@kooperativa сакаш да кажеш само неук човек може да изведе заклучок дека не постои душа? Се слагам.
И то со сексот и осудувањето е заебана работа
Религијата согласно своето изворно значење, не забранува секс, напротив.
Институционализираната религија го лимитира сексот и ја користи таа лимитираност да моќта на сексуалната енергија ја претвори во своја корист.
Имено познато е како може да влијае лимитираноста и насоченоста на таа енергија врз персоната. Лесно стануваш послушен роб и војник.
Тоа го имаш пред се во Исламот, а и во Хриситјанството иако во далеку помали размери во овој 21 век.
И двете се институционализирани религии пар екселанс. Првата е уствари само институција, бидејќи од религија нема ни Р.
И доколку ова мислење за забраната го темелиш исклучиво врз исказите на Мики1 и ги генерализираш за Христијанството, тогаш си во право.
Арно ама, ако следеше дискусијата за ин-витро ќе видеше дека многу други не се сложија со исказот на Мики1 за сатанизацијата на ин-витрото.
Така да можеби и ова со забраната за сексот ќе добие друг терк
Понатаму гледам дека цело време споменуваш некакво си повлекување на дискусија, иако добро знаеш дека никојпат не сум се повлекол од никаква дискусија, ушт епомалку па ако сум во право, а најмалку ако тоа лесно можам да го докажам
Во случајов прашањето за бебето имаше за цел да се дојде до дискусија за егзистенција за душата. Штом ти велиш има душа, тука е крај. Се слагаме и то е то. Што би дискутирал понатаму?
Откако јас сум на форумов атеизмот е изедначуван со непостоење на душа, со биг-бенг, со абиогенеза, теорија на еволуција. Со чесни исклучоци ( тоа е
@Атеист, и сега и ти) останатие ја носеа водата кон овие работи.
Така да сега гледаме дека и човек кој се декларира како атеист, и човек кој се декларира како теист
,имаат исто мислење за душата![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
И тоа ме радува.
За последниот дел, мислам на секое живо суштество.
@Атеист забеи турско. За кого и да играм, целта е остварена.
Изедначени се ставовите во однос на прашањето за душата.
Изедначени се ставовите во однос на ин-витрото.
На почетокот немаше шанси да се дојде до вакво нешто.