Насилства во Македонија

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.592
Поени од реакции
29.244
Па што реков јас ? дечко,ако ти се решиш да го убиеш комшијата,кажи ми,за колку време ќе најдеш оружје ? саат-два ?

поентата ми е,дека,ако некоја искривена фаца,или човек со психички проблеми,би решил да убие 1,5,20 луѓе,тоа ќе го направи и многу лесно ќе стигне до оружје,без разлика што кај нас едвај се издаваат дозволи за пиштол,а за нешто друго можеби на една рака се бројат издадени дозволи.

А од друга страна,законот ти ги врзува рацете,да ако те нападне дури и дома крадец,ти треба да го онеспособиш,да го врзеш и да чекаш полиција.Доколу констатираат дека си употребил прекумерна сила(си удрил бокс,нога,колено) и си му пукнал аркада или нос,ќе го јадеш ти за напад или како и да иде,а он ќе го јаде за провала и кражба или како и да е точно.Поради тие причини,викам дека е добро да се донесе таков закон,но со одредени регулативи.
Ни самиот не знаеш што уствари бараш.
Како прво викаш да се даде оружје ради тоа, а од друга страна дека БОКС ако удриш ќе бидеш кривично гонет за прекумерна сила. Ондак пиштолот т.е. оружјето за што ќе служи на нападнатиот во случајов Ангел? Оружје е речиси невозможно да добиеш во државава има милион процедури кои тешко дека без врски ќе ги поминеш. Така да оружјето не е решение. Решение е одзимање оружје, шо е до мене на Албанците и кујнси прибор би им одземал.

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
7.192
Поени од реакции
13.829
ако полесно се стигнува до оружје и тие што не планирале да убијат некого ќе почнат да убиваат, замисли со сите овие тепања и колења што се дешаваат уште сите оружје да имаат....

него по весници не глеам ништо, толку беше? секое чудо за три дена? што се случува сега со насер?

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
Ни самиот не знаеш што уствари бараш.
Како прво викаш да се даде оружје ради тоа, а од друга страна дека БОКС ако удриш ќе бидеш кривично гонет за прекумерна сила. Ондак пиштолот т.е. оружјето за што ќе служи на нападнатиот во случајов Ангел? Оружје е речиси невозможно да добиеш во државава има милион процедури кои тешко дека без врски ќе ги поминеш. Така да оружјето не е решение. Решение е одзимање оружје, шо е до мене на Албанците и кујнси прибор би им одземал.
Не,ти не знаеш друже јас што зборам,односно не ме сфаќаш.Не реков да остане истиов закон,а да се дозволи оружје,ваљда не си до толку така да го сфатиш.Да се смени законот сакав да кажам,да не биде како што кажав погоре и да се стига до оружје по полесен пат.Ако те нападне,ако ти влезе на приватно земјиште,да можеш да го упукаш,нешто налик на тоа на Америка,со по јаки регулативи.Ме разбираш сега,или пак не ?

и најголем проблем е не легалното оружје,а не она што се добива со дозвола.Затоа што на тоа оружје нема никаква регулатива.И поради тоа ти реков,доколку се реши некој да напраи масакар,се знае кај ќе иде.Бит пазар,или околните шошонски села.За бизнис се баш расположени они,не гледаат вера и нација.

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.592
Поени од реакции
29.244
Не,ти не знаеш друже јас што зборам,односно не ме сфаќаш.Не реков да остане истиов закон,а да се дозволи оружје,ваљда не си до толку така да го сфатиш.Да се смени законот сакав да кажам,да не биде како што кажав погоре и да се стига до оружје по полесен пат.Ако те нападне,ако ти влезе на приватно земјиште,да можеш да го упукаш,нешто налик на тоа на Америка,со по јаки регулативи.Ме разбираш сега,или пак не ?

и најголем проблем е не легалното оружје,а не она што се добива со дозвола.Затоа што на тоа оружје нема никаква регулатива.И поради тоа ти реков,доколку се реши некој да напраи масакар,се знае кај ќе иде.Бит пазар,или околните шошонски села.За бизнис се баш расположени они,не гледаат вера и нација.
Ти не разбираш. Америка е векови пред нас, ти бараш Американски закони. Кај нас да влезеш у приватен имот на Албанец секако ќе ти извади пиштол. У Америка најчесто таквите работи завршуваат со масовни убиства, и што треба и кај нас така да биде? Дај бе бидете реални со барањава...

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
Ти не разбираш. Америка е векови пред нас, ти бараш Американски закони. Кај нас да влезеш у приватен имот на Албанец секако ќе ти извади пиштол. У Америка најчесто таквите работи завршуваат со масовни убиства, и што треба и кај нас така да биде? Дај бе бидете реални со барањава...
Па зашо тогаш и ти да несмееш извадиш ако тебе ти влезе Албанец во куќа ?

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.592
Поени од реакции
29.244
Па зашо тогаш и ти да несмееш извадиш ако тебе ти влезе Албанец во куќа ?
Затоа што и да ми влезе не би го искористил. Затоа и немам потреба од оружје, како и повеќето Македонци. А, тие што влегуваат во филмови дека ќе убиваат и кољаат, најчесто ни со лажица не би удриле по некој. Тие уште се плашат од темницата, ете затоа.

