Русија - смена во надворешната политика?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
No pricing details have been given so far.
“One side always wants to sell for a higher price, while the other wants to buy for a lower price,” Medvedev said. “I believe that in the long run, the price will be fair and totally comparable to the price of European supplies.

Although Europe is still Russia's largest energy market – buying more than 160 billion cubic meters of Russian natural gas in 2013 – Moscow will use every opportunity to diversify gas deliveries and boost its presence in Asian markets.
Газпром и CNPC подписали контракт о поставках газа в Китај

Исходја из обштеј суммы контракта (400 млрд долл. за 30 лет), если ежегодные поставки составјат 38 млрд куб. м, получаетсја цена китајского контракта около 350 долл. за 1 тыс. куб. м, подсчитала аналитик "ВТБ Капитала" Екатерина Родина.

Читать полностьју: http://top.rbc.ru/economics/21/05/2014/925229.shtml?utm_source=facebook&utm_medium=group&utm_campaign=fb_rbc

Кога се сака, може да се договори, како што реков, негоцирањето е уметност.

Честито за оваа зделка.
http://top.rbc.ru/economics/21/05/2014/925229.shtml?utm_source=facebook&utm_medium=group&utm_campaign=fb_rbc[DOUBLEPOST=1400677435][/DOUBLEPOST]
ЕУ сеуште е незаменлива за Русија како муштерија. 180 милијарди кубни метри годишно по 380 долари.
Со Кина мислам беше 40 милијарди кубни метри годишно со (ќе видиме цена) долари, со опција да се зголеми до 60 милијарди кубни метри.
.
Обострано се води бизнисот, затоа што и Русија е незаменлива за ЕУ, никој не принудува никого да купува од еден доставувач.

Цената е 350 долари за 1000 куб. метри, засега прогнозите се на 38 милијарди кубни метри годишно, што во наредните 30 години ќе осигура прилив на 400 милијарди долари.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.090
Поени од реакции
34.538
Можеби oва е првиот чекор кон некоја идна Руско-Кинеска хегемонија? ;)

Донекаде се шегувам, ама мислам и дека тоа не е целосно во границите на невозможното...

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Ова за цената од 350 долари сватете го како цена во моментов. Се работи за договор со рок 30 години и никој не може да гарантира, дали за 30 години ќе постои долар и колку ќе вреди. Веројатно во договорот се внесени одредби како ќе се утврдува цената. Тоа е вообичаено за долгорочни договори, например цента на гасот се одредува во однос на цента на нафтата или на некој друг пакет производи на пример цента на златото, оловото, и тн
1000 м3 гас, според енергијата која ја содржат, вредат приближно колку 5 барели нафта ( можеби и помалку )
Во моментов барел нафта чини нешто преку 100 долари
http://www.oil-price.net/?gclid=CKrh9PSnvb4CFfQQtAodNVIAPQ

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Можеби oва е првиот чекор кон некоја идна Руско-Кинеска хегемонија? ;)

Донекаде се шегувам, ама мислам и дека тоа не е целосно во границите на невозможното...

Тоа е проба да се намали зависноста на Русиja от страна на Европа и свежиот капитал на Европа. Исто както Европа се проба да намали зависноста си от руски гас и бара други доставчици.
Тиja преговори продолжиха премногу години-10 години,поради тоа што Кина настоуваше цената на гаса да биде премного ниска за нив како голем потрошувач. Се уште нема представа на каква цена е подпишан договорот.
Само за да се разбере колко е реално - доставка на Русиja за Кина ке са 1/5 от доставките за Европа.
Нема да ме изненади,ако ЕУ создаде заедничко обединуване и да побара от Русиja да купува заеднички гас на иста цена за сите. Тоа ке е нешто како енергетско обединуване.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.090
Поени од реакции
34.538
Ова за цената од 350 долари сватете го како цена во моментов....
Не ти ја коментирам поентава, само сакам да укажам дека трансакциите нема да инволвираат долари. Доларите се тука само за да ја илустрираат вредноста, а во размената двете страни ќе користат домашни валути.[DOUBLEPOST=1400691139][/DOUBLEPOST]
Нема да ме изненади,ако ЕУ создаде заедничко обединуване и да побара от Русиja да купува заеднички гас на иста цена за сите. Тоа ке е нешто како енергетско обединуване.
САД нема да дозволат никакво „обединување„ на ЕУ со Русија, не додека на власт во Русија немаат нивна марионетска влада.

Освен тоа ЕУ нема никаков leverage врз Русија, да присили измени врз веќе договорената цена меѓу нив. Нов договор можно е да има, ама ЕУ ќе треба да понуди нешто за возврат.
Како и да е, не верувам дека на САД им се допаѓа развојов на настаните.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.418
Не ти ја коментирам поентава, само сакам да укажам дека трансакциите нема да инволвираат долари. Доларите се тука само за да ја илустрираат вредноста, а во размената двете страни ќе користат домашни валути.
Тоа е цела поента на моменталната светска политика. Ја врзуваат цената за доларот, и после се заложници на неговата вредност. Вредноста мора да се направи според нешто што секогаш би имало вредност. Златото на пример, неможе да девалвира како што може валутата, а и не е врзано за ниедна држава. Меѓутоа мислам дека се збореше за откажување на Русија од доларот како гарантна валута. Дали тоа имаше дил во позадина?

