Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Јас не би сакал толкава доминација на само една страна.Украина е почеток.
Крајот ќе биде распад на НАТО пактот ваков како што го знаеме и распад на ЕУ ваква како што ја знеме.
Путин тоа го планира и нема сила која може да го спречи
Како што во Југославија (која ја земаш како пример) најголем виновник е ЈНА која не ја употреби силата за да спречи убиства и нереди и да го обезбеди мирот, така и сега додека Русија не ја употреби својата воена сила за да обезбеди мир, тој мир нема никогаш да се случи. Не е битно колку тенкови има Украина, ако Русија го завземеше воздушниот простор, сета крупна копнена сила ќе беше укочена без можност да дејствува.Нема врска, не е тоа темата, мојот став е дека хартијата трпи све, и во пракса победува најјакиот и најмудриот.
Околу Руска воена интервенција. Јас сепак мислам дека тоа не е немање на храбост, туку јасно определување на линија на која може да дејствува. Да те потсетам, Украина има тенкови колку Франција и Британија заедно, па и повеќе. Воена интервенција може многу лесно да предизвика антагонизам меѓу народот, како што впрочем се случи на Балканот, а тоа би значело дека би ја изгубил Западна Украина. Јас мислам дека народот воопшто во западна Украина, покрај моменталните случувања, не и веруваат на хунтата.
Само мене болдот ми боде очи или имам пропуштено нешто во твојата смисла за демократски и фер избори.Украинската армија во моментов чисти терен за изборите со помош на артилерија.
Само мене болдот ми боде очи или имам пропуштено нешто во твојата смисла за демократски и фер избори.
Јас сфаќам дека си прозападно ориентиран, твое право. Ама тоа не е оправдување за ретардираност.
Тие што ќе им загинат децата, нема да ги окриват проруските сили, затоа што тие си ги бранеле домовите. Туку ќе ги окриват нацистите што ги завеле нивните деца, да гинат за туѓи идеали. Како што протекоа гласини, воената сила на десниот сектор и нацистите се десеткувал од дезертерство. Украина виде што се случи во Одеса, не се Украинците глупи, ни слепи. Никој нормален Украинец нема да застане позади тие што го сторија тоа. Доколку Путин го искористеше настанот од Одеса за да интервенира воено, цела вина ќе му се препишеше нему, и тогаш ќе успееше сценариото за антагонизмот. Впрочем не за џабе беше испровоциран тој настан. Стрелков, а како што гледам ќе му се приклучи и Кадиров, се идеален потез за даденава ситуација. Имам впечаток дека Русија до сега во секој момент ја имала контролата во свои раце и во ниеден момент не било тоа ниту доведено во прашање.[DOUBLEPOST=1400719600][/DOUBLEPOST]Како што во Југославија (која ја земаш како пример) најголем виновник е ЈНА која не ја употреби силата за да спречи убиства и нереди и да го обезбеди мирот, така и сега додека Русија не ја употреби својата воена сила за да обезбеди мир, тој мир нема никогаш да се случи. Не е битно колку тенкови има Украина, ако Русија го завземеше воздушниот простор, сета крупна копнена сила ќе беше укочена без можност да дејствува.
Ако продолжат да гинат украински војници, што е многу веројатно планот на наци Киев, кај сите блиски и поврзани со погинатите ќе се шири антируски револт. Кој ќе се проширува се повеќе и повеќе. Така Киев според САД инструкциите ќе работат на случајот од минимална волја да порасне во масовна решителност за судир со проруските сили.
После „твое право“, престанал да чита и почнал да спрема одговор.Само мене болдот ми боде очи или имам пропуштено нешто во твојата смисла за демократски и фер избори.
Јас сфаќам дека си прозападно ориентиран, твое право. Ама тоа не е оправдување за ретардираност.
Промакедонски сум ориентиран. Ни прозападно, ни происточно.
Русија е директно одговорна за најголемата трагедија во поновата македонска историја.
Трагедија од која денес ни произлегуваат сите проблеми.
Проблемот со името, проблемот со црквата, прекинати милениумски врски меѓу региони и градови (Битола-Солун) итн.
Како и да е, не сакам да навлегувам во понатамошна дискусија.
Кој не памти - повторува.
И каква врска има сето ова што го напиша со тоа што ти го болдирав во твојот пост. Каква врска има демократијата со чистење на теренот пред избори посебно со артилерија. Единствено што можи некој да чисти пред избори посебно демократски е комуналец.Промакедонски сум ориентиран. Ни прозападно, ни происточно.
Русија е директно одговорна за најголемата трагедија во поновата македонска историја.
Трагедија од која денес ни произлегуваат сите проблеми.
Проблемот со името, проблемот со црквата, прекинати милениумски врски меѓу региони и градови (Битола-Солун) итн.
Прочитај ги спомените на некои наши револуционери. Ѓорче на пример. Сите со скепса гледале кон Русија и не се излажале.
Нема да сум соучесник во травестијата на прикажување на "позитивната" улога на Русија спрема Македонија, само затоа што на некој тоа му одговара.
Русија историски делува преку Белград или Софија.
Во иднина ако русите го стават Балканот под нивно влијание, уздите на Македонија повторно ќе се префрлат во Белград или Софија.
За Македонија ќе се преговара во тие градови, наместо во Скопје.
Тоа и се насетува по малку, а како што ќе расте влијанието, ќе е поочигледно.
Како што пред 100 години србите и бугарите молеле кај рускиот АРБИТЕР за кој да земе поголема територија од Македонија, денес србите и бугарите повторно молат кај новиот руски АРБИТЕР од каде ќе биде пуштено цевчето за гас во Македонија. Од Бугарија или од Србија? Од каде ќе и се витка раката на Македонија?