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
Затоа што и да ми влезе не би го искористил. Затоа и немам потреба од оружје, како и повеќето Македонци. А, тие што влегуваат во филмови дека ќе убиваат и кољаат, најчесто ни со лажица не би удриле по некој. Тие уште се плашат од темницата, ете затоа.
Хаха,ајде добро,не планирам да се расправам за тоа кој има поголеми муда на форумов :)

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.592
Поени од реакции
29.244
Хаха,ајде добро,не планирам да се расправам за тоа кој има поголеми муда на форумов :)
:facepalm:
Не кажувам дека јас имам муда ако така ме сфати. Кажувам какви сме ние Македонците во тој поглед, а какви Албанците. Нас не растат со тоа да не се тепаме со зборови да ги решаваме конфликтите, а нив од дома ги охрабруваат за вакви чинови.

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
:facepalm:
Не кажувам дека јас имам муда ако така ме сфати. Кажувам какви сме ние Македонците во тој поглед, а какви Албанците. Нас не растат со тоа да не се тепаме со зборови да ги решаваме конфликтите, а нив од дома ги охрабруваат за вакви чинови.
Абе тоа факт бе другар,ама кога ќе ти дојде зорт ти несмееш ништо да направиш,тоа ми е поентата мене.Да те тепа пред дете,или детето да ти го тепа ради банална работа,ти несмееш ништо да напраиш.Да ти извади пиштол ти пак ништо не смееш да направиш.Да ти се заканува со пиштол на глава на некој твој близок ти пак ништо не смееш да направиш.Во такви ситуации,не е поентата како те учеле и дали си ром шошон или италијанин,тогаш проработува инстикт...и спремен си све да направиш само за да преживееш или да преживее твојот близок.А откако ќе бидне бељата,ти ќе го јадеш у најдобар случај како тој што нападнал,а ништо чудно и полошо(случајот со полицаецот од Гостивар)

ме разбираш сега ?

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Сега ќе дојдат Пуно, Дарди и останатите и ќе ти кажат како те разбираат.

Член од
27 октомври 2013
Мислења
135
Поени од реакции
201
Проблем е што луѓето обично се концентрираат на лошите работи а добрите како да не сакаме да ги видиме.
Мене ми се случува чат пат така да фаќам некој дискусии и нечесто се случувало од сите насобрани квази експерти албанските аналитичари да имат насилни и најконкретни поенти. Нешто слично како погоре.
Мајка ми на неколку пати во Скопје на клиниката и се погодуваше доктор со албанско потекло, човекот дома ни се јавуваше да праша како е што е. Во Хрватска слаткарница на македонски Албанец од Гостивар, земо земо ме утепа ајде и частење сладоледи лево десно. Во Берлин македонски Албанец пицерија во центарот на Берлин. Ајде частење со јадења што неможеш да ги платиш , плус човекот ни понуди да ни плати хотел да останеме. Значи вакви работи можам да редам до утре. Толку ли е тешко да се разбере дека не секој Албанец е криминалец од Глумово, Грчец, Чаир или Арачиново. Јас спомнав веќе дека за криминалот треба да се отворат дебати и сите заедно да седнат за да се расчистат овие работи.
Инаку не треба да мислиме дека вака е само во Македонија со територии кои не се контролират. Последно кога бев во Брисел бевме сместени на работ од една Арапска четврт. Прашуваме еден полицаец како до центар ни вика вртете ја населбата оти внатре не е баш сигурно. Во Париз е бетер и тн. и тн. Но тоа не треба да биде репер и ние како мала држава каде што сите се знаеме треба заедно да застанеме и да се бориме против криминалот. А државата со полицијата треба да изнајде начин да ја контролира целата територија на Македонија и да ја врати довербата кај граѓаните.
На крај само за протестот можам да кажам дека го разбирам гневот , дека и јас би протестирал за поголема сигурност , поголемо присуство на полиција и безбедносни камери но никако не подржувам демолирање на локали на македонски Албанци ималтретира на рандом луѓе. Тоа е недозволиво. Тоа само ја зголемува недовербата за која не се само Албанците виновни.
Хахахахахах шизиков оди по Белгија,Германија и небањативе си ги наоѓа за другарчиња.Знаете за други што го прават тоа,иранци,либанци,шпонови,сите се гадат од нив, па си се дружат меѓу себе.Можам само да го замислам како изгледа,ама за тоа дека некој суљо или башким ќе ми мавтаат со скалпер на мене или дека некоја хурем ќе ми се прави дека знае да го користи стетоскопот,за ова нема сила што ќе ме натера да се согласам.[DOUBLEPOST=1401208534][/DOUBLEPOST]
Сега ќе дојдат Пуно, Дарди и останатите и ќе ти кажат како те разбираат.
Па ќе дојдат кога цело време и реплицирате на рѓата.Знаеш како викаат,не дирај шкон да не смрди.

