Прашања до Атеистите II

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Во различни временски периоди и општествени околности, има и различни дефиниции за термините. Не знам колку на човека треба да му е досадно за да измислува топла вода во непродуктивни дискусии за дефиниција на термини и основи на филозофијата, за со цел на крај да извлече некој аха момент со слаба дедукција.

Гледам поназад сте дискутирале дали некој на кој не му е предизвикано неговото отсуство на став или верба, на пример кај децата, се смета за атеизам. Без да навлегувам во тоа, не ја гледам целта, само ќе повторам што кажав погоре: Атеизмот е отсуство на став, ете нека биде и верба или знаење за постоње на богови.
Од другата страна имаме постоње на верба за постоење на еден или два или повеќе богови, кое се дефинира како теизам. Ако некој потоа сака и понатаму да си го дефинира присуството на став, било да е потивен или негативен, колку му е силно или слабо, може да воведува и други термини, гностицизам, агностицизам, апатеизам и слично.
Во право си за дефинициите. Затоа и ти ја пишав онаа за атеизам.Кратка, јасна и прецизна.
Јас колку што знам вербата е еден од можните ставови кои може да се завземат. Тоа ја прави вербата еден од елементите на множеството ставови. Повеќе од јасно е дека не е исто.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Да речеме има девет месеци, и е малку понапредно. Му викаш гладно си?
И да речеме се вика Џони....знаеш што ќе ти одговори?
Џони е/не е гладен.
Од проста причина што знае дека не е он стварно тој што е гладен.
Хаха, ти робот го направи (или можда мојот папагал).
Инаку јас не сум видел (или слушнал) такво бебе.:)
Суштински се согласувам со тебе зш и јас сметам дека пред се треба да има свест, потоа знаења и на крај свој став.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Хаха, ти робот го направи (или можда мојот папагал).
Инаку јас не сум видел (или слушнал) такво бебе.:)
Суштински се согласувам со тебе зш и јас сметам дека пред се треба да има свест, потоа знаења и на крај свој став.
Moже некад ќе видиш :)
А кој има свест?
Пред се треба да постои Тој, па после свест и курови карики.:)[DOUBLEPOST=1401034046][/DOUBLEPOST]
Тоа практично е дефиницијата за атеизам. Има разлика од историски општествен пресек како ќе се дифинира терминот. Но тоа отуство на верба или став кај бебињата или кај децата не е атеизам, тоа е чиста игнорантност, непознавање на концептот за богови. Атеизам е отсуство и покрај изложеноста и познавањето на концептот. Недоволна сила и моќ тие податоци, информации да направат поместување во ставовите на индивидуата. Правете разлика од активен став на неверување кој често е пропратен на атеизмот како појава, но не е дел од самата дефиниција за атеизам.
А може ли да биде чиста халуцинација...проекција на некој што успешно го наметнал тоа кај поединци, и групи на луѓе?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Moже некад ќе видиш :)
А кој има свест?
Пред се треба да постои Тој, па после свест и курови карики.:)
Зборувам за веќе постоечка единка односно твоето бебе Џони.:)
Со текот на времето свеста ќе дојде до израз и со самото тоа тој ќе биде свесен дека постои.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Зборувам за веќе постоечка единка односно твоето бебе Џони.:)
Со текот на времето свеста ќе дојде до израз и со самото тоа тој ќе биде свесен дека постои.
Свеста е продукт на структурата на Џони?
Па како тогаш ја трансцендентира реалноста со колапсот на бран. ф-ја?
Од друга страна како науката не го докажа до сега тоа, дека свеста е епифеномен.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Свеста е продукт на структурата на Џони?
Па како тогаш ја трансцендентира реалноста со колапсот на бран. ф-ја?
Од друга страна како науката не го докажа до сега тоа, дека свеста е епифеномен.
Ајде, да речеме дека Џони е ретард. Дали кога ете ќе има 20г. ќе биде свесен за тоа како се однесува, светот околу него......, и најважно, дали ќе може да размислува како што размислуваме ние (ако речеме дека болеста му стагнира)
За епито веќе дискутиравме.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ајде, да речеме дека Џони е ретард. Дали кога ете ќе има 20г. ќе биде свесен за тоа како се однесува, светот околу него......, и најважно, дали ќе може да размислува како што размислуваме ние (ако речеме дека болеста му стагнира)
За епито веќе дискутиравме.
Тоа е субјективна работа, и јас и ти никогаш нема да го знаеме. Ако треба да претпоставувам, тогаш најверојатно ќе биде свесен ама ограничено.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Тоа е субјективна работа, и јас и ти никогаш нема да го знаеме. Ако треба да претпоставувам, тогаш најверојатно ќе биде свесен ама ограничено.
Да се навратиме повторно на твојот пример.:)
Постои ли можност 20-сет годишниот Џони, ако е во таква состојба, да ти одговори на прашањето.
-“Џони е/не е гладен„?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Да се навратиме повторно на твојот пример.:)
Постои ли можност 20-сет годишниот Џони, ако е во таква состојба, да ти одговори на прашањето.
-“Џони е/не е гладен„?
Да....ама зависи пак од болеста. Одговорот треба да се бара кај анестезиологијата.....уствари што е тоа што ја отсекува свеста од телото.:)

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Да....ама зависи пак од болеста. Одговорот треба да се бара кај анестезиологијата.....уствари што е тоа што ја отсекува свеста од телото.:)
Е сега, дали свеста е продукт на структурата на Џони?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Не....аналогно на струјата во твојот компјутер.....да не правам муабет за софтверот :)
Не, не зборуваш со софтверот.:)
И мое последно прашање (сега за сега). Кој има свест?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не, не зборуваш со софтверот.:)
И мое последно прашање (сега за сега). Кој има свест?
Никој ја нема свеста....свеста си ти. Целиов свет што го гледаме е продукт на истата..... нешто како холограм. Свеста ја трансцендентира материјата, не може материјата да поседува свест.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Атеизмот е не верување дека постои бог или божества. По дефиниција. Ништо повеќе, ништо помалку.Толку.
А која е разликата, ако го дефинираме како, - верување дека не постоји бог или божества.

• Ми се допаѓа
Reactions: Bog
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Никој ја нема свеста....свеста си ти. Целиов свет што го гледаме е продукт на истата..... нешто како холограм. Свеста ја трансцендентира материјата, не може материјата да поседува свест.
Значи мислиш дека сите нешта како пр. совеста се делови од свеста?

Заобиколено, можеби примети можеби и не, дека самиот си одговори на сите прашања што ми ги постави освен на едно. :)
Зошто научниците не докажале дека свеста не е епифеномен?
Не знам зошто, едноставно детално никогаш не сум навлегол во истражување околу оваа тема. Но од моја гледна точка, покорисно за сите нас (луѓето) би било да се најде лек за победување на канцерот или на сидата. Не знам зошто би губеле време за докажување на нешто што (според мене) не е ни важно.
Инаку јас во врска со последниов одговор, не се сложувам со тебе. Јас мислам дека свеста се појавува со текот на развивањето на самиот мозок, ако наиде на пречки, како што рече самиот таа би била ограничена.:)

Kajgana Shop

На врв Bottom