
Таа што не зависи од предходни очекувања, од страв и од условувања. Онаа што е ослободена од страст за резултат.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Таа што не зависи од предходни очекувања, од страв и од условувања. Онаа што е ослободена од страст за резултат.
Воопшто не наведов никаков страв ниту услови: зашто постојано ги преповторуваш?[DOUBLEPOST=1401306647][/DOUBLEPOST]
Точната е дека или си со Multiple Personality Disorder или не си искрен.
Од кај знаеш?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Воопшто не наведов никаков страв ниту услови: зашто постојано ги преповторуваш?
Затоа што во телемитскиот концепт јасно е нагласено токму тоа - вистинската волја мора е ослободена од страст за резултат. А за да го осознаеш своето себство, неопходно е да ја осознаеш својата вистинска волја - својата предодреденост - суштина.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Која е точната?
Ако не наидеш на проблеми со останатите Ѕвезди патувајќи по својата орбита - се е во ред. :)
Си ја нашол вистинската слика составена од 2, 3 или n-та слики.

Живеј ! ;)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
вистинската волја мора е ослободена од страст за резултат. .
Ако е ослободена од страст за резултат, чуму тогај потрага по вистината?[DOUBLEPOST=1401307129][/DOUBLEPOST]
А за да го осознаеш своето себство, неопходно е да ја осознаеш својата вистинска волја - својата предодреденост - суштина.
Ако сум предодреден, тогаш значи дека сум самодоволен. Зашто да трагам по вистината?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Да бидат иницијанти во таен Ред?
Тоа не зависи од мене ниту од нив...

Во врска со децата:

Секое дете е апсолутно.

Не осмелувајте се да му создавате предрасуди или да го ограничувате!
Дајте му на семето фер игра да проникне!
Во зрелоста неговиот ум ќе го усоврши својот вистински плод, кој е самоодреден и самоизбран!
Се осмелуваш ли да ја свиткаш таа нежност кон твоите каприци и теории?
Кој те преколнува да ги проценуваш Чудата скриени од твоите очи?
Наметник, глупав! Дали твоите претпоставки гарантираат чудесна мудрост?
Оставете го да ги сретне и измери работите, да ги одмери своите сили, да ја премине безбедно бездната – Земјата пее: “Ако знаеш и сакаш, ти можеш!”

јас ова го правам и сметам дека е добро ! [линк]
(нормално, ќе се најде некој да најде нешто што не чини во ова) ;)
Ок, а која вистина или убавина ти ја пронајде во О.Т.О.? Односно што најмногу ти се допадна, па реши да се приклучиш кон тајниот ред?:)

Kajgana Shop

На врв Bottom