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.050
Поени од реакции
13.330
Колку се само очајни некои членови тука, русофобијата си ја истакнаа до кристална чистота.

Најпрво се тешеа дека има алтернативи за Рускиот гас во блиска иднина за Европа.
Па како тоа Америка ќе ги задоволи залихите со ЛНГ,бла бла.
После тоа се тешеа Руската економија ќе колабира.
Се пастираа бомбастични вести дека Иран бил спремен да ја замени Русија во област на енергенсите.
Ставија вести дека за Јужен тек била стопирана изградбата.
Па се зафатија за демографијата на Русија.
Па трубеа со вести дека Русија потфрлила во потпишувањето на договорот со Кина.
Па сега се загрижиле за намалениот профит од Русија во дилов со Кина.
Папапапа
Очај и беда.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.090
Поени од реакции
34.538
Хехе The xx надежта последна умира. ;)

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
7.050
Поени од реакции
13.330
Хехе The xx надежта последна умира. ;)
Јас разбирам, не се сите карти наклонети кон Русија. Има полиња на кои губи, ама да се прави тотален лузер од неа па и тоа е незамисливо и необјективно.

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
7.050
Поени од реакции
13.330
Мене ова ми звучи точно како еден член на форумов, што е активен на темава, мхм? ;)
Остави, нека си тера како му е ќејф.
Мене ме интересира што каков импакт ќе има новиве договори меѓу Кина и Русија врз нивните земји.

Today's "holy grail" gas deal announcement, which in addition to generation hundreds of billions in externalities for both countries over the next three decades will result in an immediate and accretive boost to GDP, to the tune of $55 billion for Russia and $20 billion for Beijing.
Да не сметаме на тоа дека Русија е пред договори за вакви гасоводи кон С.Кореа, тука мислам нема утка 100% ќе се оствари.
Останува уште Ј.Кореа и Јапонија.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Освен тоа ЕУ нема никаков leverage врз Русија, да присили измени врз веќе договорената цена меѓу нив. Нов договор можно е да има, ама ЕУ ќе треба да понуди нешто за возврат.
Како и да е, не верувам дека на САД им се допаѓа развојов на настаните.
Овде не зборуваме за обединуване на ЕУ со Русиja, а заедничко купуване на гас на сите држави от ЕУ от Русиja,а не како сега една по една да склучува договор.
Тоа е единствениот начин да пресири Русиja да смали цената за доста држави членки. Ваква инициатива веке е почната от Полска за заедничко енергетско обединуване на ЕУ државите.

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
7.050
Поени од реакции
13.330
Is It A Bird? Is It A Plane? No It's A Russian ICBM.. Over Iran?

The time compared to the sunset viewing area, shape and appearance of the observed phenomena and observed a large area, leaving no doubt that we have an orbital phenomena, have been. According to previous experiences and observations of a phenomenon that is guessed to tank the final stages of a long-range ballistic missile launchers or space must

Ова би го нарекол нафтоКрим

when Russia seized Crimea in March, it acquired not just the Crimean landmass but also a maritime zone more than three times its size with the rights to underwater resources potentially worth trillions of dollars.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.090
Поени од реакции
34.538
Па Северна Кореја и не е некој енергетски голем пазар, индустријата им е очај. Целата работа со таа линија е јужна Кореја и потоа, се разбира Јапан. Како и да е, за Русија ова значи дека и во случај на некоја тешка криза со Европа, одреден прилив на средства ќе имаат од пазарот во Кина.

За Кина, уште еден извор од сигурни енергенси. Тие веќе имаат многу добавувачи, најголемите увозници се на африканските енергенси. Исто увезуваат и од Иран, но тоа е повеќе нафта, а гас од Казаксатан... но сите овие се нестабилни земји, во кои САД по потреба лесно можат да направат криза и со тоа енергетски да ја испостат Кина. Русија од друга страна, е стабилен и сигурен енергетски извозник.

Овде не зборуваме за обединуване на ЕУ со Русиja, а заедничко купуване на гас на сите држави от ЕУ от Русиja,а не како сега една по една да склучува договор.
Тоа е единствениот начин да пресири Русиja да смали цената за доста држави членки. Ваква инициатива веке е почната от Полска за заедничко енергетско обединуване на ЕУ државите.
ЕУ државите не се сложни, Русија лесно би можела да им фрли коска за раздор, нешто во видот на „пониска цена сразмерно со стандардот на одделните ЕУ членки„. Како и да е, сега Русија со договорот со Кина е економски понезависна од ЕУ.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.418
ЕУ државите не се сложни, Русија лесно би можела да им фрли коска за раздор, нешто во видот на „пониска цена сразмерно со стандардот на одделните ЕУ членки„. Како и да е, сега Русија со договорот со Кина е економски понезависна од ЕУ.
Економска зависност може да има земја на која и недостасуваат одредени ресурси. Русија не е зависна од ниедна држава и може самостојно да функционира без никакви посериозни проблеми. Но, многу е далеку од тоа дека Русија е сама со себе на овој свет. Многу повеќе од половината на светското население вклучувајќи тука и многу моќни и бројни држави стојат позади Русија.

Kajgana Shop

На врв Bottom