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.565
Поени од реакции
11.579
Член од
14 август 2006
Мислења
45.558
Поени од реакции
85.177
КОМАНДИРОТ ВО ЃОРЧЕ ПЕТРОВ НЕ ЧУВСТВУВА ОДГОВОРНОСТ

Командирот на полициската станица во Ѓорче Петров, не чувствува одговорност за случувањата околу убиството на Ангел Петковски. На прашањата од советниците во Советот на општината, денеска одговараше дека полицајците не ги пречекориле овластувањата.

-Луѓето не се задоволни од вашата работа, втората вечер протестираа против вас, рече Виктор Перевски, советник од СДСМ. На тоа командирот Горан Однакозов одговори дека никој до сега не се пожалил дека полицајците ги пречекориле овластувањата, но и дека внатрешната контрола ги испитува овие обвинувања.

Советниците бараа од командирот и да ги разјасни шпекулациите дека протестите и нередите биле поттикнати од политички структури.

-Дали е вистина дека на протестот учествуваа навивачите “Сити парк бојс“ од општина Центар?, праша Драган Трајкоски, советник од ВМРО ДПМНЕ. Советничката од СДСМ, Снежана Трајковска,пак, праша дали се точни шпекулациите дека нејзината партија ги поттикнувала насилствата? -Ние не ги делиме луѓето по партии, за нас се важни делата што ги направиле, одговори Однакозов.

Советниците потенцираа дека инцидентот е последица на зголемениот криминал во оваа општина. Граѓаните на Ѓорче Петров, според нив, се секојдневна цел на хулиганите, што може да се види и од извештајот за работата на полициската станица, каде стои дека минатата година во оваа општина имало 774 тешки кражби, што е просечно по две дневно. Одговорот и на ова прашање беше дека 24 часовна покриеност не е можна, но дека патролите се секојдневно на терен. Градоначалникот Сокол Митревски рече дека, за подобрување на состојбите, полициската станица повторно ќе работи 24 часа, а до крајот на идната година ќе биде засилена и сместена во нова зграда.

Далиборка Демјанска

Член од
27 октомври 2013
Мислења
135
Поени од реакции
201
Го слушав Јанко кога збореа за законите во Америка за оружје...таму како што зборат тука,а и немора да значи дека е точно,наводно без НИКАКВА дозвола и евиденција може да се купи оружје...јас мислам дека тоа би било паметно да се воведе,но со одредена регулатива,на пример да се води сметка кој-какво оружје има,да се земат негови отпечатоци или како и да се вика тоа,да се проверуваат психички дали се стабилни за оружје,но да е тоа бајаги по достапно,отколку сега.И нормално,да може истото да се искористи ако си загрозен ти и твоето семејство.

Во Америка во однос на оружјето има три типа на држави.
-Држави со закони како нас.
-Држави каде што можеш да купиш какво сакаш оружје.
-Дражави каде што оружјето е дозволено да се носи отворено на улица.

Сега,сите што се против оружјето треба да ја погледнат статистиката и да сфатат дека сите убиства и масакри по школи се имаат случено во државите каде што законите за оружје се слични на нашиве.Тоа се факти,нема што да мозгаме тука многу.Во државите каде оружјето е дозволено да се носи отворено нема ни расправии меѓу луѓето а не нешто повеќе.
Патем и да го забраните оружјето со закон и да направите сто акции за разоруување,инцесоидниве гниди и криминалциве и секој друг вирус на општеството ќе најде начин да купи оружје.Само ќе ги разоружаме македонските ѓрагани а тоа е тоа што Гујо и пријателите сакаат.После ќе ни ги тепаат џандари жените и девојчињата од осмо оделение по протести,ке ти прави држава што сака и слично.

Ни требаат истотака и други закони за убиство како на пример,за убиство во самоодбрана на улица или во својот дом да не се одговара ,туку тие луѓе да добијат медал.Наместо медал,старец во Македонија се влече по судови за убиство во самоодбрана,и тоа во својот дом.
За убисто со умисла да се добие смртна казна.

Да не сонуваме за ова,ни на Гујо му одговара ова, ни на зајко.Наше е да смислиме дали само ќе се потпреме на законите и ќе чекаме терористичката коалиција и партиската полиција,што стига на местото на настанот еден саат покасно,да ни ја обезбедат сигурноста.

Во однос на јакно јади гомна,ракот на нашево општество,молам барем родителите да не дозволуваат малите деца да го слушат тој настран створ,обезличен и засмреден и од ѓаволот лично.

Последно уредено:
Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Градоначалникот Сокол Митревски рече дека, за подобрување на состојбите, полициската станица повторно ќе работи 24 часа, а до крајот на идната година ќе биде засилена и сместена во нова зграда.
Човече кои смешки од држава сме. Новинарите го прашуваат што ќе превземе во однос на тоа дека секоја година има по 700 ТЕШКИ КРАЖБИ, а овој им одговара дека Полициската станица од наредна година ќе биде сместена во нова зграда....

Комедии бе комедии

Kajgana Shop

На врв Bottom