Како и да е, не сакам да навлегувам во понатамошна дискусија.
Кој не памти - повторува.
И каква врска има сето ова што го напиша со тоа што ти го болдирав во твојот пост. Каква врска има демократијата со чистење на теренот пред избори посебно со артилерија. Единствено што можи некој да чисти пред избори посебно демократски е комуналец.
Russia is perplexed over the absence of a UN reaction to the artillery bombardment of Slavyansk and the cut-off of water supplies to Crimea, Russia’s ambassador to the UN Vitaly Churkin told journalists.
In particular, Churkin said that the organization’s report didn’t focus on “the fact that the Kiev authorities have cut off water supplies to Crimea, of course, is a violation of a number of rules and standards of international law.”
When Russia asked about why that was omitted, the UN said that it was “investigating it.”
“How long does one have to investigate a situation which is completely clear? I think even from high orbit satellite you can see that the canals through which water comes to Crimea, water paid for by people in Crimea incidentally, has not been going to the peninsula,” Churkin said.
This was not the only question to which the Russian side got no answer.
“And we had another rather strange discussion about the use of force in eastern Ukraine. I asked [Assistant UN Secretary-General for Human Rights] Mr. Šimonović about his attitude to the artillery bombardment which is going on in the town of Slavyansk. The response again was that they were investigating,” Churkin said.
Тоа ретко кој така го гледа. Сите гледаат која е конкретната рака што го извршила убиството. Од друга страна кога украински војник погинал бранејќи ги границите што според него треба да се бранат, најверојатно зад истата цел ќе застанат и неговите блиски.Тие што ќе им загинат децата, нема да ги окриват проруските сили, затоа што тие си ги бранеле домовите. Туку ќе ги окриват нацистите што ги завеле нивните деца, да гинат за туѓи идеали.
Колку може да издржи свесноста на народот кога е изложен на националистички поттици видовме во 90тите во бивша Југославија.Како што протекоа гласини, воената сила на десниот сектор и нацистите се десеткувал од дезертерство. Украина виде што се случи во Одеса, не се Украинците глупи, ни слепи. Никој нормален Украинец нема да застане позади тие што го сторија тоа.
Треба да се учи од искуствата.Доколку Путин го искористеше настанот од Одеса за да интервенира воено, цела вина ќе му се препишеше нему, и тогаш ќе успееше сценариото за антагонизмот.
На американците во воената тактика важен дел им е „имањето на иницијативата“. Чим ќе се случи нешто негативно кон нив сметаат дека ја изгубиле иницијативата (преминале во дефанзива) и ако се во можност прават нешто сериозно негативно кон противникот за да си ја повратат иницијативата. Затоа ѕверското недело во Одеса им беше потребно за да ја повратат „иницијативата“. Тоа е нивната воена психологија која и не е без основа. И во конфликтот 2001 година терористите после битката на Калето без во загубена позиција, но со ѕверството во Вејце „ја повратија иницијативата“.Впрочем не за џабе беше испровоциран тој настан. Стрелков, а како што гледам ќе му се приклучи и Кадиров, се идеален потез за даденава ситуација. Имам впечаток дека Русија до сега во секој момент ја имала контролата во свои раце и во ниеден момент не било тоа ниту доведено во прашање.
Дај да ги видиме вестите? Единствени вести што ги имам прочитано од сабајлево е дека Украинската војска доживеала дебакл минатата ноќ и дека Јацењук бара итна средба на СБ на ОН.И последно, не сум се впуштал во некои предвидувања претходно, но мислам дека Донецката Република и проктот за Новорусија е при крај.
Денес излегоа вести дека сепаратистите барале кордон за евакуација.
Нови судири во Донецк, осум лица загинаа
Текст: Макфакс
Свет | 22 мај 2014
Најмалку осум припадници на украинската полиција загинале, а 18 се повредени, за време на судирите со проруските сили на истокот од Украина кои започнаа вчера, објавија странските агенции повикувајќи се на информации од украински безбедносни извори.
![]()
До судирите дошло на околу 20 километри јужно од Донецк, каде проруските сили по референдумот кој се одржа на 11.мај прогласија Донецка Народна Република, пренесува „Ројтерс".
Украинските сили ноќеска исто така се судриле со проруските сили во соседната Луганска област, но за сега не е познато дали и во овој случај има жртви.
Во Донецката и Луганската област на истокот од Украина на 11 мај беа одржани референдуми за статусот, по што беа прогласени Народна Република Донецк и Народна Република Луганск, потсетува РИА „Новости".
Вонредна состојба во Луганск, се мобилизираат сите военоспособни лица
Текст: Макфакс
Свет | 22 мај 2014
Во Луганск е прогласена вонредна состојба и објавена е општа мобилизација за мажи меѓу 18 и 45 години, додека регионот останува во состојба на приправност поради инвазија од широки размери на воените единици од Киев, соопшти на прес-конференција службата на самопрогласената Луганска Народна Република.
![]()
Во соопштението на прес-службата се вели и дека во тек се вооружените судири меѓу силите на украинската Национална гарда и луганските сили во близина на неколку градови, пренесува руската новинска агенција Итар-Тасс.
Извор од регионалното министерство за внатрешни работи претходно, за Итар-Тасс, соопштил дека вооружени борби се водат и во близина на градовите Рубежној и Лисичанск.
Во пресметките има повредени и меѓу луганските сили, рекол тој, без притоа да прецизира за колкав број станува збор.
Луганскиот воен извор рекол дека доцна во средата прокиевските сили презеле офанзива од широки размери во овој регион.